Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Avidemux 2.4.0 - jaký je konkurent VirtualDubu?

Bezva program, pouzivam na otaceni videi z fotoaparatu (IXUS 7).
Kvalita na vystupu stejna jako na vstupu, vysledek je 5x mensi (v MB).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvládá to i bezztrátový střih MPEG2? Klasický případ - video grabnuté z TV karty, odstřihnout začátek, konec, reklamy, nepřepočítávat, uložit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že zvládá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezestratovy strih MPEG2 to umi. Ale jen na I-framech. Pokud chcete srihat i mimo klicove snimky tak to bez prepoctu nejde. Stejne tak zmena velikosti GOP doplnenim I snimku neni mozna.

Krome toho ma program jen jednu dalsi nevyhodu pri zpracovani DVB. Tou je synchronizace zvuku. Program ma sice posun zvuku, ale ta je na konci procesu. Nicmene je nutne napred srovnat zvuk a pak strihat, nikoli obracene (jinak je strih slyset protoze je tam kousek ciziho zvuku z reklamy a pod). Takze to znamena jeden soubor navic. Srovnat zvuk lze tak, ze v Menu->Audio->stopa je vypsan zasovy posun precteny ze srovnani casu v PESheaderech a je nutne metodou "Copy" prepsat video do noveho souboru, pri cemz se pouzije kompenzace (nastavena rucne) ktera ma stejnou hodnotu ale opacne znaminko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na manipulace MPEG2 z DVBT nejlip
- ProjectX na demux, synchronizuje zvuk, vyhaze chyby atp.
- MPEG Video Wizard DVD na strihnuti temer kdekoliv

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo to je výborný program, také jej používám.
Má jednu chybku (nebo starší verze měla), při típání screenů se neaplikovali přednastavené filtry. To se asi právě stalo Vám s tím prokládáním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtel jsem se zeptat, jak to resi ty prilozene kodeky pod Win - instaluje je do systemu nebo je proste ma v nejake sve slozce a do systemu je necpe? A druhy dotaz - umi pracovat i s kodeky, ktere nema vlastni, ale jsou nainstalovane normalne v systemu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keddie: všechny má ve svém adresáři, nic do systému nepřidává (ostatně kromě exe instalátory si může stáhnout zip a jen avidemux někam rozbalit. Pro představu (snad jsem něco nepřehlédl):

Directory of c:\Drivers\Avidemux 2.4:
23.09.2007 19:32 163˙840 libaften.dll
30.10.2007 22:14 61˙440 libfaac.dll
30.10.2007 23:51 237˙568 libfaad2.dll
14.06.2007 14:45 367˙104 libmp3lame-0.dll
31.10.2007 00:34 612˙352 libx264.dll
27.01.2007 18:51 53˙248 ogg.dll
28.07.2007 12:09 1˙163˙264 vorbis.dll
28.07.2007 12:09 1˙015˙808 vorbisenc.dll
26.07.2007 16:50 614˙400 xvidcore.dll

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to zkousel. Mam VOB cca 1 minutu 16:9. Ale pokazde pri otevreni i pri prevodu (neaplikuju zadne filtry) z toho program udelat 4:3. Nevite nekdo proc ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hadam ze video prekodovavas? Problem je pouze v signalizaci, staci v nastaveni konfigurace vystypniho kodeku zaskrtnout 16:9. Bohuzel se stejny problem tyka prokladaneho videa. Defaultni nastaveni vystypu je progresivni i v pripade ze je prokladany vstup. Nejedna se o deinterlace ale chybne oznaceni dat ve vystupu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VOB -> AVI(Xvid). Bezva uz to funguje, jeste jak se to da nastavit aby pri prohlizeni v programu to drzelo pomer ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V článku uvádíte, že xvid je obsažen ve verzi 1.2.0, přitom na stránkách je pouze 1.1.3. Jde o překlep, nebo mi něco ušlo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1.2.0 je experimentální build s podporou SMP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super článek - zase objevuju Ameriku, mám zaběhaný postup přes TV kartu - VirtualDub + DivX + Lame a tohle je přesně to co hledám, protože moje znalosti na studim pokročilých programů nestačí a stávající postup už přece jenom začíná ztrácet dech.
Myslíte že by bylo možné udělat podobný článek, kde by takový amatér jako já mohl stručně pochopit význam všech těch voleb a přepínačů pro optimální nastavení kodeku. Zatím jsem znal jenom bitrate a ke spokojenosti mi to stačilo. Nerad bych zbytečně přicházel o kvalitu výsledného videa. Díky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VirtualDub v poslední verzi 1.7.6 umí také aplikovat libovolný filtr pouze na vybranou část videa. Díky vstupním pluginům otevře MPEG-2, FLV a WMV. Podpora MP4 a MKV snad přijde také, zatím ale chybí.

Avidemux má výhodu v tom, že jeho filtry umožňují měnit počet snímků, to ve VD nejde. Takže třeba deinterlace do 50fps je realizovatelný pouze přes AviSynth, v Avidemuxu to jde rovnou.

Další jasná výhoda Avidemuxu, kterou si myslím by bylo dobré zmínit, je střih bez rekomprese.

HonzaZem> koukni na můj návod http://jech.webz.cz/vd_komprese.php. Je to pro kodek XviD ve VirtualDubu, ale v Avidemuxu je nastavení stejný.

bodlat> video na DVD je nždy 5:4. Je nesmyslné, aby to Avidemux zobrazoval 16:9, když to tak neni. Při převodu do AVI důrazně doporučuju poměr stran srovnat resize filtrem (odstranit nečtvercovost pixelů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> JeCh:
VirtualDub že by neuměl střih bez rekomprese?! Dobrá, s MPEGem se v něm pracuje fakt blbě, ale u AVI v tom nevidím problém ... nebo nějaký je?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tento program pouzivam na Linuxu uz nejaky patek a jsem s nim absolutne spokojen. Mohu jen doporucit...(Jinak autorovy dekuji za pekny clanek :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT: Precitaj si nieco o Key Frames a obecne stratovom videu, a potom sa pytaj na strih videa bez rekompresie :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

 "Pak možnost aplikovat filtry částečně ... ... nemusíte jako ve VirtualDubu tyto oblasti encodovat zvlášť a poté výsledek zase slepovat dohromady."
Tak tohle částečné aplikování filtrů jsem ve VD používal již před několika lety a to bez popsaného "slepování". Konkrétně použití nápisu (loga), které se zobrazovalo v zadaném rozmezí snímků. Dělal jsem i zatmívačku a roztmívačku. Dokonce šlo přehodit i zadané sekvence filmu mezi sebou (označené snímky se přehodily mezi jiné snímky). Je to už dost let (DivX 3) a musel bych pohledat co to bylo za filtr, ale video mám ještě doma na CD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle větu moc nechápu - "Oproti VirtualDubu mu pak schází zejména možnost grabování videa, ale to je daň za multiplatformnost, díky které můžete s programem poklidně pracovat i pod Linuxem."

Jak souvisí fakt, že Avidemuxu chybí tato funkce s tím, že Avidemux je multipltformní? Na linuxu existují kvalitní programy pro grabování a dělají svou práci dobře, osobně používám Kino. Je otázka, jestli je smysluplné grabování integrovat do Avidemuxu, jestli to autoři chtějí.

Mimochodem, Avidemux je primárně linuxový program, byl a je primárně vyvíjen na linuxu. Windowsí verze je konverze. mimochodem, jak tak koukám na screenshoty, konverze zdařilá. Autorům nezbývá než gratulovat!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> PiT_:
Tvou poznámku jsem nepochopil jako celek, už jen z toho důvodu, že neodpovídá na mou otázku. Já se ptám: Jaký je rozdíl mezi stříháním ve VD a Avidemuxu? Podle mě v obou jde rozstříhat video tak, že není nutné jej pro uložení znovu komprimovat (pochopitelně je třeba to dělat tak, aby první snímek v uloženém videu byl klíčový).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja se finalni nemuzu dockat, stavajici build mi porad pada (zpracovani VOBu), ani jeden z jobu, na kterych jsem ho testoval mi nedojel do konce, obvykle crash beze stopy. Ale stable verze necha roky pouzivana komba jako GK v prachu za sebou...Tesim se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Espinosa: "Jak souvisí fakt, že Avidemuxu chybí tato funkce s tím, že Avidemux je multipltformní?">

Windows používají pro grabování jiné rozhraní, než Linux, který používá jiné rozhraní než třeba Mac OS X nebo BSD systémy. Kdežto Avidemux je z velké části napsán obecně, nespoléhá moc na konkrétní služby nějakého specifického systému (což se samozřejmě netýká věcí jako audio/video výstup apod.) Aby tedy podporoval grabování na různých systémech, musela by příslušná část být napsána pro každý systém zvlášť. Je to i důvod, proč třeba nepodporuje VfW kodeky a spoléhá na svou zabudouvanou podporu atd.

"Mimochodem, Avidemux je primárně linuxový program, byl a je primárně vyvíjen na linuxu. Windowsí verze je konverze."

Nicméně dnes má zdaleka (mnohonásobně) nejvíc uživatelů na Windows a právě windowsové verzi je v poslední době věnována velká péče vzhledem k tomu, že vývojář, který v posledním roce na Avidemuxu odvádí nejvíc práce, je windowsák.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ren: pokud tuto chybu nenahlásíš autorům (se spolehlivým návodem jak ji přivodit, případně i s kusem zdojového videa, na kterém se to projevuje), obávám se, že se na finální verzi těšíš zbytečně. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný článek a přechod na QT mě jako uživatele KDE velmi potěšil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To není přechod na Qt. :-) Toho bohdá nebude. Qt rozhraní je jen další ze tří možností uživatelských rozhraní, které Avidemux v současnosti nabízí (kromě GTK+ verze a příkazového řádku), Qt verze je vyvíjena souběžně s ostatními, není však ještě stále hotová, za GTK+ verzí pořád trochu pokulhává.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zdarec.
je to trochu OT ale potrebujem pomoc. Stale mam problem pri prerabani dvd na xvid ake zadat rozlisenie.
Mam dvd s rozlisenim 720*576 /netusim ci to je 4:3 alebo 16:9, iba predpokladam ze ked to ma cierne pruhy dole a hore tak je to 16:9/
1 otazka ako to presne zistit?
dalej v Avidemux dam crop, oreze mi to zo 720*576 na 716*436
skutocne potrebujem pomoc aky je VYPOCET a nasledne spravny rozmer aby som prerobene zmensene video nesprznil /predlzene hlavy alebo rozsirene postavuy :(/
cez google som nasiel taketo nieco: http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/en/menc-feat-dvd-mpeg4.html a presnejsie 14.1.5.1. Computing the resolution

The following steps will guide you in computing the resolution of your encode without distorting the video too much, by taking into account several types of information about the source video. First, you should compute the encoded aspect ratio: ARc = (Wc x (ARa / PRdvd )) / Hc

where:
* Wc and Hc are the width and height of the cropped video,
* ARa is the displayed aspect ratio, which usually is 4/3 or 16/9,
* PRdvd is the pixel ratio of the DVD which is equal to 1.25=(720/576) for PAL DVDs and 1.5=(720/480) for NTSC DVDs,

Then, you can compute the X and Y resolution, according to a certain Compression Quality (CQ) factor: ResY = INT(SQRT( 1000*Bitrate/25/ARc/CQ )/16) * 16 and ResX = INT( ResY * ARc / 16) * 16

Pomoze mi niekto ako to spravne nastavit pre akekolvek dvd ???
Vopred dakujem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

noob: Cerny pruh je o tom, ze to fyzicke rozliseni je jeste horsi nez 16:9 (patrne to bude 2:1 nebo jeste vic). Zakladni figl je v tom, ze DVD ma obdelnikove pixely - protoze ma pomer stran 5/4 (1.25, jak jsi nasel na te strance) a zobrazovat se pritom ma s pomerem 4/3 nebo 16/9. AVI takove pixely neumi, takze je musis roztahnout, pravdepodobne z PAL 720x576 na (720*4*16/5/9=1024)x576 pro 16/9 film.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

J M> To je prave ten spryc, ja samozrejme vidim tvoji pointu, ale to bych jim musel poslat nejaka DVD ze sbirky, a do toho se jak asi chapes prilis nehrnu. Jelikoz vim, ze je AVIDeMux bezne pouzivan, je jasne, ze je tenhle problem jen s nekterymi konkretnimi VOBy, a co je na nich nestandartniho, ze to zpusobuje problem, to tedy opravdu nezjistim. Je to napr. PAL The Bridge on the River Kwai, Bridge Over Remagen (oba jsou valecne a v obou je most, mozna to je pro aplikaci smrtici kombinace..:-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, mam takovej dotaz, pujde s tim upravovat frapsovany videa?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

noob> Koukal ses na ty moje stránky? Vždyť to tam mam všechno popsaný. Vzorečky pro výpočet, automatický kalkulátor, prostě všechno...

Berous> Obávám se, že přímo ne. Pokud vím, tak FRAPS používá nějaký vlastní kodek a jelikož Avidemux nepodporuje VfW kodeky, tak s tím nebude umět pracovat. Musel bys to do něj poslat frameserverem Avisynth.

WIFT> Ten střih bez rekomprese jsem nemyslel jako přímou výhodu proti VD. Spíš obecně proti ostatním programům. Trochu špatně jsem to napsal.

Na druhou strnu třeba u MPEG-4 ASP umí Avidemux střih v libovolném místě a dopočítá video ke klíčovým snímkům. Bohužel to neumí u MPEG-2 (to by bylo skvělý na vystřihávání reklam z DVB záznamů). Na druhou stranu v posledních verzích VD by možnost použít "smart rendering", tedy dopočtení klíčových snímků, měla být taky. Ale zatím jsem to nezkoušel použít.

VirtualDub i Avidemux jsou oba špičkový programy, bez kterych si zpracování videa nedokážu představit. Jsem odkojenej VirtualDubem, ale Avidemux v posledních verzích opravdu válí. Ale ani Avery Lee nezahálí a boj se přiostřuje. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 JeCh
ano precital som to a poriadne uz viackrat ale:
kalkulator rk dvd to divx calc mi stale vyhadzuje chybu: `25,000` is not a valid floating point value.....
a naviac to pocita nejake haluze, zadam rozlisenie 720*576, orezanie L-0,P-2, H-14, D-14 a dole ukaze rozlisenie po oprave a orezani 718*385 pritom 720-2=718 - OK , 576-(2*14)=548 a nie 385 co ukazuje :( ten calculator. Naviac v pravej casti kalkulacky uz vobec nesedia cisla a vobec neukazuje index kvality. nepomaha ani spustenie v kompatibilty w95,98,2000 :(

postupnost ako to pocitat sa snazim pochopit ale nedochadza :(
potrebujem to vysvetlit jednoducho, postupne ale podrobne:
napr. teraz mam dvd kde je aspect ratio 16:9, frame size: 720*576, fps 25, PAL, frame type: progressive , po auto croppingu je rozmer 718*548
Aky ma byt spravny rozmer pre upravene zmensene rozlisenie ? /pri podmienkach co najmensej pomerovej chyby, pri dobrom kvality indexe atd...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

noob> Ozvi se mi případně ve fóru nebo na mail. Tady se to hloupě řeší....

S tou chybou ohledně špatnýho formátu čísla mě napadá, jestli třeba nemáš anglický Windows. Dej tam jenom "25" a mělo by to být O.K. Pak se bude i zobrazovat index kvality.

No a potom to rozlišení jak píšeš, že se Ti nezdá, je právě zcela správně. Počítej se mnou: 720x576 (5:4) má být 16:9. Takže musíš video zmenšit na 720x405 (16:9). Takže horizontální rozlišení zmenšuješ v poměru 576/405 = 1,4222. Takže pokud ořízneš 2x14px pruhy nahoře a dole, zbyde Ti 548 a vydělíš to 1,4222. Dostaneš 548/1,4222 = 385. A jsme doma. Je Ti tohle jasný? Pokud ne, koukni ještě na tenhle článek: http://jech.webz.cz/ar.php.

A nebo to můžeš brát jako blackbox. Nerozumět tomu, ale věřit, že to tak je. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak já sem to včil vyzkoušel (klasika Xvid/mp3-vbr) z MPEG-TS a na rozdíl od AutoGK či mencoderu je zvuk posunutý, takže zatím pro mne slabota....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kde se v Avidemuxu nastavuje gama korekce prekodovaneho videa? Casto to pouzivam u pracovnich videi za spatnych svetelnych podminek, jsem holt asi uz blbej. :) Dik Predem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsem to nasel, boooze ja su slepej. :oDDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, take jsem zkousel tento vyborny programek, ovsem pri stejnem nastaveni jako pouziva autor clanku mi nejde ve vyslednem souboru MKV seekovat. :-(( Nevite nekdo, cim by to mohlo byt? Nejedna se o bug Avidemuxu? Diky za rady. LukiX

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za naprosto začátečnický dotaz. Je tento program vhodný pro zpracování videa z kompaktního digifoťáku? Doposud jsem používal je Windows Movie Maker....Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MKNZK: zrovna na to ho často používám
LukiX: jaký používáš přehrávač? VLC se občas zblázní a v mkv skutečně neseekuje

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak problem se seeokovanim byl zpusoben skutecne AviDemuxem. Jeho nejnovejsi build jiz tento neduh opravuje. Kdyby mel nekdo zajem, resim to na disku zde: http://jech.webz.cz/smf/index.php/topic,627.0.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím všechny. potřebuji poradit(už nevím jak dál) s výstupním formátem videa. Při úpravě videa -obraz(rozlišení) převod formátu(do AVI)-audio copy většinou zadám výstup formátu AVI ale výsledek není přípona .avi  ale (.) co tím můžu udělat ???? Neví někdo ........příp. email dole Děkuji předem..........

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ZDENDA 000: Přípona není nic jiného než (závěrečná) součást názvu souboru. Takže když chcete uložit soubor třeba "video.avi", tak jej prostě v dialogu pro uložení souboru nazvěte "video.avi". Avidemux nepřidává do názvů souborů přípony automaticky. Takže když už máte uložený soubor bez přípony, třeba z názvem "video", tak jej prostě přejmenujte, přidejte příponu (tedy např. na "video.avi"). Ostatně, i AVI soubor s názvem "video", tedy bez přípony ".avi", je pořád AVI soubor, přípona nemá vliv na obsah, tedy formát souboru (jenom jej pak třeba Průzkumník ve Windows nerozezná jako AVI soubor, protože se orientuje podle přípon).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mozna jsem Lama, ale takovy dotaz. Nenachazim v Avidemuxu funkci na zmenu barevne hloubky videa. Treba z 24 na 16 bitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Video funguje trochu jinak. Většina video formátů nepoužívá systém RGB, ale YCbCr. Více např. na http://cs.wikipedia.org/wiki/YCbCr Avidemux interně používá YUY2. Barevnou hloubku u videa zpravidla neměníme, ta je daná formátem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám otázočku na tých čo tento program používajú dlhšie. Ja ho mám na najnovšom unbutu. A aj ten systém som nainštaloval včera. Poradte ako riešiť problém stým, že strihám MPG 2. Obraz je ok. A zvuk nikde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.