Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Bigfoot Networks Killer E2100 na „zabijácké“ desce Gigabyte G1.Assassin

O bigfootích síťovkách jsem viděl poměrně rozsáhlou diskuzi (kdo ví, kdo je Idra, ten asi ví, proč se vedla :)) a výsledek byl, že to nemá v podstatě řádný detekovatelný efekt na cokoliv oproti obyčejný síťovce, zkrátak síťovka v počítači takřka vždy není to, co by rozhodovalo o kvalitě síťovýho provozu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem chvíli uvažoval o tom, zda by byla Bigfoot Killer síťovka použitelná jako takový "nejvýkonnější protějšek" pro testování ostatních síťovek, ale nakonec jsem uznal, že jsem se asi nechal jen unést marketingem společnosti Bigfoot Networks. Tahle firma se podle mě jen "fikaně" pokouší prodávat software pro procesor MPC8308, bez něhož tento čip není ničím jiným než malinkým počítačem bez operačního systému. Je to právě ten software na flash paměti, co z něj dělá síťovku.
V PC je to vlastně jen procesor, který na jedné straně komunikuje přes PCI Express ×1 s počítačem a na straně druhé má podle mě ethernet síťovku prakticky stejných kvalit, jako je jakákoli jiná běžná síťovka typu Realtek či Atheros. Tím pádem nevidím důvod, proč by měla zrovna tato "softwarově/hardwarová síťovka" dosahovat nějakých lepších výsledků než jiné a proč by právě ona měla být jakýmsi "rychlejším" protějškem pro testování ostatních síťovek. Na to budou určitě lepší jiné.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle procesor je od základu navržen pro síťové aplikace, údajně má pro tyto věci přímo upravenou architekturu. To se ale týká hlavně routovaní apod... což síťovka v herním PC asi běžně nedělá... BigFoot to používají pokud vím na aplikaci QoS. tzn. že si hráč sám priorizuje co má přednost... Games před HTTP apod... QoS určitě dobrá věc, ale rozhodně lepší investice je do routeru který bude řešit celou domácí síť...
Jinak výkon tohoto SoC je takový že v routovaném režimu dokáže propustit 35Mbps FD@12000p/s. Je to v těchto SoC nižší střední třída... má mnohem výkonějšího bratříčka a tím je E500v2 může tikat až na 1,3GHz ale i tak o přínosu ve stolním PC bychom o tom mohly polemizovat zda je tam vůbec k něčemu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je tenhle procesor vůbec v něčem zajímavý - kromě toho že není zrovna tím co si přečteme na nálepce ? Pochopil jsem to tak , že v podstatě dostanete už na základní desce dedikovaný router s jedním/děma výstupními porty . Statistiky a monitoring a prioritizace provozu jsou v tomhle případě jasné využití takového procesoru ,ale největším plusem by byl realtime antivir a firewall ,který by běžel nezávisle na výkonu a spotřebě prostředků vlastního počítače . Ovšem realtime scan disku předpokládám nebude provádět jen vaše síťová karta :/
Takže účel za jakým Bigfoot vzniknul byl jasný , ale dopad na reálný výkon domácího či herního PC je dnes zanedbatelný ....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna na firewall by byl takovyto procesor docela solidne vyuzitelny.
Jinak je to ale prakticky normální 2x1G síťovka, resp. na tu toto SoC v tomto pripade degradovaly...
Co se týče onoho udajneho odhlehceni CPU si myslím ze pri dnesnich vykonech CPU je to zcela irelevantni myslenka.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zasobnik je poradny kyc. S 10000Kc se daji udelat mnohem lepsi veci nez je vrazit do desky s pomalu uz zastaralym cipsetem.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Za půl roku je tu socket 2011 a můžete tenhle krám hodit do šrotu :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Juj ten CPU pro BigFoota je totéž co používá Mikrotik u RouterBoardu 333 :)
http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=688

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pekná recenzia :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Keby tam nebol pribalený ten plagát s terčom tak poviem že zbytočnosť :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Network Killer striked back :)
Uz sa to pred casom rozoberalo aj tu myslim.
Ukazkovy marketingovy hype, nic viac, marketing zamerany na gamersku komunitu, nahanajucu e-peen. Z technickeho hladiska vyhodene peniaze.
Taketo zhovadilosti sa nerobia ani v enterprise level sietovkach.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

kdyby slo jak tu APU (Audio PU) X-fi tak to NPU (Network PU) pouzit napriklad pres OpenCL tak to bude krapanek zajimavejsi ...

no pockam si obdobu s tim samym od MSI s cenou 3x mensi :)
pak mozna

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono pokud vim, tak se rikalo, ze tyhle sitovky dokazou stahnout o neco malo dobu odezvy, tudiz pro hrace online her by to melo byt plus. Coz o to, o na to i bude pravda, ale bude to tak zanedbatelne, ze to za ty prachy podle me nestoji..
Prirovnal bych to k behu na 100 metru, kde jeden zavodnik by mohl byt o 5cm vice vepredu - asi to na zavod taky prilis vliv mit nebude, ale zase, jednou z milionu i jo :-))
Obecne nemusi byt od veci prirazovani priorit jednotlivym aplikacim, protoze - zvlast na pomalejsich pripojenich - neni nic lepsiho, nez kdyz clovek hraje a uprostred najednou zacne padat rychlost k nule, protoze se zrovna rozhodla stahovat nejaka aktualizace:-)))

Dneska uz je net rychlej skoro vsude, ale pamatuju doby, kdy bych za tohle klidne ruku utrhnul, kdyby to slo koupit:-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

kvalitni sitovku s vlastnim NPU i pameti/cache od Intelu ci 3COM koupis urcite levneji nez tu desku

tudiz tohle reseni je opravdu predrazene monstrum (mimochodem jsem rad, ze se cim dal tim casteji objevuji plnohodnotne X-fi na desce nebo kvalitni NIC reseni, ale ta cena jaksi nepada :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No ono otazka znie, ci si radsej nekupit dosku bez magickej sietovky, ale tych 5k investovat do lepsieho hoc aj second-hand SoHo routera ktory zvlada nejake-to QoS (ci uz napalit DD-WRT/Tomato do niektoreho, alebo Cisco 800 series, Microtik, Vyatta, NEC, Huawei atd. ak potrebujes nieco sofistikovanejsie). Akorat sa obavam ze 1337 segment ktoremu je tato doska urcena nebude mat velky zaujem alebo vedomosti riesit QoS v commandlajne :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou náhodou vytuněné chladiče jen plastovou náhražkou? Z fotek mi to nepřipadá, že je to eloxovaný hliník, jak bych čekal. Každý ví, že chladič - pokud má chadit, tak má vyzařovací stranu členitou k odvodu tepla...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt , že v tomhle případě si také nejsem jistý , zdali je na chladičích skutečně tak dobře zpracovaný hliník . Rozměry nic neřeknou a členitost už teprve ne (jde vždy o celkovou plochu) -na MB bývalo i mnohem jednodušší chlazení a muselo dostačovat .

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No, asi takhle: na poklep, na omak a vůbec to působí kovovým (natřeným) dojmem. Nerejpal jsem do toho, ale myslím, že kovové to bude, přinejmenším by to hliník být mohl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby místo takových kravin raději na tu desku dali opravdovou BMC/IPMI, aby šla ovládat (zapnout, vypnout, ovládat (KVM)) přes net. Ten procesor by to měl IMHO zvládnout a využilo by to daleko víc lidí, než pár herních magorrrrů..

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Deska odporně kýčovitá, ale co už, když si to zákazníky najde...

Mimochodem, zkoušel někdo tuhle "síťovou kartu" v Linuxu? Zatím předpokládám, že to je past a pro provoz s Linuxem je třeba počítat s nákupem další karty, nebo podobným řešením. Já jen pro případ, že bych u někoho něco takového musel řešit. Svůj hardware vybírám podle jiných vlastností než vzhledu chladiče a jména produktu.

A ještě jednu rejpavou poznámku RYCHLOST NEMŮŽE BÝT RYCHLEJŠí ani pomalejší, jak píšete v recenzi! Rychlost může být vyšší, nebo nižší. Přenos dat může být rychlejší, nebo pomalejší. Stejně jako cena není levnější... Vy si snad kupujete samotnou cenu?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.