Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CD-RW, Packet Writing, Mt.Rainier

Linux logo
Ve čtvrtém dílu našeho pravda trochu zaprášeného seriálu o vypalování v Linuxu se budeme věnovat nahrání multisession, CD-Extra ale i packet writingu a Mt.Rainier. Stále ještě zůstaneme v příkazovém řádku, ale již v příští části se postíme do grafických nadstaveb, takže si konečně užijí i ti méně zdatní. Opět nesmím zapomenout poděkovat serveru ABC linuxu, který nám tento text dovolil převzít.

Kapitoly článků

2.  CD-RW, Packet Writing, Mt.Rainier

CD-RW

Vypalování na přepisovatelná média musí mechanika podporovat. U naprosté většiny dnešních vypalovaček je to však samozřejmost. Pokud si přejete použít přepisovatelné CD stejným způsobem jako běžné CD-R, nic vám nebrání a jediná věc, kterou je nutno zmínit, je mazání médií. Aby bylo CD-RW připraveno pro další použití, použijte s cdrecordem příkaz blank. Zkusíte-li

cdrecord blank=help

vypíše cdrecord možné operace, které lze se zaplněným médiem provést. Nejčastěji asi využijete volby all nebo session, jejichž funkce je zřejmá.

Packet Writing

Packet Writing je metoda záznamu na CD-R nebo CD-RW, která umožňuje používat vypalovačku jako harddisk (dost pomalý harddisk...;) nebo třeba Floppy či ZIP disketovou mechaniku. Tedy zapisovat data po mnoha částech místo jako jeden blok (DAO) nebo po částech určených stopami (TAO). Není však pravidlem, že každá
vypalovačka, která zvládá zapisovat na CD-RW, dokáže také Packet Writing. Avšak opět platí, že u relativně nové (98 a později) se nespálíte.

Vzhledem k tomu (nejen), že tento způsob je realizován pomocí souborového systému UDF (Universal Disk Format), pro který zatím Linux nemá uspokojivou podporu, bude třeba se kvůli jeho zprovoznění vydat trochu komplikovanější cestou. Přestože cdrecord i jeho bratříček dvdrecord umožňují vypalovat image soubory s tímto formátem (především kvůli DVD), aby bylo možné prostě namountovat CD a kopírovat na něj soubory jako na každý jiný disk, je nutno podporu dostat i do jádra. Podívejme se tedy jak na to.

Začneme zazáplatováním kernelu. Jens Axboe, který má na svědomí většinu pokroku ohledně IDE, ATAPI a podobných věcí ve vývoji jádra, dal dohromady patch pro jádra 2.4.19 a 2.4.20 (starší jsou k dispozici, ale nezdají se být moc updatovány), jež obsahuje jednak podporu pro packetové zapisování (zatím pouze pro přepisovatelná CD-RW média) a rovněž novou verzi ovladače pro UDF filesystém od Linux UDF projektu. Pokud tedy chcete experimentovat, doporučuji použít nejnovější verzi patche (2) a tudíž i jádro 2.4.20 (s pár změnami by pravděpodobně šel aplikovat i na 2.4.21-pre4, ale rovnou se nechytil a dál jsem to nezkoumal...).

Patch předpokládá, že adresář se zdroji kernelu se bude jmenovat linux-packet. Po té, co soubor s patchem umístíme do adresáře, kde je i adresář s kernelem, tedy provedeme:

ln -s linux-2.4.20 linux-packet
bzcat packet-2.4.20-2.patch.bz2 | patch -p0 > log

Prohlédneme soubor log a přesvědčíme se, jestli všechno proběhlo v pořádku. Pokud ano, můžeme se pustit do konfigurace (a kompilace) kernelu. Při
make config/menuconfig/xconfig nás budou zajímat především následující volby:

Konfigurace jádra - Packet Writing
Položka v jádře Volba kompilace
Block devices
    Packet writing on CD/DVD media Y/M
File systems
    UDF file system support (read only) Y/M
       UDF write support (DANGEROUS) Y

Po úspěšné kompilaci, instalaci a rebootu (což ovšem předpokládá, že to nebudete, jako já, dělat ve tři hodiny ráno, kdy jsem si omylem vypnul při konfiguraci podporu ELF binárek...;) ještě budeme potřebovat zkompilovat (a nainstalovat) balíček programů udftools, který nám poskytne později důležitý program cdrwtool. Pak už stačí jen provést několik jednoduchých kroků tak, jak jsou popsány na (asi opuštěné) stránkce projektu packet-cd. Ve zkratce:

Pokud jste kompilovali podporu UDF a Packet Writing jako moduly, použijte třeba příkaz insmod k jejich natažení (tj. např.: insmod udf) - a nebo ještě lépe do souboru modules.conf přidejte řádek alias block-major-97 pktcdvd. Pak je třeba CD-RW disk naformátovat, což je vpravdě otravný proces. Manuálová stránka man cdrwtool je sice ukázkou stručnosti, ale hned zpočátku nám řekne, co chceme vědět. Totiž že příkaz

cdrwtool -d zařízení -q

disk vymaže, zformátuje a vytvoří na něm UDF (přičemž zařízení je samozřejmě umístění vaší vypalovačky - např.: /dev/scd0 -- ale vše funguje i při použití "ide-cd" ovladače, SCSI emulace není nutná). Dále vytvoříme packetové zařízení příkazem

mknod /dev/pktcdvd0 b 97 0

a přiřadíme jej k vypalovačce:

pktsetup /dev/pktcdvd0 zařízení

(po každém restartu je třeba provést znovu - Richard Downing připravil jednoduchý skriptík, který se, pokud jej strčíte do init.d, postará o právě popsané kroky při každém startu systému). A je to. Jestliže vše proběhlo hladce, měli byste mít možnost běžným příkazem mount připojit prázdné přepisovatelné CD a kopírovat na něj data (např.: mount /dev/pktcdvd0 /cdrw -t udf -o rw,noatime). Buďte však připraveni na občasná výrazná zpomalení systému (nejen) při zapisování (noatime vše nespasí...), "umountování" může také zabrat nepřiměřeně dlouho; prostě ještě není všechno úplně bez chybiček...

CD-MRW

Zkratka MRW (Mount Rainier reWritable) označuje relativně nový standard zápisu na CD-RW, který je významným vylepšením Packet Writing. Ačkoliv Mt. Rainier také používá druh paketového zápisu, není zde nutnost zdlouhavého formátování (které jste si mohli na vlastní kůži vyzkoušet, pokud se vám podařilo zprovoznit pktcdvd v předchozím odstavci...). Respektive, formátování probíhá zároveň se zápisem na pozadí, takže téměř vůbec nezdržuje. Kromě toho lze použít jakýkoliv souborový systém, nejsme omezeni pouze na UDF. Špatná zpráva je, že MRW nepodporuje spousta vypalovaček. Bližší informace o MRW viz Mount Rainier FAQ.

Podporu pro Linux napsal pro změnu Jens Axboe. Nicméně, vzhledem k tomu, že moje mechanika patří k těm starším, tak nemá podporu Mt. Rainier. DVD vypalovačku, kterou jsem měl tu příležitost nějakou dobu používat (a která MRW podporu měla - tedy aspoň myslím...), už také bohužel nemám, takže nemohu z první ruky poreferovat o tom, jak si tento linuxový ovladač stojí. Připadá mi, že by bylo zbytečné a především trochu nefér, kdybych přepisoval cizí zkušenosti, a proto na tomto místě poskytnu pouze odkazy, jež by vám mohly
usnadnit práci, budete-li se chtít poprat s touto záležitostí.

  • Jens oznamuje nový patch (určený pro 2.4.19-pre4, avšak mně se na 2.4.20 uchytil (a zkompiloval) více méně bez problému - offset max. +/- 4 řádky). E-mail obsahuje i poměrně podrobný návod (původní název utilitky "mtr" byl později změněn na "cdmrw" - Jens byl upozorněn, že se shoduje se jménem jiného programu).
  • Článek na root.cz, ve kterém autor shrnuje poznatky z předchozího mailu zkombinované s ukázkami využití zmiňovaných udftools.

Jak jsem předeslal na začátku, příští díl seriálu už bude konečně trošku barevnější, protože se budu věnovat grafickým front-endům pro programy, které jsme popisovali v tomto a předchozím díle. Pokud se v Linuxu teprve rozkoukáváte, a tyto dva díly na vás tedy fungovaly jako spolehlivý repelent, počkejte se soudem na příští týden.


Robert Krátký

Pozn. Martin: Opět musím připomenout, že článek je starý rok a půl, některé informace mohou a jsou již tedy zastaralé. Prosím, máte-li zájem, informujte o změnách v diskuzi. Děkuji.

Kapitoly článků
2.  CD-RW, Packet Writing, Mt.Rainier

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vypalování pod Linuxem II - díl 4.

Úterý, 25 Leden 2005 - 19:48 | Martin Bartoň | mmm: Mno, my se snažíme alespoň vydat něco. Ale...
Úterý, 25 Leden 2005 - 15:09 | Anonym | To: hmmm Ale proboha ! V Linuxu prece muzu palit...
Neděle, 23 Leden 2005 - 10:00 | Anonym | hmmm to by me zajimalo s jakou uspesnosti ;)navic...
Čtvrtek, 20 Leden 2005 - 12:11 | Chavez Ding | to hmm: Proboha co sem tahas neco jako je to...
Středa, 19 Leden 2005 - 17:26 | Martin Bartoň | peter: Něco napiš! Rádi ti to zaplatíme i...
Středa, 19 Leden 2005 - 16:42 | Anonym | to peter: jasne chlape ale pred tim musis projit...
Středa, 19 Leden 2005 - 16:15 | corwin78 | Peter: jedná se o starší článek, převzatý z...
Středa, 19 Leden 2005 - 15:47 | Anonym | to hmm: navod na vypalovanie v gnome desktope (na...
Středa, 19 Leden 2005 - 15:44 | Anonym | Celkovo sa mi zda tento serial zle vytvoreny (a...
Středa, 19 Leden 2005 - 11:01 | lto | Radim: pouzivam jeste Nero 5.5 a tam neni treba...

Zobrazit diskusi