Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ATI Radeon HD 4850 v testu: přeměření s novými ovladači

By ma len zaujimalo, preco sa 4850-ka porovnavala s 3850 a nie 3870? Ma to nejaky zamer?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Canibal: asi proto, že je cílena na stejnou uživatelskou skupinu ("střední" hráči). ..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek ATI Radeon HD 4850: technologie, architektura, HD video.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku ATI Radeon HD 4850 v testu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hm, ako tak pozeram na tu zuvacku na referencnych chladicoch. oplati sa ju dat dole a nahradit normalnou pastou? skusali ste to niekto? ci ten chladic dolieha aj potom dobre.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěnní chvály na DX 10.1 je sice zajímavé, ale dokud nebude DX 10 ve Windows XP, bude mnoha lidém úplně jedno, jaké DX jejich karta podporuje. Navíc hodnota DX není vše. Stačí se podívat jak vypadá CoD4, a co vše se dá z DX 9 vymačkat.

Momentálně jsem řešil problém, kdy domů potřebuju pořídit Widle. XP x64 byla jasná volba. Vista je opravdu velmi problémové řešení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne osobne by taky vic zajimalo jak si vede 4850 vs 3870

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo zda už někdo nevyhlásil, zda bude dělat AGP verzi. Nechce se mi zatím (do Nehalemu za slušnou cenu) platit dvacku za prakticky nový pořádný komp.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nejak mi zde chybi srovnani s 2x3850 jak kdosi psal, ze je ma od wifta pujcene :) ale chapu ze v tom kratkem casu se toho asi o moc vic stihnout nedalo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoda tech teplot, takhe je ta karta tezko pouzitelna v HTPC, nemumim si totiz predstavit pasivne chlazenou variantu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...k těm double-precision IEEE 754 výpočtům. Vypadá to, že výkon RV770 ve srovnání s G200 je spíš trojnásobný než "pouze" dvojnásobný, protože nVidia G200 zvládne "jenom" nějakých 77GFlops a pokud RV770 dokáže až 240GFlops....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nx99: Preju peknou zabavu s WinXP 64bit. Vista 64bit je rozhodne mene problemova :-) . Jinak nevim co mas proti Viste. Ti co ji opravdu pouzivaji (tj. nenainstaluji a za den odinstaluji) vetsinou problemy nemaji. Vista je v zaklade lepsi nez XP. Jak se zda, nekteri na to prijdou az za hodne, hodne dlouho. A jestli chces cekat az bude DX10 v XP tak si klidne cekej, nedockas se, nejde to.

ljelinek: Chce to hlavne kartu s lepsim chladicem. Kazdopadne taky me to hodne mrzi. Je take pravdepodobne, ze pomuzou novejsi verze firmwaru, u X1950pro pomohly.

Havran1: Jenom to ne. AGP je mrtve. Tuhle kartu stejne zadny CPU, ktery lze do starych desek dostat neuzivi. A koupit cca za 10.000 Kc ctyrjadro + 4GB RAM + desku snad neni takovy problem. A tvuj kazdy rok uz je celkem dlouha doba - PCI-E je tu uz vic nez 3 roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad AGP: prosimte dik agp sotva utahne 3850 natoz tohle(viz zahr. testy)

ad pasivni: mam 3850 v idle byla taky pekne tepla pac prvni serie mela blbe nastaveny vetraky ale Accelero X1 a pohodicka! myslim ze tuhle mrchu by taky zvladlo bez problemu

ad idle: mohl by wift zkusit ji ve 2d jeste vic podtaktovat (stejne neni vykon potreba) jadro treba na 300 jako u 3850 a jsem zvedav co to udela!

ad vs 3870: jednoduchy pocty kdyz byla 3870 vs 3850 treba o 20% vykonejsi tak ji 4850 stale natrhne o 30-70% ne?

jinak jsem rad ze byla testovana proti 3850, supr test, pochvala

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to BESPI:

Postnu ti sem své vjádření z jednoho fora:

.....Zatím se kloním k XP x64 a můj osobní pohled je zatím takový:

1. Jako uživatel non-win systémů jsem se mohl uplácat smíchy,když jsem si přečetl něco o aktivaci Windows Vista. Nevím proč by měl někdo opakovaně zkoumat, jaký mám v PC HW. To je jako kdybych každý den musel v práci ukazovat, jestli náhodou nenosím tanga :lol: Je to až k nevíře, jak jsou lidi ochotní se ponižovat.

2. HW nároky Windows Vista jsou naprosto směšné. Porovnáním s ostatními OS WinXP počínaje a Linuxem,BSD či Solarisem konče nepřináší žádnou přidanou hodnotu navíc, kterou by se daly zdůvodnit tyto nároky (pozor neříkám, že nepřináší nic navíc!)

3. Buzerační a bonzátorské funkce nemám z principu rád.

4. DX 10 nepotřebuji a i kdyby, hraní her je priorita číslo 1254.

(PS.: zprovoznit DX 10 na WinXP neni technicky, nybrž ekonomický problém Microsoftu a legální problém uživatele. DX10 ze zprovoznit na non-win systémech, takže pro XP to pro Microsoft (zdurraznuji pro Microsoft) žádný technický problém nepředstavuje. Je to jenom hezký argument jak donutit prostacka koupit si dalsi Widle)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... muzete mi nekdo doporucit  dvouslotovy chladic pro 4850 , ktery by foukal  teply vzduch ven (  treba na zpusob dvouslotu u 4870) .. th

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ljelinek: Tise doufam, ze za nejakou dobu vyjde vyladena usporna verze s par watty prikonu. Ale vzhledem k tomu, ze se ke hram nejak nedostanu, tak stavajici integrovava HD3200 bohate postacuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdo tu onehdá popsal komunitu, která se zabývá vývojem DX10 pro WinXP, prý už se dá stáhnout i použitelný build, neví o tom někdo něco?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No opravdu pěkný myslim že NV si bude muset snížit ceny ...
jak chtěj uchladit R700 to budou muset udělat nějakej zázrak asi ...?
No nic tajemství odhaleno ... Tak by se mohlo začít spekulovat o R800 aby se člověk měl zas na co těšit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bězný uživatel František: o tom slysim poprve, ale tipl bych, ze s trochou stesti si t obrzo pustime pod WINE;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nx99: Never vsem kecum co na forech najdes. To co jsi napsal jsou samozrejme blbosti. Chce to hlubsi znalost problematiky.

DX10 na XP opravdu nejde ... samozrejme ze teoreticky ano, ale prakticky ne. Nejde tak ani o MS, ale hlavne o vyrobce grafik. Uz ted je vyvoj pro 3 ruzne Win systemy (XP x86, Vista x86, Vista x64 - na 2003 x64 a XP x64 se neodladuje) zdrojove neunosny (nedostava se hlavne odborniku). Navic upravy v XP by byly tak velke, ze by to byl vice mene novy OS (nove problemy) a nebo by DX10 nebylo kompatibilni s tim ve Viste. To je realita. Mimochodem zatim v zadnem jinem OS neni DX10 implementovano. Jinak zatim stejne neexistuje DX10 hra tak je to jedno :-) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xDx: R700 uchladí v pohodě variací na ten dvouslot z 3870X2, v tom problém nevidím. A R800? Inu, takhle se to asi nakonec jmenovat nemusí (uvidíme), ale možná už tu máme supertajnou leaknutou prezentačku s aktuálním stavem vývoje... :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkná práce
 
PS: Všichni se ohání zákazem cokoliv zveřejnit a když zákaz pomine tak se nic neděje. CDR však odvedlo velmi pěknou práci a podalo ucelený přehled.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

shinigami: Jedna se o wrapper. Proste se vezme DX10 instrukce a prevede na DX9 instrukci/e. Vzhledem k tomu ze zatim DX10 hra neexistuje, tak to zkousi na potemkinech jako je Crysis a stejne to funguje jak kdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Bespi:

Mohl by ses raději vyjádřit konkrétně k jednotlivým bodům? Vycházím totiž z informací, které poskytuje sám Microsoft na svém webu :-))))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To František: na tomto linku sa o tom niečo píše http://www.technospot.net/blogs/download-directx-10-for-windows-xp-from-... funguje to vraj len na niektoré hry, ale tých z DX10 zatial nieje až tak veľa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technologicky je zkrátka ATI špička, jen škoda, že nVidia celkem úspěšně brzdí vývoj v některých oblastech, kde má ATI navrch. Škoda pro nás, spotřebitele, aneb další důkaz prospěšnosti silné konkurence.

Spotřeba v klidu je ve vztahu k předchozí generaci opravdu nechutná. Z důvodu nízké spotřeby v klidu jsem obětoval trochu výkonu a dal přednost HD 38xx před GF 88xx. Teď budou HD 4850 a GF 9800 GTX+ zhruba vyrovnané, škoda pro ATI.

Pod pojmem modifikace chlazení jsem si představoval spíše něco na způsob Accelera S1. Mám ho na HD 3850 OC, idle pasivně, burn aktivně s Turbo Module a spodním 12 cm větrákem, řízeno pomocí mCubed T-Balanceru, teploty cca 35-40 idle, 40-45 burn.

Jinak (až na to chlazení) pěkná práce. Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ljelinek: ... to já bych si pasivně chlazenou variantu představit i dokázal, jen bych si ji nedokázal představit v HTPC .. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

cely clanok je fajn, ale chyba mi tam porovnanie s konkurenciou, aspon do jedneho grafu mohla byt strcena nvidia 9xxx

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nx99:

1. Pri aktivaci Visty vice mene dochazi k temuz jako pri aktivaci XP. Je zasla hash souhrn nektrerych parametru HW. I v nezahesovane forme nejde zjistit jaky HW mas. Ani nezjistis jestli mas CPU od Intelu nebo AMD. Uz si nevzpominam jak je ten hash dlouhy, ale je velmi kratky. Presne informace o HW se posilaji pouze v pripade HW problemu a souhlasu uzivatele se zaslanim podrobnosti MS (MS tyto informace vyhodnocuje a s jejich pomoici pripravuje spolu s dodavateli HW reseni - napr. novou verzi driveru, bez presne HW konfigurace by to delat neslo).

2. HW naroky Visty jsou ve skutecnosti jen o malo vetsi nez XP. Staci si zjistit jakym zpusobem a na co jsou prostredky ve Viste pouzity. Jen tak pro priklad spustis 32bit Vistu na 512MB RAM po startu zabere neco pres 300MB RAM. Na 1GB RAM si vezme uz nejaky 600MB RAM, na 2GB cca 800MB RAM a na 3,2GB RAM uz 1200MB RAM. Jednim z duvodu je, ze Vista ma oproti XP cache pro video pamet, ta si ukusuje celkem dost RAM, hodi se to hlavne pri prepinani mezi DX aplikacemi (v XP horor, mimochodem desktop Visty je taky DX aplikace - presneji WPF).

3. No coment.

4. To je volba kazdeho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni mozne snizit ATIToolem (az bude k RV770 k dispozici) defaultni takty ve 2D na nizsi hodnoty? HD3870 ma 300MHz a co jsem zahledl tak HD4850 ma 500MHz. :-(
U X1950XTX jsem to resil nalezenim stabilni nizke frekvence. Zarazi mne proc sli ve 2D tak vysoko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proste nejlepsi bude koupit chipset GX790 pak bude externi grafarna v klidu vypnuta a spotreba bude vyresena;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to BESPI:

ad1) Pozor. Já netrdím, že Microsoft strikntě kontroluje jaký HW přesně v PC mám. Ale microsoft používá jistou techniku, v tomtp případě hash, kterým monitoruje jakékoli změny HW. V Případě winXP jsem mohl měnit co chtěl, a "změna", kterou microsoft mohl zaregitrovat byla pouze změna základní desky, což je konec OEM. Nyní se registruje jakákoli změna HW. Z jakého proboha důvodu?

ad2) Nemluvím tady o cache. Ani diskové ani žádné jiné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nx99: WinXP neregistruje jen zakladni desku :-) registruje disky, RAM, sitovku, zvukovku, CPU a dalsi.

ad2) to ale s naroky souvisi. Kdyz nekdo rekne, ze Vista je narocna na RAM tak je to dela prave ta cache. Jinak jsou naroky totozne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem četl že ta vysoká spotřeba ve 2D je způsobena tím, že zatím Powerplay není plně funkční, mohly by to vyřešit ovladače. Může mi to někdo potvrdit, vyvrátit?:) HD4850 mě láká:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zaujimava zhoda okolnosti, je ten termin vydania

Europska komisia resp. jej dizvizia pre
informatiku [ Directorate General for Informatics (IDABC)], oraganizuje specialne stretnutie za ucelom prezentacie a oznamenia novej verzie European Interoperability Framework(subor pravidiel pre statne a verejne insttitucie EU v oblasti IT). EIF Info Day sa bude konat(alebo kona ) 25.6.2008 v Bruseli.
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7649

Ked pisem tajk etyse je len registracia

9:30 Registracia a uvitanie

Hlavne prednasky

10:00 The challenge of EU Interoperability
Francisco García Morán, Director-General for Informatics,
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7680

Podla zivotopisov
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7698

a vzhladom na to,ze pred part dnami
bolo
uvedenie platformy OSOR.eu v Brusseli

Predstavitelia statov a clernovia Europskej komisie, spolu s hostami, oslavia dna 18.6.2008 v Bruseli uvednie do zivota noveho projektu Open Source Observatory Repository (cize subor programov Open source).

tyka sa to hjlavne SW pod licenciou European union public License, co je GNU GPL v2 kompatibilna licencia(pod GPL v2 je licencovany aj Linux)
http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7699

a zaujimaveje,ze
Radeon HD 4850 uz pracuje s Ospen Source Linuix(X.org) ovladacom
19.6. 2008
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_rv770_oss&amp...

AMD nie len da k dispozicii driver pre Linux v ten isty den ako uvedie kartu Radeon HD 4800 zo serie "RV770" ale od dnes zacala sirit tento driver na CD s retasil verziou karty . Navyse AMD je velmi blizko dosihanutia parity vlastnosti medzi ovladacmi pre Windows a Linux.

Len poznamka , NVIDIA nikdy doteraz nedala ovladace pre Linux/FreeBSD/Solaris na disk k jej kartam...

Pritom Ati uviedla Linux ovladace pre Radeon X1xxx sedem mesiacov po uvedeni karty, pri HD2xxx to bolo 6 mesiacov(HD200 bola uvedena to uz 2 mesiace po odkupeni Ati AMD-ckom ), pri HD3xxx bol rozdiel mesiac

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_evolution&amp...

Viem AMD nieco, co mi nie a vyjde to na verejnost az dnes?

na EU sa totiz tlaci aby v ramci noriem(EIF je taka norma) zakazala predaj PC s predinstalovanym OS, ako aj vylucitg produkty fy. Microsoft z tendrom v statnej a verejnej sprave..

Ak to tyak bude tak ma AMD/ATi obrovsku vyhodu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bespi, nx99: Ale, ale, pánové, zanechte toho OT, prosím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kelu, kvoli tomuto by som si kupil nove PC, super vykon za super cenu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta spotřeba není tak strašná, jen se divím, že amd/ati neudělalo to co snad u notebooku už funguje, myslím tím, že by měl člověk onboard vga a k tomu by dokoupil tohle a na 2d by se krásně přepla onboard vga a na 3d tenhle švihák. Moc pěkná grafika.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

fotoba: Ano, dle tebe má AMD/ATI stále dobře našlápnuto (do govna leda), ale cena akcií za víc jak 20 let říká pravý opak. Nemohl by jsi sem nasázet to co jsi sem naházel v minulosti, abychom si to srovnaly s realitou? Pořádně se zasmějeme. Mi teď dali na novej komp v práci ATI grafiku a peru se s přehráváním pracovního videa, instalace nových ovladačů a snižení úrovně hardware podory přehrávání to vyřešili, tyhle problémy jsem na Geforskách nikdy nežral, podobně problémy jsem měl před 4 lety také, také na ATI. Prostě na tupana jsem už musel reagovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chcete provést tuning chladiče popsaný v článku a nechat to tak v PC delší dobu, rozhodně nepoužívejte pro uchycení plastu gumičky. V dnešní době stačí pár měsíců a gumička spuchří a rozpadne se (a to ještě neberu v úvahu to, jak bude u grafiky zahřívaná)....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U toho Nixona to máte chybně,ten má být u kladů, namísto toho Kurantenga.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno ta politika v podobě fotek u závěrečného hodnocení mě teda rozladila :(. To bych na cdr.cz nečekal - doufám páni redaktoři, že to byla jen náhlá slabost a znovu se tu něco takovýho neukáže. Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aky vyznam ma testovat grafiku v rozliseni vyssom ako 1024x768 na menej ako 16xAF? Vie mi to niekto objasnit? Lebo viem ze vykonovy dopad je minimalny a kvalita textur dalej ako 5 metrov od kamery rapidne stupne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2560x1600 mě zajímá nejvíce a výrobci grafik (alespoň ATI) se snaží nabízet grafiky, které toto rozlišení bez problémů zvládnou za rozumnou cenu!
Výrobci her (snad to byl někdo od EA Sports, co jsem četl) se vyjádřili, že pro nadcházející roky počítají a budou optimalizovat právě toto rozlišení - 2560x1600, tedy 30" monitory.
A já se hlásím k 2560x1600. Čekám na slušnou grafickou kartu za rozumný peníz, která s tímto rozlišením nebude mít problém. A vypadá to, že 4850 nebo lépe 4870 či 4870X2 je tou první startovací generací za rozumný peníz, která nebude mít s 2560x1600 větší problémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm ty fotky jsou fakt zavádějící, ML King je asi jasný, ale Nixon určitě není vyloženě záporák, ale ani klaďas. Ale určitě bych ho chtěl za premiéra víc než kohokoliv v naší republice.
Otázka, zkoušeli jste nahradit pastu jinou? Někde jsem četl že to dost pomáhá s teplotami

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to BESPI:

Ale no tak. nevsiml jsem si, ze by XP potreboval 15GB HDD, napriklad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RoPo:Proboha,30"LCD má snad jen největší EGO internetu.Když vidím ty spotřeby v idle aby to utáhlo ty miliardy tranzistorů tak je mně zle.Ještě těch 22",víc je už vzhledem ke spotřebě absolutně neakceptovatelná zrůdnost.Ideální asi bude 4650 která bude rozumným řešením jak po stránce spotřeby tak výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ten pokles frekvenci o 25% ve 2D je docela malo...zkouseli jste treba pomoci ATI Tools stahnout takty na polovinu nebo ctvrtinu?...to by se ve 2D nijak na vykonu neprojevilo a spotreba by rapidne klesla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

xyz: Ja vim, sorry za OT, ale nemam rad kdyz tu porad lidi kecaj nesmysly o Viste. Bohuzel tyhle lidi zadny argument nezajima a nepresvedci.

ACe665: Doufam ze to tak je. Jinak mi jako jedine pruchodne reseni pripada integrovana grafika (napr. 780G ci 780GX) + pres LASSO pripojena externi VGA. Preci jen hraju mene nez 5% casu stravenych u PC a s LASSEM by spotreba v IDLE spadla na mene nez polovinu !! A to je na uctu za elektrinu sakra znat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Borowitz: moje 20" LCD taha 20W, ano celych 20W a pri maximalnom jase 35W!
Inak k tomu Fallout1: ten central hub mal popis: "toto je najvykonnejsi pocitac ktory si kedy videl"

Budu ti Froblini na stiahnutie niekde? Ehm, hlupa otazka, Windows XP verzia? ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to xyz:

Odpovídal jsem na výslovné přání Bespiho. Téma Vista jsem sem netahal. Takze se omlouvam za OT.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem teda nVidiot jako poleno, ale me se to libi. Ted jen o kolik bude rychlejsi 4870 (nebo radeji X2?), kdyz jediny rozdil jsou takty a hlavne o kolik vic bude topit. Zajima me to jen ve 2D, zas tak casto nehraju a tam se o to postara kvalitni chladic. Ale pritapet si i ve 2D nehodlam. Snad by to opravdu mohl poresit ATiTool jako kdysi stejnou situaci s X1800..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A opoustet C2Q abych si poridil AMD board take nehodlam..Tak co mam delat, kdyz chci novou kartu brzo, maximalni vykon, ale 2D spotrebu rozumnou? :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ren:Já doufám že ATi ještě něco udělá s driverama aby se ta frekvence ve 2D snížila a spotřeba šla dolů,jinak to odmítám akceptovat a počkám si na něco míň výkonýho,ale taky míň žravýho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

blecha >

nepoznas ekonomiu

udaje za minuly kvartal

Debt/Common Equity Ratio 1.91 (velke problemy su ak je hodnota dlhodoba na 2.0)

Price/Book Ratio (Price/Equity) 1.43 (firma je na tom velmi zle ak ma hodnotu pod 1.0)

Book Value per Share $4.35 (ak klesne hodnota akcii pod tuto hodnotu firme uz nikto neveri,ze sa udrzi)

Total Debt/ Equity 2.00

Priemerne udaje za 5 rokov

Total Debt/Equity Ratio 0.82

tie posledne dve hodnoty hovoria hovoria, ze AMD robilo masivne investicie s financovanim cudzimi zdrojmi, ktore zatial a pravdepodobne neprinasaju vynos. Ta hodnota musi ist pod 2.0 (ideal 1.4-1.5), aby to AMD prezilo. Hodnota 2.0 sa dlhodobo neda prezit.. Kratkodobo len robi problemy, ale je akceptovatelna..

http://finapps.forbes.com/finapps/jsp/finance/compinfo/Ratios.jsp?tkr=AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

borowitz: Asi by jsi se divil, kolik lidí 30" LCD používá - hlavně na práci (můj případ), ale občas chci i něco v 3D na odreagování i když na to není moc času....Navíc, chci monitor aspoň an 5 let, což se o 30" dá předpokládat, že svou užitnou hodnotou vydrží. Spotřeba samotného monitoru při nastaveném podsvícení na číslo 7 (ze 13 stupňu), kdy bílá je bílou a "nevypaluje oči" je kolem 70W a to je S-IPS panel. Pro porovnání 19" LCD má. cca 35-45W (který mám vedle TNko cca. 5 let starý). O užitné hodnotě 30" oproti 19" pozná jen ten, kdo to vyzkouší a takovou plochu využije. Ostatní jen remcají "k čemu to je". Tyto lidi chápu, že neví "k čemu to je" a ty mezi tyto lidi pravděpodobně asi taky patříš. Tebou zmiňovaný EGO s tím nemá nic společnýho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

borowitz> Ja jdu po vykonu, at si o tom myslis cokoli, jsem stejny pripad jako RoPo presne jak popsal hned pode mnou, a rad vidim, ze se ATi zlepsila tam, kde byla notoricky slaba, jako vysoka rozliseni a AA. Ale nejak moc neverim tomu, ze budou delat tak zasadni zmenu v SW, a navic takty jsou zalezitost BIOSu karty. Takze pockame, jestli snizovani te spotrebe/teplote vubec pomuze, mam podezreni, ze kdyby tomu tak bylo, udelala by to uz ATi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ohledne 30": Mam v praci 22" LCD a to je na programovani sakra malo. Pokud si ve VS2008 otevru bocni panely, tak se me plocha pro kod zmensi na maly ctverecek, neustale oteviram a zaviram bocni panely a neustale vytahuju a zatahuju output, vyhledavani references atp. Myslim ze 24, nebo 30" panel by me znacne pomohl, takze 30" nejsou jen pro EGA, ale spis hlavne k praci. Uznavam ze doma je to vetsinou zbytecne (pokud clovek nepracuje doma).

Jinak 4850tku ma doma dva dny a fakt dost topi (predevcirem jak bylo vecer dusno sem mel idle 83 pri zavrene skrini, coz je dost. Chladic je vrely. Nicmene dobry napad se snizenim takyu ve 2D, zkusim a poreferuju. Spotrebu momentalne zmerit nemuzu, wattmetr mam doma, ale mozna si jej priste privezu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K tomu odstavecku o porovnani GTX 280 vs. 3x4850 ... Nemelo by uz Crossfire nahodou podporovat vypinani nevyuzitych GPU? Tzn. ve 2D pojede jenom jedna karta ve 2D rezimu a ve 3D se spusti vsechny tri naplno?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RoPo:Chápu že na práci 30" mnoho lidí využije,ale zde se bavíme o hraní a hrát na 30" si nedovedu moc představit,asi jako sledovat 100cm TV z 1,5 metrové vzdálenosti,ale proti gustu žádný dišputát.Navíc je zde ta brutální spotřeba ve 2D ,neříkám že mě to finančně zrujnuje,ale proč cpát peníze zbytečně do chřtánu cezu a vypouštět energii woknem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..kupříkladu čtyřiadvacítka BenQ s HDMI a DVI vstupy stojí 7 800 Kč včetně DPH, sice je to TN, ale i tak, na HD filmy optimální levná záležitost s nízkou spotřebou..

mam doma, odporucam!

Farby su fakt super (v porovnani s inymi TN urco) - na pozeranie videa z kresla, postele i xvid z 3m vypada super (v podstate z tej vzdialenosti rovnako dobre vypada 360 i 720riadkove video - Dr.House LOL rip), Hranie hry (HL2) je tiez ok, spotreba - nevypalovane oci 19W, vysoky kontrast, jas 40, moznost rychleho prepinania 5rezimov..
Ako domace LCD ci pracovne (kancel, AutoCAD) - super!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sakra, zabudol som na jednu vec.. tie zaznavajuce komentare: len TN!

Sakra, ako dobre ze je to TN!
Za tu cenu by nebola ani 19" IPS!!!
Rozdiel v kvalite medzi dobre vyladenim TN a hocakym inym panelom bezny uzivatel nepozna, pozorovacie uhly su tiez ok jediny rozdiel je, ze pri podhlade (postel) si clovek musi viac sklopit dany TN panel..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jfb: "vesela prihoda se silikonem" bude soucasti Service Packu na tuto recenzi (kde budou nejake ty testy s hotfixem).
all: Nixon mozna nebyl cisty zapornak, ale wattergate a dalsi, ve srovnani s ni mozna "drobnejsi" prohresky, mi staci, abych ho dal do zaporu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj nVidia dostala prave peknej knockout. Srovnatelny karty sice ma ale 3x drazsi a kupovat je na ukor 4850 a 4870 muze jen opravdu zaprisahlej nvidiak nebo blazen. Takze jim konecne ati ukousne peknej kus trhu. A jejich steblo v podobe 9800GTX+ nefunguje. R I P nVidia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JnZ: To je přesné. Doma mám 30", v práci 24". Jak jsem si zvykl na 30", tak vše ostatní mě přijde jako poštovní znánka. Efektivnost využití času k odvedené práci stoupla cca. o 20-50%. 30" plocha na programování, práci ve videoeditoru, 3D modelování, 2D modelování je noddiskutovaleně velkým přínosem. A ten kdo říká, že jej nahradí 2-3 LCD monitory vedle sebe, tak to není pravda (provozoval jsem, tak vím o čem píši). Jedině při práci s videem je velice pohodlné - TV monitor na náhled, 30" LCD jako hlavní a 19-30" další LCD na pracovní lišty a palety.
Hraní na 30" - občas, dle času něco zahraji a obraz vás doslova "obklopuje". Hraní na takovéto ploše je zcela o něčem jiném. Je to jako kdyby jste v hraní s konzol přešli z TV na projektor.
Proto stále čekám na cenově vhodnou kartu (kolem 5000,- s DPH - hraní není pro mě priorita, proto nehodlám za potřebnou kartu pro rozlišení 2560x1600 otratit 8.000 a více chechtáků), která 2560x1600 se zapnutými AA a AF zvládne alespoň 40 FPS. I když 120FPS je 120FPS :). S moji momentální HD2600XT používám nejčastěji na hraní rozlišení 1280x800. Občas přepnu na 2560x1600, ale s danou kartou to je slabší. HD4870 by mohla být nástupce :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tominot: Srovnávat TN panel se S-IPS panelem a říkat, že v barevnosti je to nastejno i když bude TNko vyladěno může jenom někdo, kdo neviděl S-IPS panel vedle TN panelu nebo nepoužívá oba typy technologií. TNko nemůže ve věrnosti barev vůbec s panelem S-IPS soutěžit. TNko má lepší response time, ale to je tak všechno. S-IPS má mnohem lepší pozorovací úhly, nejen kvůli barevnosti, ale i rovnoměrnosti barev. A nepozoroval jsem, že by na S-IPS panelu, co mám měl problém s hraním díky tomu, že má horší response time než TNko. Input lag vůbec na panelu nepozoruji. Budiž TNku sláva, ale je to prostě nejlevnější technologie i když použitelná. Nelze tedy od ní očekávat zázraky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ren>
>Ja jsem teda nVidiot jako poleno, ale me se to libi. Ted jen o kolik
>bude rychlejsi 4870 (nebo radeji X2?), kdyz jediny rozdil jsou takty a
>hlavne o kolik vic bude topit

skus si pozriet test, kde je 4850 aj 4870 v Crossfire teda de facto multi card X2-ky
http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to RoPo:

Podla coho zrovnavas vernost farieb?

Podla mna vernost farieb sa da posudit len vzhladom k dokonalemu originalu!

Ked kreslis - projektujes v Autocad, mas tam vacsinou len farebne ciary - cervena, zelena, modra..
Ked pises texty, vacsinou mas cierne pismo..

Napis mi prosim, ako bezny uzivatel kt. nepouziva zrkadlovku za 50tisic s objektivom za 100, pozera xvid video, ci HD Rip ako zisti ci ma alebo nema verne farby?
Mas nejaky navod jak na to?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Věrnost barev je vágní termín,protože se nedá změřit.Nikdo neví jak elektromagnetické záření vnímá oko a zpracovává mozek každého člověka.Když to poženu do "extrému" tak barvoslepýmu to je uplně jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne preto som vdacny za TN a ted i ATI grafiku!
Porovnatelny pozitok za ovela menej penazi ako konkurencne riesenie..
Komentar k Benqu som napisal len preto, ze som ho kupoval v dobe ked nan neboli este ziadne recenzie, ked bol o cca 5000 drahsi.. pripadnym zaujemcom ho mozem s kludnim svedomim odporucit - je to nova generacia, s lepsou spotrebou a i kvalitou v porovnani i s inymi znackami napr. z roku 2006 a starsimi..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já bych tu debatu zakončil tak, že je to prostě subjektivní věc. někdo je s TN plně spokojen, protože má za nízkou cenu velké rozlišení i úhlopříčku. naproti tomu druhý zas na tn vidí každý špatný přechod barev, odporný dithering a bez PVA/IPS by nedal ani ránu. na výkon HD4850 to však nemá vliv, a%t již jej provozujete na 24"/TN za 8k, nebo 24"/PVA za 15k ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mě napadlo jak je to u 4800 s Display Portem? Co sem tak letmo shlídnul tak všude jen DVI...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

fotoba> Diky, tohle hodne pomohlo. Vidim, ze abych si vyrazne polepsil proti stavajici 8800GTX, musim uvazovat jen o 4870 CF (X2). Ale za cenu o temer 100W vyssi spotreby ve 2D? Nikdy. Musim opravdu doufat, ze se tohle podari vyresit SW cestou, jinak zustavam nVidiotem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak pro zajimavost, k cemu jsou u ATi vsechny ty cool technologie jako tesselace? ATi only hru/patch nikdo nevyda a nez to implementuje nV a objevi se to v prvnich hrach, zadna 3/48x0 uz v chodu nejspis nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ren: HD4800 am iba prvu predajnu fazu, v dalsich reviziach cipov sa spotreba trosku unormalni tak ako to byva vzdycky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tominot: na urcovanie farieb sa pouzivaju pracovne farebne priestory, ako Lab, YUV, YIQ, sRGB a milion inych. Medzi nimi prevadzas hodnoty v ktorych vyjadruju nejaku farbu a jas. Podstatne je aby kazda cast zobrazovacieho systemu spravne previedla farbu. Ak nemas niekde spravne spravenu konverziu tak samozrejne, zobrazena alebo zosnimana farba nebude zodpovedat realite.

borowitz: vernost farieb je exaktny termin, veda zaoberajuca sa vnimanim farieb je tu asi 50 rokov, a zaobera sa aj meranim farieb. Zaobera sa aj tym ako vnima farby ludske oko a ako ich interpretuje mozog. Mozog aj oko robia rozsiahlu skalu kompenzacii farieb a to vsetko je zahrnute v kolorimetrii. Na presne vyjadrenie vernosti farieb a farebneho rozsahu potrebujes 3D diagram ako napriklad tento: http://www.drycreekphoto.com/tools/printer_gamuts/gamutmodel.html

(potrebujes VRML plugina na 3D zobrazenie)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi sem to napsal nějak nesrozumitelně,tak znova.Těžko se dá změřit jestli to můj mozek vyhodnocuje pozitivně nebo negativně.Stejně tak mi nikdo nevnutí že rajská omáčka je hnusná,i když to "exaktně" změřil.Stejně tak člověku kterému se podání TN panelu líbí nikdo nemůže vnutit IPS u kterého se mu podání barev nelíbí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo2

realita je relativna.

Uz i decko vie, ze mat spravne zachyteny realny obraz je zalezitost nesmierne narocna.
I objektivy fotakov za 20-30tisic/kus maju problemy verne zachytit skutocnost. Nasledne dany chip nie vzdy zachyti presne obraz.

Kazdy o kom viem ze ma IPS vacsinou neurobil jednu zakladu vec - kalibraciu farieb!
K tomu potrebujes sondu a vytvorit icc profil. Potrebujes sucasne pracovat s bezchybnym materialom.

Ted nech mi niekto vysvetli, vi poznam rozdiel na fotke z mobilu na TN abo IPS panely.

Dalsia vec: Precitajte si nejake podrobne recenzie LCD displejov. Vo fakt odmakanych su pouzite i kal. sondy, vytvorene grafi vernosti podania farieb.
Drtiva vacsina IPS, MVA panelov prichadza od vyrobcov s presytenymi farbami - hlavne zelena a cervena.

Kvalitne, zkalibrovane TNko neraz ma lepsie farebne podanie ako vyrobcom nastaneny IPS, PVA panel.

Pointa je vsak v tom, ze sa najde x ludi, kt. budu do nebies vychvalovat IPS, MVA panel a pritom tie ich farby su tak verne ako na VHS kazete.
Nie darmo panely urcene pre DTP (profi) nestoja 10-20tisic, ale nasobok. v cene maju i kalibracnu sondu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pozrite:
http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6&ma1=48&mo1=304&p...

grafy: color with fact. set & after calib.

pak sa bavme o nekvalite a kvalite TN, IPS, MVA.. vacsina ludi ma tak verne farby az to pravda nie je :DDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tominot: když jsi spokojený TNkem, tak prosím. Já vím o čem píši. Kalibrační sonda se běžně prodává a samozřejmě je potřeba panel skalibrovat. Na TNku nemáš tak široce pokrytý barevný prostor navíc je problém právě s pozorovacími úhly, kdy TNko barevně zkresluje již při mírném vyklonění z "ideální" pozorovací roviny. Další roli hraje zpusob podsvětlení. Samozřejmě nemůžu porovnávat TNko s IPSkem v barvách v žádném případě. Jiné technoligie jiné cenové kategorie. Já mám a používám jak TNko, tak IPSko - obojí zkalibrované. A rozdíl je vidět. Na normální práci TNko stačí, ale jakmile potřebuji barevně korigovat, tak na TNku se barvy dolaďují velice špatně. Znám pár lidí, co zastávají tvůj názor a po vyzkoušení IPS panelu jsou velice překvapeni jak špatné na TNku barvy jsou oproti realitě. Na "zkalibrovaném" TNku je opravdová červená mírně do oranžova a nejde s tím, nic udělat - je to dáno technologií panelu. Nehledě, že z kažého úhlo je jinak "červená"/"oranžová". Porovnáno s kalibračním tiskem a zkalibrovaným IPS panelem. Jak psal Ježek. Nebavme se tady o tom. Toto je diskuze o HD4850.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RoPo, pozli si link co som dal nizsie.
Mam skusenosti s TN ako i s profi panelmi.

Vacsina ludi co si kupi spickovy monitor ho ma len ako imageovku, nemaju ho zkalibrovany.
Ak piseme o profikoch, tam je to ine. Moj nazor je k tomu, ze 24" BENQ je dobra volba, je to i lacna volba, beznu rodinu nezrujnuje si kupit tento lacny a sucasne kvalitny i usporny monitor.

Predpokladam ze profici (DTP, grafici) nehravaju vo svojom pracovnom case hry, takze clanok o tejto grafickej karte nie je ani velmi pre nich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JnZ 13:51: vyzkousej vim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

diky za peknou recenzi
jen u GDDR5 vam trochu utekly posledni dva odstavce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ahoj, spotřebu v idle jste měřili po nebo před modifikace chladiče? to by měl být rozdil... nechtěl by někdo, kdo má na kartě lepší chladič (nebo si ho zapne na 100%) změřit spotřebu v idle? s nižšími teplotami by měla klesat i spotřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

borowitz: je to jednoduche, ak chcem vediet ci sa ti nieco nepaci, tak sa ta spytam a mam presny vysledok. Napisal si to teda zle :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omluvám se OT, ale zde je několik různých DX10 patchů pro XP. Hračičkové a testeři směle do nich, na mail (je schovaný pod nickem, stačí kliknout) mi kdyžtak hoďte info. Dík

http://uloz.to/525254/DirectX10 Fix 3 final (2000-XP-VI)-AS061.rar (59.49 MB)
http://uloz.to/525251/DirectX10 v3 XP.exe (27.78 MB)
http://uloz.to/525256/DirectX10 RC2 Fix 3 for WinXP.exe (6.53 MB)
http://uloz.to/525253/DirectX10 RC2 Fix 2 for WinXP.exe (4.12 MB)
http://uloz.to/525255/KM-Software DirectX Changer.zip (1.84 MB)

WIFTe zbystři, ten první je i pro 2k :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek ATI Radeon HD 4850 v testu: přeměření s novými ovladači.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zazil jsem podobny problem.
Zarizeni ktere se montovalo k zakaznikovy pouzivalo BTX desky. Na jedne z nich se ulomil drzak chladice cpu ktere nedolehalo. Diky Usporadani BTX, to ovsem nebylo poznat. Jedina hlaska od zakaznika byla: "... ze ten bazmek v pravo hrozne huci!"
Prijel jsem tam vymenil sroubek za jiny s vetsi rozteci a dorasil tim ulomeme dno uchytu chladice. A razame celej bazmek stichnul :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně ten DX10 nezobrazí to, co zobrazí ve Vistách, tak nevim o co go když to nemá žádnej efekt, možná jsem morální :-)

Ale chtěl sem se zeptat, když budu mít AtiTrayTools a nastavim si tam automatické podtaktování na minimum při 2D a při přechodu na 3D automaticky nataktuji na default (případně ještě vejš jako to mam na mé 2600XT) tak se přece spotřeba zmenší, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všetečný dotaz. - Co se vlastně stane s takto potrápenými počítačovými komponentami, které prodejci rozesílají do různých redakcí k otestování? To se tahle tepelně "vyšokovaná" karta po otestování zase složí, vrátí prodejci a ten ji následně prodá nic netušícímu zákazníkovi jako "funglovku", nebo tyto součásty čeká nějaký jiný osud? To by mě vážně upřímně zajímalo. Najde se tady někdo, kdo ví a odpoví? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ako keby nestacilo ze su velke nenazrane a este stale nespolahlive... tie pocurane ati ovladace nemaju v dvoch poslednych verziach(8.5, 8.6) podporu hw akceleracie videa. šťať na tych suflikantov co nove ovladace robia na ukor starych - jak u idiotov.

uz dva krat som dal sancu ati tymu, ale vzdy to skoncilo s placom. uz fakt nikdy viac

amen

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ma: Odchadzaju do kremikoveho neba, kde inde? ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ma: vetsinou jsou to karty bez s/n popisky na tistaku ktere ji vylucuji z bezneho prodeje. Vyrobce ji odepsal a nechaji zdarma jako pozornost za odvedenou praci. Tak to chodi i s procaky ktere maji vyfrezovane e.sample na hs.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to jur: No to si právě myslím, že ne.... Řekl bych, že "dokud se to hejbe", tak tady bude snaha "buchnout to jako funglovku".... ale třeba se škaredě mejlím a všechno je ve skutečnosti ouplně jinak. A mě by zajímalo jak. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to ee: Aha, dík. To zní dost věrohodně.
Já se na to ptal proto, že jsem, možná jako jeden z vůbec prvních v republice, koupil GTX280 (nechme stranou hodnocení rozumnosti a unáhlenosti toho kupu) a když jsem si ji prohlížel, tak jsem tam uviděl řadu zvláštních indicií toho, že někoho zajímala střeva té karty - stržený lak na šroubkách, vyhřezlá teplovodivá pasta, atd... No, ale grafika funguje normálně, je na ní standardní záruka, takže vlastně o nic nejde. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro Ma: Některé obchody mají tolik slušnosti, že výrobek označí jako kus použitý v testu a prodávají jej o fous levněji - třeba Alfa.
Pro redakci: Ověřování zadáním součtu je fajn věc. Ovšem nápověda "výslednou hodnotu zadejte číslovkou" je hodně zavádějící. Tak např. u tohoto příspěvku bych musel zadat "osm", abych tomuto pokynu vyhověl. Samozřejmě, jakmile se mi nepovede napsat po "o" "s", vzdám to a napíšu poslušně "8". Akorát si u toho povzdychnu, že na další české internetové stránce nepíše česky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ma:
Nuz, existuju taki "poctivi" predajcovia, ktori ked dostanu novinku na sklad, tak si ju musia doma vyskusat a potom nemaju moralne zabrany to predavat ako nove...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na to ze to je prvni hotfix je to bomba :) co sem videl testy s CAT 8.7 BETA tak dokonce ATI dohnala vykony ve hre LOST PLANET kde hodne zaostavaly a byla to jedna z mala her kde Nvidie vitezili s velkym naskokem i to bude minulosti :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dal jsem na kartu Accero a s timto pasivnim chlazenim mam teploty v klidu 45 a v zatezi 60 stupnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kurna, rozdil mezi cislovkou a cislici je docela dost znatelnej...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A budete provádět testy i s jinýma chladičema ? Údajně má bejt pokles teploty celkem velkej .. ale komu se dá věřit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uf. U Assassins Creed dostanu větší rozdíl, když ho přeměřím čtyřikrát za sebou. Tahle hra je na podobná přesná měření naprosto nevhodná, už jen proto, že se tam po načtení pokaždé motají jiní lidé, motají se jinudy a scéna nikdy nevypadá stejně. Když se skokově u jedné hry změní výkon u jediného rozlišení, tak bych raději hloubal, co jsem předtím, nebo teď udělal při měření blbě, než rozjímal nad tím, jak se to alespoň tady spravilo.
Rozdíly u ostatních her a testovací vzorek je tak malý, že bych se zdráhal z něčeho podobného vyvozovat nějaké závěry. Zaráží mě i mizivé rozdíly v UT, což je z testovaných her jediná, o které se proslýchá, že by to u ní mělo být opravdu a údajně hodně znát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> xDx:
S jinýma chladičema už ne. Karta se už vrací ASUSu, teď tu mám spíše shodou okolností ještě jednu já od Gigabyte, kterou jsem koupil za svý (svých 3,7 litru), na té bude provedena poslední zkouška, než ji namontuji do PC tomu, komu jsem ji koupil ;-). To už bude vyloženě takovej kratičkej článeček, podle toho, jak to vyjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak tam wifte otestuj the witchera, esiva to trochu poskocilo diky hotfixu. dik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ludia az budete mat niekto tuto kartu a bude v ovladacoch poriadny powerplay a vetrak sa nebude tocit na 10%, moze niekto odmerat spotrebu v idle? Celkom ma to zaujima z technologickeho hladiska...
Cital som totiz o nejakom bios update MSI kde to uz funguje, karta sa v 2d podtaktuje na 150MHz. Spolu so svysenim otacok vetraka boli teploty okolo 45st, ale nikto nemeral spotrebu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co dělat tabulky navíc poměru Performance per watt, dle rčení intelu a aplle? Zajímal by mě poměr u HD 3850,4850 a třena 3450 prostě porovnat s low endem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.