Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

BackupHDDVD/Bluray: pokračování

BackupHDDVD/Bluray logo
Nástroje pro zálohování HD DVD a Blu-ray disků se nám v internetových vodách již úspěšně zabydlely a již minule jsme si nastínili první vznikající uživatelsky přívětivé grafické nadstavby. Od té doby se toho opět hodně stihlo, kromě jiného poskytl Muslix94 rozhovor...

Nečekejte od nás samozřejmě nějaký obsáhlý přepis, drtivá většina z rozhovoru na serveru Slyck už u nás zazněla v předchozích článcích. Muslix64 se zde však zaměřuje i na predikci následného vývoje. Jak zálohování HD DVD, tak i Blu-ray disků je principielně v dnešní době poměrně známým rutinním procesem. Soudě z videí, která kolují na internetu, jsou mezi děravými přehrávači oba hlavní protagonisté, tedy Cyberlink s PowerDVD a Intervideo s WinDVD. Asi těžko se na ně zlobit, že je tak snadné z jejich paměti za běhu vylovit potřebné Volume Keys, se kterými pak lze disky zálohovat, koncekonců oba přehrávače povině vycházejí z (veřejně dostupných) AACS specifikací. Hlavní úskalí jejich vrásek na čele aktuálně spočívá ve faktu, že prostě v operačním systému Windows XP s potřebnými softwarovými utilitkami ulovíte Volume Key bezesporu jednodušeji než z nějakého uzavřeného systému v podobě stolního přehrávače (o to se asi ani nikdo nepokoušel).

BackupHDDVD Java GUI

Jinak tomu však může být u Windows Vista, kde by měly tyto záležitosti běžet v chráněném prostoru a tak by mělo být „ulovení“ Volume Key v paměti značně ztíženo (po Muslixově nalezení zadních vrátek se raději vyhněme slovu „nemožné“). Paradoxně se tak může stát, že pro zálohování HD filmů bude výhodnější zůstat (alespoň po nějakou delší dobu) u původních Windows XP a nepřecházet hned na Vistu. Samozřejmě vše také závisí na tom, jak rychle a jak intezivně bude reagovat hollywoodská mašinérie ohledně revokace klíčů pro ty které přehrávače.

Revokace

Revokace sama je další proměnnou v celém souboji mezi „hackery“ (byť to je nepřesné označení) a hollywoodskými studii. Sama o sobě má potenciál v pravidelných intervalech dočasně vyřadit příslušené softwarové přehrávače z možnosti jejich použití k odchytávání Volume Keys. Na druhou stranu ale ze zkušeností z let minulých, Napsterem počínaje a DC++/Bittorrentem konče víme, že hollywoodští právníci jsou v záplatování děr daleko méně flexibilnější, než „hackeři“ v hledání nových cestiček. Je tedy klidně možné, že se bude proces zálohování HD filmů přelévat mezi dvěma stavy, kdy vždy po delší dobu půjde vše bez problémů, poté hollywood revokuje klíče a chvilku potrvá, než se tento „problém“ vyřeší a půjde znovu zálohovat.

Sám Muslix64 k tomu říká, že mocnou zbraní proti tomuto by mohlo být lisování HD filmů tak, že každý disk by nesl vlastní unikátní klíče, takže i nalezení Volume Keys pro ten konkrétní film by majiteli jiného disku nebylo nic platné, protože jeho disk by tyto klíče neznal. Výrobní náklady na toto však jistě odradí každé hollywoodské studio. Na druhou stranu se také jistě blíží doba vzniku univerzálních nástrojů, u kterých budou potřebné mechanismy obcházející (ano, obcházející, nikoli prolamující) AACS ochrany zautomatizovány v nějaké aplikaci. A je již čistě principielní otázkou, zdali tato aplikace bude jen po vzoru DeCSS „vyhazovat“ z datových souborů celý DRM systém, nebo bude rovnou v duchu DVD Shrinku umožňovat plnohodnotnou zálohu disků. Dokážeme si také představit nějakou webovou službu, skrze kterou bude aplikace automaticky po revokaci daných klíčů stahovat nové funkční, případně je (pokud bude první) sama z filmu extrahovat a uploadovat na daný server. To by ale samozřejmě vyžadovalo jeho fyzické umístění v nějaké „banánové republice“, jinak riskuje stejné existeční problému jako isoHunt či thePirateBay.

Zálohu si já osobně dovedu představit dvojího typu. Buď klasicky 1:1 z modrolaserového disku na modrolaserový disk, nebo „shrink“. Řada filmů je koneckonců i na 50GB Blu-ray discích v kvalitě 1920×1080p za použití „prehistorického“ kodeku MPEG2, takže pouhou rekompresí do H.264 se dá ušetřit minimálně tolik prostoru, aby se film vešel na jednovrstvý Blu-ray. Rekomprese do H.264 spojená například se snižením rozlišení na 1280×720p nebo vyházením bonusů by pak vměstnala film na klasické DVD médium.

Blu-ray

Ale toto vše je otázka nadcházejících měsíců, prozatím zmiňovaný BackupBluray provázejí nějaké ty poporodní problémy. Přehratelnost zálohovaných Blu-ray disků pak nečiní problémy nejen BD verzi PowerDVD, ale také třeba Nero Showtime a dokonce ani VLC.

Záloha Blu-ray v PowerDVD BD Edition

Zaprvé ještě není proces zálohy filmu dokonalý, některé části na některých discích mohou stále zůstat „chráněné“. Stejně tak se vynořuje problém s pozdější přehratelností těchto vyzálohovaných disků ve stolních přehrávačích. Je například známo, že filmy na Blu-ray jsou uloženy dvěma způsoby. Buď jako tzv. „BDAV“, čímž je disk identifikován jako „domácí video“ (vytvořené například Cyberlink PowerProducerem), nebo jako „BDMV“, což označuje originální lisovaný disk. A například Blu-ray přehrávač Samsung BD1000 s určitými firmwary odmítá přehrávat vypálené BD-R/RE disky, které jsou typu BDMV, z pálených médií přehrává pouze BDAV. S prvním firmware, se kterým se dostal do prodeje, tento problém nebyl, další dva však BDMV na BD-R/RE discích odmítaly přehrávat, poslední firmware pak vše uvádí opět do pořádku. BDAV se kromě jiného vyznačuje odlišnou datovou strukturou. Neobsahuje žádná menu, maximální datový tok je nižší. Ideální pro authoring je tak nějaký nástroj typu Roxio DVDit HD, který umí authorovat BDMV na pálená média.

Rozpoznání BDAV/BDMV typu je jednoduché, v kořenovém adresáři Blu-ray disku se nachází takto pojmenovaný příslušný adresář. V případě zálohování je pak třeba také dát velký pozor, aby na disk nebyl opětovně vypálen i adresář AACS. Pokud se jedná již o záložní kopii a tento adresář se na ní objeví, přehrávač disk odmítne. V případě zálohy na dvouvrstvý disk dále vyvstává problém s přesným místem změny vrstvy (layer break jako u DVD-R DL), které prostě nelze zatím nijak trefit nebo vynutit, a přepálený film pak neběží korektně. Toto bude pravděpodobně muset vyřešit vypalovací program. Originální informaci o layer break je třeba odstranit a zajistit, aby vypalovací program (nebo příslušný vypalovací plug-in v „Blu-ray Shrinku“) umístil tuto informaci v korektní podobě na příslušné místo během pálení této záložní kopie filmu.

Další záležitostí, která se řeší, je regionální ochrana jednotlivých titulů a jejich případná přehratelnost na těch kterých přehrávačích. Pro Blu-ray již naštěstí existuje přehledný seznam. Ale Blu-ray má bez ohledu na všechny dosavadní úspěchy v záloze jeden potenciální trumf: BD+

Nadstavbová ochrana Blu-ray filmů sice prozatím není používána, ale jistě na ni jednou dojde. Ani Muslix64, ani Janvitos, který má na BackupBluray lví podíl, nejsou schopni zatím ani odhadovat, jak bude v praxi BD+ fungovat a jak moc složité bude se jí dostat na kobylku, jisté tak z hlediska zálohování Blu-ray není nic. Další bitva v této válce nás tak čeká po uvedení prvního filmového titulu s BD+ ochranou a asi netřeba dodávat, že držíme MusliXovi, Janvitosovi a dalším palce :-).

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku BackupHDDVD/Bluray: pokračování

Čtvrtek, 10 Květen 2007 - 18:57 | Anonym | Clee: Aaa pan je znalec. Kdyz uz, tak xvid ma...
Úterý, 30 Leden 2007 - 09:17 | Clee | Jasate tady nad HD v Xvidu?, Xvid je kodek...
Úterý, 30 Leden 2007 - 07:52 | Anonym | http://www.sigmatek.cz/sigmatek/cz/xe320pro/index...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 15:44 | Evzen Polenka | ptc: Napriklad XORO HSD-8500 (http://www.xoro.cz/...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 14:49 | Anonym | Mno nevim ktery stolni prehravac umi "...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 13:51 | Anonym | WIFT zrejme patri mezi skupinu lidi kterym proste...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 13:43 | Anonym | Tak pokud stolní přehrávač nepřehraje kopírovaný...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 13:02 | Anonym | Vlastne mate pravdu, radsi si take pujcim DVD v...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 12:41 | CDR server | Tato diskuze je nyní společná i pro článek...
Neděle, 28 Leden 2007 - 10:34 | Anonym | Pridam sa k adware kinu. Uz tam vobec nechodim....

Zobrazit diskusi