Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Blu-ray filmy Sony „Mastered in 4k“ jako podvod na zákazníka?

Nemuselo by to být tak zlé, jak je v článku psáno. Pokud jsou to skutečně filmy, tak jejich gamut je jiný než televizní, někde i širší. Při novém naskenování tak lze pracovat v širším barevném prostoru. Podpora xvCC v BD playeru by pak měla zajistit, aby se výsledný snímek zobrazil pokud možno správně i na zařízeních, která toto rozšíření nepodporují.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Podpora xvCC v BD playeru by pak měla zajistit, aby se výsledný "

Mohla ale současný blu-ray standard xvYCC a deepcolor nepodporuje.
Nejřív to bude chtí nové xvYCC a 4K blu-ray :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V článku si autore pletete dvě věci:
- jak byl film natočen
- jak byl film zobrazován

Místo aby jste jásal, že konečně uvidíte film jak byl natočen, tak hořekujete, že to není stejně zprasené starorůžovým filtrem jako posledních 20 let.

Dále mi přijde, jako by jste vytýkal Sony, že _jejich_ BD budou vypadat na _nejejich_ zobrazovadlech jinak, než na _jejich_ zobrazovadlech. Proč by Sony měla brát ohledy na ostatní výrobce a jejich zákazníky?

A zatřetí "Optimized for 4k UltraHD TVs" není ani trochu lživé, protože ono to skutečně je optimalizováno pro jejich 4K UltraHD televize. Nikde tam nepíší, že to je ve formátu 4K, to by lživé bylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom druhém bodě se mýlíte. Proto existují normy, aby film vypadal na všech zobrazovadlech stejně v rámci jejich možností. Takže pokud je dodrží, bude film vypadat správně i na jiných displejích, pouze u Sony bude barevné zobrazení věrnější než u displejů s klasickým Rec709, kde bude část nejsytějších barev osekána (což by ovšem byla i v přepisu do Rec709).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však ty filmy normu splňují, jen ne normu Rec709, ale normu x.v.Color.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak abych to vzal poporade: 1. Znacku Sony uz davno nepovazuju za neco kvalitního, u ni je to jenom vzdy mene za vice penez k tomu jasna omezeni a hlavne klamstva na velkych reklamach 2. Nevim kde v Sony prisli nato ze skutecny 4K film vejde na 25 a 50GB Blu-ray nosice kdyz se vi ze format 4K je 4x FullHD tudiz i kdyz prijde neco jako H.265 na soucasne kapacity Blu-ray disku se to jednoducho vsechno nevejde, jo existujou i placicky se 100GB a vic ale je mizive procento prehravacu ktere dokazi tyhle disky cist a tudiz sou tyhle media excelentne nachylne na poskrabani(vrstveni je huste jak prase) , ja osobne to vidim na distribucii "skutecnych" 4K filmu cez internet do externiho nosice pripojeneho k televizoru nove generace cez HDMI/DP/USB 3.0 nebo na distribucii 2x 50GB Blu-ray medii jako celek filmu 3. Geforce GTX 2000? nejak sme poskocili pane autore :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

pokud se drtiva vetsina dnesni filmove produkce vejde na 25GB BD, tak se s H.265 vpohode vejde stejna produkce ve 4k na 50GB BD ;)

50GB media BD jsou dnes potreba vpodstate jen u produkce, kde se stopaz pohybuje nad 3 hodinama, tedy velice male procento veskere distribuce :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vlastne to jenom dokazuje jednu vec - neni obsah.

Pred 4mi lety jsem si koupil plazmu Panasonic s HD ready za 12500,- (x20), s tim, ze za x let pujdu do full HD, 3D, Oled, s nahravanim a internetem atd...
..
Nyni jsem ve stavu, ze mi bohate staci a nic jineho nepotrebuji a dlouho potrebovat nebudu..... (obcas se podivam na stazeny serial nebo film)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s jednou zásadní věcí: saturace. Nikdy jsem si to nijak moc neuvědomoval, ale je to jeden ze zásadních rozdílů, proč se nám filmy zdají hezčí. A i když jsem si díky nové digitální technice vyzkoušel, jak děsná je to dřina (udělat z nasnímaného materiálu scénu kvalitní, nádhernou, kontrastní, sytou, a přesto stále reálnou, bez map, bez přepalů, bez snížení kontrastu/zvýšení jasu, barevného posunu atd. atd.), a i když obdivuji lidi, kteří to umí a vydělávají si na chléb svůj vezdejší tímto způsobem, přišel film, který mi otevřel oči a který jsem kvůli tomu nedokoukal: Bobule. Pálavskou vinařskou oblast jihu Moravy docela znám, projížděl jsem tamtudy léta a když jsem viděl, jak ji zobrazuje zmíněný film, tak i když jsem věděl, co za tím stojí, přesto jsem to dál nemohl sledovat. Po 40ti minutách (aniž bych pochopil či vůbec vnímal sebemenší část děje) jsem to musel utnout a jít dělat něco jiného. Protože prostě z filmů se nám staly omalovánky a my jim to žerem (mě nevyjímaje, protože nad snímky míst, která neznám, slintám taky).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nejsem sám, komu to přišlo divný? Bobule se mi vryla do paměti :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz pominu teoretickou debatu o technickych aspektech, tak je proste treba konstatovat, ze (v Aliens) z barev, hlavne v temnych interierech, se na blu-ray stalo cosi jako monochromaticka modrozelena - viz treti obrazek (a takovych scen je ve filmu spousta). Druhy etrem je ona priserna kombinace oranzove a modre, ktera je videt na prvnim obrazku.
Jestli je muj negativni dojem zpusoben tim, ze nemam 4k "ready" televizi, tak to melo byt uvedeno na krabici. Ovsem neni mi jasne, jaka dalsi barevna informace by se tam mohla objevit.

Proste, poridil jsem si Blu-ray Aliens a je nekoukatelny.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu laika:
Na disku je napsano 4k, ovsem film neni ve 4k. Cili jasna snaha mast zakaznika.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Laik nechť si klikne na obal a zaměří se na dolní část, kde se píše "Created from 4k source..." To, že je laik blbec co neumí číst je čistě jeho problém.

BTW ty Vetřelce doporučuju, jsou nabarvený ŠPIČKOVĚ narozdíl od Mostu přes řeku Kwai, kde jsou herci zmalovaný jak nějaká děvka z Bombaje už na masteru, o pleťových barvách radši ani nemluvě. http://diit.cz/clanek/4k-online-distribuce-dle-sony-spickova-kvalita-na-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná že problém nebude jen v tom "Mastered in 4k." Moje Alien Anthology (pro UK) žádné takové varování nemá a Aliens vypadají úplně stejně (strašně).
Pokud ti dolní řada screenshotů připadá jako "špičkově vybarvená," tak jde zřejmě o subjektivní vnímání a rozdíl ve vkusu. Pak ovšem nemá cenu dál diskutovat. Mimochodem, měl jsem tu čest před dvěma lety vidět Aliens ve velmi slušné kopii v kině na 70mm (blow-up). Odvážil bych se to brát jako referenci. To, co se nachází na Blu-ray s tím nemá nic společného.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo, a teď to neberte prosím jako útok na vás, jak jsou na tom ti, jenž vychvalují DVD verzi před BD verzí, s barvocitem. Konkrétně s vnímáním červené složky. Protože pokud jim tam nevadí ten aplikovaný červený filtr (starorůžový), tak se musím ptát, zda ho vůbec vnímají. Problémy s barvocitem má 10% mužů, to není zanedbatelné číslo, je to IMHO dost na to takovou otázku smět položit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aliens je jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec a popravdě když jsem si tehdá půjčil dvd tak mě to připadalo jako když se koukám na vysvícené TNko (bez kontrastu, černá = tmavě šedivá, červená permanentně přepálená). Barevné podání kina už si nepamatuju, navíc dokud nemá člověk dva monitory vedle sebe tak se porovnává špatně. Jako referenci k masteru budiž, jako referenci kvality prodávané na dvd rozhodně ne, maximálně pro sběratele do knihovničky. Z pohledu koloristy mě taktéž nepřipadá, že by to chlapci odflákli - jsou tam totiž místa, kde barvy nejdou vytáhnout najednou křivkami nebo filtrem. Pokud si hodíte do googla recenze tak naopak bluray barvy chválí http://www.dvdtalk.com/reviews/46163/alien-anthology/ i přesto se u některých dílů objeví stížnost http://bluray.highdefdigest.com/2447/alienquad.html Každopádně nejsem profi recenzent-fotografový mág, jsem jenom blbej grafik, který nemá v lásce kýčovité filtry alá filmy od Rodrigueze nebo master-recorded pořady snímané přes barevné filtry (poslední série Top Gearu)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz jsme u toho, tak 4K nema ctyrnasobne rozliseni proti full HD, ale dvojnasobne. Rozliseni se totiz nepocita v pixelech, ale v radcich - tudiz ctyrnasobny pocet pixelu, dvojnasobne rozliseni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Wikipedia?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skor som zvedavy ako dopadne pripojenie setop boxov k 4k TV. Ved aj dnes je stale problem pripojit 30" monitor k PC. V podstate jedine co funguje univerzalne je DVI-D. Televizory su bezne vybavene HDMI a aj to povecsinou iba 1.3 cez ktoru take rozlisenie nepretlacia.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky mohou mít pravdu.
Pokud se ten film bude na 4k televizi zobrazovat ve 4 polích, pak se plně využije 4k rozlišení :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Místo toho jsou disky masterovány ve formátu x.v.Color, což je zjednodušeně řečeno rozšířený barevný prostor, zhruba 1,8× větší než sRGB. "

Ok, ale současný Blu-ray video standard x.v.Color nepodporuje. Navíc pro UHD ať už 4K nebo 8K je tady nový, oficálně schválený ITU Rec. 2020
http://en.wikipedia.org/wiki/Rec._2020
Ten ovšem nedokáže pokrýt žádná současná tech. tj. lcd,plazma, oled.
x.v.Color jen z dalších nesmyslů Sony ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

K tem Aliens na Bluray,koupil jsem Prometheus a Aliens kolekci na Bluray - 9BD disku,Prometheus 2D,3D,vsechny dily Aliens a bonusove disky,je to ta poslední BD verze,nicmene Aliens jsem tam ještě nevidel,je to opravdu takova tragedie?Mam ještě na DVD Alien Anthology - tenkrat slibovano,ze bude opravdu a jen 1000ks na celou evropu nebo svet,ted si nejsem jist,daval jsem za to 5000,cekal rok a od te doby to vydavaj neustale,coz me neskutecne ........ vite co... :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.