Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 14nm Broadwell bude široce dostupný až v příštím roce

Prohlubující se odklady, co to je?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

prohlubující se = gradující s negativním významem či důsledky (např. prohlubující se krize, dluhy, sociální rozdíly, nedůvěra, recese, závislost, nejistota, skepse...)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, ale ve spojení s odklady to přeci jenom dost skřípe... Odklad(y) buď je, nebo není, je to jednorázová událost. Na rozdíl od krize, se nemůže prohlubovat, prostě přijde další (nový) odklad. Odklady tedy raději opakované. IMO.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Řešíte kraviny. Resp gramatiku malého bezvýznamného vymírajícího národa heh, ztráta času.

K tématu: Podle mě 14nm ukáže že zde je konec, ala konec křemíku. Už Intelácké 22nm nám lecos napověděla. Krom velikosti čipu již přechody na drobnější proces nic nezlepšily. Spotřebu ano ale jen na nízkejch taktech, dosahované frekvence ani omylem, a problém přehřívání, protože hustota tranzistorů roste mnohem rychleji než se snižuje jejich tepelnej výdej = malej čip a hodně tranzistorů na plochu = neni jak to teplo odevzdávat pryč. Ono už se to lehce začíná ukazovat i u GPU. Hawaii má podobnou spotřebu jak GK110, ale chadit jej na obdobnou teplotu je mnohem obtížnější protože má větší hustotu.

U 14nm to bude poměrně tragický. Navíc je to tak malý, že nejen že předešlé problémy budou hodně výraznější, ale Intelu se do toho evidentně přidala ještě velká leakage, a to o 50% více než čekali. Ta je taky způsobená velikostí. Čím více proudu v čipu s takovou hustotou, tím větší leakage. Proto vydaj jen ty nejvíce ULV modely, protože ty maj nejmenší voltáž a tudiž se u nich ta leakage projeví nejméně.

Kdoví jestli tohle vůbec vyladěj tak aby na tom mohli uvést desktop CPU které bude rychlejší než třeba 4790K Haswell, aniž by to udělali stylem rezignace, ala "ty takty prostě nedáme, tak to necháme na 3Ghz a přidáme více jader".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale no tak, pises akoby tu nastaval uz uplny konec len kvoli tomu ze su väcsie ako ocakavane problemy s 14nm procesom...
nic sa tym este nekonci a to ti garantujem, Intel ma vo svojich labakoch rozbehnuty vyvoj aj ovela mensich procesov a nie len Intel ale aj dalsich vyrobcovia cipov...
14nm je taka hranica kde je ten prechod dost narocny, ale ked to ustoja tak este to potiahnu kludne aj pod 10nm... cca do roku 2020 bude kremik urcite zivy... co bude potom sa uvidi

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rozeběhnutý ano, z velké části na papíře. Jak dlouho jim trvalo vyrobit laser pro 14nm a jakej asi budou potřebovat potom... Časem ještě něco vytlačej, ale dost bych se divil kdyby to bylo použitelné pro cokoliv jiného než ultramobilní malé nízko taktované čipy. Nebo i velké čipy ale na nízkejch voltážích a taktech.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no hadam vies aj to, ze nie vsetko co je potrebne pre nove vyrobne procesy si Intel vyvija uplne sam... z casti sa spolieha na dodavatelov technologii a ako dlho to bude trvat im, nema plne pod kontrolou hoci nalieva do toho hromadu dolarov

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No však o ty ultramobilní, nízko taktované čipy jim jde především. Zaprvé jsou zákazníci očividně ochotni zaplatit za ně velké peníze, za druhé jsou takovéhle procesory čím dál tím žádanější v hustých serverových instalacích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Páně Behemotů co tak rozpitvat http://www.czc.cz/eurocase-eco-85-400w/141639/produkt?q-category-id=1660... ? V computeru to dostalo dokonce nějaký ocenění. By mě fakt zajímalo jestli je to použitelnej zdroj do levný sestavy :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pošlete? Poptával jsem jeden velkoobchod. Bylo mi vzkázáno, že výrobci nemají zájem, aby se to testovalo.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Uz viac krat ma v tejto suvislosti napadlo ze by si si mohol zriadit nejaky paypal ucet kde by ti ludia poslali nejake drobne na testovanie nejakeho zdroja. Ved napr. ten vyssie spominany vychadza na nejakych 30-31 € tak neverim ze by sa tu nenaslo 30 ludi ktori by ti poslali po 1€... Pre nich by to neznamenalo nic a dokopy to da slusnu sumu na otestovanie mozno hocijakeho zdroja...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Můžu zkusit zřídit transparentní účet. Poptám v redakci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Easy, kup to po netu, otstuj, vrať do 14 dnů. Pokud test nepřežije, reklamuj s tim že neustál parametry na kterých se prodává + jim udělej reklamu co si zasloužej v samotném testu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1. je to prasárna, udělejte si e-shop a pak si zkuste na vlastní kůži jak vám lidi budou mrvit byznys
2. dva týdny je obvykle málo

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Alza umožňuje vracení zboži do 2 měsíců za cca 5% přirážku k ceně.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A pokud zdroj test přežije a podaří se složit zpět, tak asi uspořádat o něj nějakou soutěž, ne? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nepošlu :) Ale zkusim napsat do Eurocase jestli si troufnou ho nechat otestovat.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ani neodpoví, ale můžete to zkusit. Toto byla informace předaná velkoobchodem přímo od těchto firem (nebudu říkat výrobci, většina z nich to nevyrábí).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitnych testov sa boja aj lepsi vyrobcovia, nie to este Eurocase. On si je vedomi svojho postavenia na trhu. Ja si myslim ze prave nieco vo forme kickstarteru (t.j. kvalitna recenzia sa uskutocni az ked sa nazbiera dostatok financii) dokaze velke veci za relativne malo penazi...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Páni, Ladik je ještě naživu? :-D Vidím, že jeho duševní stav se nelepší a nelepší.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se na me, ale to je jak clanek do blesku. Intel je akciova spolecnost a jako takova je zavazan svym akcionarum, takze si nemuze vymyslet prohlaseni typu, muzem vyrabet a pritom by nemohli. Navic uz pred lonskyma Vanocema intel zacal pro treti strany (US armada) vyrabet seriove 14nm procesory a daval vyrobcum prvni vzorky. Takze jedine zpozdeni muze byt laxnosti ostatnich vyrobcu ..... AMD nema mimo lowendu co nabidnout, baytraily kompletne prevalcovaly spotrebou ARM (o vykonu se snad nema smysl ani zminovat:) a nema teda duvod hrnout se nekam dal. ARM prekonal uz clovertrailem a uz pred pul rokem jsem rikal, ze by bylo divne, aby se Intel hnal do nejakych prehnanych inovaci. Rad bych si koupil broadwell pred Vanocema a doufam, ze Intel si ten trh ujit nenecha ..... vse zalezi jen na cislech, co se mu vyplati vic ..... mozna vyda jen hiendy (coz by mi vyhovovalo:)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.