Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Blackberry ukončí vlastní OS BB10 i hardware

Jsem momentálně uživatelem BlackBerry Q10 s OS 10, ale jakmile v ČR vyjde model Priv s Androidem, určitě jej vyměním. A něco mi říká, že nebudu sám. Alespoň nebudu muset konečně mít dva telefony. Jeden na psaní a druhý (Android nebo iOS) s aplikacemi, které BlackBerry OS 10 neumí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Všechny android aplikace, které potřebuji, mi na passportu chodí, takže Priv (mimochodem většina uživatelů BB tohle jméno nenávidí) u mne nemá šanci. Je to hezký telefon, ale je zprzněný androidem. Chen je takový Elop RIMu, v interview dokonce prohlásil, že za bezpečnost tohohle krámu ruku do ohně nedá. Je to škoda, takhle umrtvit nejlepší mobilní OS. Místo trapných a neúspěšných pokusů o zabezpečení androidu se měli pustit do těch aplikací pro BB, které uživatelům nejvíc chybí, zase tolik jich není.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Vysvetlí mi niekto konečne čo za aplikácie z androidu potrebuje na BB? Mám BB Q10, z androidu nepoužívam nič lebo je to len nepotrebný balast. Mám aj offline navigáciu čo všetci nariekajú že na BB neni.
Ja už android nechcem ani zadarmo.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

tak ja treba pouzivam "muj vlak", naprosto parada appka, pak mbank a aladina ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky vsechny, zvlast v dnesni dobe, kdy aplikace nahrazuji webove stranky prizpusobene pro mobilni rozhrani - namatkou treba banky, i Lidl ma tusim svoji appku, znamemu zase chybela rychla aplikace pro twitter, atd. Ne kazdy si vystaci s malem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám Q10 a využívám hodně Android aplikací, které pro BB neexistují, především těch specifických pro ČR. Zatím jsem všechny potřebné Android aplikace na Q10 rozjel: mapy.cz, c:geo, Turistický deník, Turistické známky, Pubtran, IRIS, Aladin... Návody na instalaci jsou třeba na http://blackberryczech.cz

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Duvod proc se nemuzou zarucit za bezpecnost Privu/Venice jako za BB10 je jednoduchy. Vsechny casti BB10 prochazeji internim bezpecnostnim auditem. BlackBerry tezko muze zrevidovat miliony radku Linuxoveho kernelu, VM a aplikaci, ze kterych se sklada Android. To se musi delat uz pri programovani. Muzou zkontrolovat maximalne dulezite komponenty a komponenty o kterych vedi, ze jsou napriklad blbe napsane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bezpečnosť, o ktorej píšete, existovala v časoch, keď si RIM napísal celý OS v j2me a bol úplne oddelený od rádio kódu (otrocký preklad). po kúpe QNX mohli z NeutrinoOS auditovať akurát tak ten uKernel, ale 15 rokov userspace kódu je rovnaká babylónska veža ako Linux.
http://www.qnx.com/images/products/rtos/rtos_800.png

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bezpečnost BB si hodně oblíbili lidé z bohatých arabských zemí, protože se tam mohli seznamkovat, připojovat na erotický chat a podobné věci, které jsou v těchto pokrokových zemích přinejlepším na pár ran holí či bičem. Krok BB zajímavý tím, že popírá sám sebe. Marketing mají postavený na bezpečnosti a volí ten nejděravější mobilní OS. Nic proti androidu z hlediska užitnosti, ale díky tomu jak je rozšířen a otevřen je bohužel nejméně spolehlivým.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Není nejméně spolehlivý kvůli tomu, že je otevřen a hodně rozšířen. Problém je ve výrobcích telefonů. Ti kašlou na update a dodávají nesmyslný bastl jako bonus. Dělali to tak vždy a dělají to pořád.
Pokud bude BB ctít bezpečnost, tak bude podporovat telefony hafo let a vydávat na ně pravidelné update jako to dělá Apple.
Pokud jde o svět Androidu, znám jen dvě firmy/ telefony, na které chodí pravidelně update. Google/Nexus a Xiaomi.
Zdar Max

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsou už jen předsmrtné záškuby. BB prakticky už ztratilo enterprise segment a malí uživatelé jej nezachrání - BB na to, co poskytuje, potřebuje hodně zákazníků aby jeho služby byly cenově alespoň trochu akceptovatelné.

Přechod na Android je nesmysl, protože buď jej BB nadstvaba sváže tak, že z něj vytvoří "nový" uzavřený fakeBB OS, nebo bude bezpečnost jen stínem té původní - a to navzdory pokroku, který Android na poli bezpečnosti udělal s verzí 5 a zejména 6.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

IMHO má android dvě bezpečnostní rizika - zaprvé uživatele, kteří odkliknou instalaci živé tapety, která si žádá přístup k placeným SMS, všem účtům v zařízení a plný přístup k internetu, zadruhé výrobce, kteří vydají ročně každý asi 50 zařízení, u kterých se aktualizace vedou pro dvě až tři. Jinak po technické stránce není problém.

To první bych neřešil, to je problém uživatele a když je někdo takové pako, může si koupit jinou platformu, kde mu dodavatel údajně všechny aplikace zkontroluje. Částečně to řeší android 6, kde se dají jednotlivá práva "ukrojit" (resp. nepovolit), ale toto řešení není samospasitelné - pokud si aplikace vyžaduje podezřelá právat, tak ji primárně neinstaluji vůbec, ne že se snažím ji pak ořezat. Samozřejmě využití to má - pokud například browser vyžaduje přístup k mikrofonu, protože může obsahovat nějakou VOIP službu, kterou ale nepoužívám, tak ji zaříznu a hotovo.

Ten druhý problém je plně v rukou výrobce (a částečně Google*), takže pokud chce kdokoli mít z androidu bezpečný systém, není problém, jenom to chce trochu víc práce.

Ad *: Ono je na to i systémově jednoduchý recept - zabalit všechno do balíků a umět kterýkoli z nich prohodit, jako je to normálně u distribucí. Takto by mohl Google (resp. každý uživatel) záplatovat i zařízení se staršími verzemi OS. Částečně se to i děje, například browser už dávno není "napevno", ale aktualizuje se přes Play, jenom to není zdaleka dotažené.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nesmyslna prava vyzaduje vetsina aplikaci ve storu, tak si nemyslim, ze je to chyba uzivatele, ale spravce. Jinak s vyrobci souhlas - bylo by potreba je dokopat alespon k tomu, aby museli opravovat chyby minimalne po dobu zaruky, kdyz uz ne po nejakou realnou dobu, po kterou se zarizeni prumerne pouziva. Nedovedu si predstavit, ze by se takto chovaly automobilky nebo vyrobci letadel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

IMHO je ten android 6 krok spravnym smerem. Melo by to fungovat tak, ze pri instalaci uzivatel zaskrta ktera z tech prav aplikaci skutecne da a obchod pak posle vyvojari aplikace statistiku, takze bude mit zpetnou vazbu. Dulezite taky je trefit spravne granularitu prav - aby tech prav nebyli stovky, ale aby mel uzivatel moznost povolit presne co podle JEHO nazoru aplikace potrebuje. Pripadne by se dala udelat stromova struktura.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten nadpis je uzasny, jak keby bolo rozhodnute na 100% nech sa deje cokolvek. Chyba tam slovicko MOŽNÁ ukonci ...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

nj, musis se nejdriv podivat na jakem ze to serveru ses, ze :) bo se to tu uz tak nejak stava normou ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

zase dalsi fama ze samsung nebo google kupuje bb, coz takhle jeste pridat microsoft? :)
btw "Priv v jeho názvu dle Johna Chena znamená privacy a privilege" znamena privilege privacy :)
jinak si ted frcim na bb classic a nemenil bych ani nahodou za nejaky androidi bazmeky ... pred koupi to bylo budto bb nebo lumia 930, ale vyhrala hw klavesnice, bo po motorole mpx300 a htc touch pro proste nic jineho uz ani nechcu :) tak doufam, ze se priv uchyti a bb nezarizne mobily ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BlackBerry zkrachuje a koupí ho Samsung.
--
BlackBerry zkrachuje a koupí ho Apple.
--
BlackBerry zkrachuje a koupí někdo z Číny.
--
Ano, to co řekl Chen v rozhovoru je drsné ale není to oznámení konce teď a tady. BlackBerry neživí prodej mobilů koncákům ale úplně jiné věci (stačí se podívat na účetní zprávu za poslední kvartál). Ne každý, kdo umí vzít dotykovou krabici a dát do ní vlastní OS chce být hegemonem trhu. Pokud BB umí BES i na jiných platformách a to včerně hromadné správy zařízení, pak v podstatě celá jejich hardwarová divize je o tom, jestli nějaký velký zákazník chce i hardware. Teď to vypadá, že po nich někdo chtěl androidí telefon (zmiňovány byly velké instituce závislé na android aplikacích dělaných na míru), tak ho udělali.

Ano, za rok tu BB10 a BB hardware být nemusí, ale nebude to nedostatečným prodejem koncovým zákazníkům. Pokud se tak stane, bude to nejspíš tím, že velcí zákazníci raději použijí hardware a OS od někoho jiného a od BB si vezmou jen to, co BB umí a ostatní ne - zabezpečení, správu, komunikaci.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Velci zakaznici opustili BB hlavne kvuli neuveritelne poruchovosti jejich hardware.

Na 1 telefon v cene 15.000 Kc pripadaji prumerne 3 reklamace, pricemz ve tretine pripadu se v ramci reklamace vratila jako vymena za jiny kus omlacena chudinka s jinou vadou (tzn v horsi stav, nez to co bylo poslane na raklamaci).

Pak se BB straslive divi, ze je HW divize v minusu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Sám jsem Z10 reklamoval už dvakrát - jednou výměna, podruhé "se neprojevilo". Nicméně u firemních Q10/Classic/Passport jsem zatím nezaznamenal ani jednu reklamaci, dokonce se zdá, že displeje jsou rozmláceníodolnější než třeba Lumie, které tu lidi rozbíjí jak na běžícím pásu. Tím neříkám, že se to neděje - nesleduju to, obecně jsem to bral jen jako problém Z10, která byla vyrobena horkou jehlou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Všechny telefony jsou dnes aušus. Zrovna BB Q10 jsme ještě v reklamaci neměli, ani ty nové Classicy - ale časem to určitě přijde. Zato hodně Nexusů, LG, Samsungů, iPhones. S Lumiemi nevím, ty nikdo kolem nepoužívá.
Když Android, tak Nexus (nebo Cyanogenmod na podporovaném telefonu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, jak reklamace, ale co se tyce konstrukce, tak to proste upada. Kdyz porovnem stare 9000 a 9900, tak vidim znatelny sestup. Naposledy jsem se dival na video rozebrani Classicu a tam to zmrvili jeste vic. Proste kvalita konstrukce jde rapidne dolu, vsak on to nekdo koupi, kdyz nic jineho neni a hlavne se to dozvi az po koupi.
Jenze jestli BB zkonci, tak uz budu muset asi kupovat mobily pro duchodce, neb nic pouzitelneho pro me nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lumie patří konstrukčně rozhodně k tomu kvalitnějšímu. Jinak souhlas, android jen cynogen, což je problém, protože hodně lidí si telefon přeflashovat neumí a zůstávají u těch příšerných nádstaveb výrobců bez jakéhokoliv update systému. Z tohodle pohledu je Android skutečně "junk". Cynogen má kolik lidí 1/100? Zbytek je junk. Hodně lidí doteď jede třeba na 4.1 na kterém si vesele provozují internetové bankovnictví, přestože se google vykašlal na opravu heartbleed bugu v téhle verzi a nechal to na komunitě. Prostě junk

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady na sebe narazeji koncaci s corporatem.. :) a to me fakt bavi.. nikdo z vas, ale neresi, jestli cena za relativni bezpecnost, kterou BB udajne nabizi.. neni zbytecne velka oproti jinemu reseni.. a ja rikam ze ano.. :)) BB melo umrit davno bohuzel..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já si teda nejsem jistý, že po dvou telefonech s BBOS10 bude Android pro mě volba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.