Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Camera Futura: dokonalý foťák s full-frame snímačem, nebo krok vedle?

"Od vlastního portrétu (napadá vás lepší česká alternativa pro self-portrait? :-)"

Autoportrét?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

díky ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Brrr, takové cizí slovo.

Co třeba sebesnímek?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Alternativa k self-portrait je autoportrét ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen technicka, pak to klidne smazte...
Z IE se neda dostat na DIIT, resp clovek se dostane na uvodni stranku, a kdyz klikne na nejaky clanek, tak clovek vidi modrou obrazovku a nic. Resp nahore je cca 2-3 milimetry uzky prouzek, na ktery se da i klikat (recenze, rejstrik, vypalovacky atd...) Kdyz se klikne, presmeruje to do spravne rubriky, dale po kliknuti na libovolny clanek ten samy problem
Mam IE 8 pod Win7

Neni to nejaka umyslna sabotaz?:-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v řešení, úmyslné to není :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vyzkoušel jsem a mám tam navíc tenký proužek z horního menu, takže si můžu vybrat recenze, rejstřík atd :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V Opeře 9 to taky nejde, Diit se sice zobrazí, ale nejde scrollovat - stránka má někde ve stylech nadefinovanou nejspíš height: 100% nebo tak něco takže vidím jen první stránku. "Řešením" je vypnout styly, pak sice scrollovat můžu, ale diit vypadá dost hnusně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kompletní ovládání foťáku přes dotykový displej? IMHO je přesně tohle důvod, proč to "power users" nebudou chtít. Dotykové ovládání je fajn pro výběr zaostřovacího bodu - nejlépe na stativu. Na všechno ostatní existují ergonomičtější a tím i pohotovější způsoby ovládání, které lze používat po hmatu. Takže tohle bych zatím viděl nejspíš jako předraženou hračku pro BFU. To je ostatně také největší segment trhu, že?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to chápu dobře, clonit se dá kolečkem na těle, ostřit automaticky nebo manuálně na objektivu. Kolečko na těle bude zřejmě programovatelné. Jinak asi nebude velký rozdíl mezi tlačítky umístěnými na zadní straně a tlačítky namalovanými na dotykovém displeji. Možná by mi chybělo rychlé přepínáná mezi základními režimy (priorita clony, času...), ale dokud to člověk nemá v ruce, těžko to hodnotit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no oproti zrcadlovka bude ten, ze clovek v hledacku vidi co foti a ma tam dostupne informace a po hmatu ovlada fotak, kdezto tady bude koukat furt na prumernej display a premejslet kam kliknout, ono to totiz v praxi vypada jinak nez jak to slecna ve videu ukazuje, v praxi clovek hleda a tape v ovladani, prstem se snazi presne trefit na ovladani a podobne, na sekvencni snimani pri rely a podobne to asi nebude to prave orechove, zvlast kdyz si uvedomime ze pro idealni podminky je dobre mit slunce v zadech a tedy na displayi budou videt jen otisky prstu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Plne suhlasim. Softwarove ovladanie je super vec (obycajnym updatom sa daju pridat nove funkcie, nove tlacidla), ale hmat (zatial) nenahradi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak tak. veskere ovladani meho Canonu 5d.2 je na tele. ktere delas za "jizdy". nejake dotekove ovladani na displeji je dobre pro ozralce fotici mobilem na party. jedine co chyby tomu jinak super fotaku je okem ovladane AF body jak tomu je u Canon EOS 3 a zastarala Bayerova maska.

pokud chteji udelat vyrobci popularni fotak, je to velmi jednoduche. staci najebat HDR do fotaku, photoshop a nejsou treba dalsi funkce. Dnesni fotografy nezajima umelecka stranka fotografie, ale jak si vyhrat se srackou fotkou kterou nafotil aniz by vedeli co delali. preci je jednodusi to nejak vyfotit a PAK to doladit v adboe produktech nez to vyfotit dobre na poprve a rvnou to tisknout s fotaku ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se mi libi, princip oddelitelnosti a moznost pouziti "cizich" objektivu tomu dava obrovske moznosti. Hur uz to vidim co se tyka energie - kde je batrie pro objektiv, jakou spotrebu ma bezdratovy prenos na obou stranach, kolik sezere taky fullHD displej ?

Jinak jako doplnek zrcadlovce do kapsy to muze byt primo zazrak - fotky pochazi z nadprumerne optiky a zaroven vykonny "pocitac" umozni okamzitou upravu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, koncept je fajn ale realne by mozno bolo lepsie to spravit na sposob: mensi tablet ako bezdrotovy displej a obladanie pre zrkadlovku. Na druhu stranu... ta cast o nizkej cene a dostupnosti tohto konceptu by tym padom isla do... tatam :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

baterie pro objektiv bude v tom "zadku" se snímacím chipem. otázka je jestli tam kvůli hezké presentaci nedali např. jen jednu AAA nebo CR-123, takže otázka spotřeby, kapacity a výdrže je na místě.
Nápad je to skvělý - modularita jakou si jen může fotograf přát. Jsem zvědavý na to kam s tím dojdou a jakou se jim podaří udělat cenu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Připomíná mi to snahu Ricohu, který také přišel s představou snímacího čipu umístěného do objektivu a tělo pak obsahuje jen nějaký ten firmware, pamět, displej a tlačítka. Navíc i ty jeho další počiny jako např. GRD3 podle mě krásně zapadají do kategorie "foťák pro power-usery".

Ale i todle je moc pěkný řešení! Ten bezdrát mě tam fascinuje :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Krásný koncept, který odpovídá principu konceptu - nemá využití, nemá technologickou základnu pro realizaci a je nesmyslně drahý.

Nepochopil jsem, k čemu taková věc je - užití leda ve studiu a tam mám počítač, nebo když si chci hrát na wireless, tak ipad ... Nepochopil jsem, jak si může někdo sednout a sesmolit nesmyslné specifikace - pro takové bude muset např. přijít s novým uživatelským wireless protokolem, protože přes 802.11n či nedejbože bluetooth těch odhadem 250+ MB/s fakt neprotlačí, lagy neřeše. Ovšem bude muset přijít i s novými technologiemi snímačů a technologií, protože se to nedá při stávajících natlačit ani do přibližně tak velké hračky a ovšem ne např. uchladit. A nejvíc mě baví otázka napájení, tedy musí vyvinout také dosud neznámou technologii napájení, na stávající by to sotva nabootovali :) . Suma sumárum při slušných prodejích cena v úrovni EUR 100K se seťákem a přitom účel stále chybí :) .

Ale to jen tak pro zábavu, koncept je prostě koncept, v tomhle případě něco jako studentské cvičení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vidím v konceptu několik zásadních problémů.

- napájení objektivu se snímačem (2x baterie? 2x problémy s výdrží, hmotností a objemem článků ...)

- rychlost přenosu mezi objektivem a tělem, bezdrát je vždy pomalejší než dráty a sériový přenos je vždy pomalejší než paralelní (ale sériový může být levnější)

- nahmatatelné ovládací prvky, nenahraditelné, když člověk potřebuje foťák ovládat a nekoukat na něj

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"sériový přenos je vždy pomalejší než paralelní" - nesmysl. Resp. teoreticky spravne, ale praxe je slozitejsi. Plati to pro nizsi prenosove rychlosti. U vysokych zacnete narazet na problem, aby signaly po vsech linkach dorazily synchronne. Pri vysokych rychlostech to zacne byt neresitelny problem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jo a proto se to v praxi (například PCI-E) řeší tak, že se sice komunikuje seriově, ale těch (relativně nezávislých) seriových linek je tam více a nemusí na sebe čekat. Címž se spojují výhody jak seriové, tak paralelní komunikace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jestli to dobre chapu tak snimac je zadelanej v te casti s objektivem.
Zazitejsi vyraz pro "vlastni portret" v ceske kotline je "autoportrét"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

už jsem to v článku nahradil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, o necem takovem jsem mluvil u nedavne diskuse na tema jestli ma smysl cpat fotaky do mobilu ... http://www.diit.cz/diskuze/edof-od-nokie-fotky-ostre-od-objektivu-po-nek...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo a ještě něco: i kdybyste si takových krámů koupili tisíc, nepomohou vám stát se lepším fotografem. :-)

Začátečníkům bych poradil nějaké vhodné kursy a pak členství v místním fotoklubu, pokročilejším pomůžou jen čtyři věci: fotit, fotit, pak ještě fotit - a občas si to dát zkritizovat, přičemž kritiku je třeba přijímat s pokorou a přemýšlet o ní - a ne se kvůli ní urazit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

drobny doplnek k vasemu postrehu.pokud se chces venovat foceni, zacni malovanim. na fotaku nezalezi. pak jen staci fotit, ucit se, foti, ucit se, fotit, ucit se.

neni treba zadnych adobe produktu. raw konvertory jako DxO Optics Pro je dobra vecicka na vylepseni nedokonalosti foto techniky.

kritika je dobra vec...jen je to konflikt zajmu. kritik je clovek co umi kritizovat, ale ne fotit ;-) spis je lepsi se soustredit na urcitou skupinu fan klubu. treba fotit kvetiny, akty, sport atd

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. A co že to vlastně znamená WVIL?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, tak jsem se koukal i na specifikace na webu... Myslím, že by z toho mohl být pěkný gadget a mohlo by to nadchnout lidi toužící po netradičním foťáku, případně EVF. Profík a náročný amatér asi zrcadlovku hned tak neopustí.

Zrcadlovka nabízí oproti popsanému konceptu:
- zanedbatelná spotřeba energie, celý den a stovky fotek na jednu bat není problém
- focení v silném světle díky hledáčku
- focení ve tmě díky hledáčku (oslnění displejem není nic moc, to víme všichni)
- opravdu rychlé ukládání na kartu z bufferu (zde jde hlavně o spolehlivost a ne aby se ztratilo wireless spojení
- vysoká jistota zachycení momentu díky mechanickým prvků s jistou odezvou (hlavně spoušť závěrky)
- funguje i v dešti, mrazu, mlze (dokud vevnitř nekondenzuje voda)
atd..

Jako hračka to vypadá moc hezky a nějaké fajnovosti by se s tím taky daly dělat, ale univerzální praktičnost tomu asi bude chybět, si myslím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono kdyby nefrajerili s wifi a dali tam kablik hned je spolehlivost i spotreba jinde. Pritom by mohl byt "optional" (tj. pri vytahnuti kabliku fallback na wifi).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Digi zrcadlovka nema mechanicky ovladano temer nic (u canonu jenom zmenu ohniska - zoom). Zbytek je elektromechanicky rizeno, jak ostreni, clona, tak pohyb zrcadla a samozrejme natahnuti a spusteni uzaverek. Vse je pres motorky a elektromagnety.. vyssi spolehlivost vam da elektronicka expozice - mene prvku ktere muzou selhat (hlavne mechanickych)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No já samozřejmě nemyslel vnitřní mechanické díly, ale fyzické prvky, tlačítka mající jedinečnou funkci, jsou nahmatalená a CPU nepřemýšlí nad tím co s tím... Tedy nějaké GUI a obrázkové fičurky. Jinak je DSLR samozřejěmě řízena elektronikou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tento produkt neni urcen pro tzv. prosumery, ale pro hracicky. pokud tato firma chce skutecne vyplnit diru v zastaralosti stavajici foto techniky. muzou vzit jakkekoliv telo od Canonu, Nikonu, Pentaxu, Leica a udelat pro ne poradny senzor zachycujici RGB hodnoty v kazdem pixelu. Canon EOS 5D.2 je dostatcne jednoduchy a ergonomicky ovladatelny. Jedina "vada" je zastaraly senzor s Bayerovou maskou. Jeste by se hodilo ovladani AF bodu okem jak Canon delal driv na EOS 3. Pak by to byl "dokonaly" fotak pro prosumery a profiky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.