Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kterak Česká televize (ne)informuje o vítězství Pirátů ve studentských volbách

U středoškoláků vyhráli v krajských volbách piráti, TOP 09 skončila druhá — Domácí — ČT24 — Česká televize
Nejsledovanější veřejnoprávní médium, které si platíme na základě přítomnosti elektroměru v domácnosti, se rozhodlo o vítězství Pirátů ve Studentských volbách 2012 mlčet a hrát mrtvého brouka…

Počátkem dnešního dne jsme vás informovali o vítězství Pirátů ve Studentských volbách 2012. Dovolte nám znovu ocitovat poslední odstavec tohoto článku:

Mimochodem v souvislosti s minulými studentskými volbami se Česká televize na první pohled zcela záměrně vyhnula ve svém grafu výsledku Pirátů. Máme tušení hraničící s jistotou, že tentokráte nebude vyhnutí. Leda by o výsledcích neinformovala vůbec.

Můžete to brát tak, že jsme nahlédli do dobře vyleštěné křišťálové koule, nebo si to někdo z ČT přečetl a podle toho zareagoval. Každopádně realita je taková, že Česká televize na svém internetovém portálu ČT24.cz vydala dvě zprávy o studentských volbách. Nejprve připomínku toho, že se „dnes“ (toho času 7. září 2012) konají a co se dělo minule, a poté další zprávu, která o výsledcích informuje. Ani jednu z těchto zpráv už na webu ČT24 nenajdete, byly odstraněny. V tuto chvíli je lze zhlédnout přes Google Cache:

Pod (spíše nad) oběma články je podepsán autor vrm. Oba články mají uvedeno původní datum vydání 6. 9. 2012 09:56. Druhý článek byl však aktualizován, a to v 19:36. O pět minut později jej slízla Google Cache, proto si jej můžete přečíst. Kdy přesně byl z webu ČT24 odstraněn, nevíme. Především by nás ale zajímalo, proč se tak stalo. ČT24 o smazání usvědčuje dokonce na její vlastní stránce Facebook, kde jeho plugin v pravé dolní části hlavní stránky ještě v tuto chvíli zobrazuje doporučovaný odkaz na onen článek – pochopitelně nefunkční.

T24 — Česká televize
Plugin Facebooku na ČT24 zobrazuje odkaz na článek, který již na webu není

Malá technická vsuvka: Aniž bychom přesně věděli, jak redakční systém ČT24 funguje, domníváme se, že oba články jsou (byly) ve skutečnosti jedním. Přesněji nejprve vyšel první v 9:56 a později, když byly známy výsledky, byl tento nahrazen článkem novým, s upraveným obsahem a také novým odkazem. Google tím pádem registruje dva odkazy a je tak schopen vytvořit jak záznam původní verze, tak záznam nový (kdyby články vyšly oba pod stejným odkazem a jednalo by se tedy o pouhou aktualizaci jedné stránky, Google Cache by měla pouze jeden záznam – ten nejčerstvější, který chytla).

Česká televize tak podle našeho názoru neodstranila dva články, ale technicky vzato jen jeden – ten aktualizovaný, který nahradil článek původní o konání studentských voleb. U České televize je to celkem běžná praxe, když se nějaké téma postupem času vyvíjí, aktualizuje se původní článek a přepisují se v něm informace tak, aby byly aktuální (že se při tom mění i odkaz, jsme netušili, ale myslíme si, že se tak skutečně stalo – plus pro Google Cache, nemilá věc pro ČT).

Nejsme sami, kdo se ČT ptá na zdůvodnění odstranění těchto informací z webu. Na facebookovém profilu ČT24 jsme zaznamenali zhruba desítku zmínek o odstranění tohoto článku (postupem času dotazy přibývají a už se objevují i obavy, aby neubývaly – tedy aby nebyl celý případ zameten pod koberec mazáním všetečných dotazů). Mnozí se dožadují vysvětlení. „ČT24“ jinak reagující poměrně svižně tentokráte hraje mrtvého brouka.

Asi nejstarší informace, která se tohoto tématu týká, je ze včerejší zhruba půl jedenácté dopoledne, kdy uživatel „Martin McFly Dostál“ vyjádřil s odkazem na původní článek (bez výsledků) svou obavu o „opakovanou“ cenzuru výsledků. Je to zatím také poslední situace, kde se zástupce „ČT24“ k tomuto tématu vyjádřil.

T24@FB - Martin McFly Dostál
Dotaz na facebookovém profilu ČT24 a odpověď

Pak už následovaly jen dotazy, proč byl článek odstraněn. Pirátské Noviny už na toto téma sepsaly vlastní text, takže informace o tom, co se stalo, se šíří. A jak říkají Piráti, šíření informací nejde zastavit. Domníváme se, že tím ČT dělá Pirátům větší reklamu, než kdyby výsledky na webu ponechala. Piráti mají totiž celkem oprávněný pocit, že jsou cenzurováni (tím spíš, že veřejnoprávním médiem).

Dotazy na ČT24 @ FB
Dotazy na ČT24 @ FB

Dlužno dodat, že jsme se pokusili ČT oslovit s velice slušně formulovaným dotazem, proč byly články odstraněny, přičemž jedinou reakci, kterou do této doby máme, je automaticky vygenerované potvrzení o přečtení našeho e-mailu vedoucím redaktorem internetového portálu ČT24 Ladislavem Doležalem. Pokud nám odpověď dorazí, podělíme se s vámi o ni.

Aktualizováno 15:10: na facebookovém profilu ČT24 se již objevila reakce:

Reakce ČT24 na stažení článku
Reakce ČT24 na stažení článku

Stejná reakce také dorazila do našeho e-mailu, jde o stanovisko výkonné ředitelky nových médií v ČT Pavlíny Kvapilové:

Článek o výsledcích projektu tzv. studentských voleb (psaný na základě zprávy ČTK) byl stažen z webu ČT24 krátce po publikaci, protože je problematický ve vztahu k Pravidlům předvolebního a volebního vysílání ČT pro krajské a senátní volby 2012 tak, jak jsou zveřejněna zde: http://img2.ceskatelevize.cz/volby/pdf/pravidla.pdf.

Výsledky těchto „voleb“ mají spíše charakter ankety, která je zaměřena na specifickou skupinu obyvatel České republiky.

Redakční kontrolou jsme zjistili, že by právě proto mohl dotyčný článek odporovat Pravidlům, která si sama ČT stanovila.

Tudíž bylo jedinou možností okamžité stažení, abychom vyloučili pochybnosti o dodržování Pravidel ze strany ČT.

Nešlo o žádný vnější zásah, ale nápravu chyby vzniklé v redakci. Za chybu se omlouváme. 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kterak Česká televize (ne)informuje o vítězství Pirátů ve studentských volbách

Sobota, 13 Říjen 2012 - 14:52 | Trashman | Na to se dá říci jediné. V ČT jsou krysy, které...
Sobota, 22 Září 2012 - 00:10 | John Doe | Redakční kontrolou jsme zjistili, že pro...
Pondělí, 10 Září 2012 - 22:19 | xvasek | Kohos volil? Komunisty. No to je jasné, ale...
Pondělí, 10 Září 2012 - 18:38 | ren | Diky za tyhle tri posty. Jsem rad, ze to taky...
Pondělí, 10 Září 2012 - 13:11 | Petr Tureček | 1. Nikde netvrdím že stahování hudby a filmů pro...
Pondělí, 10 Září 2012 - 13:10 | Vojtěch Hanzlík | Měli by k tomu rovnou přibalit skládací bílou hůl...
Pondělí, 10 Září 2012 - 13:03 | JVc | Uz je me na bliti z te vecne cenzury cehokoliv...
Pondělí, 10 Září 2012 - 13:00 | martva | Hehe :)
Pondělí, 10 Září 2012 - 12:24 | neurol23 | vzhledem k tomu, ze už nějakou dobu je povinných...
Pondělí, 10 Září 2012 - 09:33 | xvasek | Na to se teď okolo Ostravy prodává speciální...

Zobrazit diskusi