Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Canon ohlásil EOS-1D X, končí megapixelová válka?

Mate chybku v tabulce APS-C vs APS-H

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče Mpx a '„jen“ 18 oproti předešlým 21' ... tak 1D X je spíš nástupce 1D MkIV, takže je to "18 oproti předešlým 16".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle Canonu nahrazuje oba. Pokud by byl výhradně nástupcem 1D Mk IV, neměl by full-frame, ale APS-H.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"downgrade v tomto směru je přesto upgradem"
Podle me to vubec neni downgrade, prave krajinari tim ziskaji kresbu v detailech. Takove ty stromy v dalce slite do jednobarevne plochy budou najednou rozeznatelne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

právě krajináři s lidi co dělají ve studiu nejvíce řvali, že je to k ničemu. Ztrácejí totiž díky ztrátě crop factoru zvětšení, a prý mají málo megapixel :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude také tím, že rozlišení většiny objektivů končí právě někde okolo těch 15Mpx a jen špičkové objektivy dokáží vytěžit něco z 21Mpx a více. A pokud většina fotografů dáva na tělo objektivy střední třídy, tak jim 21Mpx nic nepřináší, spíš naopak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

takto globálně to nemůžeš říct, pokud je to 21MPx fullframe nebo 18Mpx APS-C, tak ten druhý bude mít na stejné ploše imho víc pixelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmně mám na mysli full frame. Právě APS-C s 18MPix mají menší buňky a budou/jsou na tom vlastně ještě hůř. Třeba uvážit nejen rozlišení objektivu, ale i jeho další optické vady (chromatická aberace), které dokáží znehodnotit kresbi objektivu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Muzete prosim uvest priklad dle Vaseho rozdeleni 1) spickoveho objektivu 2) objektivu stredni tridy?
Nerejpu, zajima me to...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já osobně za špičkové objektivy považuji např.:
Canon EF 50/1,2 USM nebo Canon EF 85/1,2 LII USM a většinu L-kových skel,
za střední třídu (opticky) potom něco jako :
CANON EF 70-300MM F/4-5.6 IS USM (vlastním) nebo CANON EF 85MM F/1.8 USM (plánuji zakoupit). Ta 70-300 např. na Canon 350ce (8Mpx) neměla chybu, ale na Canon 550 (18Mpx) už je na pokraji svých "sil" - už je ve větší míře poznat vliv právě chromatické aberace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa ten kto má € na drahšie telo, nebude konečný výsledok zabíjať lacnými objektívmi. Ešte som nevidel majiteľa 1D s nie L-kovými objektívmi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máš pravdu, ale podobné snímače se vždy později objeví i v zrcadlovkách nižších cenových kategorií a tam už L-kové skla majitelé nemají za standardní výbavu - nemohou si to dovolit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Krásný kus techniky, jen škoda těch 6 ciferných sum, kolik to stojí :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem si koupil digitální zrcadlovku. Je skvělé, kolik má megapixelů, RAW a jiné vychytávky. Ale zkuste si nechat vyvolat fotky z dovolené. Znáte někdo tip kdo vám slušně vyvolá fotografie?? To co mi přišlo z fotolabu bylo úděsné - po kompresi, neostré barvy tragedie, naprosto jiné snímky než ty co vidím na IPS panelu :-(. Dokonce to řekla i ta moje ženská.. A to je průser.. Jasně špatný..Pro mne jako uživatele začínají být fotoaparáty k vzteku, když k tomu není odpovídající vrstva služeb. K čemu super aparát, když Vám to nikdo nevyvolá...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já teda neví, ale běžné fotky z dovolené nechávám vyvolávat u Schleckera nebo FotoStaru a jsou naprosto v pořádku. To, že je něco zobrazeno na ISP displeji neznamená, že to nemůže zářit, jak nikdy žádný papír nebude...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

není to tak dlouho, co jsem se ptal jednoho provozovatele jednoho fotolabu, kde stále stojí postarší mašina na mokrej proces. prý už jen oni a fotoškoda v praze dělají fotky klasicky mokrým procesem, všude jinde se už jen tiskne. samozřejmě nemám možnost si to potvrdit, ale mám možnost si přímo porovnat výstupy z toho labu s těmi co jsem několikrát nechal dělat v cewe. prvně jmenovaný si vzal za 15×10 myslím 6kč, cewe tutéž velikost udělalo za 2kč. ten rozdíl byl rozhodně větší než 3×. cewe fotky jsou "výblitek", z toho labu je to radost pohledět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jaký mokrý proces máte na mysli? procesy se liší podle typu použitého filmu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, donedávna platilo, že nejlepší zálohování fotek je dát je udělat na papír, dnes se z papírových pozitivů stala spotřební záležitost - podívat se a vyhodit. Protože často po dvou, nejdéle po pěti letech, nejsou tištěné pozitivy ke koukání - a kvalita jde setrvale dolů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že Cewe má možnosť si vybrať "lepšiu" kvalitu, ktorá by mala byť ísť na klasický fotopapier, ale overené to žiaľ nemám.

Dávnejšie sme dávali robiť fotky v Happy-Foto a tie boli na Kodak Gold alebo Fuji papieroch, čo možno išlo klasickou cestou, ale ako je to momentálne neviem povedať...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám dobrou zkušenost s fotolabem Graffis v Praze-Dejvicích, v ulici Jugoslávských partyzánů. Chodil jsem tam osobně, takže poplatek asi 100 Kč za poslání fotek poštou pro mě nebyl relevantní. Pokud si člověk neřekne jinak, dělají tzv. komerční fotografie, tedy dělají úpravy barev, kontrastu atd. (ručně, ne automatem). Dá se ale říct, že nechcete žádné barevné korekce a oni to dodrží. Fotky formátu 13x18 a větší tisknou na velmi kvalitní fotopapír. Zkuste tam zavolat a poptejte se na možnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tisknu si u Skody a vzdy jsem byl spokojenej

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dal bych výrobcům zdarma radu: Udělat dva modely, které by se lišily jen rozlišením snímače. Jeden model rozumný a druhý s nesmyslným počtem pixelů. Ten druhý šumič by prodávali samozřejmě za víc. Všichni by byli spokojení: hlupáci, co machrují megapixely, fotografové i výrobci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono možno mať dve veľmi podobné telá na trhu sa nemusí vždy zdať výhodou. Možno toto je kompromis, ktorý umožní výrobcovi ušetriť na vývoji a výrobe.

Profíci si to kúpia bez rozdielu a výrobca na tom možno ešte aj zarobí. 1D bola lacnejšia a 1Ds asi drahšia ako tento nový model. Takto všetci zaplatia rovnako a možno v priemere viac ako keby si každý kúpil čo mu vyhovuje.

Mne osobne sa tento koncept páči viac. Máš naozaj univerzálne telo, ktoré použiješ aj tam kde chceš Full-frame a aj tam kde potrebuješ rýchlosť.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Prioritou prý už nejsou megapixely („jen“ 18 oproti předešlým 21), ale kvalita výstupu a rychlost"

Podľa mňa by tento koncept mohol uspieť, minimálne pre reportážnych fotografov je tých 18mpx postačujúcich. Možno pre bežné štúdio je to na hrane (ozaj pro štúdio asi používa aj tak väčšie formáty ako finofilm), ale keď pár rokov dozadu sa používalo aj 8mpx, tak by som to možno nebral ako posun zlým smerom.

Myslím si, že do uričitého formátu sa na fotke skôr prejavý šum ako nízke rozlíšenie, takže nižší šum by mohol poskytnúť lepšiu všeobecnú použiteľnosť...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.