Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

České akcie v roce 2019: Do čeho byste měli investovat před koncem roku

Mezinárodní akciové trhy jsou od loňského roku tak nevyzpytatelné, že nejeden broker svým klientům radí prodávat, dokud je čas. A není divu – blíží se Brexit což zamává nejen s celou Evropou, ale dozvuky uslyšíte až v Číně, prezident Trump a jeho Twitter účet si žijí vlastním životem a politická situace v Česku už delší dobu stagnuje minimálně od té doby, co se občané rozhodli hromadně chodit na Letnou za hezkým počasím. Mnoho expertů už začátku roku hrozí blížící se krizí.

Realisticky by tedy právě teď neměla být správná doba k investicím, což je to nejbezpečnější řešení. Ale ten, kdo chce žít bezpečně nesmí na burzu a proto přinášíme doporučení na vhodné tuzemské investice, které jsou natolik stabilní, že se vám do konce letoška s největší pravděpodobností vyplatí. Rozhodně ale doporučujeme si nejdříve každou navrhovanou společnost nastudovat za pomoci osobního poradce, nebo z důvěryhodného webu zjistit do jakých akcií investovat.

Čím více informací budete mít, tím lepší máte vyhlídky.

1. ČEZ

Dodavatelé elektřiny na českém trhu dlouhodobě patří k těm největším a nejstabilnějším hráčům na investičním trhu. Ti, kteří investovali do ČEZu loni si mnou ruce, protože i přes určité poklesy je energetický kolos stále tím největším a nejvýznamnějším u nás a jedním z největších v několika dalších evropských státech. ČEZ jde navíc s dobou a proto se stále více posouvá na trh obnovitelných energií, kde mimo fotovoltaiky a větrných elektráren leží budoucnost. Co však nejvíce tento rok ČEZu pomohlo je zvýšení cen energií. Ve výsledku tedy můžete to, co jste zaplatili dodavatelům na zálohách navíc, zase získat zpátky a ještě si u toho vydělat hezkých pár korun.

2. Komerční banka

Pravda, Komerční banka patřící pod francouzskou skupinu Société Générale vlastně není českou společností, ale téměř žádná velká společnost už dávno není čistě místní. A podle všeho to českým akcionářům vůbec nevadí. Banka je dlouhodobě velmi stabilní a zdá se, že blížící se odpojení Velké Británie její akcionáře zatím nestraší. Naopak se zdá, že do konce roku dosáhne na 800 Kč za akcii, což zatím nevyšlo ale do konce roku se může stát cokoliv.

3. Avast

Avast, jedna z nejlepších společností, která kdy z Česka vyšla dělá poslední dobou jen kroky správným směrem. Porazila svou vlastní hranici ceny za akcii a investoři se jí nemohou nabažit. Od loňského roku stouply hodnoty Avastu o 9% a konec se podle všeho neblíží.

4. Philip Morris ČR

Philip Morris zatím jako jediný na našem seznamu pracuje s tabákem a proto nepodléhá ekonomickým výkyvům tolik, jako společnosti založeny na službách. Za letošní rok už vyplatila společnost svým akcionářům dividendy ve výši 1 600 Kč za akcii oproti loňským 1 080 Kč a 1 000 Kč z let 2016-2017. Akcie u Philip Morris ČR zakoupíte samozřejmě dražší než u mnohých dalších, ale vše nasvědčuje tomu, že se vám investice bude pravidelně vracet i v následujících letech.

5. Kofola

Ne každý z nás má na investice připravené vysoké sumy. Jedna z variant, která vás nezruinuje ani v případě, že by investice nevyšla podle vašich představ je proto nápojová společnost Kofola. Ačkoliv produkce cukru ročně klesá a letos tomu není jinak, Kofola je natolik flexibilní, že si dokáže poradit i se zdánlivě nepřekročitelným problémem, a ještě na něm vydělat. Mnoho burzovních poradců a webů letos radí jednoznačně kupovat, a to i přes určitou meziroční nerovnováhu. Kofola se navíc před pár měsíci rozhodla vstoupit na trh s kávou a koupila společnost Espresso, čímž dále posílila svou sbírku zajímavých a známých značek.

A jaká prognóza nás čeká na rok 2020? Vyhlídky jsou zatím relativně stejné, jako ty na letošní rok. Jedna polovina odborníků hrozí blížící se krizí a druhá polovina veřejnost uklidňuje s tím že to, co nás čeká není další krize jako ta, kterou jsme prošli před deseti lety, ale jen lehký ekonomický pokles. Stejně jako v mnoha dalších případech je jedinou možností počkat, s co nejchladnější hlavou vývoj sledovat a včas se rozhodovat podle aktuální situace. A pokud vám mezitím akcie z investic do společností z našeho článku vydělají pár korun navíc, můžete se nakonec jedině radovat a plánovat, co podniknete příští rok.