Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Černobílá Leica M Monochrom Type 246 dostala 24Mpix CMOS

Vecicka pro fajnsmekry, pravdepodobne si nikdy Leicu nekoupim i kdyz se mi podobny zarizeni libi. Jakou to ma bitovou hloubkuv cb? 16bitu by mohlo byt malo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ale to ja bych zase chtel, klasickou barevnou M, az dorazi krize stredniho veku :) k tomu summicronni 35 50 90 135 a s tim bych asi dozil ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ciste technicky jde CB verze udelat z jakehokoliv fotaku s CMOS snimacem, staci odstranit bayerovu masku. Par firem se tim primo zabyva, existuji treba cernobile Canony.

Po technicke strance nebude prilis velky kvalitativni rozdil mezi timhle telem a upravenym Canonem s Leica objektivem, rozdil bude jen 100.000 Kc v cene.

https://www.maxmax.com/b&w_conversion.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jůůů, to je pěkný. Jen mi nějak nedochází, proč i hi-end foťáky používají JPEG, vždyť to musí akorát zabírat místo a ničit fotku kompresí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem zhýčkaný moderní dobou, ale v 99 % případů preferuji barevnou variantu fotky. Snímek musí mít velký kontrast (světlé pozadí, tmavší objekt v popředí nebo naopak), aby měla černobílá váhu a opodstatnění.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

mno, hezky to je, ale to uz se radeji vratim k analogu a tmave komore / veskere vybaveni mam ze starych casu /, tak jen jeste sehnat naky old school porizovadlo.....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V našich končinách zvládá odstranění bayerovy masky z běžných fotoaparátů Dušan Veselý - http://fotovesely.com/sk/monochromaticka-uprava/

V zahraničí se tomu věnuje mnoho firem, ale ty ceny už jsou zase někde jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Černobílej drek za 200 litrů??? Nějak mi nedochází k čemu je to dobrý... Platí se beztak jenom za značku...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Spíše jen pro nadšence a pro to, aby se docílilo jemnějších přechodů, neb u snímače s RGB filtry a B&W jen nepřímo výpočtem, je dosti hrubé pro někoho. A na černobílém -především pak šedém jemném přechodu jdou odhalit bystrým zrakem mapy, vrstevnice (ale mnohým to zkazí LCD monitor stejnak..., výroba pozitivu na papír natož velkoformát však nemusí být k zahození taková supr předloha)

Koukněte na starší černobílé filmy na HDTV a první barevné... Ty dobře nascanované černobélé jsou ostřejší až mi jde husina na 60" FullHD TV a zdroje příjmu DVB-S2 z plstěných kabátů, jk je vidět každej chlup a bez šumu :-)

Zato ty barvné jsou krom ujetých barev hnus mázlej a navíc zašumělej především v interiérech i když se svítí mnoha kW :-(

K tomu je to dobrý (jen někomu! ale, proto ta cena, neb to nebudou kupovat masy tedy to musí zaplatit jen těch pár nadšenců)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt že žena má slušnou sadu suprovejch čb fotek z modelingu, ale bylo to prostě profi foťákem od profi fotografa, ale foťák měl určo míň jak poloviční cenu a je tam i pár hezkejch barevnejch... Ale když jsem ty čb ukazoval kámošovi co se taky zabejvá focením tak docela čučel na ten kontrast! Jinač mě napadá jediný využití ultrakvalitního čb obrazu a sice rentgen :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak 1) lepsi bude jak D810 tak nova FF bezzrcadlovak SONY ... ma vysoky dyn. rozsah a monochromatickou fotku lze vyrobit bez problemu, staci, kdyz to bude dobre umet RAW prevodnik a zacne poctat ztraty na ruznych barvach ... a voala ... vysledek bude i lepsi.

Tohle je taktez stylove, mnohem levnejsi a uplne jiny LEVEL ;-)) DXOmark mi da zapravdu ;-))
http://www.megapixel.cz/sony-a7r-telo

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nebýt ceny, takový fotoaparát bych chtěl. Takhle zůstanu u pekla černobílého filmu a skeneru :)
Černobílé obrázky jsou dost odlišné od barevných, jak výsledným efektem, tak způsobem vidění fotografa při pořizování. S fotoaparátem samým to zase tak moc nesouvisí ale tenhle by nesporně usnadnil práci a zrychlil náhledy na hotové snímky.
Bohužel jsem nikde neviděl křivku spektrální citlivosti snímače. Bylo by zajímavé ji srovnat s různými filmy a viděním lidského oka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.