Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chcete zrcadlovku? Kupte K-30 a Pentax vám vrátí 1200Kč

Pentax K-30 je ve své kategorii vynikající foťáček, v tom s vámi souhlasím. Sleva 1200Kč jej tak může pro řadu lidí učinit ještě atraktivnější volbou (pokud tedy již nejsou pevně zakotvení (objektivy, příslušenství) v některém z konkurenčních táborů (Canon, Nikon, Sony,..).

Jen bych chtěl upozornit na menší chybku v textu. Pentax používá pro RAW soubory kromě formátu Adobe DNG, také svůj firemní formát PEF (nikoli NEF jak je uvedeno v článku - NEF mají Nikony) :o).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hodně divný překlep (a hned 2x). samozřejmě vím, že pentax má PEF, nevím proč jsem napsal NEF... díky za upozornění.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No pentax ne proste nahrada kompaktu, kdo chce jit vyse, ale ne zase moc, staci mu setak ... tak proc ne, kdyz tak to pak celel zahodi a koupi neco jineho, ale na rozumnou pravi proste tehle znacka nic nema, je tam vzdy mnoho ale a mnoho veci, ktere nema a kazdy to omlouva, ze to nevadi ... ze 14bit nevadi ... a jak chcete delat lepsi ISO ? ... mi treba vadi ze D700 zacina od ISO200 a 100 dela SW ... vadi to moc a nebyt to FF, tak se ji obloukem vyhnu ...

Spise by bodlo 16bit, jak to maji skutecne fotaky ... ale jak rikam, pentax je jen vyssi level prechodu z kompaktu a proto ma tolik omezeni a ALE ... je proste pro nenarocne porizovace snimku, ci vasnive amatery, co si foti krajinky, kyticky, broucky a deticky ... a to vse za lidovou cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

napiš mi prosimtě do mailu kontakt na tvého dodavatele drog. má zjevně vynikající zboží. díky :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Patřím mezi právě ony vášnivé amatéry, "co si fotí kytičky a broučky" :), ale právě Pentax kvůli absenci displeje vyklopitelného do strany je pro takové použití nepoužitelný, protože mnoho z nejcenějších snímků vzniká za situace, kdy nejde dostat tělo za objekt, a tak je potřeba tam dostat alespoň tělo fotoaparátu a kompozici kontrolovat na otočeném displeji. Mít tuhle vlastnost, tak přesně tento Pentax K-30 by ze mne udělal jejich "enthusiastic" zákazníka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Díky za článek :-)

Tuhle zrcadlovku jsem si koupil asi měsíc po uvedení na trh - ani jsem netušil, že to je novinka. Prostě jsem si vybral nejlepší Pentax, který jsem našel za peníze, které jsem byl ještě ochoten utratit. Na kinofilm už nemám čas a chuť.

Pentax má u mě veliké plus, že jsou použitelné všechny objektivy bajonetem K nevím kolik desítek let dozadu. Pro kinofilmovou zrcadlovku jsem nakoupil za naprostý pakatel manuální objektivy a mezikroužky už před mnoha lety - a pořád se dají používat. Některé objektivy kreslí trochu hůře, ale pro specifické použití jsou lepší, než setový objektiv.

Na ukázku: mezikroužky (na ebay za $15), patnáct let starý objektiv Exakta 76-300 mm, na kinofilm jsem na něj prakticky nefotil, protože kresba je... šílená. Přesto se s ním dá fotit i s K30. Foceno z ruky ze vzdálenosti zhruba 2 metry:

http://bravenec.eu/pics/IMGP3755.jpg

Tohle zase pro změnu focené objektivem Vivitar 135/2.8 neznámého stáří (stál mě $20). Tento objektiv jsem hodně používal na portréty, tato fotka je pro mě trochu netypická:

http://bravenec.eu/pics/IMGP5603.jpg

Na hodně specifické věci používám neidentifikovatelný 50/1.7, který je naprosto nepoužitelný v protisvětle (nemá kvalitní antireflexní vrsty, jestli vůbec nějaké), ale dobře kreslí i na plnou díru - na některé portréty je fajn:

http://bravenec.eu/pics/IMGP3053.jpg

S výše uvedenými objektivy se dají udělat fotky, na které je setový objektiv nepoužitelný, ale je s tím spousta práce (ruční ostření, korekce expozice u mezikroužků). Se setovým objektivem se zato dá fotit stylem point-and-shot a výsledek ja taky ok:

http://bravenec.eu/pics/IMGP5222.jpg

Určitě bych raději fotil na plný formát a jinými objektivy, ale ta kontinuita bajonetu K je příjemná - mohu fotit s tím, co ebay dal, místo abych slintal nad posledními ceníky fotoobchodů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nebo si dokonce bez optické redukce vůbec neškrtnete (Nikon) ... to snad platí jen pro objektivy s M42, ne? spíš vadí, že některá těla s bajonetem Nikon odmítají se starými manuálními objektivy měřit TTL.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no to "vůbec neškrtnete" bylo samozřejmě myšleno na M42, ale uznávám, že z kontextu to tolik patrné není. to o ttl sis doplnil sám, nicméně je třeba si tady přiznat, že tohle nemá dokonalé ani pentax a dost M42 objetivů s kolíčkem pro clonu potřebuje poupravit (nemluvě o strkání alobalu na kontakty mezi bajonet a sklo u některých těl)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.