Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Canon varuje před paměťovými kartami SanDisk CFast 2.0

Canon nepredpokladal, ze karticky nekdy budou mit cache, takze bud neposilaji sync/flush, nebo necekaji dostatecne dlouho na to, aby karta svoji cache vyprazdnila. Ale jo.. zvalime to na Sandisk :)
(mam tyto karty a jsou bezproblemove)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Chtelo by zkusit tu karticku v jinych masinkach, ale taky mi prijde ze to podelal Canon (a ted trapne zkousi hodit to na sandisk..)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

PRESNE ... tyhle karty mam v nikon D810 nafotim, vypnu fotak a sviti mi zelena dioda, ze porad zapisuje i kdyz je fotak uz vypnuty, tedy ze nemam vytahovat kartu.

Chyba je u Canonu a zvladne to vyresit upgrade FW a poslani spravneho prikazu pred vypnutim a vyckani na potvrzeni, ze se sync provedl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepříjemné pro SanDisk, který je etalonem kvality paměťových karet a první volba profesionálů.

P.S. Alespoň v perexu bych se vyhnul chybám: "Používání kombinace [...] vyúsťuje z poškozené fotografie."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že je více než podezřelé, že se chyba těch karet neprojevuje nikde jinde, než na tomhle jednom přístroji a všechna ostatní zařízení s nimi pracují správně. Skoro se zdá, že chyba není v kartě, ale ve foťáku... Nebo se Canon jako jediný pustil do využívání nějaké supr speciální funkcionality, kterou nikdo jiný nepoužívá, aby se chyba projevila?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

btw nedivil bych se, kdyby aktualizace fw spočívala prostě v tom, že po každém ukončení stisku spouště se na kartu zapíše 16MB dummy soubor, aby flushla buffer se snímkem do paměťovejch buněk. a při zapnutí se ten dummy zase smaže.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo dost hloupe - stacil by jeden 16M zapis pri vypnuti pristroje... OTOH blbcu je i mezi programatory dost ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a nebo odstranit skutečnou příčinu nikoliv to obrzličkou ojet.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Blbost nestačil. Leda v tom případě, že by se foťák poslal do servisu na přidání záložní baterie/kondenzátoru a detekce vyjmutí baterie a přidání do firmwaru zápis 16MB při detekování vyjmutí baterie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni se najdou magori co vyndavaj baterku za behu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to měl být magor? Když se čeká na záběr a dochází baterie, tak zdržovat se vypínáním je neúnosné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, vypnuti, coz je ukon priblizne na pul sekundy urcite desne zdrzuje vymenu baterky, ktera trva minimalne cvrt minuty... Pokud fotograf pouziva seriovy foceni, tak musi cekat i nekolik sekund nez se data zapisou na kartu at fotak vypina nebo ne...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by byla pěkně blbá karta, kdyby požadavek na nějaký ten bariérový sync/flush vracela jako vyřízený dřív, než jsou data opravdu v čipech :-)

Nějaký obecný low-level kontext:

https://patchwork.ozlabs.org/patch/184952/

Hmm... CFast karta má SATA rozhraní. To by mě zajímalo, jestli je v tomto ohledu blíž paralelnímu ATA nebo SCSI :-)

http://unix.stackexchange.com/questions/144561/in-what-sense-does-sata-t...

Uff... asi je to jedno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sandisk lze bez nadsázky označit za jednoho z hlavních tvůrců standardů paměťových karet (je to jediná firma, která vlastní patenty ke všem paměťovým kartám), takže inženýři v Canonu by si měli nastudovat specifikace toho, co chtějí použít ve svém zařízení a taky vyzkoušet v praxi ( to už bychom asi chtěli trochu moc). Tvrzení "Oni to zkazili, ale my to na vlastní náklady opravíme" mi připadá přitažené za vlasy už trochu moc. Zvlášť proto, že přesně vědí co to způsobuje a jak to opravit. ☺

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CFAST 2.0 patří pod CFA(Compact Flash Association) a Sandisk je jedním z členů kupodivu stejně jako Canon. Takže to rozhodně není jak popisujete. A dále ano pokud zjistím, že nějaká paměťová karta nefunguje podle daného standardu, tj. například nevyprázdní cache i když jí to přikážu(resp. potvrdí i když ještě neprovedla), tak jistě pro mě jako toho kdo jednoduše může měnit firmware není problém na to napsat patch. Ono totiž asi těžko budou stahovat ty karty a měnit jejich firmware, pokud to vůbec lze.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co tady spekulujete? chyba je u CANONu, mam tuhle kartu 64GB v Nikon D810 a funguje naprosto bez problemu, nikon ma dale diodu pro indikaci, ze se zapisuje.

Cache ma hlavne fotak, pokud i karta, OK, nikon zjevne posila sync prikaz pri vypnuti fotaku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.