Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Bill Gates i Satya Nadella byli proti koupi Nokie

jako zakaznik bych hlavne uvital i na telefonu/tabletu si OS vybrat sam, proc bych se mel omezovat u konkretniho modelu telefonu treba jen na Android, kdys by tam stejne dobre mohl frcet i Win nebo treba casem i nejaky Linux :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No principielně ti nic nebrání. Je to jako s notebookem...koupíš ho s Win8 a můžeš přeinstalovat třeba Ubuntuem. Jenom u těch telefonů to ještě není tak jednoduché :) Ale jde to!

Tuším HTC to chce dělat, že si uživatel při prvním spuštění vybere jestli Windows nebo Androida. Ale nevím jestli to není sci-fi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak to bohužel vždycky tak snadné není - na některých (nebo na valné části?) telefonech jiný OS nenabootuješ, pokud nebudeš mít podepsaný zavaděč, což může udělat jenom výrobce nebo jím stanovení partneři (jinak by to ani to podepisování nemělo smysl). Nevím, jestli to říkám úplně správně, ale v principu to zhruba tak je - zkrátka jakási obdoba SecureBootu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Moc dobře to není, o podepisování nejde. Jde o to, jestli je bootloader odemčený, nebo ne. Ale v praxi většinou odemčený je. Nevím o tom, že by se někde ještě navíc podepisovalo, ale možné to samozřejmě je.

Ono je to tak, že výrobce telefonu dodává nějaký flashovací tool, který není až tak těžké pochopit a použít. Můj telefon - android - má tuším čtyři "partiton" - první je pro jádro (surová data bez filesystému), druhá je pro initrd (nepoužívá se), třetí je systémová, v průběhu používání je připojená read-only a obsahuje všechny možné binárky a ostatní data systému, čtvrtá partition je pro data - jednak aplikací samotných a pak je tam samotný prostor, kam mohou všichni. Přepsání ani jedné partition nic nebrátní, nekde v rožku je bootloader a ten při připojení k PC umí "flashnout" kteroukoli partition.

Takže jiný OS je v podstatě o dodání jádra, které na tom zařízení nabootuje (nemusí být linux) a pak je potřeba nahrát mu tam celou tu "distribuci", mělo by to fungovat.

(Jo a ještě je tam někde partition pro recovery.)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si s tím kdysi hrál na HTC Desire HD a vím, že mě trvalo celý víkend než jsem telefon "odemknul = rootnul", abych tam mohl nahrát jiný OS (resp. místo ofiko Androida 2.3 nějakou ROMku s 4.0). Ve výsledku to mělo za následek nefunkčnost několika systémů (FM rádio, GPS a automatické ostřetí foťáku...GPS jsem posléze vyřešil).

Takže než o tom, že by to nešlo, je problém s podporou toho daného OS na tom daném HW.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je odemčený bootloader, tak rootnutí netřeba. Většinou se to vyžaduje, protože se tam nahrává CWM (což bez roota často nejde) a pomocí CWM pak soubor s firmware. Ale není to nutné, často jde flashnout celá systémová partition a root není potřeba ani předtím, ani potom.

To je na androidech fajn, že jsou často po harwarové stránce relativně otevřené.

(Ale jestli nějaký výrobce chce udělat telefon, který bude potřebovat podepsané soubory k flashnutí, tak klidně může - myslím WP jsou takto zamčené a u androidu tomu taky nikdo nebrání. Jenom je otázkou, jestli to chtějí uživatelé - protože to většinou spíš nechtějí a výrobci je to prakticky úplně jedno.)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj, pravda. Odemkout bootloader jsem musel...ale nejdřív jsem si myslel, že musím předtím rootnout system :) Na to odemčení bootloaderu mělo HTC na svých stránkách nějaký tool...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně, aby "hentenoný bazmek" uměl i nadále telefonovat... Mám pocit, že se tato vlastnost dostává u tzv. smartphonů či chytrých telefonů tak nějak do pozadí... a to i doslova v tom druhém smyslu :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Indická firmaI Karbonn se dualbootem WP/Android zabývá, dokonce bez nutnosti vždycky flashovat kernel :) na rozdíl od Geeksphone, kde to je nutnost, když chceš jinej OS

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A co samsung, ten WP telefony nedělá?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.