Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Barvy CD-R médií

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Informace o barvách a barvivech CD-R médií. Dozvíte se, kdo vlastní licence na barviva, jak se mezi sebou liší, co je Cyanine, PthaloCyanine a Metallized Azo.

Barvivo v terminologii CD-R označuje vrstvu do které vlivem tepla zaznamenává vypalovací laser informace. Zde je seznam všech současných dostupných barviv na organické bázi:

Barvivo Majitel patentu Barva
Cyanine Taiyo Yuden Modrá
Phthalocyanine Mitsui Toatsu Chemicals Transparentní
Metallized Azo Verbatim/Mitsubishi Modrá
Advanced Phthalocyanine Mitsui Toatsu Chemicals Transparentní
Hybrid Cyanine/Phthalocyanine (Formazan) Kodak Japan Limited Světle zelená

Složením barvy barviva (dost hrozné spojení, že) a odrazové vrstvy dostanete výslednou barvu, kterou pozorujete na spodní straně média:

Barvivo Reflexní vrstva
Zlato Stříbro
Cyanine Zelená Zelená/modrá
Phthalocyanine Zlatá -
Metallized Azo - (tmavě) Modrá
Advanced Phthalocyanine Zlatá -
Hybrid Cyanine/Phthalocyanine (Formazan) Zelená -

Přehled současných typů barviva a jejich výrobců (jde o přehled, který není v žádném případě úplný, ale jedná se o největší producenty):

Typ Barvivo Barva CD-R Výrobce
0 Cyanine Zelená
Modrá
Fornet International Pte Ltd.

Fuji Photo Film Co, Ltd

Gigastorage Corporation

Lead Data Inc.

Mitsubishi Chemicals Corporation

Ritek Co.

TDK Corporation

Xcitek Inc.
1 Cyanine Zelená
Modrá
Taiyo Yuden Company Limited

Hitachi Maxell, Ltd.
2 Cyanine Modrá Multi Media Masters & Machinary SA
3 Cyanine Zelená
Modrá
Pioneer Video Corporation

King Pro Mediatek Inc.Grand Advance Technology Ltd.

Ritek Co.
4 Cyanine Zelená
Modrá
Computer Support Italy S.R.L

Postech Corp.
5 Phthalocyanine Zlatá Kodak Japan Limited

Mitsui Chemicals

Ritek Co.
6 Phthalocyanine Zlatá Ricoh Company Limited

Acer Media Technology, Inc.
7 Phthalocyanine Zlatá Kodak Japan Limited
8 Cyanine Zelená
Modrá
CDA - Dateträger Albrechts GmbH

Princo Corporation
Phthalocyanine Zlatá Princo Corporation
9 Cyanine Modrá Prodisc Technology Inc.
Phthalocyanine Zlatá Prodisc Technology Inc.

Všechny ostatní firmy přejímají CD-R média výše uvedených firem a označují je svým logem, nebo CD-R vyrábí na základě licence těchto firem.

Barva CD-R disku je závislá na barvě specifického barviva které bylo použito v záznamové vrstvě. Tato základní barva se změní přidáním reflexní vrstvy (zlato nebo stříbro). Některá média se pak jeví jako zelená, modrá nebo žlutavě zlatá. Vizuální rozdíly mezi různými druhy médií jsou bezvýznamné z hlediska jejich skutečné funkce.

Zlatě zbarvená média používají barvivo PthaloCyanine a zlatou reflexní fólii. Protože barvivo je průhledné, prochází paprsek přímo k odrazové vrstvě. V porovnání s dalšími barevnými barvivy, mají zlatá CD nejlepší odrazivost. Trvanlivost těchto médií by měla být kolem 100 roků. Protože tato média vykazují největší odrazivost, používejte je vždy, když máte problémy se čtením vypálených disků.

Zelená média, která bývají nejlevnější, kombinují barvivo Cyanine (které je modré) a zlatou reflexní vrstvu. Výsledná barva je tak tedy zelená. Tato média mají menší životnost (kolem 10-ti roků). Menší odrazivost také může způsobovat problémy při čtení na starších CD-ROM mechanikách.

Nejnovější Cyaninová barviva však již vykazují větší trvanlost (20 až 50 roků). Spolu se stříbrnou odrazovou vrstvou (která nahradila zlato), se tato média tváří jako modrá.

Modrá média jsou zhotovena z barviva Azo. Stejně jako Cyaninová média jsou modrá, ale narozdíl od zelených, Cyaninových používají stříbrnou odrazovou vrstvu. Výrobci modrých médií tvrdí, že jejich trvanlivost je stejná, jako zlatých disků.

Často kladete otázku, které médium je nejlepší. Na tuto otázku je však velmi těžké odpovědět. Je jasné, že pojmem "nejlepší" každý myslí nejlevnější a zároveň nejkvalitnější. Bohužel takové spojení je většinou naprosto nemožné. Pohled na kvalitní médium má dvě roviny. První, která znamená, že uložená data vydrží nahraná po jistou (dlouhou) dobu. Druhou rovinou je požadavek, aby bylo médium čitelné na co největším počtu CD-ROM mechanik a CD přehrávačů. Dokonce mnohdy některé modely rekordérů některých značek některá média prostě nejsou schopna vůbec přijmout. Jak tedy vidíte, pohled na kvalitu média je i poměrně subjektivní. Čím se tedy řídit? Při výběru média, se pokud možno, vyhýbejte různým NoName značkám a kupujte pouze značková. Malým návodem pro výběr vám budou tři seznamy výrobců a OEM prodejců níže. Jak si jistě sami všimnete, i renomovaní prodejci (Philips, Sony) mají média v té nejlepší třídě, ale zároveň prodávají i levnější média s horší kvalitou. Tak jako i v jiných oborech, platí i CD-R médií pravidlo, že (většinou) čím dražší, tím lepší. Když ale máte ověčeno, že mechaniky, které používáte vaše média přečtou, a nepotřebujete tyto data uchovávat desítky let, můžete s klidným svědomím kupovat i nejlevnější NoName média. Ale když si nejste jisti tím, kde se budou vámi vypálená média používat, a především požadujete-li dlouhou trvanlivost, použijte vždy média značek z první skupiny.

Diskuse ke článku Barvy CD-R médií

Žádné komentáře.