Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Be Quiet! Pure Power L8 CM 530 W: zaslouží si kategorii high-end? (+bonus)

Pěkný test, určitě bych byl rád za otestování více zdrojů, hlavně třeba něco z dílny enermax :) Děkuji

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

moc prosím nieco platium od enermax / seasonic / atd

ci je ta cena tam opravnena lebo je to bazmek ako kazdy iny

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

taky si myslim ze to byl dobry test a provereni zdroje. ale jen bych si rypnul. kdy ze bude ta rubrika nebo aspon prehledna tabulka tesovanych zdroju a jejich cena a hodnoceni nebo proste nejake komplexni shrnuti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to budu mít čas. Momentálně mám materiál na další 4 články o opravách, jeden zdroj k recenzi co jsem ještě ani nevybalil, další jsou na cestě. O věcech k opravě, které leží v neotevřených krabicích, radši nemluvit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mela vymena kondenzatoru vliv na ucinnost?

Jinak otvory pod SOT23 tranzistory maji uplne jiny duvod nez izolaci. Jsou kvuli pajeni na vlne, tim ze je tam otvor tak se pri pajeni nevytvori zkrat. (nebo se alespon snizi jeho riziko)

Celkem by me zajimalo jestli byl autor v nejake realne vyrobe? Pripadne jak dlouho.
Po pajeni vlnou jde deska na touch-up kde se opravuji pripadne zkraty, to neni vada, to je proste dano vyrobnim processem. Cistit tavidlo je blbost, vsude ve spotrebni elektronice se pouziva no clean process, tzn. tavidlo se nemusi cistit, je neagresivni a nicemu nevadi.
Chci tim hlavne rict, ze neni mozne srovnavat vyrobu, kde je smisena montaz a pajeni vlnou s deskou, ktera je pajena pretavenim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ve výrobě jsem nebyl, nějaké jsem jen viděl, ale neúčastnil se. Že to funguje linkově je přece jasné a rozdíl mezi namáčením a protahování zas takový není. Za celou historii jsem až kromě posledních dvou případů vrtání u SOT-23 neviděl, tudíž zachycování pájky nevidím jako takový problém.

Že se tavidlo nečistí je ovšem taková hovadina, že to není třeba komentovat. Výrobci pouze mnohdy dost opomíjí čištění po dodatečných ručních opravách, kdy tam zůstává klasická kalafuna.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Dobry den pane Behemopte mel bych 2 otazky:
1. ze sve amatersko elektronicke zkusenosti vim, ze kalafuna je naopak chranic pred oxidaxi a bezne se po zapajeni a ozivani nejake konstrukce prettrela cela deska roztokem kalafuny rozpustene v lihu - zamezi se oxidaci apod. Cim se lisi prumyslovy process, ze je cisteni tak dulezite provest? Je to tim, ze misto neutralni kalafuny se pouziva nejake agrasivnejsi tavidlo, ktere by naopak zacalo nalepotavat med?

2. Vase recenze zdroju ctu velmi rad, ale vesmes vsechno dopada bidne jake treba ten dnesni BE Quiet. Jaky zdroj (znacku) byste doporucil pro nejakou tu klasiku 400 - 600W, alespon 80+ Gold (idealni ucinnost by byla aspon 150% at clovek usetri za elektrinu :-) ), aby zase clovek nemusel platit 5000 jen za zdroj (predstavuju si neco kolem 2000 - 3000), ale presto byl dobre osazen, mel vsemozne ochrany, odrusovace apod?
Je to pouze neco od Seasonic nebo Enermax a pak uz nic?
Idealni by mozna bylo, si takovy zdroj nechat vyrobit u Vas, ale obavam se, ze kusova vyroba by prisla mnohem draz :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kalafuna snad, ale používají se mnohdy agresivější tavidla. Potíž je i v tom, že se to pak lakuje a mít pod tím vrstvu něčeho, co zrovna dobře nedrží (do kalafuny stačí rýpnout nehtem a odloupne se), není dobré. V neposlední řadě, mám celkem značné obavy o teplotní stálost kalafuny.

Při vysokých teplotách se to rozkládá až na uhlík a to je velmi dobrý vodič. Co to udělá když se něco, co spojuje elektrody, zvodiví, se stačí podívat na miliony závad, které způsobuje žlutá fixační srajda, která k takovému účelu vůbec není určena. Ohromnou spoustu z toho ani pořádně nikdo neidentifikoval, proč vlastně to selhalo. Tento problém je přitom omezeně znám už z 90. let. A ono na signálových cestách stačí už když odpor klesne na jednotky megaohmu a můžou se začít objevovat nevysvětlitelné závady.

Ke doporučení, vydržte nějakou dobu, nebo mne kontaktujte na e-mail.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je pekne ze neznate vyrobu, a od stolu pisete o necem ze je hovadina. Proto vas taky prekvapi veci jako otvor mezi nozickama, nebo kapka lepidla pod optoclenem (kde pisete hlouposti o zvysovani izolacniho odporu)

No clean process je normalni postup. Tavidlo je z 99% IPA a vsechny no clean tavidla jsou nekorozivni, ktere se nemusi cistit. Zkuste dat hledat datasheet nejakeho fluxu, uvidite.
Deska se pri projizdeni vlnou nastrika (ultrazvukem, nebo obyc tryskou) tavidlem. pak se deska predehreje (tim se tavidlo zaroven aktivuje) a pak se projede pajeci vlnou. Pri pajeni se velka cast tavidla vypari. Kdyz je ale potreba neco opravit, tak se prida tavidlo rucne (fluxpen) a protoze se ohriva jen pajene misto, tak zustanou mapy. Stale to, ale neni zadna zavada (odpovida to norme pro pajeni).
To ze se vam to nelibi je sice pekne, ale vyroba neni o estetice, ale o normach.

Clean process se pouziva u veci kde jsou uplne jine naroky. Tyto produkty se take jeste casto paji olovnatou pajkou. Clean process je ale drahy (ve vyrobni lince je pracka), je dost neokologicka (chemie) a potkate ji tak leda u serveru, aero, safety, medical.

Ohledne otvoru, existuje vice metod jak snizit pocet zkratu. Bud se soucastky otoci tak aby se pohybem desky vlnou prirozene zkrat stahl, nebo se davaji stahovaci plosky na kraj (je to videt na SO20 v minulem zdroji FX500SE), nebo se da kapka lepidla kterou se lepi soucastky i mezi nozicky. Bez techto zasahu by se musela temer kazda deska touchupovat.

Mozna by stalo za to se do nejake firmy zajit podivat. V CR jich mame dost, od automotive az po safety.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Víte, mě moc neberou zrovna tady tyhle normy, polovina norem např. z elektrické bezpečnosti zaspala někdy v 90. letech a v tom zbytku je hromada zase úplně buzerační, zbytečná a mnohdy dokonce škodlivá. Jinak lepidlo pod optočlene mne nepřekvapuje, vím, že dřív to tam nebylo, zpřísnily se normy na izolaci mezi primární a sekundární stranou a teď to tam je, já mám jasno.

Nakonec, mě je úplně jedno, jak to vyrábí, mám na to požadavky a pokud to nesplní, to je problém výrobce, ne můj. Na spoustě desek jsem našel stopy minimálně po mechanickém čištění, to jsou ty, které kupodivu obvykle byly čistší (co se týče tavidla i kuliček pájky apod.) Samozřejmě mi ale budete vykládat, že to neexistuje, protože tady v kocorkově, kde děláme asi tak tisícinu promile světové výroby elektroniky, se to nedělá. Výborně, tak tedy díky a mějte se.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hruza. Nepatrite k tem "profikum" co si rikaji: "proc tahat 3 draty (TN-S) ve zdi, kdyz staci dva (TN-C)" ? To je buzeracni a skodlivy!

willcz ma pravdu, snazite se selkym rozumem okecat neco, co nevite jak funguje.

Celkove jsou vase clanky osobne zabarvene, plne vasich nazoru, divnych pojmu a nepresnosti. Hlavne to zkritizovat. Za kazdou cenu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

... je to marne :-)

Lepidlo bylo pod optoclenem i driv, jen nemuselo byt videt. Jak by tam asi soucastka behem pajeni vlnou drzela? Mozna silou vule.

Ohledne cisteni, cisteni od kulicek se delat timto:
http://www.bomir.com/images/a/b/b/abb-350.jpg
Operator na vlnou desku par krat pretahne a hotovo.
Nema to ale nic spolecneho s cisteni od tavidla.

Ohledne naseho kocourkova. Myslim ze by vas prekvapilo co se v CR vyrabi a jake tady mame technologie ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

K recapu: neměřil jsem, ale to nemá jak ovlivnit účinnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musím říct, behemotův brutal assault zdrojů je skvělý, docela by mě zajímalo, zda se najde zdroj, který projde s chvalitebným nebo dokonce výborným hodnocením :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heh, asi ne, je to vse vicemene na jedno brdo, lisici se vicemene ne/kvalitou komponentu...
ale ucinnost tohoto zdroje me docela prekvapila v zapornem slova smyslu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jeste se doplnim....
asi by vubec nebylo od veci, pokud by se ta "normovana krabice" zvetsila, tak je to jedna velka "kuca" nalepenych soucastek "jedna pres druhou", coz nikdy neni dobre...
jeste k te kalafune, taky jsem byl zvykly na zaver hotove PCB pretrit roztokem kalafuny v lihu, bylo to navic dobre pri pripadnych opravach...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mna by zaujimal rozbor zdroja Super Flower SF-550P14PE Golden King
..ako alternativa ku X rade seasonic ci corsair, pripadne inym TOP produktom od enermax. V jednom specializovanom tuning shope na SVK mi clovek, ktory sklada uz roky naozaj high-end kompy so spickovym vodnym chladenim a vyberovymi komponentami, vykladal, ze tieto platinum Super Flower zdroje maju nizsiu poruchovost, su tichsie a maju kvalitnejsie osadenie, nez akykolvek konkurencny seasonic. Chcelo by to otestovat tento 550w pripadne i jeho vykonnejsieho brasku 1000w. Ten 1000w zvykne osadzovat do zostav, kde je podmienkov najtichsi mozny chod, pretoze i v zatazi 450-500w stale bezi fanless.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj ich Golden Silent (platinove pasivne) by mohli byt zaujimave na rozbor, resp vsetky od super floweru, platinovych maju tam fakt kopec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Super Flower u nás téměř nikdo nerecenzuje, nikdy jsem ještě neměl možnost se setkat. V zahraničí, jak je mi známo, jsou dosti populární a je rozhodně velká škoda, že v Česku je populární stereotyp Seasonicu a Enermaxu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je taková lepší parodie, ale pořád ne recenze…

Jinak jsou u nás někde ty SF k dostání? Pokud se dají sehnat, můžu se na ně podívat, případně poptat přímo výrobce. Jinak asi smůla…

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jediny obchod kde idu zohnat je tichepc.sk, su aj na oficialnej stranke vyrobcu predajcov pre evropu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak, a teď už jen zbývá ho prověřit zabijáckým testovacím postupem Bohemota :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Som ochotny zakupit ten 550w model z tichepc.sk a poslat na test. Ale mojou podmienkou by bolo, aby mi bol zdroj poslany do mesiaca nazad a recenzia nan vznikla do max 2 mesiacov od poslania na test. Ak sa nato citi a vidi to realne Behemot, ze to zvladne, tak nech ma kontaktuje tu zdelenim nejakeho kontaktu. :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kontakty mám v profilu. Teď nemůžu ten měsíc slíbit, mám tu nějaké zdroje z high-endu a další jsou na cestě, ale http://poznejbrno.cz/fotky/IMG_7434.JPG :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

:D v pohode, ja sa nikam neponahlam... V kompe mam seasonic x-850, ktory tak skoro menit zrejme nebudem, avsak som hrozne zvedavy na tie sun flowery a bol by som ochotny jeden kupit. A v pripade pozitivneho testu s nim aj nejak realne nalozit. Hlavne mi vsak ide o zodpovedanie otazky, ci su naozaj tieto relativne nove zdroje lepsie, ako zazite a kvalitne seasonic-y. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, jaký rozdíl bude v provedení proti BQ! Power Zone, jelikož to vyrábí Fortron očekávám něco podobného jako nemodulární Fortron Aurum.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.