Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Authoring a přehrávání HD video na BD

Sony BWU-100A
V pořadí třetí u nás testovanou mechanikou s modrým laserem je Sony BWU-100A. Zabili jsme 3 mouchy jednou ranou, Sony BWU-100A je stejně jako Plextor PX-B900A OEM variantou mechaniky Panasonic LF-MB121JD (SW-5582-C). Předpoklad kvalitního hardware je zaručen. Rozdíly, pokud nějaké vůbec budou, budou záležitostí firmwarového vybavení jednotlivých Blu-ray vypalovaček. Původní firmware Sony verze 1.0a, se kterým testujeme, si vyladění žádá. Díky nedávno uvolněnému upgradu potřebného software si dnes poprvé budete moci i prohlédnout náhledy přehrávaného videa ve vysokém rozlišení.

Blu-ray mechanika Sony BWU-100A je vybavena softwarem pro authoring jak standardního VGA rozlišení (640×480) přes PAL (720×576i/p) po zpracování signálu s vysokým rozlišením 1280×720p a 1920×1080i. Na podporovaný disk (v seznamu chybí BD-R, i na tento typ média lze ale BDAV nahrát) jsou zapsány soubory m2ts (na DVD vob). Struktura BDAV se struktuře DVD nepodobá.

Nahrávání

Sony BWU-100A - PowerProducer BD záznam výběr zařízení

Prvním krokem je výběr zařízení, které bude v režimu Direct Burn zapisovat na BD-R/RE. Vložený Blu-ray disk není prázdný, již obsahuje překódovaný film z DVD nosiče s původní velikostí 4,36 GB. Převodem na nový formát videa (BDAV není totéž, co HD video na BD-ROM) se jeho velikost zvyšuje na 7 399 MB. Kvalita obrazu (kontrast, detaily) je zřetelně lepší než zdroj pro BDAV.

Kvalita BDAV

Sony BWU-100A - HD screen 1

Sony BWU-100A - HD screen 2

Pro představu, co dokáže zobrazení s vysokým rozlišením, jsme se pokusili típnout několik obrazovek. Pro prezentaci na webu není možné použít původní velikost (10 MB každý obrázek), náhledy jsou komprimovány. Reálný obraz je ještě o několik řádů lepší než je na tomto místě možné ukázat. K vysokému rozlišení patří také zvukový doprovod, i ten je s použitím odpovídající reproduktorové soustavy dokonalý. Zájemci si mohou stáhnout tyto a další obrázky v plném rozlišení s mírnou komprimací v ZIPech: vodopád, balón, motýl, tulipány, noční město, pobřeží.

Sony BWU-100A - PowerProducer BD pokračování zápisu

Program upozorní, pokud není vložený Blu-ray disk prázdný. Nabídne přidat záznam jako další stopu, nebo původní obsah přepíše (pokud se jedná o přepisovatelný disk).

Po potvrzení volby se na disk zapíší instrukce (podobně jako u VR na DVD). Pokud je použit BD-R, nelze vzít rozhodnutí zpět, disk je připraven pro režim Direct Burn a k jinému účelu již nemůže být použit (např. pro zápis dat).

Sony BWU-100A - PowerProducer BD volba zdroje

Dalším krokem je výběr zdroje signálu a nastavení parametrů pro zápis. Pokud je zdrojem analogový tuner (či jiný zdroj analogového signálu), zapisuje se v MPEG-2 ve známých režimem LP, SP a HQ. Takový disk je čitelný (přehrávatelný) v běžných programech (Media Player, WinDVD, PowerDVD) bez podpory HDCP.

Sony BWU-100A - PowerProducer BD nahrání z tuneru - pokračování

Po nahrání je možné disk dále editovat v dalších nástrojích z CyberLink BD Suite.

Struktura nahraného BDAV

Sony BWU-100A - ISObuster struktura BDAV

První 4 soubory patří filmu překódovanému z běžného jednovrstvého DVD video, zbývající dva jsou přidány v režimu Direct Burn (záznam z analogového tuneru). Struktura není stejná se strukturou DVD.

Přehrávání BDAV (PAL)

Sony BWU-100A - PowerDVD přehrávání BDAV

Přehrávání BD-ROM (HD)

Sony BWU-100A - PowerDVD přehrávání BD-ROM

A pro zájemce opět screenshot v plné velikosti.

BD-ROM (Video Terminator 2 - Judgment Day) nelze přehrát bez aktualizovaného programu PoweDVD. Ani s ním však není zdaleka vyhráno. Konfigurace PC musí splňovat požadavky pro High Definition Video. Pokud nelze disk z důvodu nedostatečného hardwaru přehrát, jste vyzváni k použití utility k otestování použité konfigurace:

Sony BWU-100A - PowerDVD nekompatibilní ovladač

Sony BWU-100A - CyberLink BD Advisor

Možná špatná zpráva pro ty, kteří uvažují o pořízení Blu-ray mechaniky. Dosud bylo samozřejmostí, že po zakoupení DVD-ROM (DVD-RW) mechaniky, jejím zapojení a nainstalováním základního přehrávače, bylo možné okamžitě film v počítači spustit. HD Video klade nekompromisní nároky na celou trasu signálu od zdroje až po zobrazení v plném rozlišení. Neexistuje žádný Safe mode, známý např. u PC her spustitelných v minimálním rozlišení bez efektů na slabších PC než vyžadují v minimálních sytémových požadavcích. Do slovníku přibývají pojmy jako HDMI (High-Definition Multi-media Interface), HDCP (technologie ochrany obsahu HD videa), COPP (Certified Ouput Protection Protocol), UXGA, ...

Pozn. Martin: Pamětníci jistě zavzpomínají a řeknou, to už tu ale přece jednou bylo! Ano, máte pravdu, bylo. První DVD mechaniky se totiž prodávaly s přídavnou kartou pro dekódování videa, protože počítače samy to ještě softwarově nestíhaly. Situace se tedy opakuje.

Časy se mění, filmům na DVD stačilo minimum, Blu-ray nestačí samotné zařízení na čtení obsahu disku a běžný počítač, zde je zapotřebí citelné investice do dalšího hardwaru. Sony to ve svých materiálech vidí takto:

Blu-ray disc připojení - monitory a televizory

Blu-ray disc připojení - konektory na TV

Blu-ray disc připojení - konektory na monitoru

Blu-ray disc připojení - konektory na grafické kartě

Blu-ray disc připojení - grafická karta a ovladače

Blu-ray disc připojení - výkon procesoru a paměť

Není třeba komentářů. Snad jen konstatování, že společnost Digital Content Protection inkasuje za každou udělenou licenci HDCP 15 000 dolarů ročně plus poplatek na jednotku (každý přístroj) 0,5 centu. Pokud si budete chtít pustit (výhledově) komerční film na Blu-ray v plném HD rozlišení (např. 720p, 1080i nebo dokonce 1080p) budete muset mít celou trasu signálu od zdroje (HD-DVD, HDTV satelit, Blu-ray mechanika) až po LCD či Plazma ve verzi, která podporuje HDCP (HDMI není nevyhnutelné, HDCP se může schovávat i za DVI konektorem).

Přepych v podobě celkového počtu zobrazovaných bodů 921 600 u 720p a 2 073 600 u 1080i, což je pětkrát tolik než u systému PAL (ten nabízí 414 720 bodů), a v prostorovém zvuku s možností bezeztrátové komprese a formáty Dolby Digital Plus či DTS HD, nebude zadarmo.

Pozn. Martin: Zkoušeli jsme i GeForce 6600, ale ani ta nestačila. Spodní hranicí se asi ukáže být GeForce 7600, což ještě zkusíme prověřit. Určitě ještě dáme vědět.

Diskuse ke článku Sony BWU-100A (2× BD-R/RE, PATA)

Středa, 18 Říjen 2006 - 08:39 | haui1 | WIFT A co takhle vinyl ve velikosti malého DVDčka...
Pondělí, 16 Říjen 2006 - 09:24 | WIFT | Vinyl má u mě oproti CD dvě zásadní nevýhody: 1....
Neděle, 15 Říjen 2006 - 21:59 | Anonym | nedelak: a ja jsem si myslel, ze vinyl...
Neděle, 15 Říjen 2006 - 21:53 | Roman Zejbrlik | nedelak1: "budou na vinylech vychazel...
Neděle, 15 Říjen 2006 - 21:23 | Anonym | zero_cdr: Napsal jsi velmi zajimavou vec, ale ta...
Neděle, 15 Říjen 2006 - 15:21 | Radim Horácek | velmi kvalitní zmetek :))) A navíc drahý :)
Neděle, 15 Říjen 2006 - 13:20 | Anonym | mb: proc ne ? :)
Neděle, 15 Říjen 2006 - 12:56 | M B | calvera: ved vravim, ziaden flamewar...
Neděle, 15 Říjen 2006 - 00:35 | Roman Zejbrlik | Fucktorial: Uvažuješ v aritmetické nebo...
Sobota, 14 Říjen 2006 - 23:16 | Anonym | mb: do you mean vinyl is dead forever? :) Mezi...

Zobrazit diskusi