Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung vyzývá k použití Blu-ray pro 4k, chce předejít válce formátů

OMG, tydle kraviny ještě někoho zajímají? Tak jsme se dozvěděli, že 99 % stávajících přehrávačů stejně není kompatibilní a člověk by musel vypláznout dalších několik litrů aby za odměnu skladoval pošahané krabice, co přehraje jednou a pak mu to zplesniví.

Kdyby se na ten bordel radši vykašlali a investovali místo toho do cloudových úložišť a on-line distribuce á la Steam, konečně bychom se hnuli ze středověku.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, lebo kazdy (5M slovakov a 10M Cechov) si moze potiahnut 300 GB 8k film. A keby len jeden, hned aj 3 za vecer. Sak 1 TB stiahne kazdy Slovak a Cech za 10 min. To sa mu ani neoplati vybehnut cez cestu do pozicovne, lebo to by trvalo az 15 minut.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasné, FullHD filmy se super kvalitou jsou velikostně 10-20 GB a dvakrát větší rozlišení bude mít 15× tolik, aha. Co je 8k nevím, to neexistuje. Proč asi dosáhli o tolik lepší komprese? Protože na tom bazmeku to ani zdaleka není komprimované tolik, jak by mohlo. Vůbec by nebyl problém nabízet takto komprimované filmy o velikosti 20-40 GB kus. Nevíc co u vás na dálném východě, tady je v každé prdeli DSLko 20 Mbit downlink a do budoucna se to bude dál zlepšovat. Sám sedím na 10/10 a oproti původnímu GbE nějaký zásadní deficit nevidím.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

tim 8K bude asi mysleno "8K UHDTV" tedy 7680x4320
viz.: http://en.wikipedia.org/wiki/8K_Video_Format

tady o tom neco pisou :-)
http://diit.cz/clanek/sharp-85inch-8k-3d-tv

No vzhledem k tomu, ze rozliseni je 4x4=16 krat vesti, nez Full HD, tak to s tim 15x vetsim objemem dat docela sedi. Pokud se samozrejme nebude pouzivat nejaka ucinnejsi komrese, coz ale asi bude, ze.

Zajima me ale, kde ze se vyskytuje 1 Gbps pripojeni na internet? Ja mam na internet stale jen 0,1/0,1 Gbps (a jsem s tim teda spokojenej). Video nekonzumuju, takze jestli to staci na streaming nevim, ale predpokladam, ze v 8K tezko. Download 8K videa pri stavajici kompresi mi tedy vychazi pripojenim 0,1 Gbps na 7,28 h, coz se asi sice da vydrzet, ale ze by to bylo prijemne...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„Samsung vyzývá k použití Blu-ray pro 4k“, nějaký problém se zrakem?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

| 10.01.2014 - 13:12

Jasné, FullHD filmy se super kvalitou jsou velikostně 10-20 GB a dvakrát větší rozlišení bude mít 15× tolik, aha. Co je 8k nevím, to neexistuje.

Nejaky problem s pameti? :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Behemote asi tě překvapím, ale většina republiky si může nechát zdát i o adsl2 na nějakých 16/2 MBitu. To že sedíš v centru Prahy a s tebou zhruba necelý milion lidí je fajn, ale zbylých 9 milionů je na tom mnohem hůř.

Zrovna před vánocema jsem zařizoval ADSL rodině do Lahoviček, což je součást Prahy a rychlost je maximálně +-3/0.5 MBit. Jak dlouho na tom budeš tahat byť třeba 15G rip BR filmu? A co když začne na daném DSLamu stahovat víc lidí?

Konektivita je v naší republice prostě problém, pokud nemá dotyčný štěstí a není v dosahu nějaké kabelovky ;(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, v Lahovičkách se nedostanete k wifi (5GHz) z Modřan? V Chuchli připojeni jsou, na mapě vidím AP v Prodlouzena 242 a Pod akáty 405, případně další hromada přes řeku.
A já mám v Modřanech 15/10, což mi zcela stačí.
Si vzpomínám, že jsem se před nějakými 10 lety připojil přes 2 kilometry k 2,4GHz wifi AP do Chuchle a šlo to dobře :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

1. WiFi neni zrovna dobrej napad, zvlast v oblasti kde je miliarda siti. Ruseni je vetsi nez signal. Nelede na to ze spolehlivost WiFi pro narocnejsi pouziti je mizerna i v ramci jednoho domu/bytu ... .
2. I kdyz nekomu ta WiFi bude stacit tak stale neznamena, ze je dostupna v cele oblasti. Jsou proste mista kde signal neni ... a staci jeden strom na nevhodnem miste.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bla bla kecy kecy, jsme dva na 2+ km po 5 GHz, 10/10 do zvládá naprosto v pohodě s krásným signálem, kolik má druhej subjekt nevím, ale minimálně 15/15 v reálném čase zatím bez jediného problému.

Doby chatrných 2,4GHz spojů různých garážníků už snad pominuly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějaká řiť za Brnem, tady na konci světa, kde by mimo kokotky s akademickou sítí jako nemělo být nic, mám nakonec 5 GHz přes údolí a po 3/4 roce absolutně kua žiaden problem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti nevim, ale co vim tak i v Praze a Plzni na nekterych mistech nesezenes nic lepsiho nez 2Mbit, ale asi jsou to nejake zapadle vesnice ... .

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To já jsem jednoznačně pro disky. Nemusím řešit, za jak dlouho se mi to stáhne (50GB ani na rychlé lince rozhodně není za chvíli). A hlavně to můžu pustit kdekoliv a nemusím za to pokaždé znovu platit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě je problém blbých služeb, že, ale proto říkám - mají se radši na disky vysrat a nabídnout dobré služby. Radši bych obdobu Steamu na filmy než todle. Tam to mají stále v cloudu a člověk si to může kdykoli natáhnout a používat. Nemusím o nic pečovat, nemůže mi to nikdo ukrást, nevyhoří mi to, nerozbije se to.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale jenom do chvile, nez nekdo rozhodne, ze je to "zavadny" obsah. A tvuj oblibeny film je fuc, nez bys rekl "svec". Kdo neveri, at tam bezi - aktualni snahy v USA cenzurovat klasicka dila, treba Toma Sawyera...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je ale prave ten problem, pokud bys jim za dany film zaplatil jen jednou treba $20-25 a nasledne si ho stahl treba 10x, tak v tu chvili by to pro ne bylo vpodstate prodelecne, protoze ty jako zakaznik prenos neresis, ale oni za nej plati, jen pro predstavu pokud si v CR pronajmes 100GB prostor a dostanes k nemu 1TB traffic, tak te to prijde na cca 300 korun

a ver ze vim o cem pisu, protoze zrovna rozjizdim fotobanku, tedy presne to kde se resi jak velka storage, tak obrovskej traffic od uzivatelu a ty ceny opravdu nejsou neco na co se kouka prijemne

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Udelej si vlastni server a budes platit jen pronajem mista v racku, eletriku, dohled a trafic, pokud predpokladas vetsi objem dat na HDD tak to bude levnejsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jeden lokalni servr je celkem k nicemu kdyz se jedna o celosvetovou zalezitost, proto ja treba vyuzivam sluzeb kde mam skalovatelne VPS na kazdem kontinentu, takze zakaznik ktery je treba z USA nemusi tahat data ze serveru co je v nejaky prdeli sveta zvane Ceska Republika

taky jsem si pred zalozenim takove fotobanky myslel jak je to vsechno strasne jednoduchy a jak to bude stat par dolarku, lidi nahrajou fotky a jiny lidi je koupej, pokud chce ale clovek reseni kde zakaznik nebude cekat a trpet malou rychlosti stahovani, tak to proste stoji docela hodne :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak v naší prdeli nejspíš ano, jinak to nevypadá, že by s tím měl Steam ve Státech problém, nebo Wargaming v Německu či kde to maj.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

desitky a stovky datacenter po celem svete, navic Steam bude mit rozhodne smesnej traffic oproti takovemu systemu kde by se prodavaly filmy i se 100 a vice GB

sak si to spocti sam, hra za $20-50 a kapacita 5-10GB, naproti tomu film za $15-20 a kapacita 50-150GB, velka spousta zakazniku by dnes mela problem i s 20-30GB co se stahovani tyce, tohle je proste hudba ktera zacne mozna fungovat za par let, ale ted je to nerentabilni, ono se staci podivat na jake velikosti a kvality stahuje filmy Apple v jejich iTunes

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsi zas něco kouřil. Sice je na Steamu spousta malých her, ale většina her za posledních pár let na 10 GB začíná. Jsme tu zas, 150 GB. Samozřejmě, že kdo by toto poskytoval, je kompletní magor. Ta 0,1 % lidí co to chce, ať si to pořídí u producenta. Nicméně tolik nebudou mít ani ty filmy v obchodě, protože ani média na to zatím nejsou (BD-XL má 128 GB maximálně, a staré mechaniky mají samozřejmě smůlu), mechaniky a ostatní nemluvě. A až snad budou, ty prachy za to nikdo nedá, když bude stát několik stovek jenom samotná placka v krabici, bez toho obsahu. Naprosté většině by 4k do 30 GB stačil, 4k 3D do 50 GB.

Jsi s producentama zamrzl v minulém století, fakt že jo. Objemy stahování se zvyšují rok co rok v šílených kvantech, naopak tady ty zaostalé krámy kupuje míň a míň lidí. To čistě opticky, zatímco DVD přehrávače měla spousta lidí, blé rej jsem na vlastní oči ještě nikdy neviděl, ale je to prostě fakt, do laptopů už se mechaniky pomalu nedávají, natož drahé blé rej, do desktopů taky ne, tablety a podobné krámy jsou automaticky mimo. Ale furt by nutili lidi si tenhle šmejd pořizovat a pak se ale hrozně diví, že to kupujou akorát pirátské skupiny proto, aby z toho udělali rip a všichni ostatní si to stáhli, protože kupovat zbytečnou technologii, která byla mrtvá už před pěti lety, jim prostě nikdo nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co je "blé rej" to je nějaká novinka ?

To že lidi v nějaké malé zemičce s minimálnímy platy nekupují BR neznamená že ve světě je to stejné. Pokud by to jak píšete "nikdo kromě pár pirátských grup nekupoval", tak by to vydavatelé dávno zabalili.
A ostatně když to slušně zabezpečí, tak pár měsíců budou k mání jen kamerový ripy z kina a tato kvalita zrovna nenadchna. A spousta lidí co berou normální peníze radši těch pár eur dají než aby čekali půl roku než to prosákne v slušný kvalitě od pirátů. Doba se opravdu mění a po pirátském obsahu se dost jde i u nás - vystavený obsah bez zašifrování nemá mnohdy ani hodinovou životnost. Jistěže není žádná ochrana stoprocentní, ale vydavatelům postačí když piráty zbrzdí jen na pár měsíců kdy je obsah horkou novinkou. A že se jim to daří je vidět třeba na filmu Thor 2. Ono se jinak pracuje v teplým kanclu za slušný plat než někde po večerech mezi prací a spánkem louskat ochrany.
A zbytečná technologie? Obávám se že než se stane opravdu zbytečnou, tak se stane zbytečným klasický PC. Už dnes mnohým stačí vlastně jen obrazovka s prohlížečem, USB portem a wifinou.....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Napřed byste si možná mohl něco zjistit. Ripy jsou pozděj proto, že to pozděj vydají, obvykel klidně půl roku poté, co to šlo do kin. Ovšem ničemu si nepomůžou, pár dní po vydání už to bývá ke stažení.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

hekle co ti brani takovej shop s fimama zalozit? evidentne to mas zmakli a muzes tedy smele zacit budovat digitalni distribucu 4k filmu, studia potom rady skocej kdys se smiris jako ostatni distributori s 40-50% a ty budes mit vpodstate monopol, do roka a dodne je z teme $ miliardar :))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Průser je v prvé řadě to, že producenti z toho chtěj výpalné, které se nikomu nevyplatí. Proto je těch portálů minimum a mají prasácké podmínky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

vypalne u filmu je % mensi nez kuprikladu u her

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jako souhlas, streamovani je cesta budoucnosti, ja jsem asi moc konzervativni, ale me by nevadilo, kdyby vse skoncilo uz u full HD... Pouzivam uz nejaky ten rok netflix a ten mi streamuje pres pomaly 1Mbit mobilni net (sem na vesnici, ve meste jede 20Mbit +) v SD vsecko s prehledem, brzy budu mit pevnou, ale moc si tady nepolepsim, asi 6Mbit / 1Mbit... Ja uz nejakou dobu vsecko jenom streamuji, v kuchyni pres mhl z telefonu na monitor, v loznici z PC.. Obyvak jeste zarizeny nemam (cerstve prestehovany) ale zvazuji jestli radsi uz nepujdu do projektoru misto televize. Si myslim ze radsi vetsi obraz nez rozliseni je lepsi cesta pro vetsinu lidi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No s tim pustenim kdekoliv to teda pravda neni. Praveze .mkv rip si dnes kdokoliv kdekoliv pusti, od mobilu az po TV, zato placku jen v stolni skatuli ktera je pripojena jen k TV (v kapse k telefonu ji nikdo netaha)
Tady plne souhlasim s Behemotem. Ofiko uloziste a moznost vyberu i ve vicero druhu kvality, do telefonu nikdo nebude stahovat 25 GB rip. Stejne jsou nejvice stahovany 700 MB .avi a to proto, protoze to lidi laduji do smartfounu, tabletu a ruznych booku a icosi.
Na ceske televizi nebo youtube je taky moznost spustit 6 druhu kvality az po HD nevidim duvod proc by to u filmu nemohlo byt stejny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ze Steamu ale netahas 130GB hry a nasledne to jeste skladovat na disku, prodej takoveho filmu by se jim vpodstate ani nevyplatil pri cenach jake se plati za prenosy

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Plno her na steamu ma desitky GB. Rozdil je spis v tom, ze se to taha jen jednou za cas, ale filmy porad :-) .

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proč furt nějakejch 130 GB? Se na mě nezlob, ale jste spadli komplet všichni z višně? Jen dementi tahali DVD když mohli mít 700MB rip, jen dementi tahali blé rej když mohou mít 10GB rip a jen dementi budou tahat super blé rej když můžou mít 30GB rip.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě pořád je rozdíl mezi BD ripem 1:1 a rekomprimovaným mkv 3:1 - s dobrým přehrávačem a plazmou je to poznat.
Že většině klasických konzumentů stačí DVD rip, to teď neřeším.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No já mám asi nějakou obsesi, ale DVD zmáčklé na 700 MB vypadá většinou hnusně. Své doby to zamaskovala CRT televize. 1,5 - 2 GB už jsou OK.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

sak digitalni distribuce filmu jiz existuje, kuprikladu iTunes kde se daji koupit 720/1080 filmy, ale taky je potreba se podivat na kvalitu komprese, takze pokud by se jednalo o 4k, tak se stejne stezi dostanou treba pod 30GB aby se nato dalo koukat

a na stahovane ripy se nekoukej jako na mernou hodnotu, bohuzel velka cast lidi co taha ripy by si ty oficialni digitalni kopie stejne nekoupila a dal cekala na ten "rip" co bude zadarmo, dulezitej je zakaznik ktery plati, a u neho musi koukat nejen nato ze je ochotnej zaplatit, ale ze je ochotnej si i stahnout a pockat na stazeni rekneme treba i tech 30GB ;) no a schvalne kolik myslis ze beznych lidi co si kupuji DVD/BR ma i bezproblemovou moznost si stahnout takovej 30+GB pack coby jeden film ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A spousta lidí by si to naopak koupila. Od té doby co mám účet na Stramu si bokem pořizuju jen naprosté minimum her, a ty si tam (nebo jinde) nakonec taky koupím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no jak vidno mas to dobre spocitany, tak sup zaloz pujcovnu/digitalni prodej 4k filmu

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

trochu OT ale to maju Youtube a podobne sluzby video vopred nakodovane v 6 stupnoch kvality alebo iba v 1 najvyssom a potom to online streamuju(prekodovavaju za behu) do nizsej kvality ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne ze bych do toho videl, ale IMHO to bude zalezet na tom, jak oblibene video to je.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No, protikopirovaci ochrany zabily HD-DVD, nejspis zabijou i tohle ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ono prehravat Blu-ray je mozna narocnejsi nez to HD-DVD takze bych zrovna toto jako duvod neuvadel. Kolikrat se stane ze je prehravac nutno presvedcovat aby Blu-ray nacetl a neukazoval zpravu ze je potreba aktualizovat klice :-) .

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Vždy když čtu nějaký takový článek, tak se jen pousměju, protože je vidět jak lidi dokáží být vygumovaní a studia jsou naprosto vychechtaná když po třetí, po čtvrté vydají ten samej materiál v trochu vyšším rozlišení a lidi to tupě koupí. To samé vidím v mobilech, za čtyři roky pokrok jen v tom, že máme čtyřjádro, ale aktualizace os není takže každý rok novej mobil? a u notebooků se vývoj raději zastavil s natvrdlými výrobci, kteří nebyli schopni vrazit do cenově dostupuných ntb displeje s IPS a lepším rozlišením...
Vývoj vypadá, že jde rychle kupředu, avšak bussiness to zabijí a vrací nás do doby kamenné viz. např. distribuce filmů a rychlost internetu. Vše je jen se musí z dosavadních technologií vycucat co nejvíce šustivých papírků.
Bokem můj sen distribuce filmů: Výběr:
velikosti videa a kvality např. 700MB, 2GB, 4GB (720) a 10GB (1080) - cenovky okolo 50-100 dle vydání
zvuková stopa stereo, 5.1, 7.1 + jazyková verze - cenovka 25-40kč
titulky + jazyková verze - cenovka 10kč
to vše bez DRM přehratelné všude :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To je drahý. S výběrem souhlasím, ale buďto za měsíční paušální poplatek, nebo za nižší za kus ve formě výpůjčného (beztak na kolik filmů se člověk dívá víc než jednou?).

A ještě k věci – i když mi vyšší rozlišení zní sympaticky, nevěřím, že má v dohledné době šanci. Kdo ho využije? Kdo pozná rozdíl? Padlo tu, že se ke spokojenosti spousty uživatelů stahují 700MB avi; kdo chce lepší, má tu 720p nebo 1080p ripy a i na to potřebujete trochu větší televizi, aby poznal rozdíl. A 4k nebo 8k? Jo, bude to zase o chlup ostřejí a budu za to vděčnej, ale prvních pár let to bude záležitostí jen největších nadšenců, mainstreamový divák nebude mít DOST dlouho důvod měnit FullHD TV a případně Blu-Ray přehrávač za lepší, pokud nepodlehne marketingový masáži.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak ve svete to uz existuje nejaky ten patek, ziji v UK a uz nejaky ten rok mam netflix za 5 liber mesicne muzes koukat 24/7 na filmy, serialy a dokumenty a jede to i na 1Mbit...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No otázkou je, jestli se tato optická média dostanou do konzumní sféry. Dnes se dá koupit pořád jen klasické blu-ray 25 GB, potažmo dvouvrstvé 50 GB. Zapisovacích mechanik taky poskrovnu. Pro ty z nás, co nevěří na nemožnost selhání lidského faktoru pří rádobyzálohování na pevné disky nebo internet, by nějaký rozšířený formát za cenu dnešních DVD-R s kapacitou nad 100 GB určitě přišel vhod.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mechaniky nejsou problem tech je dost, dokonce i tech co zvladaji Blu-ray XL, viz treba http://www.czc.cz/blu-ray-mechaniky/produkty
Ty 100GB media je to horsi, leda objednat v zahranici, ale ty ceny jsou fakt desive napr: http://www.amazon.com/SONY-Blu-Ray-Disc-100GB-Printable/dp/B004FG8R8W .

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Za dvojku? To se vyplatí. Za to má člověk všude na rok minimálně o jedno rychlejší tarif připojení.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.