Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení, závěr

AVerMedia DarkCrystal HD Capture SDK II - HDMI konektory
V minulém díle jsme si představili kartu AVerMedia DarkCrystal HD Capture SDK II a jak jsme slíbili, ukážeme si výsledky grabování z HDMI a popovídáme si o několika úskalích tohoto produktu…

Jsme na konci. O grabování z karty AVerMedia DarkCrystal HD Capture SDK II z HDMI by se dalo napsat ještě několik stran textu a dalo by se vytvořit nespočet videí a další tuna textu by se dala napsat o grabování z analogových zdrojů, o tom snad možná někdy příště. Nyní je čas si říci, zda bychom tuto kartu doporučili pro grabování z HDMI.

Na co určitě v této cenové kategorii zapomeňte, je grabování ve video samplingu 4:4:4. Produkty, které umí přijmout a zaznamenat takový signál, jsou opravdu z jiné cenové skupiny.

Co by se kartě dalo určitě vytknout, je, že není průchozí. V tomto ohledu vám více služby udělá nedávno uvedená novinka rovněž od společnosti AVerMedia, karta s názvem Live Gamer HD, která průchozí je a dokonce se do ní dá poslat 1080p60 (nahrávat z toho ale umí max. 1080p30, pro záznam 60 fps je potřeba rozlišení snížit na 720p, což je i případ dnes probírané karty AVerMedia DarkCrystal HD Capture SDK II). Live Gamer HD však zase grabuje pouze z HDMI, i když zvuk je do něj možné poslat i extra (můžete připojit mikrofon a komentovat, co nahráváte, to se s DarkCrystal HD Capture SDK II dělá hůře a např. při snímání BIOSů to nejde vůbec, komentář si musíte pořešit separátní cestou).

Další neduh jsme si nechali na konec a v průběhu textu jsme ho nezmiňovali: grabování se přeruší, pokud dojde ke změně rozlišení nebo zobrazovacího režimu. To znamená, že můžete klidně zapomenout na to, že nahrajete v jednom kuse scénu, jak se hrabete v BIOSu, poté vám nabootuje operační systém a najede pracovní plocha. Tohle s touto kartou naráz nedáte, protože karta vytváří videosoubory s patřičným rozlišením, jaké zrovna do karty jde a jedno video, kde jednotlivé části mají jiné rozlišení, jaksi není úplně normální záležitost ;-). Ono by to ovšem tolik nevadilo, kdyby dodávaný software nedělal tu troubovitou věc, že grabování jednak při změně rozlišení zastaví, ale hlavně vám oznámí, že k tomu došlo, čeká na potvrzení, že to víte, a nové nahrávání samozřejmě znovu nespustí. Musíte odklepnout hlášku a až pak můžete znovu zahájit nahrávání. Tohle je fakt na ránu motyčkou do ucha a pro naše účely jde o největší slabinu tohoto řešení.

AVerMedia DarkCrystal HD Capture SDK II v PCI Express ×16 slotu

Nacházíme na kartě vůbec nějaké klady? Snad jen, že funguje a moc velké problémy s ní nejsou. Já osobně jsem člověk, který, co se grabování týče, vyrůstal na ATI All-In-Wonderech a kdo pamatujete legendární Mischovu diskuzi, jistě si vzpomenete, jaké potíže s těmito kartami byly. Oproti tomu je práce s AVerMedia DarkCrystal HD Capture SDK II vyloženě pohodovou záležitostí. Samozřejmě potřebujete kus solidního procesoru, co bude zvládat ta videa v reálném čase ve FullHD kódovat do H.264. A protože zátěž není úplně brutální, asi vám dojde, že s kvalitou záznamu to také nebude nějaké super hyper. Přesto bychom si dovolili kvalitu označit za ucházející, i když, jak jste dnes mohli vidět, narazit na kaz ve videu není problém.

Klaďas
Klady
 +  nahrává až 1080p (při 30 fps, umí také 25 a 24 fps)
 +  ve skutečnosti snese i 1600×1200 (přepočítá na 1080p, ale zachová poměr stran)
 +  umí nahrávat i z analogových zdrojů (komponentní 1080p také)
Záporňák
Zápory
 −  při změně rozlišení zastaví nahrávání a nepokračuje automaticky dál (tupý software)
 −  lag minimálně 67 ms
 −  vysoká cena (zhruba 6 tisíc a víc, lze sehnat i za 5,5 tisíce, ale pořád je to dost)
Kruťák
Pohlídejte si…
/?\ není průchozí (nemá výstup)
/?\ funkce PiP neumí kombinovat HDMI a komponentní vstup
/?\ videa musí kódovat procesor v PC
/?\ video sampling samozřejmě jen 4:2:2 ;-)
/?\ lze do ní ve FullHD poslat nejvýše 30 Hz
/?\ některé grafiky s ryze DVI výstupem si s ní nemusí rozumět

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme:
AVerMedia logo AVerMedia DarkCrystal HD Capture SDK II
DarkCrystal HD Capture SDK II
Intel logo Intel Core i3-2105
Intel Core i3-2105
AMD logo AMD Memory Entertainment Edition - AE34G1609U2 (2×4GB DDR3-1600 CL9-9-9-24)
AMD Memory DDR3-1600 2×4 GB
Gigabyte logo Gigabyte GA-H67N-USB3
GA-H67N-USB3
Western Digital logo / WD logo WD RE4-GP 2TB (WD2002FYPS)
WD RE4-GP 2TB
Abacus logo SilverStone SG05BB
Silverstone SG05BB
HP logo (starší) HP LP2475w
HP LP2475w

 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Grabujeme z HDMI s AVerMedia DarkCrystal HD Capture SDK II (2. část)

Pondělí, 21 Květen 2012 - 21:21 | Duck Daffy | Existuje. :) Např. capture karty od Blackmagic....
Neděle, 20 Květen 2012 - 22:08 | WIFT | To bych asi musel nejprve ten raw stream...
Neděle, 20 Květen 2012 - 13:22 | danieel | Treba si to nechal rozdelit do segmentu podle...
Neděle, 20 Květen 2012 - 13:03 | WIFT | Co máš konkrétně na mysli? Takový hardware by mě...
Pátek, 18 Květen 2012 - 21:52 | danieel | Kdyz zminujete problemy teto karty.. byl by...

Zobrazit diskusi