Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CDDB vs Roxio

Paragraf malý
Firma Gracenote (správce CDDB) se s Roxiem předhání v žalobách. Jednou u soudu žaluje jeden, podruhé druhý. Bude velmi zajímavé sledovat, jak to všechno dopadne.

Než začneme, bylo by vhodné, aby jste měli jasno jaké CDDB bylo a jaké je nyní ve srovnání s FreeDB.

Roxio, tvůrce známého Easy CD Creatora, využívalo služeb firmy Gracenote, která se stará o CDDB. Jenže někomu v Roxiu se přestalo líbit, že musí za využívání CDDB platit a tak se rozhodli, že neobnoví licenci, která vypršela 22. dubna tohoto roku, a místo toho přejdou na FreeDB. Gracenote se pochopitelně tento postup nelíbil a tak v květnu zažalovala Roxio za to, že využívá nelegální FreeDB, jak tvrdí žalující strana. Podle představitelů Gracenote se snažili zastihnout i správce FreeDB, aby jim dali najevo svou nelibost a přesvědčení o nezákonosti FreeDB. Jenže to se jim nepovedlo, tak alespoň zkusili zažalovat Roxio. Tak mi to připadá.

Roxio si nic nenechalo líbit a vyrazilo do ofenzívy. Zažalovalo Gracenote, že nezískalo své patenty uplatněné v CDDB poctivou cestou. A že celá CDDB databáze by neměla být jen jejím majetkem, protože do ní dobrovolně přispívá spousta lidí po celém světě. Jako klíčový fakt označuje Roxio, že do této databáze lidé přispívali právě proto, že CDDB byla zdarma a tvářila se, že tak i nadále bude. Jenže nyní má mít jedna soukromá firma profit z příspěvků mnoha lidí, kteří tomuto věřili.

Na stranu Roxia se staví i fakt, že Gracenote nabídlo hudebním společnostem, že jim bude za nemalé peníze prodávat informace o tom, jaká CD lidi zajímají. Pokud uživatel CDDB udá svou adresu, je Gracenote schopno navíc začlenit daného uživatele do nějakého regionu a podávat ještě detailnější zprávy, kde jsou informace rozdělené podle regionů. V praxi to tedy znamená to, že zjišťujete-li nějakým programem v CDDB informaci o konkrétním CD, uloží se informace o vašem zjišťování do databází Gracenote a ti ji nadále budou prodávat.

Nyní to vypadá, že Roxio je hodná firma, která chce všem pomoci a zabránit tomu, aby něco co dobrovolně budovala spousta lidí schramstla jedna prohnaná firma. Jenže ono Roxio není taky žádný beránek. Jim jde především o to, aby za užívání databáze CD nemuseli platit ani cent. A nezapomeňte, že Roxio je dceřinou společností Adaptecu, který má také nějaký ten šrám na své pověsti. Stačí se podívat například na kauzu ASPI.

Diskuse ke článku CDDB vs Roxio

Žádné komentáře.