Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bojíte se, že vám hackeři vybílí účet? Zjistěte, jak se před nimi chránit

PR článek

Zdroj: Freepik.com

Představte si, že popíjíte ranní kávu a kontrolujete stav svého bankovního účtu. Místo očekávané sumy však na vás vykoukne nula. Co se přihodila? Možná jste se stali obětí hackera. Naštěstí existují efektivní způsoby, jak se této noční můře vyhnout.

Silné heslo jako základ

Prvním a zásadním krokem k ochraně vašich financí je silné heslo. Zapomeňte na křestní jména a data narození vašich blízkých. Bezpečné heslo by mělo mít nejméně 12 znaků, kombinovat velká a malá písmena, číslice a speciální znaky bez jakékoliv souvislosti. Kromě toho byste měli hesla pravidelně měnit a nepoužívat jednou heslo pro více účtů. Jendou za čas je dobré si připomenout obecné zásady bezpečného chování na internetu, abyste nikomu nenaletěli.

Nainstalujte si antivirový program

Váš počítač potřebuje dobrou ochranu v podobě kvalitního antivirového programu. Ten dokáže detekovat a zablokovat škodlivý software dříve, než napáchá škody na vaší straně.

Aby program správně fungoval, nesmíte zapomínat na pravidelné aktualizace operačního systému a softwaru, které obsahují nové definice virů a bezpečnostní záplaty opravující zranitelnosti v softwaru. Práci si můžete usnadnit tím, že nastavíte, aby vše probíhalo automaticky. 

Bohužel ani provozovatelé antivirových programů nejsou bezchybní a čas od času může dojít k chybám. Výjimečně dochází ke ztrátě dat klientů či špatnému fungování celého programu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ více se dočtete zde.

Pozor na nebezpečný phishing

Phishingové útoky jsou stále sofistikovanější a jejich cílem je vylákat z lidí  citlivé údaje jako přihlašovací údaje k bankovním účtům, čísla kreditních karet a jiné osobní informace. Útočníci se často vydávají za důvěryhodné instituce, jako jsou banky, pojišťovny, státní instituce či známé společnosti.

Jak snadno rozpoznat phishingový útok:

  • Podezřelé e-maily –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ všímejte si emailů s gramatickými chybami, naléhavými výzvami k akci, neznámými odesílateli nebo podezřelými odkazy.

  • Falešné webové stránky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Před zadáním jakýchkoliv citlivých údajů si zkontrolujte URL adresu webové stránky. Falešné stránky se tváří jako legitimní, ale mívají odlišnou adresu.

  • Nevyžádané telefonáty –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Buďte obezřetní při telefonátech od neznámých osob, které se z vás snaží vylákat osobní údaje.

Žádná banka ani jiná důvěryhodná instituce nevyžaduje sdělení citlivých údajů přes email či telefon. Pokud si nejste jistí, kontaktujte danou instituci a podezřelý telefonát či e-mail nahlašte, například přes mobilní aplikaci. 

NÁŠ TIP: Máte-li z phishingu velký strach, můžete se u některých pojišťoven nechat pojistit.

Pozor na zloděje dat při používání veřejné Wi-Fi

Používáte rádi veřejné Wi-Fi sítě v kavárnách a na letištích? Pak buďte obezřetní. Tyto sítě bývají nezabezpečené a hackeři je mohou snadno zneužít k odchytávání dat. 

Pokud se k veřejné Wi-Fi připojujete, neprovádějte žádné citlivé operace, jako je například přihlášení na internetové či mobilní bankovnictví. Nejbezpečnější volbou je připojení přes VPN, díky které se hackeři k vašim datům nedostanou.

Co dělat, když mě napadnou hackeři?

I přes veškerá opatření se může stát, že se stanete obětí hackerského útoku. Možná jste klikli na škodlivý odkaz v emailu, stáhli jste infikovaný soubor či se připojili k nezabezpečené Wi-Fi síti. 

Prvním krokem by mělo být okamžité kontaktování vaší banky a zablokování všech platebních karet. Útočníci se snaží co nejrychleji využít ukradené údaje k provedení neoprávněných transakcí. 

Máte-li sjednanou online půjčku nebo třeba revolvingový úvěr, nezapomeňte o situaci informovat poskytovatele těchto služeb. Dále změňte hesla ke všem online účtům, které jste používali na zařízení, jež mohlo být napadeno. Každopádně se snažte jednat s chladnou hlavou a nepropadejte hned panice.

Autor: Michaela Dočkalová

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bojíte se, že vám hackeři vybílí účet? Zjistěte, jak se před nimi chránit

Žádné komentáře.