Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Black Shark: Herní telefon z Číny jde po krku Razeru

V nedávno zmíněné novince jsem netrpělivě vyčkával jakékoliv bližší informace o čerstvě přejaté značce Black Shark. Značku zakoupil čínský Xiaomi a jako první počin představuje herní telefon.

Black Shark je herní telefon, který spadá pod značku Xiaomi. Na první pokus se kousek povedl jak po stránce vzhledové, tak i výkonnostní. 

Přední strana telefonu je pro dnešní trh standardní, tedy velká 5.99'' obrazovka schopná zobrazit 97% DCI-P3 barevného prostoru a doplněná o spodní domovské tlačítko kombinované se čtečkou otisku prstů. Vedle domovského tlačítka se pak nachází senzorová tlačítka. V horní části je sluchátko, které zároveň slouží i jako reproduktor, což umocňuje hráčský zážitek stereo zvukem. Mimo sluchátko je k dispozici přední kamera se senzorem schopným zaznamenat 20 Mpix při cloně f/2.2.

Co budete hledat marně, je výkroj obrazovky. Black Shark se naštěstí nechytil tohoto trendu, a tak máme celistvý vzhled bez rušivého elementu.

Na zadní straně se nachází přísvětlovací diody k duálnímu fotoaparátu. Kamera po parametrové stránce vypadá perfektně. Nejspíše půjde o kombinaci širokoúhlé čočky doplněnou o zoom s rozlišením 12 Mpix f/1.75 + 20 Mpix f/1.75. Nedozvídáme se, zda jsou aparáty vybaveny optickou stabilizací. I tak jde však o zajímavě vypadající sestavu fotoaparátů.

Zadní strana je dále vyvedena do netradiční podoby. Jako zdobení je zvýrazněno písmeno X doplněné o zelené linky okolo, jež evokují agresivním vzhledem herní potenciál a zároveň ukazují, kde se Black Shark inspiroval.

A co vnitřek?

Nejdůležitější pro tento telefon jsou vnitřní komponenty. Jako první výrobce použil nový procesor Snapdragon 845 v kombinaci s grafickým čipem Adreno 630. Přístroj také dostal propracované chlazení komponent, aby dosáhl nejlepších výsledků i během zátěže. Výrobce se zmiňuje o kombinovaném chladícím ústrojí sestaveným z klasického heatpipe, který slibuje pokles teplot o 8° C.

Procesoru sekunduje 6 GB nebo 8 GB operační paměti. Na aplikace a multimédia bude k dispozici buďto 64 GB nebo 128 GB úložného prostoru, bohužel bez možnosti rozšíření o paměťovou kartu. Někomu to nemusí stačit, na druhou stranu se s menší kapacitou nebude zbytečně zvyšovat cena za telefon.

Další smutnou zprávou je absence 3.5mm audio jacku pro připojení sluchátek. Tuto absenci výrobce nijak neomlouvá a pouze doplňuje do balení USB-C redukci na 3.5mm jack. K nabíjení a přenosu dat pak slouží právě USB-C konektor.

Baterie s kapacitou 4000 mAh bude stačit na celodenní náročné používání, 2 dny s lehkým využitím. Baterie je integrovaná bez možnosti snadné výměny, což není překvapivé. Jako bonus výrobce doplnil telefon o bezdrátový ovladač, který usnadní hraní her. Ovladač lze zakoupit i separátně za cenu 28 dolarů (~600 korun).

Black Shark je prozatím v předprodeji a od 20. dubna bude oficiálně k prodeji na stránkách výrobce. Cena za variantu 6 GB RAM/64 GB úložiště je nastavena na 477 dolarů (~9 800 korun), dražší varianta s 8 GB RAM/128 GB úložiště pak za cenu 577 dolarů (~11 500 korun), což z novinky činí nejlevnější telefon na trhu vybaveným procesorem Snapdragon 845.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Black Shark: Herní telefon z Číny jde po krku Razeru

Úterý, 17 Duben 2018 - 23:08 | Karáš Svorka | V roce 2018 lidi hrají hry na mobilních...

Zobrazit diskusi