Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sony BWU-100A (2× BD-R/RE, PATA)

Sony BWU-100A
V pořadí třetí u nás testovanou mechanikou s modrým laserem je Sony BWU-100A. Zabili jsme 3 mouchy jednou ranou, Sony BWU-100A je stejně jako Plextor PX-B900A OEM variantou mechaniky Panasonic LF-MB121JD (SW-5582-C). Předpoklad kvalitního hardware je zaručen. Rozdíly, pokud nějaké vůbec budou, budou záležitostí firmwarového vybavení jednotlivých Blu-ray vypalovaček. Původní firmware Sony verze 1.0a, se kterým testujeme, si vyladění žádá. Díky nedávno uvolněnému upgradu potřebného software si dnes poprvé budete moci i prohlédnout náhledy přehrávaného videa ve vysokém rozlišení.

Sony BWU-100A - co si domů přinesete

  • Blu-ray mechaniku Sony BWU-100A
  • CD-ROM Software Disc for BD BWU-100A (Rev. 7.00W)
  • Montážní šroubky
  • Návod k obsluze (jen anglicky)
  • Manuál pro Blu-ray Direct Recording (obrázkový/anglicky)
  • Reklamní leták (média Sony BD-R a BD-RE)
  • Leták s odkazy na technickou podporu Blu-ray společnosti Sony
  • Záruční a reklamační tiskopisy

Sony BWU-100A postihl stejný nedostatek, na jaký jsme upozorňovali u Blu-ray mechanik Pioneer a LG. Stejně jako tyto společnosti, i u Sony neměli v době zahájení prodeje Blu-ray mechanik k dispozici software nezbytný k jeho plnohodnotnému provozování.

Firma CyberLink dodávající software pro authoring a přehrávání neměla potřebné certifikáty od Blu-ray asociace pro HDV (High-definition Video). Bez softwarové podpory (i hardwarové, ale o tom později) nelze v žádném případě přehrát ani BD video, ani vlastnoručně vytvořený BDAV (na BD-R, nebo BD-RE nahrané video s vysokým rozlišením), a to i přes jasné informace na krabicích od mechanik, že je k těmto produktům dodáván software umožňující authoring a přehrávání videa na BD-ROM a BD-R/RE (BDAV). To je poloviční pravda, pro authoring žádná překážka není, pomineme-li nemožnost své HDV dílo dodávaným softwarovým přehrávačem shlédnout. Bez nezbytné aktualizace programu PowerDVD je při pokusu takové disky přehrát oznámeno, že je disk poškozen, nebo používá neznámý formát.

Blu-ray mechaniky Sony se 4. října podpory dočkaly, o upgrade PowerDVD jsme informovali.

CD-ROM Software Disc for BD BWU-100A (Rev. 7.00W)

Disk obsahuje sadu nástrojů společnosti CyberLink BD Solution.

CyberLink PowerDVD

Sony BWU-100A - software CyberLink PowerDVD

Oblíbený PowerDVD přibalený k mechanice nemůže přehrát video z BD-ROM, ani BDAV na BD-R/RE. Podporu pro Blu-ray disky mu dodává až upgrade. Podle informací Sony Storage Support lze potřebnou aktualizaci stáhnou po zadání CD-Key dodávaného CD-ROM Software Disc for BD BWU-100A (Rev. 7.00W). Další možností je vyžádání aktualizovaného softwaru (na CD-ROM) od technické podpory Sony té které příslušné země, kde je mechanika Sony BWU-100A zakoupena.

Sony BWU-100A - software upgrade

Aktualizací PowerDVD (původní verze je odinstalována a nainstaluje se nová) je přidána podpora pro přehrávání BD-ROM a BDAV. Nyní je teoreticky možné takové disky přehrát. Prakticky je ke kýženému efektu (shlédnutí HD videa uloženého na Blu-ray disku) hodně daleko.

Konečně se začínají objasňovat některé otázky dosud nezodpovězené, jak je to např. s RPC (Region Protect Control) u BD-ROM. Až dosud nebylo možné takové disky vůbec načíst (bez speciálních programů jako ISOBuster, nebo CD DVD Diagnostic), natož aby se z nich dalo cokoli užitečného zjistit.

Sony BWU-100A - software CyberLink PowerDVD BD region

Náš testovací BD-ROM Terminator 2 Judgment Day je určen pro region A. Krom nastavení příslušného regionu pro přehrávání DVD videa, kde jsou regiony označeny čísly, přibývá nastavení pro příslušný region přehrávaného High Definition Videa na Blu-ray discích. Stejně jako u regionu pro DVD, je i pro Blu-ray k dispozici 5 možných změn regionu. Počítadlo nelze v dostupných nástrojích resetovat, zatím. Další software na dodávaném CD-ROM Pozn. Martin: U konkurenčního HD DVD teprve o regionech rokují.

CyberLink Power2Go

Sony BWU-100A - software CyberLink Power2Go

Program je choulostivý na aplikace jiných společností. Stejně jako InstantBurn vyžaduje výhradní přístup k mechanice. Je více než vhodné rozhodnout se pro jediný software. Pokud hodláme používat CyberLink BD Suite a chceme se vyvarovat neočekávaných událostí (např. náhlé restartování systému), nezbývá než software ostatních společností ze systému zcela odstranit. Překáží Nero, Alcohol, vše od Roxia, BHA i Sonic.

Sony BWU-100A - software CyberLink Power2Go výhradní přístup

Sony BWU-100A - software CyberLink Power2Go výhradní přístup 1

CyberLink PowerProducer

Sony BWU-100A - software CyberLink PowerProducer

CyberLink PowerProducer (Disc Utilities)

Sony BWU-100A - software CyberLink PowerProducer disc Utility

CyberLink PowerDirector

Sony BWU-100A - software CyberLink PowerDirector

CyberLink PowerBackup

Sony BWU-100A - software CyberLink PowerBackup

CyberLink PowerDVDCopy

Sony BWU-100A - software CyberLink PowerDVDCopy

Nelze použít pro Blu-ray.

CyberLink PowerMedi@Show

Sony BWU-100A - software CyberLink PowerMedi@Show

CyberLink LabelPrint

Sony BWU-100A - software CyberLink LabelPrint

CyberLink InstantBurn

Sony BWU-100A - software CyberLink InstantBurn

S mechanikou je dodáván software společnosti CyberLink. Jejich BD Solution má nástroje pro authoring, packet writing, přehrávání i vypalování. PowerDVD je s Blu-ray plně kompatibilní pouze po aktualizaci.

Před instalací CyberLink BD Solution je důrazně doporučeno odstranit veškerý software pro packet writing jiných společností a utility k formátování disků. Vyjmenovány jsou konkrétně tyto: Roxio Drag-to-Disc, BHA BsCLIP, Sonic DLA, BHA DVD-RAM Driver a Panasonic DVDForm. InCD od Nero v seznamu není, máme však odzkoušeno, že jeho přítomnost současně s InstantBurn je neslučitelná s funkčním systémem. Jakýkoliv požadavek směřující k mechanice končí zastavením OS, plotnu nelze vysunout, lhostejno zda je založeno médium, nebo zda je plotna prázdná. Pokud není nainstalován jiný software, potom je BD Solution bezkonfliktní aplikací. Světlou výjimkou se zdá být pouze přítomnost DVDForm od Panasonic, ten si s InstantBurn nijak zjevně nepřekáží.

Ikona BD Sony

Sony BWU-100A - Ikona BD

Součástí instalace CyberLink z dodávaného disku je utilita pro změnu fádního vzhledu ikon DVD mechanik ve Windows XP. Sony si přidělí označení BD Drive.

Panel programu Power2Go

Sony BWU-100A - lišta Power2Go

Další vychytávkou je přidání lišty pro rychlý přístup k funkcím vypalovačky. Lze ji pochopitelně skrýt.

Diskuse ke článku Sony BWU-100A (2× BD-R/RE, PATA)

Středa, 18 Říjen 2006 - 08:39 | haui1 | WIFT A co takhle vinyl ve velikosti malého DVDčka...
Pondělí, 16 Říjen 2006 - 09:24 | WIFT | Vinyl má u mě oproti CD dvě zásadní nevýhody: 1....
Neděle, 15 Říjen 2006 - 21:59 | Anonym | nedelak: a ja jsem si myslel, ze vinyl...
Neděle, 15 Říjen 2006 - 21:53 | Roman Zejbrlik | nedelak1: "budou na vinylech vychazel...
Neděle, 15 Říjen 2006 - 21:23 | Anonym | zero_cdr: Napsal jsi velmi zajimavou vec, ale ta...
Neděle, 15 Říjen 2006 - 15:21 | Radim Horácek | velmi kvalitní zmetek :))) A navíc drahý :)
Neděle, 15 Říjen 2006 - 13:20 | Anonym | mb: proc ne ? :)
Neděle, 15 Říjen 2006 - 12:56 | M B | calvera: ved vravim, ziaden flamewar...
Neděle, 15 Říjen 2006 - 00:35 | Roman Zejbrlik | Fucktorial: Uvažuješ v aritmetické nebo...
Sobota, 14 Říjen 2006 - 23:16 | Anonym | mb: do you mean vinyl is dead forever? :) Mezi...

Zobrazit diskusi