Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

14nm Broadwell bude široce dostupný až v příštím roce

Generaci Broadwell od roku 2012, kdy jsme o ní hovořili poprvé, provázejí komplikace. Spíš než architektury se týkají 14nm výrobního procesu, jehož ladění způsobilo prohlubující se odklady…

O Broadwellu jsme poprvé hovořili na podzim 2012, kdy o něm otevřeně mluvil i Intel - v souvislosti s (ne)dostupností dostatečně výkonného zdroje světla pro EUV fotolitografii 14nm procesu. Můžeme se vrátit ke klíčovému sdělení v původním znění:

„Na IDF [2012] prohlásil Mark Bohr z Intelu, že společnosti nic nebrání spustit 14nm výrobu na konci roku 2013 (aby mohla vydat Broadwell podle plánu v první půlce roku 2014), nicméně v rámci EUV Sympozia padaly výrazně opatrnější názory. Zdroj světla, který by vyhovoval 14nm procesu totiž neexistuje a v nejbližší době ani nebude - nezdá se proto úplně pravděpodobné, že by se jeho dokončení a průmyslové nasazení mohlo Intelu podařit de facto v horizontu jediného roku.“

Intel Mark Bohr

Mark Bohr (Intel) s waferem

O půl roku později, na přelomu května a června 2013, zmizel Broadwell z roadmapy Intelu a namísto něj s v chlívečku pro první polovinu roku 2014 objevil Haswell refresh. Tím byly obavy účastníků EUV sympozia více méně potvrzeny, bylo jasné, že 14nm produkty hned tak na trhu nebudou. Produktová roadmapa, která se objevila v polovině loňského léta, leccos objasnila. Ukázala, že všechny segmenty či produktové řady v roce 2014 zůstanou na generaci Haswell, pouze Ultrabooky (procesory řady U) Intel ve druhé polovině roku osvěží Broadwellem. To více-méně potvrdila další roadmapa zobrazující, že desktopová varianta přijde o něco málo později, před Vánoci 2014.

Pak už zhruba v měsíčním intervalu přicházely zprávy, které střídavě dostupnost nové architektury o nějaký ten kvartál posouvali vpřed i vzad. V takové situaci se nebylo nejjednodušší zorientovat, což z dnešního pohledu už ani není třeba. Za připomenutí stojí již jen letošní květnové vyjádření Briana Krzanicha, který prohlásil, že Broadwell si bude možné pořídit před Vánoci a nikoli na poslední chvíli - sezónu „back to school“, tedy zahájení prodejů v červenci - srpnu spíš ale novinka nestihne.

Aktuálně už Intel situaci tak optimisticky nevidí. Potvrdil médiím, že širší dostupnost a OEM produkty postavené na Broadwellu budou záležitostí roku 2015, jinými slovy letošní vydání proběhne, ale bude spíš symbolické, s velmi omezeným portfoliem produktů. Zástupce společnosti navíc zmínil pouze Core M, tedy Broadwell-Y řadu, což jsou nejníže taktované čipy pro bezvětráčkové produkty (tablety, možná různé multimediální krabičky). Řada zdrojů si tuto informaci vykládá tím způsobem, že Ultrabookové procesory (řada -U) se i přes loňské sliby letos na trh nedostanou a rovněž dojde k přesunu jejich vydání na příští rok.

Intel Brian Krzanich 2 In 1

Brian Krzanich (Intel) předvádí 2-v-1 skládací tablet

To může mít dva důvody. Jednak technologický - Intel loni na podzim oficiálně potvrdil, že ho na 14nm výrobě trápí defekty, které sice nemají negativní vliv na výtěžnost (s tou je spokojený), ale působí nečekaný nárůst energetických nároků - na výše taktovaných čipech až o 50 % proti očekávání. Připomeňme, že projekce Intelu hovořily, že 14nm proces přinese 30% snížení spotřeby oproti 22nm. Snadno si tak spočteme, že by tyto „výše taktované 14nm čipy“ měly vlivem defektů spotřebu vyšší než 22nm ekvivalenty. V takové situaci by skutečně mělo smysl vydat pouze řadu -Y, která drží frekvence při zemi a neumožní, aby se problém projevil (jde o produkty s SDP ~5 wattů).

Druhý z možných důvodů je obchodního rázu. Pokud se výrobci notebooků připravili pro letošní rok na výrobu modelů vybavených řadou Haswell refresh, neměli by asi velkou radost, pokud by Intel v řádu měsíců z novinky jako mávnutím kouzelného 14nm proutku udělal morálně zastaralý skladový ležák.

Ať už je důvod jakýkoli, počítejte s tím, že si v letošním roce desktop ani notebook vybavený Broadwellem nepořídíte. Prozatím to vypadá na několik tabletů a 2-v-1 „skládaček“ postavených na nejúspornějších modelech řady Y - ostatní čekejte v roce 2015.

Zdroje: 

Diskuse ke článku 14nm Broadwell bude široce dostupný až v příštím roce

Středa, 25 Červen 2014 - 20:38 | BTJ | Nezlobte se na me, ale to je jak clanek do blesku...
Středa, 25 Červen 2014 - 14:23 | Gath G | No však o ty ultramobilní, nízko taktované čipy...
Středa, 25 Červen 2014 - 14:09 | eddward | no hadam vies aj to, ze nie vsetko co je potrebne...
Středa, 25 Červen 2014 - 08:48 | Jack FX | Alza umožňuje vracení zboži do 2 měsíců za cca 5...
Středa, 25 Červen 2014 - 00:29 | j j | Rozeběhnutý ano, z velké části na papíře. Jak...
Úterý, 24 Červen 2014 - 23:58 | eddward | ale no tak, pises akoby tu nastaval uz uplny...
Úterý, 24 Červen 2014 - 22:30 | franta flinta | A pokud zdroj test přežije a podaří se složit...
Úterý, 24 Červen 2014 - 22:09 | Behemot | 1. je to prasárna, udělejte si e-shop a pak si...
Úterý, 24 Červen 2014 - 22:02 | j j | Easy, kup to po netu, otstuj, vrať do 14 dnů....
Úterý, 24 Červen 2014 - 21:58 | j j | Řešíte kraviny. Resp gramatiku malého...

Zobrazit diskusi