Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Cherry MX Speed - nové rychlejší spínače míří na trh

Nový typ spínačů MX Speed od německé společnosti Cherry je zaměřen na rychlost. Cherry u něj zkrátila výšku sepnutí a odezvu na něj, takže tu máme nový typ spínače, kterým hodlá Cherry vyzvat všechny další post-MX výrobce.

Nový typ spínače má výšku detekce sepnutí nastavenou na pouhého 1,2 milimetru. Síla potřebná pro sepnutí je 45 cN, spínač má lineární chod a ve výsledku tak dle Cherry dává rychlejší odezvu na stisk a možnost vyšší frekvence spínání (to mimochodem - tedy detekce sepnutí pro jeho mechanickém provedení - proběhne za méně než 1 milisekundu) než jakou dávají dosavadní spínače s vyšší dráhou, případně nutnou vyšší sílou pro sepnutí.

Konkrétní přesná čísla z firemního datasheetu pak hovoří o celkové délce trasy spínače 3,4 (-0,4) mm, délce potřebné pro stisk 1,2 (±0,4) mm, počáteční síle minimálně 30 cN a síle potřebné pro stisk 45 (±15) cN. Doba sepnutí dle datashetu pro typ MX Speed Silver je udávána <5 ms (při rychlosti 0,4 m/s), takže údaj o 1 ms berte spíše s rezervou, jako možné nejrychlejší sepnutí v případě rychlejšího bušení do kláves.

Jak je u Cherry zvykem, i spínač typu MX Speed používá pozlacené kontakty, které pak mají být v unikátním uspořádání. A jako obvykle, i u tohoto nového spínače Cherry garantuje výdrž (nejméně) 50 miliónů sepnutí. Z hlediska komfortu práce s klávesnicí má jít o typ spínače, který je vhodný jak pro hráče, tak pro hodně rychlé psavce. Nechybí ani podpora pro SMD LED, tedy možnost FullRGB podsvícení klávesnice - ale výrobce klávesnice nemusí SMD LED využít.

Prozatím to tedy podle popisu vypadá, že spínače by se mohly chovat zhruba jako Cherry MX Red, ale s nižší výškou stisku.

Exkluzivním partnerem pro uvedení tohoto spínače na trh, je společnost Corsair. Ta již představila hned tři typy klávesnic se spínači MX Speed. Její exkluzivita trvá půl roku, takže někdy před Vánoci se budou moci na trh připojit i další výrobci klávesnic. Jde o klávesnice Corsair K70 RGB RAPIDFIRE, K65 RGB RAPIDFIRE a K70 RAPIDFIRE, jejichž ceny jsou stanoveny na 170, resp. 140, resp. 130 dolarů.

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Cherry MX Speed - nové rychlejší spínače míří na trh

Úterý, 26 Duben 2016 - 17:56 | Anonym | Takže je to Red s tím, že možná sepne už po 0,8...
Pondělí, 25 Duben 2016 - 23:53 | restore | K70 s RED spinacmi mam predsebou, a teda si...

Zobrazit diskusi