Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ceny pamětí padají, namísto 5-10% dojde k 13-18% poklesu

Škoda jen, že to není vidět v obchodech

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ČR je velmi specifický trh. Nechcete mobilní tarif s 1GB daty za 899 Kč měsíčně bez DPH?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

čr trh je tak specifický, že musíme mít vlastní nutelu s méně oříšky a colu s umělými sladidli a ne s cukrem

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nemluvě o specifickém jezyku, ve kterém máme dva grafémy pro stejný foném. To děla problém jak redaktorům (Obě však předpokládali), tak i diskutujícím (s umělými sladidli) :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

bejt na mě, tak bych v češtině zrušil písmeno y a nechal ho jenom v matice něco jako π
9 let stovky hodin jednotlivce se v podstatě učíš jak napsat správné i nebo y úplně k hovnu, úplně promarněný čas, protože když ti řeknu mluveným slovem muži šli nebo ženy šly je ti úplně jedno jaké í tam je, proč by to nemělo bejt jedno v psaném slovu nechápu, ale omlouvám se za hRubYcY :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Některá slova bys pak poznal jen v kontextu, a někdy možná i tak ne. Viz byl - bil, vír - výr, slepýš - slepíš atd
Nicméně, mám dojem, že většina žáků to zvládne do páté třídy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A aký má význam povedať slovo výr bez kontextu? Napríklad: Vír loví miši. Snáď je každému jasné, čo je vír a miši.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne všude je to tak prosté. Jednou jsem na to téma četl výbornou mikropovídku "Je moderní bít hloupí" - jestli si správně pamatuji název. Celé psané pouze s měkkým i/í a občas dá zabrat z toho ten smysl vykoumat. Protože holt (nikoli hold!) i a y má v našem jazyku i informační hodnotu. :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak správný název je jenom "Bít hloupí": https://www.legie.info/kniha/4242-ikarie-1991-03

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

stejně tak v mluveném slovu viz raketa, los atd. a určitě vymyslíš i psanou větu, která bude mít dva i více významů, třeba Chceš jít na kafe? záleží na kontextu místa , kde je řečená :)
kdyby naši obrozenci nebyli tak namyšlený a udělali pravopis podle tehdejší aktuální mluvy tak by náš pravopis nemusel bejt vždycky 100 let pozadu oproti mluvenýmu slovu, místo toho vymějšleli podnosnice libočudné místo cigaret v podstatě si skoro mohli vystavět na zelené louce co chtěli a takhle to podělali a dneska ústav pro jazyk český je banda strouchnivělců, kteří nemaj koule, alespoň upravit ty nejhorší pravidla, já osobně potkal pouze jednoho člověka za svůj život, který mluvil spisovně podle knížky i v "normální" mluvě

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, aby ses nedivil, kolik těch "obrozeneckých" výrazů je vlastně jenom vymyšlených jako vtip, nebo jako dezinfo na odpor obrozenectví. :)
A buďme rádi ÚJČ. Tam kde takovou vymoženost nemají, je někdy docela peklo správný pravopis a výslovnost zjistit.
Ale pochopitelně nemá smysl "prudit" a vyloženě shazovat diskutéry kvůli překlepům a hrubkám (nic proti malému upozornění), že.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kde je ta aktuální normální mluva? V Praze, Hradci, Brně, Ostravě nebo ještě někde jinde?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím už souvislosti, ale za základ současné spisovné češtiny sloužila čeština cca od Velehradu, Hulína, Holešova etc. Však i dnes lidé z oněch končin mluví neuvěřitelně spisovně právě proto, že u nich se tak mluví.
Mám za to, že to souvisí s Josefem Dobrovským, jehož práce sloužila jako hlavní zdroj pro ustanovení spisovné češtiny.

Citace z https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ce%C5%A1tina:

Pro novou kodifikaci spisovné češtiny se východiskem stal literární jazyk konce 16. století a díla Komenského. Z různých pokusů o kodifikaci byla nakonec všeobecně přijata gramatika Josefa Dobrovského, která poprvé vyšla roku 1809. Byly odstraněny některé pozůstatky zastaralého bratrského pravopisu (např. slovo její bylo do té doby psáno jako gegj). K obnově české slovní zásoby přispělo zejména vydání pětidílného Slovníku česko-německého (1830–1835) Josefa Jungmanna. Nová spisovná čeština nicméně příliš nereflektovala přirozený vývoj, jakým český jazyk prošel od dob Bible kralické. Výsledkem se stala existence dvou variant jednoho jazyka (hovorové spisovné a spisovné češtiny) vedle sebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

---Já se nechtít učit česko. Já lenost já najít vímluva proč neučit. To složitost.---

Myslím, že jako názorná ukázka toho, proč rozlišovat i - y, proč rozlišovat i jiné foneticky shodné odlišnosti jako mě - mně, stačí i ta jedna věta. Nakonec, proč nemluvit jen v 1. pádu a infinitivech, že.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady se bavíme o milionech hodin dětí, který přijdou vniveč, jenom kvůli tomu, aby napsali správné í místo toho, aby se učili smysluplnější věci jako soft skills, finanční gramotnost, matiku, dějepis, literaturu i tělocvik dává větší smysl, než tvrdé í, ale to je můj radikální pohled na věc, ale ono by stačilo, kdyby se zredukovali ty největší pakárny co zaberou nejvíce času, to že nejsi zvyklej číst vímluva neznamená nic co se nedá časem změnit, nebo další generaci lidí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeden z důležitých skilů, které si děti potřebují osvojit, je schopnost si věci zapamatovat. Tím neříkám, že by škola měla být biflovací systém, kde se učíš všechno nazpaměť, ale naučit se pár vyjmenovaných slov, je tím nejjednodušším úkolem, který mohou děti k procvičení tohoto skilu dostat.
Ano, souhlasím s určitým zjednodušováním, například bych zrušil dnes již nesmyslnou QWERTZ klávesnici, doba psacích strojů pominula. Nicméně nesouhlasím s tím, že by neučení se rozdílu mezi i a y bylo tím, co budoucí generaci umožní se připravit lépe na život.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

QWERTZ je naprosto minoritní problém, počet lidí kterým vadí je minimální (běžné většině populace která píše jenom na CZ klávesnici je to naprosto putna). To zrušení by bylo větší problém protože celé generace lidí co píšou všemi 10 by se musely přeučovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak se chceš naučit tu spoustu věcí, co jsi vyjmenoval, když samotný jazyk by nebyl jednoznačný? Jasně. Neřeš diakritiku, interpunkci, i/y, přestaň skloňovat, potom uvidíš, jak důležité to je. A jakou blbost jsi napsal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nic jsem neříkal o skloňování ... stále píšu o y i, protože je úplně jedno jestli napíše ženy šly nebo ženy šli na významu to nemění nic a můžeš se víc soustředit to co chceš napsat a ne jak to máš napsat

neboj, nová woke generace rejpe úplně do všeho a už teď chtěj zařadit střední rod do oslovování nebinárních osob taková změna y i bude brnkačka :) máš vzor muž a žena a kolem toho je postavená půlka gramatiky a to je diskriminační vůči všem v podstatě, kromě bílého může
kdo by si před 15ti lety pomyslel, že v programování bude vadit master/slave, že oslovení ladies and gentleman bude problém atd. atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní je, že používáme jako písmo LATINKU s jejím příjmně malým počtem znaků.

Obrázková písma (např. čínština) mají tolik znaků, že jejich učení je celoživotní proces = neefektivní plýtvání časem, enrgií, pamětí ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Nechcete mobilní tarif s 1GB daty za 899 Kč měsíčně bez DPH?“

Za tarif s 1 GB dat na měsíc bych byl ochotný zaplatit zhruba 699, ale za rok. Teď mě (po všech slevách) vyjde asi na 400 za rok.
Jinak za 599 měsíčně vč. DPH se dá koupit paušál s neomezeným voláním, SMS i daty (a bez závazku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V ČR je velká část ekonomiky postavená tak, že musí dostatečně mnoho vydělat pro zahraniční majitele, pak teprve pro české lidi, vlastní provoz atp.

Za komančů byla ČSSR dojná kráva SSSR, teď je ČR díky ekonomickým transformacím v 90. letech dojná kráva SRN.

Když u nás vyrobí 1 směna XY výrobků, a v Německu stejně dlouhá směna vyrobí stejné XY týchž výrobků, je produktivita české práce např. 2.5x nižší, protože daný výrobek se v ČR prodává za 2.5x nižší cenu než v GE. Jednoduché.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S hlabošem je ámen?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jinak ceny grafiky taky budou ještě padat, hlavně u nvidie:
https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-30-gpus-to-see-even-lower...

takže držte si klobouky a vydržte :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Two more weeks!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také okno by mali rozstreliť na zasadaní managementu Intelu :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, těšíme se! :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nie je to tak, ze cim viac rastie cena za elektriku, tym viac nvidie padaju?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak místo o cenách je to tu jako v hodině češtiny

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Banda mastnackych boomerov.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.