Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AU Optronics a 3M spolupracují na 4k HDR LCD panelech

Tahákem letošního ročníku veletrhu IFA nepochybně budou 4k filmy. Tedy jak UltraHD Blu-ray přehrávače, tak televizory schopné UltraHD rozlišení za současné podpory HDR.

AU Optronics řeší získání potřebné technologické podpory spoluprací s americkou společností 3M. Firmy se chystají zkombinovat svoje know-how tak, že vytvoří tzv. Advanced LCD (ALCD) na bázi LCD panelu od AU Optronics, u nějž nasadí technologii kvantových teček, kterou má 3M vyvinutu v podobě přídavné vrstvy a kterou pro ni vyrábí kalifornská firma Nanosys. Další stěžejní částí výbavy od AU Optronics jsou firemní podsvětlovací komponenty podporující široký barevný gamut a také HDR nasazení. Technologicky je AU Optronics připravena na kombinaci těchto technologií vyrábět až 85palcové panely.

Řešení vzešlé ze spolupráce obou výrobců (AUO a 3M) je použitelné pro televizory libovolného výrobce, pokud samozřejmě o tyto panely projeví zájem. Integraci do stávajících výrobních linek nic nebrání a AU Optronics očekává, že sériovou výrobu těchto Advanced LCD s HDR a kvantovými tečkami spustí ke konci tohoto roku.

Konkurence na poli 4k HDR televizorů a panelů v nich použitých jistě nebude o nic menší než u běžných TV či dokonce původní FullHD generace (zde si ale pochopitelně odmysleme plasmové televizory). Jak si povede AU Optronics ve srovnání s jinými výrobci LCD panelů s kvantovými tečkami, případně ve srovnání s čímkoli na bázi IGZO, co přinese Sharp a samozřejmě také v porovnání se 4k HDR OLED panely, které již produkuje LG, to ukáže spíš až příští rok. U AU Optronics je přeci jen šance na příznivější ceny, než jaké typicky nabízejí produkty na bázi IGZO či OLED.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AU Optronics a 3M spolupracují na 4k HDR LCD panelech

Žádné komentáře.