Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bluetooth 4.2 cílí na chytrou domácnost

Ještě nižší spotřeba, ještě větší propojenost a přístup na internet. To je cíl nové specifikace standardu Bluetooth.

Již dnes, kdy si můžete svoji horskou chatu „nastartovat“ na dálku, si lze představit dopad nové technologie. Tak popusťte uzdu fantasie dále, do doby, kdy bude moci být připojena na internet každá blbost od různých spínačů, přes termostaty, zámky až třeba po jednotlivá světla. Pro možnost síťové komunikace s prakticky neomezeným spektrem produktů, které často nemají připojení elektrickou zásuvku, je ale potřeba výrazněji pokročit s úsporností již tak dost úsporného standardu Bluetooth 4.x.

Verze 4.2 tak pokračuje v cestě, kterou 4.0 započala a 4.1 jí o kousek vylepšila. Standard je nastaven tak, že tato zmiňovaná zařízení mohou být vždy v pozoru připravena ke svému zapnutí skrze internet a přitom v tomto standby režimu vydrží na knoflíkovou baterku klidně i pár let. Verze 4.2, jelikož zařízení budou připojena přímo, přináší také nové ochranné mechanismy, mimo jiné zamezující sledování na základě údajů z daného zařízení. Veškeré přenosy dat pak jsou šifrované a probíhají skrze IPv6/6LoWPAN za přispění architektury Bluetooth Smart Generic Attribute Profiles (GATT).

Hlavní výhodou je, že na verzi 4.2 mohou být zařízení splňující obecně „čtyřku“ povýšena pouhou aktualizací firmwaru. Týká se to tedy mimo jiné všemožných smartphonů a podobných přístrojů. Výhodou nové verze standardu je též zavedení rychlejšího přenosu dat, pro až 2,5× vyšší rychlost ale již bude potřeba nový hardware, tedy příslušný čip / obvodová logika. Kapacita z hlediska množství datových paketů vzrostla dokonce desetinásobně.

Zkrátka a dobře, tohle je ten skutečný internet věcí, kde je každá drobnost připojena přímo k internetu a tzv. „chytrá“. Záleží jen na vás, jestli chcete v takové domácnosti žít, či nikoli. Budoucnost pochopitelně míří tímto směrem z prostého faktu, že tento směr vývoje je k dispozici, ale můžete jej zcela kompletně ignorovat. Ani za 50 let nebude nezbytně nutné pro život, abyste měli na internetu připojenou žárovku v obýváku či zásobník toaletního papíru v té nejmenší místnosti, kam i nejzhýralejší miliardář chodí sám (doufám).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bluetooth 4.2 cílí na chytrou domácnost

Středa, 28 Říjen 2015 - 22:21 | Martinka8 | Chytra domacnost ala bezdotykove veci napr kos a...
Pondělí, 8 Prosinec 2014 - 00:07 | XY | Běžte jim poradit jak na to..
Sobota, 6 Prosinec 2014 - 17:35 | Behemot | Co není schopna se dostat ani na oběžnou dráhu,...
Sobota, 6 Prosinec 2014 - 16:59 | danieel | Vitej v consumer shitu. To same se deje totiz u...
Pátek, 5 Prosinec 2014 - 16:58 | HKMaly | Co porad maji s tim "The sky's the...
Pátek, 5 Prosinec 2014 - 10:28 | Behemot | Mnohem lepší by bylo, kdyby v tom konečně udělali...

Zobrazit diskusi