Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Boris Vorontsov: Nvidia neříká pravdu, GeForce GTX 970 poslední 0,5GB nepoužívá

Nvidia by nám nelhala. Boris je zaplacený AMD.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

zabil

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

4790k a nizsie CPU maju iba 16x PCIe 3.0 lanes
pri SLI uz pri dvoch kartach klesa rychlost na 2x 8x PCIe 3.0, takze bude pristup do RAM pomalsi

som zvedavy, ako toto Nvidia bude riesit, mam 970 od zaciatku novembra a toto ma fakt netesi - vie niekto, ci sa u Alzy bude dat vratit a zobrat nieco ine?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ale zas u SLI se paměť obvykle sčítá (krom textur teda), nebo ne? Každopádně toto byl od nvidie pěkný přešlap... Kdyby ale nebyl kurz dolar/euro tak v prdeli, tak bych o něm i tak přemýšlel :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ne, pracuje se s tím jako kdyby jsi měl paměť jedné karty, protože oboje karty musí načíst stejná data.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro textury se paměť a propustnost nesčítá (v paměti obou karet je totéž), pro operační buffery sčítá (v paměti každé karty je něco jiného).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, takže to co jsem napsal :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

PHiLiPZ - tu kartu jim muzes podle zakona vratit nakolik jejich hlavny dodavatel lhal, ak pozorne tito dny ctes tak ses docetl ze v zapadni Evrope s tym prodejci proste problem nemaji, inu vsiml sis kolik vracenych produktu Alza zpetne prodava? ja si myslim ze ted kdyz uz maji tu iPhone 6 aferku ktere prislibili prodat za par kacek ti s tym problem delat nebudou.

Co se tyce SLI - ak uvazujes nebo si uz postavil 2x Geforce GTX 970 v tomhle rezimu tak ti otevrene reknu ze si udelal blbost, na takoveto veci je jedine vhodna jak z poctu linek tak vykonu platforma Nehalem-E(40 linek, 6-Core, Quad Channel, pajeni jader k IHS, vetsi cache pamet), jenze i tam treba dat pozor nakolik to Intel zbytecne u modelu nejnizsiho Core i7-5820K oklestil na 28 PCI-Express linek, nejvhodnejsi je model Core i7-5930K ktery ma plnych 40 linek. Jeste je tu moznost vzit predeslou platformu Ivy Bridge-E v konkretnem provedeni modelu Core i7-4820K, ma plnych 40 linek a zakladni pracovni takt vysoko 3.7GHz(s aktivnim Turbem 3.9GHz) a spokojene jedes, jenom tech zakladnych desek kompatibilnich pro tuto platformu ubyva.

V tvem pripade to bud prodat a jet na HEDT Intel-u nebo si zakoupit vykonnejsi jednocipovou grafiku, me odporuceni je Radeon R9 290/X a to jak kuli jeho modernosti, vykonu tak klesajicim peknym cenam nebo Geforce GTX 770/780/980 u kterych je to jiste jako v pripade Radeonu + s tim ze specifikace sedi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4790k som uviedol preto, ze sa pre gamerov odporuca ako naj CPU a v testoch sa hovori, ze priepustnost zbernice nie je podstatna a rozdiel medzi PCIe 8x a 16x je zanedbatelny, co v tomto pripade asi uplne pravda nebude
mam 5820k a mam problem dat tam velky chladic (NH-D15), pretoze by mi zakryl horny PCIe slot (Asus R5E) - rozmyslal som necakat na asymetricky model, ktory pride v druhom kvartali a proste grafiku posunut, ved 8x staci, ale toto ma odradilo

ak by dala Nvidia zlavu 100$/€ pri vymene 970 za 980, za mna by to vyzehlili
290x je alternativa, no to by som uz radsej pockal do marca, AMD mi je coraz sympatickejsie
este porozmyslam

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem v neděli na CZC a do teď nikdo neodpověděl, jak se zdá seriozní podnik, tak snad alespoň Alza se k tomu postaví čelem. Hraje se o zákazníky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zakazniky? Uz se k Achemu nekdo pridal? Takze uz jsou dva? No to je strasny.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

můžeš je od nich odkoupit. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem se nabizel hned :) Ale nejak se k tomu nikdo nema, kazdej jen mele, jak strasne to vrati :)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

CZC mě začíná prudit. Nejdřív jsem tam narazil na týpka, co mi pucoval desku na reklamaci plesnivym hadrem a teď vyjebávaj s lidma.
Obrátit se na SOS a ČOI a pak se uvidí. Jestli se s CZC bude někdo soudit, tak couvnou a akorát by to mohlo vyjít, že vyjdou nový radeony

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja se s nima ted soudim^^ i kdyz v jine zalezitosti. Kazdopadne CZC je firma, ktera zakaznikovi asi nikdy nevyjde vstrict, dokonce ani v pripade, ze ji u tomu nuti zakon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já psal kvůli 64 x 54 ROPs do CZC a dalším nesrovnalostem s mojí gtx970 u nich zakoupené 31.1. a pak ještě jednou 3.2. a už ani nedoufám, že se tam někdo bude se mnou obtěžovat mi odepsat. Když tam zavoláš, tak ti napíšou akorát odkaz na libovolný článek na netu, že o nic nejde a karta výkon má... od CZC už nikdy nic nekoupím. Zákazník jim nestojí ani za to, aby mu odpovídali na maily.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

jen do nich Borisi! Budou zatloukat dokud jim to lidi neomlátí o hlavu a nebudou hlasovat peněženkama.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Dolezite je vysledny vykon v realnom pouziti a tam je karta super. Skoda len, ze to firma marketuje ako 4GB 256bit. Co je polopravda. U zakaznika to navodzuje mylne ocakavanie...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ja se v prvni rade rozhoduju podle realneho vykonu ve hrach, ale specifikace by mely sedet a clovek se casto podle nich rozhoduje pokud ma vybranych vice produktu

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

právě že problém u novějších her už je, sice vzácně ale je. V NV doufali že se na to přijde až později na konci životnosti, jenže podvod vyšel najevo brzy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Děláš si srandu? S takovou kdyby to lidi nechali být, tak budeš mít doma místo Ferrari Trabanta...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ne každý na tom hraje minecraft

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud to budeme brát jako dilema, tedy zda data ukládat do oněch 512MB nebo do RAM a přistupovat k nim přes PCIe, vyhrává to na plné čáře PCIe"

Rika ti noxi neco pojem latence?

BTW kdyz tedy pouziva driver gtx970 vram, jaktoze to dosud nebylo videt na zadnem testu, ktery ukazoval zatizeni sbernice?

Zas to s tou "oběktivitou" neprehanej.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

ÁÁÁ, Hnízdo brání svoji značku "zuby nehty", myslím že z tebe objektivita přímo čiší :)

BTW: píše se "objektivitou" bez Ě - evidentně je ti ten pojem cizí ;)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Priteli, je mi to samozrejme dobre znamo, cituji jednoho zde pritomneho pisatele, jemuz by mel byt tvuj prispevek spravne adresovan :) Jak sis mohl take vsimnout, je zminene paslovo v uvozovkach prave pro pomalejsi lidi jako jsi ty.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

1. GPU jsou stavěná na to, aby dokázala pracovat s velmi vysokými latencemi
2. dokážeš si představit, jak vysoký by musel být rozdíl v latencích, aby bylo výhodnější používat sběrnici o propustnosti 32 GB/s než kombinaci sběrnice o propustnosti 196 GB/s a 28 GB/s?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Predstiras bfu, neboco?

1. ..v radu latenci GDDR5. Nikoliv pridanim neceho 1000x pomalejsiho. To funguje u karet za 1500 nebo onboard grafik.

2. Ten rozdil je nekolik radu. Pametova sbernice je nizkolatencni paralelni, pci-e je sbernice vicekanalova seriova. Ale nejde jen o pcie, ze. Ono se to streamuje do ram, takze dalsi latence v zavislosti na vytizeni radice DMA a ram. Takze zatimco vram ma latence v radu ns, stream pres pcie do ram v radu us.

A co ty testy? Nikdo nezaznamenal zvyseny pcie load.

A jeste jedna vec. Ty postovane benchmarky v CUDA pracuji s lokalni pameti. CUDA rozlisuje local a unified. Hm?

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

To ze GPU pamet ma latency nizsi nez pri pristupu do operacni pameti je sice fakt ale ty zapominas na jeden velice dulezity detail, respektive hned 2:
1) behem pristupu do posledniho 0.5GB nema GTX 970 pristup do hlavni 3.5GB pameti vubec zadny takze jako by byla latence nekonecna.
2) zapis dat do interni pameti grafiky trva klidne nekolik stovek/tisic cyklu GPU a pokud po tu dobu nema pristup do hlavni casti pameti tak bude pravdepodobne cekat nez se operace dokonci, a pak zase cekat nez dokonci cteni/zapis do hlavni pameti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) Nikoliv, latence je stale stejna. Nekonecna latence neexistuje.
2) Irelevantni, zapis/cteni do ram prochazi pres cache, takze zatimco radic vram dela i/o, pracuje gpu s cache, od toho tam je. Proto je realny vliv pristupu do 0.5GB v praxi nepatrny, a projevi se to jen na syntetickem benchmarku, ktery nedela nic jineho, nez cteni.
Zjevne nemas vubec poneti, jak funguje pristup do ram obecne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hnízdo, Hnízdo, pokud jsi viděl ten zdrojový kód Nai benchmarku, tak on tam používá příkazy přímo na alokování paměti zařízení (Device memory), tedy příkazy na alokaci přímo VRAM a následně L2$. Samozřejmě ji nemůže alokovat celou, protože nějaké místo tam je obsazené systémově (třeba framebuffer). Nai's benchmark byl právě tou poslední kapkou, po které už Nvidia nemohla dělat nic jiného, než se přiznat. Všechny předešlé testy nebyly průkazné, protože se vždy daly nějak okecat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A to je v rozporu presne s cim, co jsem psal vyse?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

a teraz mi povedzte, kupili by ste si gtx970 aj keby nevyuzivala plnu pamat ? vsetci tu vypisujete aka tragedia sa stala aky to ma v skutocnosti realny dopad ? prepad v hier je 20 fps alebo co ? to ze karta vyuziva "iba" 3,5GB pamate je irelevantne, v skutocnosti by ste si to ani nevsimli a rozdiel vo vykone by bol aj tak minimalny, aj tak by som si skor kupil 970 ako nejaku radeonku R9 290 alebo take nieco, nvidia by mohla spustit z ceny a vsetko by bolo OK a bolo by mi jedno ci karta vyuziva 3,5GB pamate, podla recenzii podava slusne vysledky takze neriesil by som

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

jenže tady jde o princip. Pokud by si lidi nechali kálet na hlavu tak budou prodejci čím dál víc drzí...

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Nezapominejme, ze ne kazdy na sebe nechce nechat kalet. Nekteri to treba chteji a dneska i plnymi .... dostavaji. Negeneralizujme proto prosim :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby místo 4 používal jen 3,5 GB, tak bych to asi zase tak tragicky nebral. Ale to jak zkrypleně používá těch 0,5 navíc, což už se ve hrách projevuje dost zásadně, to už by mi vadilo opravdu hodně. Navíc, když výrobce řekne, že to řešit nebude.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A jak se chová 980ka v případě, že hra požaduje více než 4GB paměti? Tipnul bych si, že se bude chovat stejně zkrypleně jako 970ka při překročení hranice 3.5GB, tzn. výkon půjde výrazně dolů. A stejně zkrypleně se budou chovat i všechny jiné karty při překročení kapacity VRAM nezávisle na výrobci. Opravdu mi tedy není jasné, proč a na co si stěžujete.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Jack FX - ti si uz prosim ta daj nieco na mozog, toto normalny clovek nemoze napisat iba debil na cisto.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Co se Vám na mém příspěvku nelíbí? Terminologii jsem převzal z předchozího příspěvku v diskusi.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak mě to vcelku dává smysl, ale hlavní rozdíl mezi těmi dvěma scénáři je ten, že u 980 s tím zákazníci počítají ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze pote, co Kingston udelal podraz na zakazniky se svymi "vylepsenymi" SSD V300 a Intel klidne prejmenoval svoje uzasne ctyrjadrove "Atomove" hlemyzde na Celerony a Pentia, mne tento tah Nvidie neprekvapuje. Je to ted takova moda odrbavat zakazniky, kdyz vyrobci dojde dech v oblasti technologicke a konkurence slape na paty. Pak zrejme nastupuje PR oddeleni se svymi kreativnimi napady a "inovace" je na svete. Ja osobne bych kartu asi nereklamoval. Nvidia deklarovala 4GB a ty tam skutecne jsou. To , ze je GPU vyuziva na 100% jsem se nikde ve specifikacich nedocetl. Pocet ROP jednotek je nizsi nez u GTX980 a napr. CZC, kde nakupuji, jejich pocet take v parametrech spravne deklarovala. Ale opet jsem nikde nenalezl info, ze jsou vsechny vyuzity. Myslim, ze to jsou proste defektni chipy a Nvidia deaktivovala nefunkcni bloky tak, aby z GPU dostala maximum. Vyvojari jiste dobre vedeli co delaji a kolik pameti je mozne naplno vyuzit, jenze pak nejaky kravatak rozhodne, ze 3.5GB by v konkurencnim boji vypadalo jako handicap a tak se karta deklaruje jako 4Gigabajtova. Kdo chce maximum, sahne po GTX980.
p.s. mozna se mylim, ale mam pocit, ze tady zapracovali druzstevnici z cerveneho tabora a dobre nacasovanou akci zhati, nasi vepri boubelati, plany zeleneho nepritele.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby vsechny parametry byly spravne a nvidia jen zatajila ze pri vyuziti vice nez 3.5GB pameti z deklarovanych 4GB dojde k poklesu vykonu tak by porad slo o uvedeni zakaznika v omyl protoze zakaznik mohl ocekavat ze se grafika bude chovat stejne jako vsechny jine karty.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ja se prejmenovani intelliho lowendu ani nedivim. On ten Atom za posledni roky udelal mnohem vetsi pokrok, nez highend a z atomu se stal opravdu pouzitelny procesor.

Doporucuji se kouknout na prehled vykonu cpu - nerikam ze bych na tom chtel delat, ale proti starsim atomum je to proste nebe a dudy a chapu intel ze kdyz udelal takovy vykonovy posun, ze to nechce zabit uz tak provalenym jmenem jako je atom.

Intel Celeron N2840 @ 2.16GHz je totiz skoro stejne vykonny jako Intel Core2 Duo T5750 @ 2.00GHz. Vyse zmineny N2840 ztraci na core 2 duo asi jen 1-2%.

Doporucuji nastudovat jak je to s vykonem novych bay-trail procesoru - mozna budete mile prekvapen stejne jako ja.

https://www.cpubenchmark.net/midlow_range_cpus.html

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

pamatas na phenom x3 ? To boli pokazene phenomy x4, kde ale boli 3 funkcne jadra. A teraz si predstav, ze by to napriek tomu AMD predavalo ako x4. No a co ze jedno nejde, ale je tam!!! nv970 je bez debaty dobra karta, ale nvidia klamala vo viac veciach a klamala aj o tom, ze neklamala zamerne. Keby od zaciatku deklarovala, ze to ma 3,5GB pamate, neletovali tam zbytocne ten jeden (ci kolko ich je) chip, mohli si usetrit problemy...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo pustte ten test pro mereni rychlosti a postupne zalepujte pcie konektor - a uvidite jestli to dela rozdil v x1 / x2 / x4 / x8 / x16 rezimu. Jestli bude posledni segment ruzne pomaly, tak to znamena opravdu ze to jede skrze pcie.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

nebo na xp s 256MB RAM, to tahání ze stránkovacího souboru na HDD by bylo sakra znát.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

XP (32bit) by malo asi so 4GB kartou problem... aj ked prave tato by mozno fungovala dobre, kedze by sa cast pamate nedala pouzit ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak na to staci deska s otevrenymi pci konektory. Nebo porovnat se starsima deskama co umi pcie2 a 1. Jestli to kontroluji tim dosovym benchmarkem tak vykon jineho procesoru by se nemel projevit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak - "Are you buying GTX 970 after its controversy?" - http://www.techpowerup.com/forums/threads/are-you-buying-gtx-970-after-i...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.