Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

SandForce opět mění majitele, tentokrát rovnou s celým LSI

SandForce logo
V našich končinách pravděpodobně nepřílíš známý výrobce elektrosoučástek Avago Technologies po akvizici vícejak zdvojnásobí svou velikost i obrat.

Od akvizice SandForce americkou LSI Corporation ještě neuběhl ani rok a nastává další výměna. Celou mateřskou firmu nyní odkoupí další americká společnost, Avago Technologies. Ta začala ještě jako návrhář/výrobce elektrosoučástek v Hewlett-Packard, spolu s Agilentem, výrobcem měřicích přístrojů, se odtrhla v roce 1999 a nakonec se oddělila roku 2005. Tenkrát byla odkoupena spojenými investičními skupinami Kohlberg Kravis Roberts a Silver Lake Partners.

LSI logo

Z nich ta druhá měla v Avagu větší podíl, kterého se postupně zbavovala až do loňského roku, podržela si však jedno křeslo v dozorčí radě. Silver Lake hraje roli i nyní. Avago totiž i při obratu 2,5 miliardy amerických dolarů a čistém zisku půl miliardy dolarů ročně jaksi úplně nedá dohromady dohodnutou částku 6,6 miliardy (11,15 dolaru na akcii) na odkup LSI. Kromě úvěru tak přispěje právě i Silver Lake, miliardou přímo (ve formě cenných papírů, pravděpodobně je zde řeč o vlastních akciích, na sedm let) a 4,6 miliardami formou úvěru od několika bank.

Avago_Technologies

Avago nejen, že tímto okamžitě postoupí do mnoha oblastí trhu se složitějšími integrovanými obvody (LSI vyrábí výhradně programovatelné čipy, zejména řadiče pro systémy ukládání dat, Avago se spíše zaobírá samotnými elektronickými, zejména polovodičovými, součástkami a až v poslední době se pouští do zakázkové výroby ASIC), ale současně i zdvojnásobí svůj obrat a více jak zdvojnásobí počet zaměstnanců. Společnost také díky spojení očekává téměř okamžité provozní úspory ve výši kolem 200 milionů dolarů ročně a následné zvýšení marží o minimálně 10 %.

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku SandForce opět mění majitele, tentokrát rovnou s celým LSI

Čtvrtek, 19 Prosinec 2013 - 16:17 | bomberman | To ze Behemot obcas zadre nejaku hovadinu som si...
Středa, 18 Prosinec 2013 - 16:20 | Tomáš Hlatký | Avago Technologies nie je americka spolocnost ale...

Zobrazit diskusi