Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CES bude tentokrát hodně o HDR

Totální reklamní nesmysl a to už v době, kdy jsme před více lety "zobrazovali" HDR a pseudo HDR fotografie na monitorech a říkali jak je to super a monitor byl rád, že vůbec zobrazil sRGB gamut. Monitor s větším gamutem super, proč ne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co je vlastně zač to HDR? Jsem měl za to že to je jedno z těch kurvítek na televizi kdy to začne přepočítávat obraz na nesmysly. A i kdyby to bylo já nevím co extra super tak nechápu jakou to má návaznost na hardware? Vždyť obraz se přenese tak jako tak, asi jsem na to starej nebo nevím

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je to něco jako svého času SACD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

...a já zase před pár dny objevil novou HiFi kategorii "digital stream transport" - cihla, co ti rovná USB (!) data, aby měl D/A převodník za tím vyčištěnej digital stream.... za panečku 80k Kč... Zlatý SACD (zlatý prciny)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

SACD oproti CD je nebe a dudy, s tim souhlasim / uz jen diky tomu, ze masteringem se nezabyvali "amateri" /, ale analog je analog, pokud si chci vychutnat v klidu neco pro danou chvili....
BTW: pred cca rokem jsem opet zprovoznil starou TESLU B115 a pustil si par alb porizenych primo z vinylu r. 1973-5/, byl jsem dost prekvapen hloubkou/barvitosti projevu...+ nebyl prekopirovan zaznam pres podlozku pasku / coz jsem zazil u podstatne mladsich zazanamu /.
BTW2: pro pripadne rypaly, mam usi uz jen od cca 35Hz do cca 9kHz...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš máte na mysli CDaudio! a ne CD..., neb CD je jen medium a na něm může být třeba i WAV 32bit/96kHz ;-) Nazývejme věci pravými jmény! Děkuji
Teslu B1150 mám dodnes a plno nahrávek na 19-ku rychlost z analog FM rádia a LP na páskách Basf Proffesional Gold a Maxwell :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zbožňuju, jak na oblbuní zákazníků zobrazí druhou polovinu obrazu totálně zmršenou.
Jediné pozitivum z toho všeho vidím v naději na zaplavení trhu lepšími displeji než 6+2bit s FRC s rozumnější cenou než teď. Aspoň v to doufám.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Omyl. Bude to 6+2 frc TURBO SUPER GIGA.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych ze to bude spis 8+2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam ze pod HDR10 bude mysleno 10bitove barvy (hadam ze 8+2 FRC nebo neco takoveho). Dotaz: zvysili odpovidajicim zpusobem rozsah jasu/kontrastu monitoru ? Protoze bez toho, jestli tomu spravne rozumim, je to akorat reklamni 3.14ina...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tohleto televizní HDR, na rozdíl od jiných věcí jimž se taky říká HDR, znamená zvýšení kontrastu na hodnoty vypalující oči. A nejspíš taky úmyslné mršení výstupu pro nehdr zobrazovadla, aby tam obraz vypadal ještě hůř než by mohl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

HDR bude i u monitorů, ale poroz na jednu věc.

HDR si vyžaduje vysokej gamut a kontrast. Neříká už ale jak toho kontrastu dosahnout!

Tzn bude tuna klasickejch IPS panelů s mizernou černou a onen požadovanej kontrast budou dohánět hrozně silnym podsvitem v bílejch oblastech, tzn budou akorát vypalovat oči.

U HDR bych se držel PVA panelů s quantum dots, jinak je to těžkej kompromis. Resp dokud se neprosadí tato technologie:

http://diit.cz/clanek/panasonic-predstavil-ips-panel-s-tisickrat-lepsim-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě vůbec nezajímá HDR, ale local dimming, to bys brečel najít nejlevnější telku co to má... to měli do toho standardu dát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Local dimming je jen ubohá náhrada a snaha dohánět špatnej kontrast kterej LCD chybí oproti Plazmám. Navíc je většinou řešen přes PWM modulaci a nikdy to neni ono. Do TV se hodí PVA panel s vysokym kontrastem, solidnim podsvitem (no W-LEG nebo edge-LED) a je to, žádnej local dimming.

Jednim dechem ale dodan že pod pojmem "slušnej podsvit" jsou až full-array TV tzn žádnej low-end, a většina co má to umí i ten tvůj local-dimming.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...no nevím co jsi pochopil, ale local dimming je přece podsvit, full array to zrovna nemusí být - stačí např. 8x8/6x6 pixelů pohoda, full array by ses nedoplatil. Už 1024 LED podsvícení jsem někde viděl - to máš třeba 42 krát 24 diod (podsvicují pravděpodobně jen ty ostře uvnitř objektu, kraje jsou dodělaný softwarově), furt lepší než edgeLED... to byla pointa s local dimmingem. Plasma i OLED se vypalují, proto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Líbil by se vám panel s 95% pokrytím DCI-P3?"

Jo, sucasny LG 31MU97 mi ho pokryva z >97% pri Adobe RGB >99.5%. A uz nestoji ani tak nehorazne prachy..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.