Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bigfoot Networks Killer E2100 na „zabijácké“ desce Gigabyte G1.Assassin

Gigabyte G1.Assassin
V nedávné době prolétla internetem zpráva o nových deskách Gigabyte z řady „Killer“, nebo také zvaných „G1-Killer“. My jsme si počkali, až se nám ta nejnadupanější, G1.Assassin, dostane rovnou do rukou a tak vám můžeme nyní ukázat vlastní fotky a rychlý pohled na to, z čeho se vlastně deska skládá a čím je výjimečná (tedy kromě dost vysoké ceny ;-). Tím asi nejzajímavějším je osazená síťovka. Ona to totiž není až tak docela síťovka, jako spíše „NPU“, což je jen chytře vymyšlený název pro něco, co je „více než síťovkou“, zkratka znamená „Network Processing Unit“. Faktem je, že to, co se skrývá pod samolepkou, je opravdu procesor a to ne ledajaký. Má pro sebe 1 GB DDR2 paměti a 8MB flash paměť v podstatě s vlastním operačním systémem. Tím ovšem zajímavosti této desky nekončí…
Gigabyte G1.Assassin

My jsme se samozřejmě neodhodlali síťovku Bigfoot Killer nějak zevrubně otestovat, k tomu nemáme prostředky. Spíše nás zajímala po stránce hardwarové, jakož i celá deska G1.Assassin.

Gigabyte G1.Assassin: krabice Gigabyte G1.Assassin: popisky na zadní části krabice

Gigabyte G1.Assassin je dodáván v dost velké krabici, no … krabici … div ne bedně ;-). Ona je to totiž deska formátu XL-ATX (345 × 262 [mm]). Rovnou se dovnitř podívejme formou videa.

V krabici, div ne bedně, naleznete kromě tradiční bižuterie také panel pro montáž do 5,25″ pozice, kde jsou dva USB 3.0 porty, jeden kombinovaný USB 2.0 s eSATA a tlačítko Quick Boost (takové novodobé Turbo, akorát je to „tlačítko“, nikoli „přepínač“, jako za dob Turba). Milovníci nesmyslů jistě ocení velký plakát ve formě terče ;).

Gigabyte G1.Assassin: SLI/CrossFireX můstky Gigabyte G1.Assassin: SLI/CrossFireX můstky
Gigabyte G1.Assassin: přední panel Gigabyte G1.Assassin: přední panel - dráty od tlačítka „Quick Boost“ Gigabyte G1.Assassin: přední panel - konektory pro headery na desce

Deska je postavena na čipsetu Intel X58, z čehož vyplývá podpora Core i7 v socketu LGA1366. Nese čtyři PCI Express ×16 sloty, drátově zapojené jako ×16/×8/×16/×8, pokud osadíte ×8 slot, druhý ×16 do páru se stane také ×8 slotem. šest paměťových slotů poskytuje možnost osadit kapacitu RAM až do 24 GB. Z obou stran „paměťového nádraží“ jsou různé indikační LEDky.

Gigabyte G1.Assassin: paměťové sloty Gigabyte G1.Assassin: LEDky

Chlazení spojené heatpipou je vyvedeno v designu zbraně, např. chladič jižního můstku ICH10R má tvar po okraj náboji naládovaného zásobníku (vyčuhující náboj je pochopitelně atrapa, jakož i celý chladič, pro jistotu je na něm ale napsáno, že nelze poskládat ve zbraň, aby si možná úřady nemysleli, že Gigabyte nelegálně potajmu distribuuje zbraně ve formě „atrap chladičů čipsetů“ ;-).

Gigabyte G1.Assassin: chladič jižního můstku tvaru zásobníku nábojů Gigabyte G1.Assassin: chladič jižního můstku tvaru zásobníku s atrapou náboje

Část napájecích obvodů chladí „kus laufu nějaké flinty“, podobná „blbina“, navíc zeleně podsvícená (fakt je to jen podsvícení, nemá to jiný efekt) je též na severním můstku.

Gigabyte G1.Assassin: přívod napájení LEDek na chladiči severního můstku Gigabyte G1.Assassin: chlazení, LEDky na chladiči severního můstku Gigabyte G1.Assassin: chlazení

„Zelené mozky“ to asi oslní, my se jen ptáme, proč… Zaplaťpámbu, že to alespoň dobře plní svou primární funkci – chladí to (modré osvětlení vpravo způsobuje chladič ASUS Triton 88.

Gigabyte G1.Assassin: svítící LEDky na severním můstku

I/O blok potěší oběma PS/2 porty, někoho jistě i S/PDIF koaxiálním i optickým výstupem, případně čtveřicí USB 3.0 portů (celkem jich lze vyvést osm). No, a pak je tu i RJ-45 konektor pro ethernet (1Gbitový) a to už se dostáváme k údajně hlavnímu taháku této desky, kterou je Bigfoot Networks Killer E2100.

Gigabyte G1.Assassin: I/O porty

Do desky jsme osadili procesor Core i7 920, trojici Kingston DDR3-1800 modulů a GeForce GTX 480.

Gigabyte G1.Assassin: HWiNFO32 - souhrn

Kdo vymyslel u ASUSů uchycení chladiče Triton 88, ten by si zasloužil pracovat v továrně jako dělník, který je bude přišroubovávat na desky na běžícím pásu celou pracovní směnu. My jsme to tentokráte neřešili, na procesor bylo kydnuto drobet „běloby“ a chladič na to byl jen normálně položen a přitlačen.

Gigabyte G1.Assassin: sestava

Z dalších komponent ještě určitě jmenujme 750W zdroj PC Power&Cooling, 128GB Kingston SSDNow V+100 a operační systém Windows 7 x64 SP1.

PC Power&Cooling Silencer 750W Kingston SSDNow V+100 128GB

Takto vytvořená sestava dostala od Windows 7 hodnocení 7,2 bodu, nejslabší komponentou byl SSD (to už je celkem slušné hodnocení sestavy jako celku ;-). Při spuštění extrémních zátěžových testů (v praxi k ničemu dobrých) jsme se dostali na hodnotu odběru kolem 550 W :).

Gigabyte G1.Assassin: odběr zatížené sestavy

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bigfoot Networks Killer E2100 na „zabijácké“ desce Gigabyte G1.Assassin

Pondělí, 7 Březen 2011 - 21:58 | Alexandra Stanovska | No ono otazka znie, ci si radsej nekupit dosku...
Pondělí, 7 Březen 2011 - 01:02 | zx cygnus | Deska odporně kýčovitá, ale co už, když si to...
Neděle, 6 Březen 2011 - 22:22 | TyNyT | Kdyby místo takových kravin raději na tu desku...
Neděle, 6 Březen 2011 - 19:30 | WIFT | No, asi takhle: na poklep, na omak a vůbec to...
Neděle, 6 Březen 2011 - 15:44 | David Foltyn | kvalitni sitovku s vlastnim NPU i pameti/cache od...
Neděle, 6 Březen 2011 - 15:06 | Xspy | Je fakt , že v tomhle případě si také nejsem...
Sobota, 5 Březen 2011 - 17:59 | Yarda | Nejsou náhodou vytuněné chladiče jen plastovou...
Sobota, 5 Březen 2011 - 12:50 | Lojza Suchánek | Tak ono pokud vim, tak se rikalo, ze tyhle...
Sobota, 5 Březen 2011 - 01:08 | Lukáš Kohout | Tak zrovna na firewall by byl takovyto procesor...
Sobota, 5 Březen 2011 - 00:51 | Xspy | Je tenhle procesor vůbec v něčem zajímavý - kromě...

Zobrazit diskusi