Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Centrální čiplet Navi 31 měří zhruba 350 mm²

Na redukci plochy mohlo také pomoci to, že se používá nějaký trochu vylepšený "N5+" (jestli je teda vyráběný na 5nm) proces který víc redukuje plochu ale ostatní vlastnosti (frekvence/spotřeba) zůstávají. A nebo je prostě vyráběný na nějaké variantě N4, jen se o tom nemluví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD tvrdi ze 5nm bude mat 2x vyssiu densitu.
https://www.youtube.com/watch?v=ECHhuvuiNzs&t=1967s
6nm proces ma o 18% vyssiu nez 7nm.
https://www.tomshardware.com/news/amds-6nm-ryzen-6000-rembrandt-chips-ha...
Velkost cipu 7900XT je 350 + 240 mm².
Teoreticky 7nm monolit by mal 350 * 2 + 240 * 1.18 = 983.2 mm².
6900XT mal 520 mm². Novy cip je relativne 1.89x vacsi.

Podobne 3DCenter tvrdi ze 6900XT cip je velky 375 mm² bez cache a memory controlerov. Z toho vychadza ze 350 * 2 / 375 = 1.87x, teda novy centralny cip je relativne 1.87x vacsi.

Zrejme pridali VLIW2, co znizi naroky na pocet tranzistorov, ale znizi to i IPC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten odhad 3DCenter čistě na základě vynásobení jednotek a odečtení toho, co v centrálním čipletu nebude, byl dost podstřelený, protože nepočítali s prvky, které naopak přibudou (jako třeba šest rozhraní pro připojení MCD čipletů). Takže těch 350 mm² by byla podstatně výraznější redukce plochy (než by se mohlo zdát z odhadu 3DCenter).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ešte par mesiacov do uvedenia zostava, to znamena že ešte vela kačic vyplava na povrh.
Koho to zaujima ako skutočne na tom NAVI 31 je, ten si pozrie Apple ktory ho testuje od 2020 celkom j o tom dosť popisane :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No... koukám, že už jsou zas plné diskuze trollingu, jak toto nemůže stačit ani na RTX 4090, tak to bude ještě bžundy kopec, až toto očesané, maličké jadérko, maličký chipletík s málo shadery, s málo tranzistory a s nízkým TDP, tato srajda ještě vyklepe kožuch i tomu upocenému 800W Titanu, gigantické bestii, na to musím ještě sehnat aspoň pár plných kýblů popcornu, protože to se bude ještě ten antiAMD club divit, co tento brouček dokáže.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to víš že jo :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Malej, ale šikovnej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD mám raději, ale takovéto fanatické výkřiky jí spíš ublíží, než pomohou. Nvidia je silný soupeř a bitva to rozhodně nebude jednoduchá. Ale už se těším na uvedení a první nestranné porovnání výsledků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha ja měl za to že mělo být více výpočetních cipletu. Ono nakonec nic?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Údajně existuje i projekt se dvěma GCD s 8192 SP na každém (2× GCD z Navi 32?), ale to není Navi 31.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stačí už jediné.
Aby ty grafiky s těmahle super čipletama někdo vyrobil a dovez i do ČR v množství, které bude odpovídat poptávce.
Aby se zas nestalo, že jsem čekal na RX6800(XT) tak dlouho, až jsem koupil RTX3080.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přestaň trollit a nedělej blbýho. Moc dobře víš, jak to s RX 6800 XT bylo a nevycházela jeden čas zrovna nejlíp, moc jich nebylo a byly nesmyslně předražené, ale suplovala ji vždycky RX 6900 XT, kterých prostě bylo víc, dala se klidně sehnat dokonce levněji než RTX 3080 a z nějakého důvodu i RX 6800 XT, přičemž byla samozřejmě i o tier výkonnější než RTX 3080.

Já vím... ono se říkalo, že to je taková special limited edition, binované kusy a nikdy jich moc nebude... samozřejmě opět jen jeden velký internetový hoax a damage control... asi jako jak měla mít N31 výkon jak RTX 3070 a možná jen lízat RTX 3080... takže jak bylo jasné, že toto moc nedopadne, tak se vymyslel aspoň tento nesmysl.

Srandovní ty články, co o Navi 2x po netu kolovaly... jedna větší lež než druhá a trollové to pálily s takovou kadencí, že tomu nakonec každý uvěřil.

A nyní se minulost opakuje znova... opět plná huba bullshitingu, jak je AMD ztracené, protože toto a tamto, vše na 3x překroucené a všude nablito hromada sraček, jakdybych četl nějaký článek z bulvárního Blesku... je to úplně ta samá situace jak s RDNA2.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zdar,
mel jsem na mysli, ze jsem uvazoval o RX 6800 nebo o RX 6800XT. Ani jedna grafika nebyla!!! Nakonec jsem koupil RTX 3080 za cenu hodne pod tehdejsi cenou RX 6800.
Muj kamarad, uplnej AMD fanatik take porad premyslel, kterou grafiku od AMD koupit. Dokonce premyslel i o RX 6700XT. Nakonec koupil RTX 3070, protoze byla levnejsi a hlavne byla v obchode!!!

Chapu, ze chces na tohle AMD fiasko zapomenout, ale ja si moc dobre pamatuju, jak nam AMD i jim nakloneni novinari predvadeli uzasne zpravy o tom, jak AMD grafiky rozdrti NVidii. Dopadlo to tak, ze si uzivatele zase nakoupili NVidie, protoze to byly jedine grafiky na trhu.
Ale presto AMDecku fandim a proto pisu dopredu, ze jsou ty zpravy o RDNA3 krasne, ale je treba je promenit na grafiky k dispozici v obchodech pro hrace, protoze pokud se to zase nepodari, nakonec nebudou mit o optimalizace pro AMD zajem ani vyvojari.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Dopadlo to tak, ze si uzivatele zase nakoupili NVidie, protoze to byly jedine grafiky na trhu.

Mas selektivni (a nebo deravou) pamet. Dopadlo to tak, ze lidi kupovali to, co bylo v danem obdobi k dostani a bylo vyhodnejsi. Par mesicu to byla Nvidia, par mesicu zase AMD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Klasický tvůj kafemlejnek plný hovínek... pořád opakuješ ty samé nesmysly co ti tu už byly několikrát vyvráceny. Takže znovu... chtěl jsi RX 6800 XT která nebyla, pořád něco plácáš o její nedostupnosti... ok, opravdu nebyla... ale důvod proč jsi potom nechtěl tu RX 6900 XT, kterých bylo všude dost...? záhada.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"důvod proč jsi potom nechtěl tu RX 6900 XT?"

Cena! RTX3080 jsem koupil za 23.500,- Strop jsem mel na 25K.

A k druhemu komentari vedle reknu to same, ceny .... Ve vysledku se pomer hracskych grafik NVidia/AMD nijak nevychylil z predchoziho obdobi. Pritom je to AMD, kdo zoufale potrebuje zvysit podil na trhu.
Situace AMD x NVidia je proste diametralne odlisna od situace AMD x Intel. S Intelem vyhrava AMD skoro ve vsem snad vyjma cen, ale ani to neni velke drama a ma drazsi hlavne procesory nizsi vykonove tridy, kde stejne nejsou zadne velke marze. S NVidii je to v necem plichta, v necem vede NVidia a konkurencni ceny ma AMD naopak pouze v te nizsi vykonove tride. Proto si preji, aby RDNA3 bylo cenove i vykonove konkurence schopne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zaprvé, to co jste napsal v předchozím příspěvku, jako že kamarád AMD fanatik si koupil nvidia kartu, popírá druhé to první. Z vlastní zkušenosti vím, že OPRAVDOVÝ fanatik si nic z druhého tábora NIKDY, za ŽÁDNÝCH okolností nekoupí. Pokud ano, není opravdovým fanatikem.
Zadruhé, AMD opravdu zoufale zvýšit podíl dGPU na trhu nepotřebovala, protože z těch kapacit co měla, dala přednost tomu, co jí vydělávalo násobně více, což byl segment server CPU, něco notebooky, potom až desktop CPU a až na poslední řadě grafiky, takže u GPUček zvolila spíše udržovací taktiku. Teď, s novou generací a novým výrobním procesem a čipletový designem, to může být vše jinak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi az takovy fanousek AMD neni, to mas asi pravdu, ale mele o nich furt. :-)

AMD skutecne v tu chvili mela vyhodnejsi moznosti jinde, ale at se potom nedivi, ze treba Cyberpunk funguje lepe na NVidiich, kdyz proste vyvojari to optimalizuji pro vetsinovou platformu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Cena! RTX3080 jsem koupil za 23.500,- Strop jsem mel na 25K.“

A znovu ta stejná lež jako věž. RX 6900 XT vždycky byly a byly za velmi konkurenceschopnou cenu, jen tvé selektivní vidění to asi jaksi nepostřehlo.

https://web.archive.org/web/20211103195544/https://www.alza.cz/graficke-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

R-Maxa ignoruj, v dobrej viere sme mu tu svojho casu davali rady, kde a ako nakupovat, ale on trpi nejakou vadou. Takze cele tie jeho vyplody vlastne nie su proti Radeonom, ale CZC/Alze, lebo R-Max nie je schopny do vyhladavaca napisat ine url linky. R-Max je len jednoduchy. zvlada len maximalne adresu so 4ks pismen, a preto je aj na diit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednoduche, vlezl jsem na Alzu, na CZC, na Bohemku, na Mironet a na Softcom. Nejlevneji skladem byla RTX3080 za 23.500 a RX6900XT za 34.000, nebylo co resit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, hlavně že i RX 6950 XT už stojí 30, tak byla určitě dražší.
Hele... pokud jen trollíš, tak to aspoň řekni, doufám že jo, protože už mám o tebe trochu strach, představa, že toto myslíš vážně, je docela děsivá, protože lžeš jak když tiskne.

https://graficke-karty.heureka.cz/asrock-radeon-rx-6900-xt-phantom-gamin...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protoze jses zaryty fanousek, tak si me komentare prekrucujes tak, aby to pro AMD nebylo tak zle, jak to je. Chapu to.

Ja ale mluvim jen o tom, co jsem sam zazil a o cenach, jak byly nastavene v dobe, kdy jsem kupoval grafiku. Mimochodem se ale staci podivat na dnesni Alzu nebo dnesni CZC a zjistit, ze situace se stale nezmenila, RTX3070 a RTX3080 jsou stale levnejsi nez relevantni konkurence.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Čoveče, ty každého kolem sebe, kdo ti vyvrací ty tvoje bludy, akorát obviňuješ z fanouškovství či fanatictví... a není to náhodou tak, že jen ty sám seš ten největší fanatik široko daleko, takže to pak jen z tvého pohledu tak všeci vypadají?:)

On je průser v tom, že lidi zfanatizovaní marketingem si ani moc nemají jak uvědomit, že jsou oni ti zfanatizovaní, to je prostě síla marketingu a důvod, proč se dělá a nutno uznat, že Nvidie ho prostě dělá hodně dobře...

Je běžné, že pak tito fanatici obviňují všechny kolem sebe, protože jsou přesvědčeni, že ti druzí jsou přece ti zfanatizovaní a nemají pravdu... možná by ses mohl aspoň zkusit nad tím někdy zamyslet, jestli nejsi sám náhodou tento případ, jen si to uvědomit, čím dřív tím líp.

„RTX3070 a RTX3080 jsou stale levnejsi nez relevantni konkurence.“

Opět lež zas a znovu už po několikáté.

RX 6900 XT skladem už od 24K https://graficke-karty.heureka.cz/f:2642:41622386;s:1/?o=4, RTX 3080 „jen“ od 22K https://graficke-karty.heureka.cz/f:2642:41174001;s:1/?o=4, ale jak už jsi sám poznamenal, to je konkurence pro RX 6800 XT, rozhodně ne pro RX 6900 XT, která je zdařilou konkurencí minimálně pro RTX 3080 Ti, ta už je ale až za 29K https://graficke-karty.heureka.cz/f:2642:41919718;s:1/?o=4 a ta RX 6800 XT, ta už je jen za 19K https://graficke-karty.heureka.cz/f:2642:41833383;s:1/, takže zas pod cenou konkurence...

Takže, prosím, už přestaň trashtalkovat, děkuji... že budeš opakovat stejnou lež pořád dokola (že nemá AMD konkurenceschopné ceny), tak se z toho pravda nikdy nestane, jen možná někoho přesvědčíš, že to pravda je, ale ve skutečnosti je AMD už dlouho výhodnější, stačí to netřídit selektivně, ale ty to jinak ani neumíš, ty vidíš pořád jen nějaké vyšší ceny u AMD, jenže je vidíš akorát sám, protože je chceš vidět, aby sis obhájil „svou“ značku, my všeci ostatní vidíme pravý opak... divné, že?:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skoro bych řekl, že nemluví o aktuálním stavu, ale o stavu tak před půl rokem ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.