Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Benchmark architektury Intel Willow Cove ukazuje nejvyšší známé IPC x86 světa

Žádám všechny Intelisty:
Nekupujte nic se Skylakem a budete mít Tigera na 14nm dříve. Intel musí pocítit tlak, aby si z vás přestal dělat srandu a konečně uvedl zajímavou novinku..

Pokud takového výkonu dosáhli i po odstranění všech bezpečnostních chyb ze Skylaku, tak je to hodně dobré. Nakonec bych řekl, že i 14nm Tigery by mohli dávat do notebooků a ne jak jsem původně myslel, jen do káčkových desktopů. Skylake je trapnost.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tvoji výzvu přijímám. Jakožto Kaby Lakysta s i5 7600, kterému jeho výkon stačí, si tedy v dohledné době žádný nový Intel nekoupím. A za trest ani AMD :)))

...ale popravě, za tohle lobuj u Dellu, HP a dalších. OEM je to, o co se jedná...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

měl jsem možnost minulý týden přesvědčit jednoho projekt managera, aby koupil cca 1500 sestav s ryzenem místo intelu od HP :) sice je to velmi dobrý projekt manager, ale bohužel 10 min jsem ho musel přesvědčovat o tom, že i na tom amd pojedou normálně windows 10 64bit. O Amd se začalo uvažovat pouze tehdy, kdy intel nebyl schopen dodat požadované množství procesrů do určitého data a řešilo se jestli dodání sestav může počkat, takže o intel bych se nebál, sice retail možná trochu ztratí, ale v businessu bude furt vládnout

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

„sice je to velmi dobrý projekt manager, ale bohužel 10 min jsem ho musel přesvědčovat o tom, že i na tom amd pojedou normálně windows 10 64bit."

Holt chyba systému. Pokud má tyto znalosti, pak by o té věci neměl vůbec rozhodovat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tak on ten projekt neni vůbec o pocitacich a vlastně je jedno na jakym hw to běží, ale chápu, taky jsem byl dost v šoku když se na tohle zeptal

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Palomino, Takových lidí je, jim stačí umět buzerovat intoše bez ostrých loktů, znám chlapa z úspěšné firmy, je to elektrikář, co jde přes mrtvoly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se podívat na marketing všech prodejců v ČR a stále to vypadá že nic než Intel neexistuje. Lidi jsou neskutečně pomalí v změnách svých preferencí, u někoho to trvá celé desetiletí... Aby byli rychlí, musela by být válka nebo nějaká podobná mimořádná věc, která je vytrhne ze stereotypu. To platí i pro top manažery, zvláště u tradičních firem, samozřejmě startupy jsou jinde ale tady vládnou babišovské korporace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase se tu ukazuje to, co AMDčkáři zřejmě nikdy nepochopí. Intelisti berou komp jako pracovní nástroj. Prostě když ho potřebuju, tak si ho koupím. Takové detaily, jaké má IPC neřeším. Kdybych potřeboval vyšší výkon, pořídím si CPU s více jádry.

Co se bezpečnosti týče, pro zneužití bezpečnostních chyb je třeba mít možnost spustit vlastní kód - na svém PC to řešit nemusím.

Kdy si budu moct koupit mobilní 8mi jádro od AMD? Prý už před rokem vydali Ryzen 7 2700E, ale nikde jsem nenašel žádné sestavy ani recenze.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

vy nepouzivate web browser? protoze web stranky pousti kod nad kterym nemate zadnou kontrolu: java script

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenom idiot spousti web browser jako admin. S uzivatelskyma pravama nic nehrozi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hrozí s o zapnutým JS všetky heslá
https://m.youtube.com/watch?t=2295&v=rwbs-PN0Vpw

Vy asi robíte v Google
Google blokuje některé linuxové prohlížeče

Důvodem je, že mohou být nebezpečné. Pod odkazem Learn More se nachází důvody jako vypnutá podpora JS,..

https://www.root.cz/zpravicky/google-blokuje-nektere-linuxove-prohlizece/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak, "nemáte žádnou kontrolu"? Používáte Edge nebo co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo to je AMDckar a kdo to je Intelista?
Ja mam notebook s Intelem, starej komp s Core2Quad a Novy desktop s Ryzenem. Podle tehle definice, asi muzu "pracovat" jen na tom notebooku a Core2Quad, toho Ryzena mam asi jen na hrani..
:))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mobilní zařízení totálně blokují výrobci, protože mají NDA s Intelem, které ještě nějaký čas musí dodržovat. A taky je pravda, že AMD to nezvládá dodávat v požadovaných množstvích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře že AMD tlačí na pilu. I kdyby byl RocketLake mírně rychlejší, ZEN 3 bude mít výrazně lepší poměr výkon/spotřeba. A to se nezmění do příchodu jádra MeteorLake na 7 nm (2H 2022?). Teď jde o to, aby MeteorLake nebyl jen dieshrink RocketLake/TigerLake. Je mi divný, že Sapphire Rapids bude jen pro servery...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Označení Sapphire Rapids se neobjevuje jinde než v serverových roadmapách. Domnívám se, že nejde o nic jiného než jakousi obdobu Cascade Lake, což nebylo nic jiného než Skylake pro servery a HEDT. Takže předpokládám, že Sapphire Rapids bude Tiger Lake/Rocket Lake (Willow Cove) pro servery.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no-X > aby se v tom prase vyznalo... a to tu jeste nemame Xe Xe debiliny plus koexistenci 14/10nm produktu v roce 2020.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejen výkon/spotřeba, ale i výkon/cena...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

multimedia je iba kvapka v mori co je potrebne porovnavat, navyse tam je to silne zavisle od SIMD instrukcnych sad, kde vykon moze vyletiet aj o +50%

pri willow cove/tiger-rocket lake je potrebna presne taka ista ukazka ako pri sunny cove/ice lake, ked urobili 3-4 tucty testov/benchmarkov a hruby priemer vravel ze ipc slo hore +18%: https://bit.ly/34xaTyu v porovnani so sky lake z roku pana 2015

ak willow cove prida dajme tomu dalsich +15% k sunny cove, je to celkom pekny narast od sky lake

jedine co mna ABSOLUTORISTICKY presvedci o zvysenom IPC, bude umerne znizeny cas v 1-vlaknovom SuperPI

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jakozto priznivec AMD, je toto dobra zprava pro vsechny

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani nie

Willow Cove IPC vs. Zen 2
Arithmetic +3 %
Multi-Media +27 %

A z článku o Zen 3 z 6.12.2019

IPC Zen3 vs Zen2
Arithmetic +10 až +12 %
Multi-Media až do +50 %

AMD Zen 3 – More Info on IPC & Clock Speeds & AM5 Follows AM4 6th December 2019
Essentially the performance breakdown seems to be about 10 – 12 percent on average for Integer operations, but for applications extremely heavy in Floating Point Operations(de facto len multimédiá) this figure could be closer to 50 percent.
http://www.redgamingtech.com/amd-zen-3-more-info-on-ipc-clock-speeds-am5...

takže to je veľmi zlá správa pre všetkých, ak sa obidve správy potvrdia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč zlá zpráva? +10-12% a +50% v multimédiích je málo?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

áno, ale Intel bude výkonom, čim ďalej tým menej tlačiť na AMD a to môže zlenivieť...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to je pro všechny fakt fantastická zpráva, že se ani za tři roky IPC ve většině aplikací prakticky nepohne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cili si to shrnme, intelí nadejna architektura Willow Cove ma prinest realne produkty v polovine roku 2021, nejprv povali servery pak desktopy, cili nejdriv budou procesory pro normalni uzivatele uvedeny ve 4Q/2021(jestli vse pujde hladce a ktovi ci to bude 10 nebo 7nm), jenze to uz tu bude uveden Zen 4 v kombinaci DDR5 + PCIex 5, cili vyhoda v podobe IPC se nenavratne smaze a bude zabudnuta, co se tyce mobilniho segmentu(Tiger Lake) Intel tam nemuze APU Renoir(Zen II) konkurovat uz jenom z poctu pripravovanych jader, protoze zatim co on pocita se 4 jadry AMD pocita se 6-8 jadry, navic 10nm proces ma desnej skluz/problem s dosahovanim vyssich taktovacich frekvenci, je proste o 1GHz niz s tim ze kdyz se dale frekvence navysuje na uroven 14nm modelu je oproti nemu vysoce zravy, vyladeny 14nm temito problemy netrpi, cili dalsi minus jak ve vykonu tak spotrebe, Intel ma skutecne problem, uz se presto tak jednoduse neprenese.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy nesázej proti Židům. Ne, to není rasistické prohlášení...
https://www.researchgate.net/publication/301765850_Introduction_to_Intel...
...Simcha Gochman, Timrat, and Jacob Doweck, Haifa, both of Israel, assignors to Intel Corporation, Santa Clara, Calif. Filed Sep. 16, 1996, Appl. No. 714,355 Int.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Holy Land Principles Inc.: Intel, Israel's Largest Private Sector Employer, Pressed To Set Fair Employment Standard

May 12, 2015,

https://www.prnewswire.com/news-releases/holy-land-principles-inc-intel-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vite co je prdel? ze to bude 14nm osmijadro v roce 2021 s ipc zen 3.. v ty dobe bude uz na svete zen 3 apu, ktery taky bude mit osm jader a k tomu stejny ipc.. takze celej slavnej rocket lake, az se ho intelu podari vydat, bude s vypetim sil konkurovat soudobymu apu od amd.. rozdil bude v tom, ze rocket lake bude 125w 14nm nenazrana zrudnost a zen 3 apu 65w 7nm euv procesor s mainstream cenou..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť Intel se netajil tím, že bude bude vytvářet architektury kompatibilní mezi výrobními procesy a bude vylepšovat převážně architekturu a IPC. Pokud budou další výrobní procesy například vylepšovat převážně energetickou efektivitu, tak se to Intelu asi vyplatí. Nový a drahý proces na mobilnosti a žravější varianta pro plebs. Největší problém je ta dlouhá technologická přestávka před 10 nm a doslova bezkonkurenční cena :-D .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo, jestli ty vývojové týmy pro jednotlivé Laky jsou separé nebo jak moc propojené, minimálně geograficky jsou oddělené. Jinými slovy zda nevyvíjí řekněme 2 architektury v reálu maximálně, nebo jestli těch architektur mají deset. Protože v AMD mají dvě: PC a konzole, z pohledu Intelu tedy jedinou.

Tzn. jestli tam jen tak zmateně nepobíhají a nelítají tryskáči z místa na místo, kde po vystoupení z letadla je vždy slyšet to samé: Je to v prdeli, je to v prdeli, to je tak v prdeli...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to tady psal, specialistů se schopnostmi návrhu a vývoje mikroarchitektur jako CPU apod. je na světě v porovnání s celkovým počtem lidstva málo, řádově jednotky tisíců inženýrů; stejně tak v Intelu je jich omezená skupina, která tam nepobíhá, jen se řídí vedením části toho kolosu.
Gro lidstva je dnešní podoba CPU a nejsou to splachovací WC, solární panely, fastfood žrádlo nebo hodinky s vodotryskem (již existují, dřív to bylo synonymum pro nemožné).
"Dnešní" CPU nám spočítal atomovou bombu, dostal nás na měsíc a za okraj Sluneční soustavy, řídí veškerý obchod na této planetě, umožňuje efektivní komunikaci, hlídá životy lidí a naopak vytváří zbraně, hledá ropná pole... atd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>vývoje mikroarchitektur jako CPU apod. je
>na světě v porovnání s celkovým počtem
>lidstva málo, řádově jednotky tisíců
>inženýrů;

Ste veľkým optimistom..
Takých ľudí žije menej ako 100
https://people.cs.clemson.edu/~mark/architects.html

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na papíře to vypadá dobře ale to je tak všechno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mam z toho rovnaky dojem "vykrik do tmy" ako z xe prezentacie....
**cakajte cakajte...a neodchadzajte! ved my uz coskoro uvedieme na trh...**
bullshit, uverim ked uvidim .

pri inteli som na pozore, kludne to moze byt odrb. vid sucasne cpu s turbom - dvojnasobnej spotreby...kde je zaruka ze intel turbo-"factory OC" nevytlacili este vyssie .. minimum 1kw zdroje.. vid ten fail s chillerom :D (elektromer bruci jak dvd napalovacka na max..)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

takze intel nechal leaknout parametry neceho, co bude venku az za rok a pul, aby se mohl chlubit, ze ma lepsi IPC nez neco, co uz je pul roku venku??? wtf??? intelacky managires museji mit solidne zaparene prdelky :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD s kedysi 1% servershare... dnes je postrach intelu.
otelini mal strasnu fobiu z toho ze by amd mohlo ziskat nad 10%

intel balancuje nad priepastou.... https://en.wikipedia.org/wiki/Osborne_effect

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v zoufale dobe se intel uchyluje k zoufalym krokum... ten leak urcite neni nahodny, predse neni mozne, aby si od sisoftu nechal zmerit vzorky a parametry techto vzorku se jen tak mimochodem ulozili do databaze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou normalizací bych byl opatrný. Pokud neškáluju *všechny* časové konstanty celého systému, těžko můžu předpokládat, že se IPC nezmění. Pokud třeba změním frekvenci jádra, ale zachovám frekvenci pamětí nezměněnou, tak se změní střední počet cyklů, které trvá obsloužení výpadku cache line.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.