Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ceny nemovitostí u továren TSMC raketově rostou, ta za $100 mld. otevře 6 nových

heh no kdyz si vzpomenu jak se intel za nedostupnosti covfefelake chlubil, ze vrazil do rozsireni vyroby celou miliardu.. ((:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S Čínou za zády. To bude zajímavé, až to zkusí ukradnout...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

podle toho ami generala do 6let. a pak zacne "tough chip diplomacy" :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedodává jim výrobní technologie firma z Nizozemí ? To by je mohlo držet trochu v šachu, i když s tím kolik mají lidí a prostředků ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čína v rámci vytvoření vlastních kapacit (HSMC) zkrachovala. Jé náhoda, že přesně v té době řinčení zbraní kolem Taiwanu zintenzivnilo?
Oni ani nemusí chtít ukrást jenom fabriky jako takové, ale chlavně těch několik tisíc lidí v nich pracujících.
Moc bych se nedivil, kdyby kuli tomu odstartoval další globální konflikt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hele a jak to kradeni lidi cinou probiha? to do tsmc najede cinska armada, da vedoucimu pistoli ke spanku a prinuti ho vydat vsechny zamestnanace, ktery pak nasilim odvlecou do ciny? ((:

ja jsem dotedka cet jen o nabidkach, kdy cina schopnejm lidem plati vic nez tsmc.. (: nebo to jen blbe chapu a nabidka lepsich penez od usa je svoboda a demokracie, kdezto nabidka lepsich penez od ciny je zlodejina a komunismus?? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tam bude nadvláda ČLR tak úplně jednoduše, stejně jako to bylo u nás. Dají jim umístěnku a nikdo se s nimi dál nebaví. Ve chvíli, kdy máte takovoto formu vládní moci tak už jakákoliv osobní volba začíná být dost omezená. Jak říkám, stačí se podívat do ani ne tak vzdálené minulosti u nás - i tady to bylo dobře prošlapané. A Čína je v tom dnes mnohem dál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že vedení téhle země jsou samí netechničtí staříci. Kdyby dokázali vidět do budoucna, tak by se Babiš neztrapňoval před Cookem, že chce mít v ČR taky prestižní kamenný Appstore, ale zužitkovali by dobré vztahy s Tajwanem tak, že by Vystrčil učinil v Tchajpeji dobrou nabídku TSMC, aby postavila gigafab ve středu EU. Je jasné, že to by nebyla jen montovna pro agenturní ukrajince...

Tak jsem se zasnil, no nic. ;-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Je to obrovská škoda, to získané know how po 10 - 20 letech by bylo k nezaplacení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou lidi. I relatvně málému Fabu ON Semi v Rožnově dost kriticky chybí - brání to jejich rozvoji. Před několika lety jsem se byl podívat, první, co nás tam potkalo byl hodinový výčet toho, jak je super tam pracovat. Následovala otázka, kdo by tam chtěl pracovat - nepřihlásil se nikdo.
V mém ročníku nás obor (který s je tomuto u ná nejblíž) na ČVUT FEL ukončilo 15. Reálně nás něco kolem dělalo 5. Podobné to bude v Brně. Na čem by jste to chtěl postavit? Lidí schopných vůbec něco takového dělat budou v celé ČR menší stovky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten hodinový výčet byl nějaký marketingový BS, nebo se lidem nechce do Rožnova? Fakt, nevim, zajímá mě to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V té chvíli dělali investici za cca 2 mld rozšření výroby a snáněli akutně lidi. My jako studenti mikroelektroniky v posledním ročníku jsme byli ideální kandidáti. Ale do Rožnova nikdo nechce, protože krom tohoto je to enormní díra. Navíc lidí je opravdu málo a práce opravdu hodně, člověk si může vybírat - tzn. Rožnov prohrává.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pitomej Tajvanec z TSMC si může dovolit koupit dům za 1 mega USD, 22 mega Kč. Až pánové z ON Semi také nabídnou plat 250 tis měsíčně tak nebudou mít se sháněním zaměstnanců problém.

Dnes každý majitel firmy brečí jak nemůže najít schopné zaměstnance, a pak z něj vypadne že nabízí 15 tis hrubého. To je pak těžký.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pri Rožnove je DeZa, ktorá každé znečistenie Bečvy hodí na areál Tesly Rožnov a nikto nechce byť spájaný s úhynom rýb v Bečve

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vidíte, já se zas byl podívat před lety v továrně Intelu v Leixlipu. Kamarád fyzik byl tehdy postgraduál v Dublinu a když se dozvěděl o exkurzi pro jejich univerzitu, tak mě pozval. Já tam za ním přiletěl a připojil se. No, bylo nás na té exkurzi asi 8, z toho 3 Češi a 2 jsme neměli s jejich univerzitou nic společného. ;) Přitom se nám tam věnoval celou dobu šéf laborky, kde zkoumali elektronovýma mikroskopama rozpitvané čipy (Španěl mimochodem) a bylo to fajn. Takže jsem nějak nenabyl dojmu, že Irsko je plné nevyužitých elektroinženýrů v oblasti mikročipů a přesto tam přistavují od té doby už 2. továrnu. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky loví po celé Evropě. Intel mi jednou nabízel práci právě v Irsku, podruhé v Indii (i na docela zajímavých projektech), bývalý kolega pro ně dělá remote...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je v pořádku, ne? TSMC by na 1nm továrnu třeba u Brna jistě také sbírala experty po celé EU. Rožnov v tom má bohužel mnohem těžší pozici.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych byl určitě rád a plně bych to podporoval. Nakonec, už jsem psal spoustě politiků, kupodivu spousta z nich je docela otevřená diskusi. Ono vlastně není nic divného, ani špatného na tom, že lidé jako Vystrčil takové věci ani nenapadnou. nakonec ani svoboda/demokracie není o tom, že "to někdo osvícený zařídí" ale že si to uděláme sami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, nápad jsem poslal panu Vystrčilovi. Zjistil jsem, že je doktorem přírodních věd, tak třeba to uvidí podobně jako my.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ev. mu pak můžu napsat taky, záměr rád podpořím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě sem napíšu, bude-li jakákoli odpověď. Nejlepší by byla, že už se to ve skutečnosti chystá. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lidé jako Vystrčil by měli být intelektuální elita, které právě takové věci napadnou. Panebože, vždyť nám tvoří zákony!!! Problém je že to žádná elita není. Vsadím se, že až Vystrčil zjistí co by to dalo práce tak se taktně odmlčí.

Ale rád bych se mýlil. Bylo by fajn aby OnSemi vyráběla Risc-V procáky a konkurovala Intelu a AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyrábí zdroje a tranzistory. 1 um proces na procesory úplně není. Na druhé straně to ani není potřeba. S většinou součástek se vleze do 65 nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ve firmě děláme detektory pro Elektronové mikroskopy a detektory pro kontrolu waferů v linkách. No máme obrovskou poptávku. Když začal COVID tak jsme se báli, že nastane hluboká krize v našem odvětví no a je pravý opak. Největší zákazník by klidně chtěl 2x větší výrobu detektorů, než aktuálně děláme. No a detektory pro linky waferů, tak tak kdybychom dodali klidně 5x víc tak furt by to nestačilo.

Svět se zbláznil. A jaký je problém kupovat elektronický součástky. To co v minulosti bylo normálně na skladě se dneska v dobrém případě čeká klidně 4 měsíce. Proto se radši předzásobujeme na rok dopředu, někdy i více, když víme, že zákazník má rámcovou smlouvu na odebírané množství výrobků.

Taky by bylo skvělé kdyby se v Česku postavila továrna na čipy, ale to už se asi nikdy nestane nebo aspon kdyby byl nějaký velký investor v Rožnově a licencovali si nějaký modernější proces a postavili nějakou střední továrnu. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A bude to ještě horší. Dokud nebude matematika a fyzika ve školství opět zrovnoprávněna, nebude tu stát stavět nic jiného, než montovny, aby ti "absolventi univerzity života a gender studies" měli kde pracovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je nastavením společnosti. Osobně tomu říkám nárokový socialismus - každý má nárok aniž by se vlastně musel snažit. Výsledek je nepřekvapivá degenerace na všech úroních.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, nárokový socialismus - sedět na zadku s nataženou rukou, druzí starejte se. Jenže si uvědom že tento systém je velmi výhodný pro ovládání masy lidí, byť ekonomicky to efektivní není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čína to dělá chytře, počká až dobudují a pak to tam přijedou znárodnit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No jen doufám, že to nepřestřelí, aby nedopadli jako blahé paměti výrobci pamětí. I covid karanténa jednou skončí a prodeje půjdou dolů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.