Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Broadcom ve 3. kvartálu předběhl AMD a Nvidii, které postihl propad prodejů PC

V žebříčku nejvýdělečnějších firem vyvíjejících integrované obvody se přes léto společnost Broadcom vyhoupla ze 4. na 2. místo žebříčku. Přeskočila AMD i Nvidii, které se dlouhodobě držely nad ní…

Žebříček „Top 10 IC Design Houses“, který udržuje analytická společnost TrendForce, přinesl jedno překvapení. Společnost Broadcom, která ještě ve druhém kvartálu (~jaro) figurovala jako čtvrtá nejvýdělečnější firma, poskočila na druhé místo. Všechny uvedené značky mají společné to, že se zabývají vývojem vlastních integrovaných obvodů (čipů), ale žádná je nevyrábí vlastními prostředky (nanejvýš zcela okrajově).

Jak je z čísel patrné, znamenal třetí kvartál drtivý propad pro firmy, které cílí především na osobní počítače, menší pro ty, které mají portfolio zahrnující i jiné segmenty a naopak u některých firem, které se pohybují zcela nebo téměř mimo svět PC, příjmy stouply.

Do první skupiny lze zařadit třeba Novatek, jehož primárním zdrojem příjmů jsou řídící čipy pro displeje a zkrátka zobrazovadla všeho typu. To je segment úzce vázaný na osobní počítače, mimo ně se jich příliš neprodá. Propad dosáhl prakticky 40 % z kvartálu na kvartál. O něco lépe na tom jsou AMD s Nvidií, pro které šlo o 14-15% propad. Obě firmy jsou sice zaměřené na trh s PC, ale mají také rozsáhlé aktivity v segmentu serverů, datacenter a superpočítačů. Naopak růst příjmů zaznamenaly značky jako Qualcomm, Broadcom nebo Cirrus Logic, pro které jsou v současné době osobní počítače marginální záležitostí.

Broadcom, který má širokou nabídku síťového hardwaru, vydělal přes léto o zhruba půl miliardy dolarů více než na jaře. Lze uvažovat o to, že pokles poptávky po PC hardwaru mohl způsobit zlepšení dostupnosti a slevy komponent, které umožnily rozjet nebo dokončit projekty, v nichž se mohl Broadcom realizovat. Společnost je ale rozjetá i v dalších ohledech, v současné době chystá akvizici firmy VMware v hodnotě $61 miliard. Pokud akvizice vyjde, bude otázkou, nakolik smysluplné zůstane zařazení Broadcomu v žebříčku, neboť příjmy VMware z vlastních návrhů integrovaných obvodů nepocházejí.

Tagy: 

Diskuse ke článku Broadcom ve 3. kvartálu předběhl AMD a Nvidii, které postihl propad prodejů PC

Pondělí, 19 Prosinec 2022 - 20:11 | Jack FX | Apple a Intel by byli na prvním a druhém místě,...
Pondělí, 19 Prosinec 2022 - 19:24 | Lazar | Nejspíš to budou fabless firmy co dodávají...
Pondělí, 19 Prosinec 2022 - 18:35 | Pajka | intel si vyrabi vetsinu veci sam, tohle jsou...
Pondělí, 19 Prosinec 2022 - 18:22 | Patriot | Kontrolní otázka: A kde je Intel?

Zobrazit diskusi