Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

BlackBerry oznámilo partnerství s TCL

Pomalý posun BlackBerry od kdysi slavného výrobce mobilních e-mailových terminálů směrem k malé softwarové společnosti postoupil o další krok, pravděpodobně poslední.

Poté, co dnes už bývalý výrobce chytrých mobilních telefonů ohlásil v září konec vývoje hardware ve vlastní režii a jeho outsourcování společně s výrobou vybraným smluvním partnerům, očekávalo se, že jedním (ne-li jediným) z těchto smluvních partnerů bude TCL. To má na svědomí již poslední dva mobily s ostružinou ve znaku - DTEK50 a DTEK60, které nejsou nic víc než přebrandované a mírně upravené modely prodávané i pod značkou Alcatel.

Nyní se potvrzuje, že tomu tak opravdu je. BlackBerry licencovalo svou značku TCL a s výjimkou Bangladéše, Indie, Indonésie, Nepálu a Srí Lanky se TCL stává celosvětově jejím výhradním uživatelem pro mobilní zařízení. Stejně jako v případě značky Nokia, kterou letos mateřská firma licencovala HMD Global, i zde se jedná o právo navrhovat, vyrábět, prodávat, propagovat a podporovat příslušný hardware. Operační systém se nemění - stejně jako u předchozích dvou modelů půjde o Android, který bude i nadále BlackBerry vylepšovat vlastními bezpečnostními záplatami a dodávat do něj firemní software. Na rozdíl od Nokie tedy kanaďané neplánují jen žít z licenčních poplatků na několik písmen napsaných správným fontem, ale dál se chtějí aktivně podílet alespoň na softwarové stránce výsledného produktu.

Otazníkem prozatím zůstávají trhy, které nejsou součástí licence. Na těchto trzích má BlackBerry zatím stále relevantní podíl, většinou dokonce ještě se systémem BlackBerry 10, který je pro zbytek světa již rok mrtvý. Není tedy zřejmé, zda tyto trhy nejsou součástí licence proto, že tam má BlackBerry jiné plány a hledá pro ně jiného partnera, nebo zda si je jen cení více než zbytek světa a jednání s TCL teprve probíhají.

Společnost chce být nadále považována za čistě softwarovou s cílením na korporátní prostředí. Kromě již zmíněného zabezpečeného Androidu a software pro něj (Hub, BBM, kalendář, ...) patří do jejího portfolia ještě serverový balík BlackBerry Enterprise Server, který mimo jiné umožňuje centrální správu a synchronizaci a zabezpečenou komunikaci chytrých telefonů všech rozšířených mobilních platforem (+ umírajícího BB10) nebo realtime operační systém QNX, hojně používaný v automobilovém průmyslu. Nově se do tohoto seznamu přidává i software pro internet věcí (IoT), který je podle BlackBerry zapotřebí zabezpečit pro použití v korporátní sféře.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku BlackBerry oznámilo partnerství s TCL

Žádné komentáře.