Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k BOE ukázala notebook s 600Hz displejem

Zrovna jsem přemýšlel, jestli jít do 144Hz monitoru na hry, ale rozhodl jsem se, že stačí i 60Hz. Už ty oči nejsou, co bývaly a v době, kdy bych si 144Hz užil, jsme měli CRTečka na 85Hz a ve hrách jsme byli nadšení když to dalo 30 FPS.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jestli si to dobře pamatuju tak u CRT jsou Hz jiná hodnota než u LCD pokud se bavíme o blikání, tak kdysi dávno myslim bylo 650Hz "blikání" lcdček

zkus si někdy používat 144Hz monitor a pak běž zpátky na 60Hz a uvidíš ten rozdíl

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

CRT má katodovou trubici = bliká. Protože to bliká, potřebuješ aspoň 85Hz, aby to blikání nebylo vidět. LCD nebliká, body prostě svítí tam, kde to obraz požaduje. Jelikož potřebuješ změnu bodů nějak řídít - synchronizovat, potřebuješ tam mít nějakou hodnotu Hz nastavenou tak, aby ti ta změna přišla průběžná a to je právě 60 Hz.
Já jsem samozřejmě 144Hz monitor zkoušel, ale oproti 60Hz monitoru jsem rozdíl nezaznamenal. Prostě už nejsem nejmladší a už to prostě nevidim, těch 144Hz je pro mladší ročníky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

On měl na mysli PWM podsvícení toho LCD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PWM je zlo. Jenom kvůli ceně to dělají. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak u CRT se v danou chvíli vykresloval pomocí tří (R, G, B) paprsků vždy pouze jeden jediný (troj)bod na RGB mřížce (pak to držel pouze "setrvačností" luminofor). Paprsky se vychylovaly pomocí elmg. cívek pomocí dvou pilovitých signálů, jeden pro vychylování řádkové a druhý pro vertikální, kdy na jednu vertikální periodu proběhl adekvátní počet řádkových. Mohly se vykreslovat celé snímky nebo prokládaně - v jednom půlsnímku liché řádky v druhém půlsnímku sudé řádky (to se používalo u TV).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mám 63 a rozdiel medzi 75 a 144 je obrovský...60 nemám už roky, na to by som ani nepozeral dnes. A naproti tomu nekúpim ani viac ako 144

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každému tohle vyhovuje jinak. Já mám monitor 60Hz a hry si stropuju na 30FPS. Dlouhodobě mi to vyhovuje, zkoušel jsem víc, nepotřebuji. Asi mám pomalé oči :-D Aspoň se mi pak lépe přeskakuje mezi Atárky a Amigami, co mám doma, tam je u některých her pár FPS standard :-) Jinak manželka žene heslo co nejlepší detaily a plynulost ji nezajímá vůbec, takže ta byla schopná hrát dlouhodobě Mediveal Dynasty tak kolem 15FPS, to už žralo i mne, tak jsem si jak šly ceny dolů pořídil novou grafiku a jí přenechal RX580, aby se to aspoň trochu hýbalo. Jenže než spadly ceny grafik, tak se nám zatím stihlo narodit dítě a teď manželka nehraje skoro vůbec, a já se k tomu dostanu jen občas. Ale co, aspoň ušetřím za elektřinu :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:oD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blbost, někdy si zkus 144Hz na vlastní oči... nebudeš tu kecat blbiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U počítače mám 100Hz monitor, na laptopu 90Hz, na tabletu a mobilu 120Hz a vše provozuju v 60Hz a uvítal bych kdyby to mělo adaptivní refresh rate, který se přizpoůsobí obsahu. Plocha se klidně může refreshovat 1x za sekundu, u videa může běžet v 24/30Hz, při psaní textu stačí řádově 10Hz. Pak by možná mělo smysl zapínat vyšší frekvenci a využít ji jen když to má smysl.

Takhle je pro mě jednoznačně lepší menší energetická náročnost a uživatelsky v tom nevidím nějaký přínos, kdežto třeba hodinu SoT navíc poznám jednoznačně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

lol a k tomu kartu za 2 k usd...si riadny magor
takže energeticky menej náročné...si nasieraš do úst v každom príspevku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tohle umí galaxy S už min. dva roky ne-li déle

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak při 1hz budeš ovládat počítač a nebo mobil? Jak dobře se ti bude rychleji psát s 10hz?

Já vidím u LCD ve vysoké obn. fr.(144hz) přínos i u toho když hýbu oknem, ono je to plynulejší a s viditelně menším rozmazáním. Využití to má samozřejmě i u hraní s menšími FPS než fr. monitoru protože se tekuté krystaly otáčí rychleji což se projeví menším rozmazáním obrazu i při 60fps.

Za energetickou náročnost v případě PC může výrobce grafické karty, u mojí MSI GTX 970 Gaming dochází i se 144hz v klidovém stavu ke korektnímu snížení frekvence GPU i video RAM. Známý pro změnu se stejným monitorem a GTX 1070 EVGA hlásil vysoké takty video ram a s tím spojenou i vyšší spotřebu a teplotu.

Že v tom nevidíš uživatelský přínos, už vidím jak nadáváš když bude mít PC mizernou odezvu díky velmi malé obnovovací frekvenci. Vždyť by ses při 1hz netrefil myší ani ikony a i kdyby tam náhodou těch herců bylo deset tak by se ti z toho za nějaký čas dělalo zle od žaludku. Jestli nějaké tvé zařízení umí i „filmovou“ obn. fr. tak si ji zapni a dělej nějakou práci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1 Hz vedia aj mobili a samoz. pri pohybe sa frekvencia zvýši na max. Nejde o hýbanie myši pri 1 Hz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty tady s Maxíkem soutěžíš o bullshit týdne? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Adaptivny refreshrate na mobiloch mam uz tak 4 ci 5. rokom. Vitaj vonku z jaskyne. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na takovým displeji se i ta myš hejbe pekelně rychle... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aký má zmysel vidieť napr. 10 kurzorov miesto 5 (keď hýbem myšou rýchlo, vidím asi 5 kurzorov)? Lepšie sa trafím do ikony? :D A ako často hýbeš myšou tak, že je vidieť viac kurzorov súčasne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to prijemnejsie na pohlad? To vazne sa na toto musis pytat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozmaznaný nie som, tak mi toto nechýba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pytas sa, tak dostavas odpoved..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale nerozumiem načo je to dobré keď aj tak ma zaujíma len kam kurzor dôjde a nie či ho vidím 10× počas presúvania. Ani na tel nemám 120 Hz, lebo pri sckrolovaní mi to nechýba a zrejme mám aj o čosi lepšiu výdrž na batériu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ocividne su niektori ludia podstatne citlivejsi na ne-plynulost. Mne osobne tiez vadi trhany obraz a je jedno, ci je to scrollovanie webu, presun okien alebo ten blby kurzor - bol to iba priklad, na ktorom si to mozes sam demonstrovat. Ak to tebe nevadi, bud rad. Ale tvrdit, mne nevadi = nikomu nemoze vadit, je prinajmensom prizemne, nemyslis? Asi ako ked by som ja chodil v zime bosi po vonku a teraz teba presviedcal o tom, ze mne nevadi chodit po snehu bosi, mne nie je zima, tak jak je mozne, ze tebe ano. ;)

P.S.: Na mobile pouzivam tiez 120Hz a praca s GUI je podstatne prijemnejsia a jemnejsia na oko. Pricom uz pouzivam asi 5. rokom mobily, ktore v necinnosti znizuju refreshrate. Takze ked cumis na fotku, display jede lowrate a setri, ale ked je treba, tak nakopne Hz a o to prave ide. Mala to tak moja Xperia, Mali to tak oboje Huawei Mate a ma to tak i sucasny Galaxy. A je to FAJN! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam 144Hz monitor na praci, bohuzel mne v tom nepodporuje Inteli 620 integrovana grafika v notebooku, ktera jede max na 60Hz :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

600hz? Snad to bude míň ku*vit oči a při scrolování bude text čitelný...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja počkám na 6000, to bude bomba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude OLED a nebo MicroLed tak to bude k ničemu, současné LCD jsou na to pomalé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty pri scrolovaniu čítaš text? Fakt nechápem ani 120 Hz v mobile, ktorý je údajne superčuper pri posúvaní textu hore a dole. Ak chcem presunúť text rýchlo, je mi fuk či sa LCD obnoví 60×, alebo 120×.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.