Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chcete zrcadlovku? Kupte K-30 a Pentax vám vrátí 1200Kč

Pentax K-30 + 18-135 WR
Před několika měsíci jsme psali o cashbacku na zrcadlovku Pentax K-5. Firma na tuto akci navazuje novou, která se týká podobně našlapaného modelu K-30, a to včetně kitů s různými objektivy...

Úvodem mi dovolte poznamenat, že tento článek není reklamou na zrcadlovky Pentax. Pouze vás chceme upozornit na probíhající akci, kdy můžete jednu vynikající zrcadlovku získat se slevou 1 200 Kč, zpětně vyplacenou Pentaxem. Podobné akce pořádají na své fotoaparáty a objektivy i jiní výrobci, ale já se s vámi dnes podělím o to, proč si myslím, že zrovna v případě K-30 jde o akci na výjimečný přístroj, dle mého nejlepší letos uvedenou D-SLR.

Psali jsme:

Nejrpve tedy faktická data, na které kity se cashback vztahuje:

  • K-30 tělo
  • K-30 + objektiv DAL 18-55mm
  • K-30 + objektivy DAL 18-55mm + DAL 50-200mm
  • K-30 + DA 18-55WR
  • K-30 + DA 18-55WR + DA 50-200WR
  • K-30 + DA 18-135mm WR

Na tyto kity dostanete tedy Pentaxem zpětně proplacených 1 200 Kč, pokud jste je zakoupili v období od 1.11.2012 do 30.12.2012. Formulář je k dispozici u českého zastoupení Pentaxu a - POZOR! - týká se nákupu u vybraných prodejců („Uvedené produkty musí být zakoupeny v prodejnách našich stálých odběratelů v ČR“) - to je pochopitelné, Pentax nebude proplácet cashback u nějakého šedého či černého dovozu a ostatně na seznamu prodejců jsou i eshopy, které mají K-30 aktuálně nejlevněji na trhu, takže k tomu nemáme nejmenších výhrad.

Vyplněný formulář je potřeba zaslat na adresu českého zastoupení do 14. ledna 2013 (rozhodující datum odeslání), vše potřebné je řečeno v linkovaném odkazu z tohoto článku. Své peníze pak obdržíte během tří až čtyř týdnů. No a teď už k tomu, proč si myslím, že je Pentax K-30 výtečný:

Pentax K30 - barevné variace
  • vynikající 16Mpix APS-C snímač Sony se slabším lowpass filtrem Pentaxu: použitý CMOS snímač je jedna z nejlepších věcí, která ze Sony za poslední roky vypadla. Poprvé jej Pentax použil v modelu K-5 a tne dlouhou dobu kraloval v testech DXO Labs z hlediska dynamického rozsahu. V K-30 je přítomen, jen z něj na SD kartu neputují 14bitové RAWy, ale 12bitové, nicméně to je rozdíl zcela marginální. Tento snímač je prostě bomba a v daném cenovém segmentu nemá nikdo nic lepšího (ani Canon, který používá vlastní, rozměrově menší 18Mpix snímač).
  • Možnost použití tužkových baterek: vedle dodávaného Li-ion akumulátoru lze používat i tužkové baterie. Stačí dokoupit adaptér D-BH109 (originální cca 800 Kč, uspokojivá čínská kopie z ebay tak 250 Kč) a je možno používat jak Ni-MH akumulátory, tak i Lithiové AA baterky s obrovskou výdrží (podle druhu užití snad až 1 500+ snímků - hovořím z vlastní zkušenosti s Lithiovkami ve žravějším Pentaxu K200D) a v nouzi i alkalické AA, s nimiž to také pr stovek snímků dá. Pentax je jediný výrobce, který nabízí zrcadlovku - natož této vyšší třídy - schopnou fungovat s AA baterkami. Uprostřed albánských či nepálských hor toto jistě (hned vedle zásoby toaletního papíru a vody) jistě oceníte.
  • prachu i voděodolná konstrukce: Pentax si na tomto velmi zakládá, všechny jeho vyšší zrcadlovky mají všechny otvory a tlačítka chráněny proti vnikání vody či pevných částic. Už někdy od modelu K-7, přes K-5 a K-5 II můžete vídat na YouTube videa, kterak dotyčný svoji zapnutou zrcadlovku Pentax sprchuje i s objektivem, přičemž té to nijak neublíží. Pentax K-30 je chráněn neméně dobře také, navíc když koupíte kit s WR objektivem (Weather Resistant), je chráněn i ten, včetně bajonetu mezi objektivem a tělem. Ukažte mi jedinou zrcadlovku konkurence, která „nabízí možnost sprchování“ včetně setového objektivu při této pořizovací ceně.
  • Subjektivní: logické rozvržení ovládání: pro mě osobně má Pentax logičtější rozložení ovládacích prvků a logiku jejich použití. Ve srovnání kupříkladu se Sony je to dle mého osobního názoru nebe a dudy. Majitelé Canonu či Nikonu samozřejmě budou oponovat, tento bod však zařazuji proto, aby tato skutečnost zazněla.
  • Stabilizace na čipu: tutéž vlastnost má i Sony a je to doslova must have feature. Tam, kde u Canonu a Nikonu musíte kupovat stabilizované objektivy, je u Pentaxu stabilizován každý objektiv, který na tělo osadíte. Dokonce když osadíte starý manuální objektiv bez přenosu údajů do těla, objeví se při zapnutí zrcadlovky menu, které si vyžádá zadání ohniskové vzdálenosti - tu pak ukládá do EXIFu fotografie a používá jako údaj pro stabilizační mechanismus senzoru (tj. jak moc je třeba s čipem hýbat).
  • 1/6000s závěrka: mezi výrobci platí nepsané pravidlo, že v mainstreamu se používají závěrky do rychlosti 1/4000 a 1/8000 je rezervováno pro vyšší řady (polo)profesionálních přístrojů. Pentax toto s příchodem modelu K-x narušil, poslední zhruba 3 roky používá i v nižší třídě závěrku nabízející i čas 1/6000. Často toto nevyužijete, skoro bych řekl tak na 10 fotek za rok, ale ta možnost tu zkrátka je a jiní výrobci ji nenabízí.
  • Vynikající podpora pro staré objektivy: tam kde u jiných systémů potřebujete redukce s čipem (v němž je uložena jen jedna ohnisková vzdálenost) - Sony a Canon - nebo si dokonce bez optické redukce vůbec neškrtnete (Nikon), nabízí Pentax svoji vlastní originální M42 redukci a nativní podporu pro všechny objektivy s bajonetem Pentax vyrobené od roku 1975. Bajonet se totiž od té doby nezměnil. Plus to, co jsem uvedl výše: zadávání ohniskové vzdálenosti). Pro staré objektivy typu smc Pentax-A je zde i podpora ovládání clony z těla fotoaparátu a ukládání její hodnoty do EXIFu.
  • používá RAW formát Adobe DNG: na Adobe DNG je skvělá jedna věc: je to otevřený univerzální standard. Tam, kde ostatní mají své více či méně uzavřené formáty RAWu, nabízí Pentax též svůj PEF. Vedle toho ale i DNG. Za 3,5 roku jsem nevyfotil jediný PEF, proč také, když můžu fotit do DNG.
  • Objektivy Pentax Limited: speciální edice objektivů řady Limited je něco, čím Pentax zcela vybočuje z řad ostatních výrobců. Díky nim lze poskládat systém se dvěma-třemi objektivy, jejichž rozměry jsou malé a optická kvalita vynikající. Z nichž zářně vyčnímá jistě SMC PENTAX-FA 1:1.9 43mm Limited, jediný objektiv na trhu, jehož ohnisková vzdálenost odpovídá velikosti úhlopříčky kinofilmového (full-frame) políčka a dává tak „nejpřirozenější“ podání fotografované scény. To je samozřejmě na APS-C poněkud irelevantní, zde by bylo potřeba objektivu s cca. 28mm ohniskem (bez přepočtu na 35mm ekv.). Nicméně pokud vaším cílem není zoom objektiv, představují Limited objektivy se svými malými rozměry, naprosto vynikajícím celokovovým zpracováním a výbornou optickou kvalitou unikátní možnost.

Tolik tedy částečně subjektivní výčet kladů. Pochopitelně ne všechny body jsou pro zájemce důvodem pro výběr Pentaxu. Stejně jako ne každý si koupí od Canonu objektiv 50mm f/1.2 (s cenovkou 38 000 Kč), nechají drtivou většinu chladnou i Limited objektivy s cenovkou kolem 20 000 Kč za kus. Co by ale mělo být rozhodující, je možnost použití tužkových baterek, vodě a prachu odolná konstrukce, stabilizace v těle a vynikající snímač.

Pentax obecně má samozřejmě i své neduhy. Tradičně platilo, že AF systém Pentaxu za Canonem i Nikonem dost zaostává co do rychlosti a přesnosti. K-30 toto hodně zlepšuje díky novému systému SAFOX IXi+. Další slabší části je podpora videa: 1920×1080 je samozřejmostí, ale chybí třeba konektor pro externí mikrofon a sluchátka a také autofocus při videu je slabší záležitostí celého systému, stejně tak chybí přímé tlačítko pro záznam videa. Nicméně pro domácí točení videí na dovolené je K-30 více než dostačující. Dalším problémem je třeba problém s někdejším přílišným umíráním hypersonického SDM ostření u dražších objektivů. To má sice být již minulostí, ale stále je to nemalý vroubek pro Pentax. nicméně ani jednoho z cashbackových kitů se to netýká, nepoužívají SDM motorek.

Pentaxu K-30, ostatně jako všem Pentaxům, také chybí výklopný displej. Kdyby měl K-30 podobný systém jako Canon EOS 650D, tedy displej vyklopitelný do strany, abyste se v LiveView viděli, jak se ve skupince fotografujete, byla by to bomba. Pochopitelně by to ale znatelně zvedlo cenu přístroje.

Volba je samozřejmě na vás. Tento článek je primárně určen těm, kteří ještě žádnou zrcadlovku nemají a tak nejsou příslušenstvím či objektivy již svázáni s nějakou značkou. Já osobně mohu pouze říci, že modelový upgrade z letitého Pentaxu K200D na tento K-30 by pro mě (kromě očividného pokroku v megapixelech, dynamickém rozsahu, rychlosti snímání, LiveView, podpory videa atd.) znamenal, že mohu opětovně použít veškeré příslušenství: dálkovou IR spoušť s dosahem 15 metrů (čínskou z ebay za 160Kč), klínovou matnici pro snadné ostření se starými objektivy (čínskou z ebay za 300Kč), zvětšující očnici Pentax O-ME53 (zvětší obraz v hledáčku 1,2×), dvě sady AA akumulátorů Sanyo Eneloop včetně „dU/dt“ nabíječky, nasyslené zásoby Lithiových AA baterek (odhadem na pořízení tak 15 tisíc fotek :-) i veškeré objektivy v mé výbavě počínaje 55mm f/1.2 Japoncem přes 200mm f/4 Rusa až třeba po ultrazoomový Tamron 18-200mm. Snad jediné, co mi na K-30 chybí, je horní klasický displej, skvěle čitelný i na přímém slunci. Ale, to je spíš taková drobnost.

Pentax K200D plus příslušenství
„Vytuněný“ Pentax K200D (uveden 01/2008) s příslušenstvím.
Tagy: 
Zdroje: 

Pentax CZ

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chcete zrcadlovku? Kupte K-30 a Pentax vám vrátí 1200Kč

Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 17:20 | David Ježek | no to "vůbec neškrtnete" bylo...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 12:31 | petr ib | nebo si dokonce bez optické redukce vůbec...
Středa, 14 Listopad 2012 - 19:04 | Petr Bravenec | Díky za článek :-) Tuhle zrcadlovku jsem si...
Středa, 14 Listopad 2012 - 18:26 | Damel | Patřím mezi právě ony vášnivé amatéry, "co...
Středa, 14 Listopad 2012 - 17:38 | David Ježek | napiš mi prosimtě do mailu kontakt na tvého...
Středa, 14 Listopad 2012 - 16:54 | Izak | No pentax ne proste nahrada kompaktu, kdo chce...
Středa, 14 Listopad 2012 - 14:35 | David Ježek | hodně divný překlep (a hned 2x). samozřejmě vím,...
Středa, 14 Listopad 2012 - 14:26 | Martan67 | Pentax K-30 je ve své kategorii vynikající...

Zobrazit diskusi