Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CES 2013: LED LCD, plasmy i OLED aneb U Panasonicu se rozhodne další TV evoluce

Výborně, jen ať OLED zkvalitní, slevní a vychytají životnost ... no nebude to určitě za rok, ale ono to přijde a pak přijde i čas na váměnu G20 :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já také s G30 ještě nějakou dobu vydržím, ale je fakt, že by to chtělo větší úhlopříčku, 42" je už málo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

člověk si rychle zvyká, což :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, zvlášť když vedle postavíš pořádné sloupy, tak se ta televize najednou zdá nějaká malá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kcomu je vlastne dobra ta tíví. Vseobecne stanice nevysielaju nic co by sa dalo pozerat, platit si extra nake navyse, ktore budem pozerat raz za tyzden alebo kupit si predrazeny prehravac do kotreho by som stejne nemal co strčit, a vacsinu z usb ani nespusti...

To si radsej kupim nake poriadne ipsko (dve tri) ku kompu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky by se mi hodil nafukovací monitor. Přes den bych u něj pracoval z židle a večer bych na větším rozměru mohl sledovat film z gauče :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No ba, že. Žena protestuje, ale akutně řeším výměnu 50cm CRT za 1m LED-LCD. Na televizi nekoukám, to má pravdu, ale pouštěl bych si na tom filmy, namísto hrbení se u noťasu a u her na xboxu bych přečet titulky ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jáké pořádné ipsko by sis koupil?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V souvislosti se zmínkou o aktivním 3D, jsem si uvědomil jednu věc. Prosím, někdo mi to potvrďte, nebo vyvraťte:
- aktivní 3D = přeblikávání brýlí (střídavé zakrývání levého/pravého oka), potencionální bolehlav, ale plné rozlišení obrazu (1080 řádků)
- pasivní 3D = polarizační filtry (žádný opruz s dobíjením brýlí apod), snížený jas a poloviční rozlišení v jednom rozměru (540 řádků).

Chtěl jsem pořídit LG s pasivní technologií, skrzevá blikání a bezúdržbovým brýlím. Ale, když to takhle vidím, tak mi 540 řádků přijde málo. A teď babo raď!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě chcete 4K zobrazovadlo. Ale dokud do něj není obsah, tak je to z louže pod okap.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

poradia Ti, ale nie baby na forach: t*freak alebo a*mania. Ja som velku dilemu nemal: 72cm 16:9 100 Hz CRT Finlux nahradil TX-P42ST50E :) .

3D je pekna vec, ale skutocne zaujimaveho obsahu je podstatne menej ako ostatnych filmov, alebo muziky, takze 3D by nemalo byt primarnym kriteriom pri vybere(IMHO).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne, 3D není primární, ale ptám se. Předpokládám, že až konečně TV upgradnu, bude mít i 3D. Kdybych neznal technické pozadí, osobně bych sáhnul po pasivním technologii. Asi to tak udělám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud TV nepotrebujes, neres 3D a pockej na bezbrylove (mozna 3 roky do spotrebky). Pokud TV potrebujes, vykasli se na 3D a kup co nejvetsi plasmu za vyhrazeny budget. Ziskas dokonaly obraz, vetsi uhlopricku za stejne penize, kterou nakonec ocenis mnohem vic (pri kazdem koukani na TV), nez nejake - z principu - prilezitostne 3D.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze v dnesni dobe by melo byt zakladnim kriteriem u nove televize 3D .... uplne tim nejzakladnejsim, vsechno ostatni uz je tak nejak jasne, neplazma, nesmarttv, 42" atd ....... je jedno kolik je pro to obsahu a ze ho je docela dost, hlavni je, ze to to umi prehrat a jako zadna o tom, ze 3D je opravdu super:) Pokud jsi nikde nedival na nejaky 3D film u nekoho na pasivni LG a videl jsi to jen nekde v obchodaku u 2D-3D konverze, tak nema smysl diskutovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3D cpou skoro všude, ale nebral bych to jako primární klíč k výběru nové TV. Je fakt, že si TV vybírám na dalších 20 let, takže je to potřeba důkladně zvážit. Že bude 3D obsah je jasné, ale kdy to bude v načí terestiaální televizi, těžko říct.
Já chci TV primárně na promítání filmů, které si sám vyberu, blbnutí s kinectem a příležitostné hraní na konzoli. Hlavně asi taky na pěkné zobrazení dokumentů z přírody, vesmíru a tak. Hodí se přehrávání obsahu z disku či domácí sítě (naskladněné fotky a filmy) a taky z netu (youtube). víc není potřeba.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To, ze v nasem vysilani nebude 3D a HD pristich 10 letech, je celkem jasne ..... ale nastesi sis sam odpovedel "Já chci TV primárně na promítání filmů, které si sám vyberu" .... takze ti to, ze je ceska vlada plna korupcniku, kteri vitezne zavedli DVB-T ve standardu, ktery se uz nepouziva ani v Barme, nemusi trapit. No a stazenych filmu je ve 3D jak psu, typicky uz skoro kazdy novejsi film + osm prdeli dokumentu, ktere jsou vazne COOL a hlavne WOW:) O 3D bych uz dneska ani neuvazoval a bral to jako takovy zaklad a samozrejmost ... ony uz se snad ani ne3D televize nedelaji ne? Nekde jsem videl nejaky datart nebo co a tam byly vsechny 3D a par nejakych sencoru 2D, ktere byly ve stejnych cenach, takze to je takovy nobrainer:)
Koupil bych tohle http://www.mall.cz/3d-led-tv/lg-42lm3400
ale jeste bych se nekde v obchode mrknul na tohle http://www.mall.cz/3d-led-tv/panasonic-viera-tx-l42et5e
Jestli to treba nema polarizovane sloupce misto radku, coz by bylo pro dnesni 3D videa na netu lepsi, ale asi to bude po radcich a tak bych vzal tu LG, protoze je to proverena znacka (delali to jako prvni) a fakt to funguje a oci, ani hlava neboli:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Snížený jas je hlavně u aktivní technologie - polovinu času je jedno oko zakryté, takže jas proti normálu jde na míň než polovinu. U pasivní technologie jsou už na obrazovce tomu uzpůsobené polarizační filtry, takže pokles není takový - samotné LCD pro svoji funkci polarizované světlo používá také - zkuste si někdy monitorem posvítit pod různým úhlem na digitálky nebo kalkulačku (pokud je ještě máte).
Ještě k tomu rozlišení - jen pokud je zdrojem BD, tak je rozlišení plné ale jen 25Hz. Z TV vysílání je rozlišení poloviční v H směru, proto nechápu, proč LG má ty pásky nalepené tak, že snižují rozlišení vertikálně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aktivni vs. pasivni, to je no-brainer:) Vzdycky pasivni, o tom snad nemuze byt ani rec. Skoda jen, ze ripy delaji nejaci pitomci a neprizpusobili to tomu. Prijde se tam o rozliseni hned 2x, ale ono to v podstate nicemu nevadi, 3D je uz dost zahul pro mozek, na to, aby clovek poznal vyssi rozliseni:) Pasivni LG je proste TOP. Aktivni technologie se delala pred 15ti lety na PC CRT monitorech, dodavalo se to dokonce zadarmo i ke grafickym kartam, ale bylo to na houby. Po 10ti letech se k tomu s velkou slavou vratili, ale je to pochopitelne to same, blika to, rozostruje se to (neda se sledovat v rychlych prechodech) atd, atd, atd ....... proto "vymysleli" pasivni 3D, ktere je sice drazsi (musi se pouzit "drahy" polarizacni filtr a nejde jen o SW ficuru s dvoulcd brylema za dve kacky).
Staci se podivat do jakehokoliv kina, nikde se uz aktivni 3D nepouziva (u nas snad nikdy ani nebylo:o)
Lidskemu oku asi to mensi vertikalni rozliseni tolik nevadi, proto to ma LG tak jak to ma. Skoda jen, ze vetsina tech ripu je SBS (side by side) horizontalne. Takze bud stahnout originalni bluray rip nebo objednavat slozite nekde na amazonu, protoze u nas se to urcite nakupovat neda:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslel som, že pasívne 3D vzniklo aby sa mohli pomalé 50Hz displeje používať na 3D. Mám TV s aktívnym 3D (TX-L55WT50E), je to úplne nepodstatná funkcia ale že je panel 200Hz je podstatné.
Inak posledné techniky od LG by pri pasívnej 3D mali miesto 540p zobrazovať 1080i. Nejaké 2012 Panasonicy a všetky 2013 (samozrejme nie plazmy) sú tiež pasívne, LG do niektorých aj dodáva displeje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To SBS je uz na tom blurayi. FullHD 3D filmu zas tak moc neni.
Pasivni 3D je prave diky tomu uplna volovina, ale LG marketing zjevne frci. A k tomu 1080i (viz nize). To se snazilo LG takto marketovat, ale dostali soudni zakaz, protoze to proste neni pravda.
Ohledne tvych popisu aktivni vs. pasivni jsi pekne mimo. Polarizacni bryle stoji 4 USD, aktivni nejdou pod 20, polarizacni filtr je i na velkem LCD fakt levny, cenove srovnatelny s tim synchronizacnim IR/radiem v aktivni TV.
A aktivni 3D v kine se samozrejme nepouziva, protoze
a) cena bryli
b) nabijeni bryli
c) snizeni jasu (coz uz je v odrazenem svetle v kine problem)
Jinak aktivni 3D ma vzdy jepsi vysledek nez pasivni, pokud tedy clovek netrpi bolehlavem z blikani. A v soucasne podobe TV je navic pasivni 3D vzdy NE-FullHD, tedy i na tom FullHD 3D blu-rayi, pokud si ho sezenes.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

O tom tisknuti OLED a smesne nizke vyrobni cene se mluvilo uz od uplneho zacatku. Je fakt skoda, ze se z LCD snazi vytriskat maximum penez. Ale je videt, ze uz jsou za pulkou platnosti patentu, tak vystrkujou ruzky a uz musi zacit produkovat. Dost se divim, ze se do toho jeste nepustil nejaky cinsky vyrobce a nezacal to chrlit ve velkem.
Jen nechapu ty jejich propocty. Ted to budou 2-5 let prodavat za nesmyslne castky, takze na tom nevydelaji vubec nic, to je prvni jistota. A druha jistota je, ze spousta lidi si nekoupi LCD a bude cekat na OLED ..... takze jedine co timhle zdrzovanim dosahnou jsou nizsi zisky - to se zas pak budou na konci roku managori hrozne divit:o) Kdyby nabidli OLED 1.5x draz nez LCD, tak jich prodaji mnohem vic, nez by mohli prodat LCD za celou zbyvajici dobu, ale to jim jaksi nedochazi ..... pak je tu jeste sance na nejakeho nezavisleho (nejspis cinskeho) vyrobce, ktery si pujde vlastni cestou OLED a obejde jejich patenty (puvodni patent na OLED uz davno vytikal) a nabidne levne zobrazovadla driv a vypali jim rybnik, protoze nebudou pripraveni na tak masovou produkci - kez by. A to, ze to bude Cina nevadi, oni tam zas nejsou jen sami pitomci a nadenici, co neco kopirujou a vyrabeji nekvalitni zbozi. Osobne si myslim, ze cinske zbozi neni nekvalitni, ale ze je zadany pozadavek na co nejnizsi cenu a pak to tak dopada. Co se tyce technologii a schopnosti levne pracovni sily, tak jsou na tom mnohem lip, mozna nejlip na celem svete ..... prece jich je pul druhe miliardy a musi se otacet, pokud chcou za neco zrat, tak nemuzou stavkovat, vymyslet si nebo flakat praci a necukaji se, kdyz maji makat za dva dolary na den. Jak nekdo neco podela, tak je na jeho misto pul miliardy dalsich, myslim, ze jsou jako delnici daleko svedomitejsi nez kdokoliv jiny:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S první větou souhlasím, OLED měl jasně levnější výrobní proces daný hned od začátku. Proto se s OLED uvažuje jako světelném zdroji. Právě kvůli levnosti výroby velkých ploch.
To další je ovšem naprostý omyl. Nešlo o patenty, šlo o to, jak dlouho budou lidi ochotni platit za LCD s minimálním vylepšením výrazně vyšší částky než za ty zaběhnuté. Třeba 3D tomu rok, dva přidalo. Ale teď už neexistuje skoro nic, co by lidem mohli předložit jako drahou novinku, takže začíná přicházet čas OLED, které měli pěkných pár let v šuplíku.
Přitom samozřejmě vylepšovali technologii výroby. A to bude nejspíš ten hlavní problém, on totiž nikdo jiný, než ten kdo to vyvíjí, není vůbec schopen OLED vyrobit. Takže je dost naivní si myslet, že by to někdo mohl nabídnout levněji. U LCD to taky tak nebylo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale ved to vobec nemusi vadit. Cinsky vyrobca nakupi panely (od LG) a vyrobi svoj vlastny model, podstatne lacnejsie. Samotny panel v TV/monitore sice je najdrahsou suciastkou, no stale voci koncovej cene monitoru je to iba zlomok! Uvediem ti krasny priklad. apple cinema 27" stoji 22 tisic. Ako je teda mozne, ze taiwansky vyrobca Achieva dokaze vyrobit svoj vlastny model Shimian, s identickym panelom, za 7000Kc ? Za tretinu? Takze verim, ze podobna situacia moze a dost pravdepodobne i nastane s televizormi. ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Protože nenabízí záruku 0 vadných (sub)pixelů, ale 3-5, podle prodejce, čímž zrazili nejvýrazněji cenu - ty výměny totiž výrobce docela dojí. Další nezanedbatelná úspora vzniká tím, že odebírají ty (trochu) vadné panely. Však si projděte net - u prodejců se sice dočtete "no dead pixels", ale u zákazníků o tom, že to třeba opravdu nemá mrtvý pixel, ale několik mrtvých subpixelů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja teda neviem, ale ak by mi aj 1 z 3.7mil pixelov skapal, tak to prezijem. Pri tejto jemnosti to koniec-koncov sotva spoznate. Na druhej strane, ten moj nema mrtvy ani jeden (sub)pixel. Kazdopadne, vy si cenite garanciu 0 vadnych pixelov oproti garancii 3/5 na 15 tisic? 8-) Ja osobne teda nie. Nejaky liter dva by som si kludne priplatil ako som to aj urobil kupou napr. Dellu, ale 3-nasobok ceny? To si kupim radsej 3x Shimian a verim, ze aspon jeden z nich bude OK. :D A zvysne dva predam a verte, ze na CR trhu celkom bezproblemov (tato kvalita za tuto cenu). ;) Alebo si dam jeden do kuchyne a dalsi na zachod... :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo však já jsem nerozporoval to, že by to nenašlo kupce. Jen jsem vám chtěl nastínit co za tou nízkou cenou vlastně stojí a proč to tak levné vlastně může být. :) (jen jsem nezmínil naprosto očividnou věc: drahotní přirážku za logo Applu :) )

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, no apple neni jediny, ktory pyta za tento panel okolo 20k. Je tu este Dell a napr. HP, dell ma vsak matnu povrchovku (co priam podkopava vyslednej kvalite nohy) a HP alespon polomatnu. Kedze som zastancom leskleho panelu, bez povrchovky, tak som velmi na vyber nemal. Ten Dell som v predoslom prispevku zmienil zamerne, pretoze za u2412m model si clovek priplati tak 2k navrch oproti konkurencii, no za tie 2 litre dostane perfektnu ergonomiu (stojan, pivot...), bohatu konektivitu, garancia 0 vadnych pixelov, no v neposlednom rade aj 5 rocny NBD zaruku. Za toto vsetko si dell uctuje +2000kc, takze neberiem ako argument, ze tieto monitory s tymto panelom stoja 16-22 tisic len preto, ze maju garanciu 0 chybnych px. Achieva a mnohi dalsi azijsky vyrobcovia dokazuju, ze sa to da vyrobit aj podstatne lacnejsie. Dokonca je mozne si za garanciu bezchybovosti panela dokonca priplatit (a opat raz, nie vela), pripadne sa s predajcom dohodnut, nech panel skontroluje a v pripade bezchybovosti posle. Rovnako je ten moj kus dokazom i toho, ze achieva neskupuje iba chybne kusy, aj ked sa najdu samozrejme aj take (no kde nie ?). A to nehovoriac o tom, ze tento vyrobca predaval v minulosti seriu, ktora po "pretaktovani" davala 120Hz. Kvalitny S-IPS 27" 120Hz uHD monitor s prakticky nulovym intputlagom je gamerskym snom a taky clovek nekupi ani za 20k aj keby sa na hlavy postavil. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pardon *hlavu, staci jedna :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je zase v diskusi snuska... Premyslet dnes o nove TV a brat pritom v potaz "hlavne" 3D je nesmysl. Brylove 3D je od zacatku slepa cesta. Dovedete si predstavit, ze mate doma zasobu bryli pro navstevy? Nebo si maji nosit vlastni?
Pokud bych dnes kupoval novou TV (nekupuji, jsem spokojeny s P50G10), rozhodne bych neresil 3D jako hlavni parametr. 3D zacne byt zajimave az s bezbrylovou technologii, do te doby je to jen a pouze marketing, ktery se nicmene vyrobcum vyplaci. Cela soucasna 3D technologie spociva v synchonizacnim vysilaci/polarizacnim filtru a uprave firmware (a to jeste napr. Panasonic loni presel z IR bryli na 2.4G radio, takze nejsou kompatibilni! Tomu rikam vitezstvi obchodniho ducha nad zakaznikem).
Co se tyka soucasnych technologii. Aktualni 3D nam prave ve chvili, kdy jsme dosahli na rozumna rozliseni (FullHD) pro rozumne panely (>1m 16:9) sebralo pulku pixelu. A to je to technologie, ktera prave rozliseni potrebuje. To dorazili jeste vyrobci LCD, kteri to sejmuli na pulku rovnou, a pak musite resit, jestli mate vertikalni nebo horizontalni puleni ve zdroji (prvni se pouziva pro filmy, druhe napr. pro sport na satelitu).
Chcete-li FullHD 3D, musite mit aktivni plasmu s brylemi, odpovidajici BR player a BR disk. Pak dostanete az 1080p/25 fps, coz je "lepsi" nez v kine (24 fps). Nicmene odkazuji na online databaze, kolik tech FullHD 3D disku zajimavych je - moc ne. Vsechno ostatni znamena bud pulku nebo dokonce 1/4 pixelu (pasivni LCD 3D a k nemu opacne puleny zdroj) - tedy SD.
Na satelitu a v pozemni TV v dohledne dobe FullHD 3D neuvidite.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.