Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vega prý není vhodná pro podnikový segment, cena ale bude příznivá

Tak nevim, taky mate z toho smisene pocity?
Ladit dalsi novou platformu, kdyz nemam vyladenou a stabilizovanou ani tu starsi a co vic, nemam ani co prodavat..hmm..co mi to jen pripomina...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vy si myslíte, že to je niekedy inak

GPU Fiji nevzniká v Koreji, tam je jen dokončeno pouzdro - podívejte se jak
23. 6. 2015

Samotné GPU vzniká, což je i oficiálně potvrzené, u TSMC na jejím 28nm procesu. Na kompletním procesu výroby celého čipu včetně pouzdra se ale podílí celá řada firem (AMD tvrdí, že vše, co je zahrnuto se od úplného počátku připravovalo asi 7-8,5 roku)
http://diit.cz/clanek/gpu-fiji-interposer-vyroba
http://ieeexplore.ieee.org/document/7545612/

Dobre HBM je bol extrémy vývoj, ale 4-5 rokov je bežný čas vývoja CPU/GPU, takže tých generácií sa vyvíja oveľa viac ako dve/tri naraz

Edit: Doplnenie
GPU Fiji: 596 mm², interposer: 1011 mm² a 8,5 roku práce navrch 18. 6. 2015
http://diit.cz/clanek/amd-fiji-rozmery-jadra/diskuse794903/diskuseHardwa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze vyvoj chce svuj cas a ze se cykly vyvoje a prodeje prekryvaji tomu rozumim. Ale abych postavil skoro 50% portfolia na (ekvivalent 1080Ti, 1080, 1070) na uplne novem produktu, k tomu jeste mel vlastne novy Polaris, druhy novy produkt a k tomu jeste riskoval pouziti nove nezvladnute pametove technologie HBM2...no nevim, to podle mne je opravdu dost spatny risk management.
Kazdopadne se to ted naplno projevuje.. chybeji produkty vic nez rok. Absolutni dominance konkurence v techto segmentech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"vyjádřením marketingového ředitele MSI, kterého překvapily energetické nároky karty" Vie ma niekto odkázať na to vyjadrenie, kde explicitne spomína prekvapivo vysokú spotrebu? Ja len, že prekvapenie môže byť aj to pozitívne, nielen negatívne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Áno, ale tam to tiež nikde nie je. Iba článok tak nejak konštatuje vysokú spotrebu. Ale to vyjadrenie toho človeka kde konkrétne on je prekvapený zo spotreby (v negatívnom zmysle).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz tak se meli vyprdnout na uplny Highend a poskladat aspon jeste jeden Polaris, aby pokryl aspon 1070. Pak si mohli hrat dal...takhle mi to prijde fakt ujete. Navrhovat 2 ruzne architektury v jeden momen (Polaris, Veka) jeste s neexistujicima pametma v te dobe, nutnosti interposeru, atd.. tomu rikam "risc management" :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže to není tak jednoduché. 1070 je pro běžného FHD hráče úplně zbytečný overkill, ona ta 580 / 570 / 480 / 470 v pohodě stačí prakticky na cokoli. V AMD se podle mého někde rozhodli, že vydají produkt, který "v podstatě stačí (ve FHD) na cokoli" a když ne, dotáhne se to freesyncem a je vymalováno.

Jenomže pak tady vznikl hype, že 1070 je lepší a že to člověk musí potřebovat. Proč to potřebuje? Nevím. Má to víc imaginárních FPS, které běžný člověk nezobrazí.

Já celkem chápu 1080 a 1080Ti - to je na 4K a VR. Dobře. Ale 1070 mi není moc jasná. 4K moc neutáhne, ve FHD je to proti RX580 / RX570 jedno - nemá žádnou přidanou hodnotu. Asi je to někde na nějaké to mezirozlišení. Každopádně moc nevidím důvod, proč by se zrovna do ní měl strefovat mainstream, ten má AMD nastavený víc než dobře.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stačí ako stačí. Veľa ľudí už má 2K monitor. Tie už sú dnes celkom dostupné. A to ani nehovorím o 120Hz a 144Hz monitoroch. Stačí jedna 580tka aspoň na 144Hz FHD monitor?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nestačí. Ale myslím si, že tady ty prašivé většinou TNka nejsou úplně normální, spíš vidím po okolí hodně 4K monitorů, které fungují někde mezi 60 a 80Hz, na které je i 1070 krátká. Podle mého je teď mainstream hraní v FHD a práce ve 4K tady na těch potvorách.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hodně běžných lidí nemá ani FHD a kupodivu jim to stačí... těch lidí co mají herní stroje monitorem s větším jak FHD rozlišením aTN panelem je opravdu poskrovnu....bohužel cenový i kvalitativní vývoj monitorů dlouhá léta v low end a mainstreamove třídě neuvěřitelně stagnuje (kdyby to bylo jinak těžko by si ospravedlnili cenu profi třídy) a průměrný monitor dnes stojí kolem 8-10 tis. a dejme si ruku na srdce spousta lidí není ochotno investovat víc jak 3-5 tisíc....a podle toho to pak vypadá že se pořád ve velkém prodávají s drobnými obměnami zastaralé panely...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorat ze 1070 je karta, ktera je jeste v dohledu "beznych hracu", aspon na zapade. Krome toho, spousta lidi, si karty kupuje na vice let dopredu, takze investice do 30-40% vykonu navic pro toho, kdo ty penize ma, je ok. A jinak souhlasim s Markem, ze na 1440p je to akorat, a pro lidi co ty monitory maji je to dobra volba. Podle mne to AMD v tomhle pojelo a zbytecne ztraceji hrace.
Vzdyt se podivej na stream, kolik jich tam je.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1070 overkill na FHD + 1080/Ti na 4k... hahaha
samozrejme pokud hrajete ve 30 FPS tak ano, ale jinak vubec
ale aspon sem se po ranu zasmal

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S 1080tkou sa dajú niektoré hry zahrať v 4K v dobrých FPS. Ako napríklad Doom, ktorý v pohode išiel nad 60 vo väčšine prípadov. Normalne okolo 70. Ale často je treba ísť do 2K rozlíšenia. Predsa len je lepšie 50-60 FPS v 2K ako 30 s prepadmi v 4K. taký Fallout 4 Far Harbor kľudne aj s 2K padol na 38 FPS sem tam. Aj keď tu musím napísať, že používam HD textúry a pár grafických módov pre vylepšenie vizuálu prostredia.
Na 4K proste vo väčšine prípadov 1080tka nestačí a na lepšie hry ani na VR (bavíme sa o najvyšších nastaveniach pričom vo VR je dôležitý supersampling kvôli AA).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

presne, 1070 napriklad skape na FHD v Ghost Recon Wildlands a tak by se dalo pokracovat
vubec treba nechapu proc marketujou xbox one x jako 4k...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To nechápem ani ja. XboX One X sa na reálne 4K ani nepozrie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak na 4k lepší než snížit rozlišení je snížit, či vypnout AA. A případně nějak pohrát s dalším nastavením.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AA nepoužívam. Mám 27'' 4K monitor a tam to vôbec netreba. Skôr je problém v hrách ako Fallout 4 s kolísaním FPS. S rôznymi grafickými módami a s Godrays ide výkon rýchlo dolu alebo kolísa vo veľkom intervale. Ak chcem mať stabilné FPS s G-Sync, tak musím ísť na 2K. Tam to mám potom na 40 a viac FPS. V niektorých častiach to sem tam spadlo na 38. Potom taký Deus Ex sa určite nedá tiež hrať na plné v 4K a to ani s vypnutým AA. Witcher 3 ak chceš mať Hairworks (ani nie tak kvôli Geraltovi ako kvôli rôznym príšerám a zvieratám, ktoré vyzerajú potom o dosť lepšie), tak detto. No proste chcelo by to 2080 Ti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, Deus Ex Mankind Divided ve 4k na 1080? Ani ve snu, 60 FPS neudřží ani na 2K!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, aneb nějak si přeci musíme odůvodnit, že AMD má v segmentu 1070 a výš úplný píp...
Dnes jsou už i některé hry, kde 1070 se na FHD dokáže pěkně zapotit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jmenuj mi tři, které neutáhne RX 570. Jinak problém bez freesnycu je v tom, že jakmile se člověk dostane třeba na 55FPS, hned to jde hrozně vidět. S freesyncem je občasný krátkodobý pokles klidně pod 50 velmi těžko spozorovatelný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží co myslíš tím neutáhne, já třeba rád hraju na vysoké nastavení s fps co nejblíže k 60ti.
Už tu některé hry byly zmiňované v diskuzi, ale dobrá tedy napíšu ti 3.

GTA 5
Witcher 3
GR Wildlands
...a dalo by se pokračovat.

No ale pokud někomu stačí nižší detaily tak prosim. Netvrdím, že je neutáhne, ale např. v těchto hrách bude 1070 jinde a i opodstaněnou...k tvému prvnímu příspěvku...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu by se dalo úplně stejně argumentovat ve smyslu. Chceš hrát na ULTRA s max vyhlazováním? No tak se nediv že ti to 1070 neutáhne, ani 1080/ti. Od toho je tam volba. Např. u 1440p 27" monitoru vyhlazování používám to nejnižší (mimo FXAA) nebo ho vůbec nepoužívám. Rozdíl je vidět jen na statických obrázcích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja na 4K na 27'' monitore nepoužívam AA už vôbec. Tým pádom výkon zostáva na iné detaily.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, každý si to může navolit dle své potřeby...to je věc jiná...jde tu o to tvrdit o 1070, že nemá své místo a žádné benefity na FHD oproti konkurenčním slabším kartám je nesmysl (viz. xvaskův příspěvek výše). Všichni víme, že některé hry ji dokážou pěkně naložit, co to pak udělá s o pěkný kus slabší 570kou?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Witcher 3 normálně hraju, jede v pohodě na ultra - jak je vidět třeba tady: http://www.tomshardware.com/reviews/amd-radeon-rx-570-4gb,5028-14.html - 66 FPS průměr a 56 min v pohodě "ořízne" freesync. GR Wildlands (nemám) má taky průměr okolo 50 FPS, tam je těch spodních 40 už na pováženou, ale je potřeba se podívat, kdo to kdy testoval, protože to opravoval driver. No a GTA 5 je žumpovní konverze, která jede na nejvyšší detaily stejně jak se mu zachce seká se úplně na čemkoli - a na 570ce jede k 90 FPS a minimum má 56.

Klidně můžem pokračovat "recenzově" ještě horšími případy - ROTR je na 570ce podle testů úplně v háji a nejde hrát, minimum 6 FPS!: http://www.tomshardware.com/reviews/amd-radeon-rx-570-4gb,5028-11.html - což je sice dobrá teorie, problém je v tom, že jsem jej včera mastil celý večer a jede úplně plynule se vším na "ultra" a textrurami jenom na "Very high". Pevně věřím, že ve slepém testu by na FHD byly "Ultra" a "Very high" textury k nerozeznání - díval jsem se, můžeš je přehazovat v menu bez restartu hry, možná by se to vizuálně projevilo ve 4K. Každopádně na to je potřeba více, než 4GB VRAM - úplně v pohodě to pak jede na 8GB kartách.

Atd. Co tam máš dál?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal, když někomu stačí hrát ne úplně naplno tak budiž. Je jasné pokud si někdo rozumně nastaví detaily, zahraje si dobře i na 570ce, to nerozporuju, ale kdo chce víc tak tam je místo už pro 1070 a o tom se tu bavíme. Prostě kdo chce hrát na ultra nastavení včetně vyhlazování, tak tam se ve všech hrách nechytne ani 1070 natož 570.
Jen by mě zajímalo kde jsi na GTA5 vzal na 570ce až 90 fps, když na 1070 a to není úplně vše zaplé se horkotěžko dostane k 60 fps a minimama padá až k 30ti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo znamená utiahnuť hru? Myslíš na najnižšie detaily? Viem si predstaviť, že 570tka na stredné až nízke detaily rozbehá v hrateľných FPS na FHD asi všetko (až na pár málo výnimiek). Potom to už závisí od človeka či mu bude niečo chýbať alebo nie. Niekto by bol s takým výsledkom spokojný, iný človek zasa nie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaké nejnižší detaily? My tady hledáme tři tituly, které je nutné stáhnout z "Ultra" na "Very high" a zatím máme leda tak prd. Chci vidět něco, kde bude na "Very high" průměr pod 50 FPS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nevím kdo co hledá, ale já tady vyjmenuju 3 tituly, na kterých v FHD na mé vodou chlazené ale netaktěné 1080 (~1860Mhz) živené 4790k nemůžu zapnout maximální kvalitu abych dosáhl minima 60FPS (a se synchronizací je to také průměr a maximum, prostě konstantních 60FPS):

The Division - max out nastavení není možné, je třeba vypnout HFTS stíny, lze provozovat jen PCSS (ani jedno není součástí ultra nastavení), což je mimochodem to absolultně nejlepší na té hře, nelze mít SMAA... Samozřejmost je mít rendering resolution na 100%.

Witcher 3 - maxed out nastavení, mívá dropy pod 60. Je potřeba snížit AA z 8x na 4x u hairworks, pak to drží 60FPS slušně.

RotTR v DX11, maxed out (VXAO), 2xSSAA je maximum možné. V DX12 nejsou VXAO stíny, jsou tam menší dropy pod 60FPS než v DX11.

AC:Syndicate, maxed out.... FXAA je jediná možnost jak nemít dropy pod 60FPS. Jakýkoli jiný AA nepřipadá v úvahu.

Ještě jednom připomínám že maxed out není ultra, u některých her, třeba Division, je ultra hodně ořezané oproti tomu co ta karta umí.

A opět bavíme se tu o GTX1080 ne o 1070 Nedokážu si představit jak by o polovinu slabší RX570 tohle dávala stejně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak poznáš, že má něco dropy pod 60? Jedeš bez G-sync? Jinak ten Tomb Raider - to už mi přijde fakt nemocné, že si to přepneš do DX11, aby to mělo vyšší požadavky a pak to teprve využilo pořádně grafiku. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nové tituly běžně vyžadují GTX1070, 1080 i 1080Ti pro FHD hraní a 60FPS.

Doporučené HW požadavky nejsou pro 60FPS v ultra/max nastavení, většinou se týkají středních nastavení. Microsoft například uvádí optimální HW, tzn 60FPS na FHD v max detailech a tam jsem naposled viděl GTX1080Ti.

Z vlastní zkušenosti vím že GTX1080 není žádné terno a mnohé hry si člověk toužící po 60FPS (minima, ne nějaký nesmyslný průměr) musí odpustit některé grafické nastavení. Nemalý počet novějších her tohle nezvládá ani na 1070.

4k je v tomto směru dost bídné. Witchera jsem schopný na GTX1080 hrát jen s lockem na 30FPS (na tenhle typ hry je to ok), podobně třeba AC:Syndicate, některé hry je ale lepší pustit ve FHD. Ono jde dosáhnout i těch 60FPS, ale pak se bavíme o hodně bídných detailech, to ale to 4k ztrácí zcela význam.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na 4K by to chcelo 2 krát tak výkonnú kartu ako je 1080tka. A tam ešte nie sme.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S tím naprosto souhlasím, asi před měsícem jsem si na hraní koupil 40" 4k TV, která mi na stole nahradila 29" Ultrawide monitor. Po 1080Ti docela pokukuju, těch téměř 40% výkonu navíc oproti 1080 vypadá hodně lákavě a ještě víc mě láká 11GB paměti, 8GB mě v poslední době výrazně limituje.

Když si člověk trošku pohraje s nastavením, tak na té 1080Ti jistě dost věcí na těch 60FPS vytlačí, ale znamená to že to co získá 4k ztratí na detailech.

U Vegy nepočítám že by se stala absolutní špičkou a i kdyby, nepředpokládám že by 1080Ti měla šanci přetlačit o víc než několik procent. Snad v tomto s výkonem pohne Volta, ale od Volty nečekám zase tolik, přeci jen loňský skok 22-16nm s 70% výkonu navíc byl zásadnější než nynější 16-12nm. Pokud Volta přinese 50% výkonu navíc oproti Pascalu, bylo by to naprosto dokonalé, bohužel to ale vidím že se výkon pohne tak o 30 max 40%.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z toho čo som čítal ohľadom výrobných procesov, tak sa mi zdá, že 12nm je len vylepšený 16nm. Takže aj tých 30% by bolo super. 50% by ma prekvapilo. Každopádne stále sa dá zväčšiť plocha čipu a natlačiť tam viac stream procesorov a iných súčastí. Takže aj tam sa dá niečo nahnať.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cos koupil, jestli se můžu zeptat, HiSense "na pokusy" za 10k nebo jsi do ní natlačil? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

TV? Koupil jsem to nejlevnější co jsem měl naproti baráku, pro mé potřeby více než dostatečné. Větší TV už se mi nevešla na stůl a ani vzhledem k pozorovací vzdálenosti to není žádná hitparáda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám pocit, že ich NV s vyšším segementom, ako sa hovorí, nachytala na hruškách. A aby boli výkonom čo najbližšie, musia šponovať Vegu na hranici možností. Je celkom možné, že museli májové vydanie odložiť, aby počkali na lepšiu revíziu čipu, s ktorou by sa posunuli o niečo dopredu. Tomu by odpovedali aj náznaky na vysokú spotrebu. Tak snáď to vo výsledku nebude žiadna tragédia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za vše může HBM2 a jejich zmetkovost, nic víc za tím nehledej.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Že budou s HBM2 problémy se dalo čekat (i s HBM byly). Prostě se ukázalo, že rozhodnutí nVidie, že není nutné se do HBM za každou cenu cpát, bylo prostě prozíravější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě kvůli té zkušenosti s HBM bych očekával, že AMD s HBM2 už chybu v plánování neudělá. IMHO jsou důvody odkladu v samotném GPU - jinak jsou v AMD fakt dementi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja na tom nevidim ujeteho nic.
Co se tyka Vegy tak se darict ze ji AMD potrebuje uz jen kvuli tomu aby si otestovala nove NCU, HBCC, IF atd. pro jijich vyuziti v Navi. V tomhle pripade, bych naopak povazoval za velky risk prijit s kompletne novou architekturou bez toho, aby alespon zakladni prvky byly otestovany.
Vicemene se da rict ze Vega je pro AMD testovacim kamenem pro Navi co se technologie tyka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tezari se tesi, Vega bude uvedena o mesic jenom na papire, realni dostupnost s RX 500 radou mozna na zacatku noveho roku, Bitcoin aktualne 2474 dolaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle grafu to vypada, ze tezari brzo zacnou brecet a hromadne prodavat grafiky :-D Letadlu nejak zacina dochazet palivo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem žádným fandou Vegy FE, ale zajímá mě klasická Vega, ta by podle serveru videocartz.com měla mít 250 TDP co ž je stejné jako u 1080Ti takže houby zle.Dávají si na čas to jo, a nejvíc keců má Crha, který si jí nikdy nekoupí. Pravda...já taky ne :D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RX Vega nemůže mít nižší TDP než Vega FE, když má běžet na stejných či vyšších taktech. To by muselo jít o jinou revizi čipu, čemuž zatím nic nenasvědčuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ok chápu, třeba je to blátotlačka

https://videocardz.net/amd-radeon-rx-vega

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to nejsou oficiální specifikace

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ok chápu, třeba je to blátotlačka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prdíme na Jardu, skalp má jožin ... Hm, mě taky nezajímá tahle obluda, ale spíš její sestřenice v APU... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Staci konkurent 1070. 500€ je sialena cena zato.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.