Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jaký procesor pro GeForce GTX 1080? Ideálně Broadwell-E

Děkuji za představení nejvýkonějších procesorů na světě od firmy intel s cenovkou okolo 50.000,-Kč, ale tato částka vzhledem k mému využití je zatím neakceptovatelná.
Prosím a jaký procesor bude ideální k Polárce 480X ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

clovece, bylo by uplne skvele kdyby nejvykonnejsi CPU od intelu stal 50k KC.... ale obavam se ze tohle je jen kategorie desktopu, xeony jsou vykonem (a hlavne cenou) nekde jinde.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"nejvýkonějších procesorů na světě od firmy intel s cenovkou okolo 50.000,-Kč"

neboli co se za nejvýkonější procesory okolo 50.000,-Kč, dají od intelu pořídit a nejsou určeny pro servery.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle článek je mimo. Broadwell-E je hrozně nepovedenej, IPC se oproti Haswellu-E defakto nepohlo, jde hůře taktovat (končej typicky mezi 4-4,3Ghz) a navíc je drašší. Nejvýhodnějšim šestijádrem zůstává I7-5820K, samo sebou počítám s tím že se bude taktovat.

Když započítáme OC, tak obecně nejlepšími herními CPU jsou I7-5775C, ten vede i by default díky své masivní 128MB L4 cache ze které hry benefitujou, a OC mu to ještě přilepší. Alternative je pak I7-6700K, Skylake je hrozně bržděnej pamětma, tzn na defaultu s default 2133Mhz pamětma nic moc, ale když mu člověk dá hodně rychlé paměti (nad 3Ghz) a ocne ho také s 5775C uhraje plichtu v hrách a v non-hernim nasazení je lepší. Ostatní CPU (i broadwell-E) jsou tak o cca 1/4 pomalejší ať člověk dělá sebevíc. V heavy multithread věcech vyhrát můžou a některé hry threadujou dobře, problém je že v těch maj přehršle FPS i CPU co jsem zmínil výše a v těch co blbě threadujou a záleží na IPC to 5775C a odladěná 6700K vydrtěj.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Broadwell C byl asi vubec nejzajimavejsi poocesor co Intel v poslednich 3 letech predstavil. Prave diky te rychle Cache. Benefituji z toho nejen nektere hry, ale i programy jako napr. Winrar, nebo treba prevody videa. Pokud dokazi tu L4 cahce vyuzit, ten vykonovy rozdil je velky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kvoli Vulkanu/DX12 minimalne 6 a viac vlaknovy

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mi chceš říct, že i5 se čtyřmi plnohodnotnými jádry nenakrmí Polarise???!!! To jsi mě nepotěšil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, že nakŕmi. Vôbec sa nemusíš báť. DX12/Vulkán sú pripravené na využitie viacjadrových procesorov čo okrem iného znamená, že aj slabšie procesory dokážu využiť silnejšie GPU a už nebudú také úzke hrdlo. Samozrejme ak máš výkonné grafiky na úrovni 1080tky, tak tam už nemusí CPU stíhať nakŕmiť túto GPU vo FHD rozlíšení. Ale zasa s väčšími detailami a rozlíšeniami sa to mení. Vtedy sa už rozdiely medzi procesormi stierajú. Je to vidieť pekne aj v článku na ktorý reagujeme. Proste čím väčšia záťaž na GPU, tým je menší tlak na CPU. Ak máš príšliš silnú GPU na procesor, môžeš využiť napríklad DSR/VSR a dopriať si lepšie detaily.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tohle je komplikovane a zalezi dost na konkretni hre :)
nektere hre staci i3 a nektere nestaci ani pretaktovana i7 a bottleneckuje GPU samozrejme tech skrticich her s i7 je mensi pomer :) ale postupem casu bude hure ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

přetaktovaná i7-6700k nemusí nakrmit GTX750, naopak trošku taktlá G3258 umí nakrmit i 1080... Záleží v čem na to kouknete. Umím vyrobit oba scnénáře. Ten druhý se mi pravda bude vyrábět hůře, ale nic extra složitého to nebude.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Osmijadrovy Xeon do socketu 2011 ktery dosahuje passmark score 9800 bodu se da koupit na Ebay za necele 3000 Kc.

Nenapada me nic s lepsim pomerem cena/vykon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dík že si to nadhodil, protože by mě docela zajímalo jestli tady nemá někdo zkušenost s ES xeony z Ebay.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Citujem autora "Pokud celou situaci shrneme, lze říct, že čtyřjádrové procesory Core nejsou pro GeForce GTX 1080 výhra. "

Kde v tych grafoch je nejaky 4-jadrovy i5 CPU? Vyssie taktovana i5 nebude extra zaostavat za testovanymi i7. Kde na taketo zavery autor chodi?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to vidět test provedený za přesně definovaných podmínek ... já bych to viděl asi takhle:

1x i7 Extreme
1x i7 k-verze
1x i5 k-verze
1x AMD FX
1x AMD A10

různé GPU včetně těch "super" výkonných tedy 2xFury X, 2x GTX1080 (obojí i v provedení 1x) a pak nějakou střední grafiku typu R9 390.

nastavit všem shodný takt a sledovat vliv rostoucího taktu na výsledky ... ale to bych chtěl asi moc

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Docela zajímavé, ale pokud si někdo koupí Broadwell-E do herního PC tak ho stejně nataktuje min. na 4-4,2GHz a výsledky budou zase uplně jinak. By to byl hřích koupit takové CPU a nechat ho běžet na základním taktu. Do pracovních stanic se stejně kupují Xeony, tudíž tyhle i7 jsou prostě CPU pro fandy a ti si je najisto přetočí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Test pěkný, ale závěr autora je podle mě mimo. Naopak vidíme, že dnešní lepší klasika i7 6700K (zvlášť když jde ještě pěkně taktovat) na 1440 krásně stačí. Škoda, že tam není nějaká i5.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja teda vidim ze v farcry zaostava o sedum procent.. u grafiky za tri litry by mi to asi bylo egal ale zaplatit pres dvacet litru kvuli kazdymu fps a pak se o kus vykonu pripravit blbe vybranym prcesorem, to asi nee.. kdo taktuje bude predne taktovat grafiku a pak tuplem ta 6700k bude v zaklonu

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš a já zase vidím 7% náskok 6700k v Division ve FHD (pro můj 144Hz monitor). Jako teorie pěkná, ale vzhledem k cenám se to prostě nevyplatí. A ty ušetřený peníze radši dej za rychlé ram, divil by ses jak velký můžou mít v určitých hrách vliv na fps.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

povidej mi o tom jak se u predrazenyho hiendu, kerej si muze poridit jenom clovek co ma cenu u prdele, nevyplati koupit adekvatni procak ((:

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Protože má v jedné hře víc fps a ve druhé zase míň? Vezmu ty prachy a raději koupím druhou kartu do SLI. Mnohem lepší investice...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Majitele SandyBridge procesoru:

-Core i5-2500
-Core i5-2500K
-Core i7-2600
-Core i7-2600K
-Core i7-2700K

-navysi frekvenci a jedou, doted nemuseli udelat upgrade, rozdil v IPC oproti Skylake je maximalne 6%.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zajímavé je, že většina recenzí k Skylake tvrdí že oproti Sandy Bridge je to kolem 15% výkonu navíc

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Prechod/vykonovy rozdil:

SandyBridge > Ivy Bridge +3%(IPC)
Ivy Bridge > Haswell(+R) +3%(IPC)
Haswell Refresh > Skylake 0 az -3%(IPC)

Nevim kde ste nabral slavnych 15%, navic SandyBridge sou posledni procesory okrem -E platformy ktere maji sva jadra pajena na IHS a jdou skvele taktovat.

Inac sklanim poklonu modelu Core i7-4790K, s prehledem staci/drti i nemastne vosm a desetijadro, s prehledem k spokojenosti samotneho zakaznika a to jede na DDR3, to jenom dokazuje ze DDR4 sou cisty nesmysl(vysoke latence ktere srazi "vykon" vysokych frekvenci).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ac vetsinou pise jako zeleny fanboy tak ted se ho musim zastat i kdyz CPU maji nevyrazny narust(jak v cem) tak vliv na FPS min/avg/max je vetsi nez narust vypocteniho vykonu CPU ale to muze byt i vlivem nove architektury rychlejsich pameti atd. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak nějak.. shodou okolností mám 2500k i 6600k a i když Sandy na 4,6 slouží již řadu let k plné spokojenosti, nárůst FPS ve hrách s 6600k na stejné frekvenci je docela značný. Řekl bych, že těch 20% s přehledem. Však na webu je na toto téma testů mraky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bude tedy k 480X stačit Core i5-2500K pro FHD ?:) Díky

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to záleží co na tom chcete dělat. Může a nemusí. jak jsem tu někde psal. lehce taktlé G3258 bude stíhat krmit GTX1080, 5960X nebude stíhat krmit GTX750..

Obecně ve hrách stíhat bude, vždy ale záleží na konkrétním titulu, ale... bude stíhat ten RX480?

Záleží na detailech ve kterých chcete hrát. Pokud maxujete všechno jako já, tak vám ta karta stačit rozhodně nebude, i ta GTX1080 se na FHD a 60FPS pěkně zapotí aby to dala

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Obecne receno urcite bude, pokud nejste fanaticky gamer. Pokud si jeste pomuzete pres OC, tak opravdu nevim, proc by nemel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To CPU? Tak znám tituly které jednoduše nestíhají díky CPU a je jedno jestli je taktujete nebo ne. Tedy možná LN2 a Skylake na 6,5GHz, pak by to už mohlo začít stačit že nenastane situace, kde to to CPU bude brzdit, zvlášť se silnější grafikou, kterou zase potřebujete, pokud chcete veškeré stíny, reflexe atd.

A právě proto že nejsem fanatický gamer :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

a bych fakt rad videl seznam her, na ktery potrebujes Skylake@6,5Ghz. Muzes jej prosim tady i s benchmarky dat?
Uvedomujes si, ze se tady bavime o beznem hrani na karte s vykonem r9 390+ a ne o jednom specialnim treba simlatoru nebo hrani ve 4k na SLI?

Prijde mi, ze moc nechapes o cem je rec a nebo jen trolujes. Kdyz by jsi se podival na ty grafy, ktere jsou i v tom clanku, tak je to zretelne a to se bavime a nejrychlejsi jednocipovce soucasnosti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě nepobízej ho! Vždyť to tu zase bude spamovat jeho simulátorem a videama na youtube a jak má doma 980 v SLI nebo co. To tu čteme už rok téměř každý den a je to už opravdu opruz. Ten člověk hraje naprosto nereprezentativní vzorek her a dělá z toho všeobecné závěry.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Fakt neřeším hry. Pro vlastní použití mě zajímá co nejvyšší single thread... nicméně...

tady je jedenz grafů:

http://images.anandtech.com/doci/9483/01%20-%20Gains%20over%20Sandy.png?...

a podobné výsledky najdete ve všech recenzích.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to ses asi jedinej... title: Jaký procesor pro GeForce GTX 1080?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a reaguji na to kde jsem vzal to že je Skylake o pěknou porci výkonu dále než SandyBriidge.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já už tohle intelu nežeru, chtěl jsem pořídit Haswell refresh - zklamal, Skylake s jejich politikou zaříznutí OC u non-K taky, Broadwell-E je koukám slušnej ojeb. Takže jsem o víkendu pořídil z ebaye za 12 stovek 4C/8T Xeona X3470 jako náhradu mé i5ky po téměř sedmi letech šichty :) Spíš tak ze zvědavosti, jestli to pro mě bude mít smysl (občas převedu nějaké video, nebo v dávkách zpracovávám fotky, tak snad ano) a uvidíme, jak vyjde Zen. Nečekám zázrak, ale aspoň doufám, že to třeba rozvíří hodně zatuchlé vody mezi desktop procesory.
Jinak tenhle článek mi přijde úplně zbytečný, převzaté testy sice něco ukazují, ale rozhodně bych neřekl, že mají všichni zahodit skylaky a vysolit 50 tisíc intelu za nové cpu. To je zase tendenční nadpis.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja abych treba nerekl, ze ten clanek je zbytecny ;) ono je fajn se podivat i na nejake experimenty ve vyssich cenovych :) Ale je treba jej cist s patricnym nadhledem. Jinak zacnou ruzni jedinci upadat do deprese, ze museji menit aby si polepsili ve dvou hrach ze 100 na 110 fps :))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to alespoň redakce diit naměřila, tak neřeknu. Ale naměřil a publikoval to někdo jiný a tady k tomu dali takový prapodivný závěr, v původním článku je to *trochu* jinak "In fact I'll even go a step further, if you have a fast quad-core Haswell like the Core i7 4790 or Skylake 6700K, even there from a gamers point of view moving to a 10 core system remains hard to explain."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takovy zaver bych i cekal :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sakriš, proč já se té 486 DX2/66Mhz před 20ti lety zbavoval! :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jednu tady mám chceš ji?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jen bych rad dodal komentar, jako byvaly majitel FX8 na vode. zakladni vysledky FX jsou casto dost podsazene oproti tomu, co lze realne a to bez zvedani frekvence doma ziskat. muze za to hlavne APM, coz je vpodstate power limit hlidajici dost agresivne aby jste nahodou neprekrocili TPD.. vypnutim sice obcas muze CPU zpapat az o neunosnych 20W vice, zato vysledky jsou celkem zasadni. samozrejme ze nikomu jiz dnes nereknu, ANO, chces novy herni pc do budoucna, chces mit high-endove graficke karty, kup si FX8/9. sak ono to s tema DX12 jeste ukaze lokte. to je stejne jako rict, ANO, zvolme babise a bude lip.... ale pokud jiz nekdo doma FX8 ma, nemusi si lamat hlavu, staci lehke ladeni a procenta skacou nahoru samy.
ps.: uz se tesim na ZEN :)))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No mě spíše dostává, jak se říká že FX 8XXX nebo 9XXX jsou špatné procesory a tady ho v pohodě postaví proti dosti drahému intelu a k poměru cena výkon dává starodávné FX intelu na frak.... sám mám FX8300 95W takže přetočit a uživím v klidu 1080 s procesorem za 3litry....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo :) Spousta lidi tohle nedokaze vubec pohopit, jak ten "za nic nestojici" FX je v pomeru cena vykon trhac asfaltu ;)
Na druhou stranu, existuje par her, kde se mu uplne nedari, jedna z nich je treba ARMA3 a pak jsem nekde videl jeste nejakou strategii. Ale to je vse. Jinak vykon pro "ne" hardcore hrace uplne v poho.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

u FX je největším kamenem úrazu starý výrobní proces, takže papá opravdu hodně. Sám jsem radši investoval do IB Xeonu 7tisíc který si to rozdá s tímto FX na taktech 4,7Ghz za zlomek spotřeby - bere pouhých 69W proti tomu AMD otesánkovi. Takže můžu mít slabší zdroj, levné chlazení a přesto mi 460W zdroj uživí v pohodě i výkonnou grafiku o čemž bych si s přetaktovaným FX mohl nechat zdát.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to je dost zvlastni a taky bezny argument intelaku. mozna i trochu hloupy nebo eko posedly.. jestli cpu zere v plne zatezi 125W nebo 90 je uplne putna a rozhodne nemuzu rict, ze kdyz koupim intel tak nemusim kupovat drahy zdroj... rocni uspora je mozna 300kč na elektrine coz je smesne, to jsou 2 obedy s kofolou.. navic si dovolim trochu rypnout, ma byvala FX zrala bratru 250W ciste cpu.. jo hold 8 jader a 5,1ghz staleho taktu.. ted mam intel a hura, zere mi to 250W :D vzdy je to jen o preferencich, povyseny pohled ze shora uzivately intel na uzivatele amd je stejne povrchni, jako majitele apple kteri tvrdi, ze lidi kteri maji android jej maji proto, ze na apple nemaji dost penez.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nejde o povýšený pohled, předtím jsem měl jen AMD, poslední byl Phenom 2 965 BE. Když jsem viděl že zlepšení není na dohled tak jsem to vzdal a šel do Intelu. Hlavním důvodem býl poměr výkon/watt. Proto Xeon na 22nm bez grafiky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Deset jader ? A není to málo, Antone Pavloviči? :))))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

10 jader 20 vláken.
mají i procesory s 28mi vlákny. Ale žerou 160W.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a mají nízké základní takty...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je. Ale dokud budeme zatvrdlí na Windows, Unixu a Cčku, tak nám nic jiného než kompromis asi nezbývá...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja zas ty grafy ctu tak, ze u vetsiny testu, na CPU nezalezi a to se flaka, naopak grafika jede naplno. Pak u nejakych vyjimek ma navrch jednoznacne nejrychlejsi 6700K a pak jsou vyjimky, ktere jsou but spatne optimalizovane nebo se dosahlo uplnou nahodou hranice, kdy je vicejadro trochu k uzitku, ale zase ne dvojnasobne, jak by clovek cekal, takze tam je to asi limitovane grafikou ....
Neco mi rika, ze stejne i tak pujdu do 6700 .... je levnejsi a i o dost rychlejsi nez ty broadwelly (vyssi takt, novejsi architektura), navic podporuje nove ficury, tak proc vyhazovat prachy za stary procesor, ktery bude ve finale pomalejsi, drazsi, ale bude mit vic jader .....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

OT:
Navrh na clanok: https://www.theguardian.com/technology/2016/may/31/facebook-youtube-twit... ... Velke spolocnosti sa upisali, ze budu mazat vsetok "hatespeech". Co to znamena vsetci vieme a ze to nebudu robit ludia ale boty, ktore povedu vpodstate k cenzure (budu napr mazat vsetko kde bude slovo immigrant), vieme tiez.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen tip. Vždy bude většina hráčů co nehrají přes SLI či CF, ale jedou přes jednočipovou grafárnu. Tudíž DOPORUČUJI koupit procesor s 28 linkami, nikoliv 40. Ušetříte cca 30-40 % ceny za zhruba stejně dobrý silný procesor. Takže právě v té tabulce v článku jde o procesor 6800K proti 6850K. Loni jsem věnoval hodiny a hodiny študování jaký procesor po 7 letech koupit, a došel jsem k i7-5820K... Páč procesor je srdce PC, chci ho zase na 6-7 let, a 6/6 (jádra/vlákna) určitě vydrží nějaký ten rok.
Procesor stál/stojí cca 11 500,- s DPH což je slušný za to dělo co to je. Kupovat procesor dnes tak asi právě tu 6800K. Pro zajímavost, takto jsem uvažoval i před 7-8 lety a šel také do výkonného procesoru aby mi vydržel dlouho a vtedy (2008) jsem kupoval C2D E6850 (snad za 6-7000). I dnes slušný procák, ale 2 jádra už jsou málo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

-------------------------- -------------------------- --------------------------
Prosim vysvetlite mi niekto, preco by som mal kvoli 3-5% FPS kupovat CPU 8-nasobne drahsi (FX8730 za 200 € vs. hento 10-jadrove hovado).

+700% ceny v CPU a +5% FPS. waaaaaaaaaau ... a potom ze FX-8370 neni dobry na hry ...
-------------------------- -------------------------- --------------------------

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na to neni vysvetleni :))
Ale s trolama a Intel fanbuoyema je tezke diskutovat, zvlaste kdyz si muzes koupit za 3400,- 8300 typ a pretocit jej :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.