Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Budoucnost SSD dle analytika z Objective Analysis

Hromádka SSD
Včera jsme tu uvedli závěry studie IDC o pevných discích, které podle jejich odhadu ještě tak rychle své pozice SSD neuvolní, nyní se menší oklikou přes anglický překlad na serveru DigiTimes dostáváme k rozhovoru s Jimem Handym, který udělal ruský Computerworld o blízké budoucnosti SSD.

Handy JimJim se analýzou IT zabývá už déle jak 30 let, 14 roků působil v Dataquestu (nyní Gartner) a Semico Research, nyní působí v Objective Analysis. Ruští novináři se ho ptali na situaci kolem SSD a i on to s jeho nástupem nevidí tak horké, jak se nám to mnozí výrobci snaží předeslat.

Upozorňuje, že v mnohých statistikách se k SSD počítají i Compact Flash a DOM (DiscOnModule) jednotky, což údaj o 11miliónech prodaných SSD v loňském roce poněkud zkresluje. Jim se zmiňuje a připomíná celkem opomíjenou technologii Braidwood společnosti Intel, která má být nástupcem jeho Turbo Memory, kdy se přímo na desce budou objevovat SSD datová úložiště, už vloni některé informace naznačovaly, že první kvartál tohoto roku přinese kapacity 4, 8 a 16 GB, ale zatím jsme ještě nic nezahlédli. Intel Braidwood zatím pozastavil a není jasné, kdy se něco takového na trhu objeví, ovšem stane-li se tak, určitě to v prodeji a nasazení SSD udělá rozruch. SSD se totiž většinou používá pro systém a často používané soubory pro jeho rychlost, malé rychlé datové úložiště přímo na desce, byť třeba v nějakém slotu, by prodej samostatných SSD určitě přibrzdilo.

SSD se často objevují jako levnější náhrady rychlých pevných disků ve výkonnějších podnikových řešeních a Jim odhaduje, že se zde dočkáme jistého „vyčištění“ trhu. Uživatelé se totiž snaží často používanými soubory „ručně“ zatěžovat SSD, když EMC, IBM i Sun už na toto mají automatické systémy. Časem se nějaký software, který toto bude provádět automaticky, objeví ve všech systémech, včetně těch pro širokou veřejnost.

V souvislosti s integrací SSD na základní desky, se ho redaktoři také ptali, jak to vidí s koexistencí PCIe a klasického SATA (nebo jiného) rozhraní pro SSD. Velmi rychlá SSD na PCIe nenahrazují přímo enterprise disky, jako nahrazují spíše HBA (Host Bus Adapter) a RAID řadiče s mnoha HDD. PCIe SSD budou i nadále pro rychlé systémy hodně populární, avšak SSD se standardním rozhraním nenahradí, SSD na PCIe a se SATA (nebo něčím podobným) budou vedle sebe existovat prý velmi dlouho.

Pro zajímavost semůžete níže podívat na výsledky ankety o tom, jak se stavíte k SSD, kterou jsme vydali v souvislosti s článkem Malým levným SSD se daří.

Už u vás nastal čas na SSD?

Já už na vlnu SSD nasedl(a)
16% (130 hlasů)
Hodně o SSD přemýšlím
36% (288 hlasů)
Zatím ještě ten čas nenastal
45% (353 hlasy)
Ke mě žádné SSD nesmí
2% (13 hlasů)
Mně je to putna
1% (8 hlasů)
Celkem hlasů: 792
Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Budoucnost SSD dle analytika z Objective Analysis

Středa, 5 Květen 2010 - 14:56 | Vejr-71 | Jiste - v soucasnosti. Pokud se to chytne, tak je...
Středa, 5 Květen 2010 - 14:15 | Martin Bartoň | Ta intelí věcička se má ale strkat do slotů ;-)
Středa, 5 Květen 2010 - 14:08 | Vejr-71 | SSD primo na desce. Moc pekna myslenka. Ale pokud...
Středa, 5 Květen 2010 - 13:48 | tomasxxxx | suhlas
Středa, 5 Květen 2010 - 12:23 | film01 | Bolo by vhodne, ak je uz hlasovanie uzavrete aby...

Zobrazit diskusi