Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Cherry Stream 3.0 - tenká membránová klávesnice v testu

Genialni. Konecne dustojny nastupce legendarni Logitech UltraX media Keyboard! Ted jeste zjistit kde to v cesku koupit (s ceskejma popiskama)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. UltraX jsem používal dlouhé roky (v práci ji ještě mám) a "vypsal" jsem ji dohladka.. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dlouho jsem nevedel, cim UltraX nahradit, nakonec jsem sel do Fujitsu klavesnice a nelituji. Cena zhruba kolem 500,- a spokojenost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Muzu se zeptat kterou mate na mysli? Ja prave take s ohledem na nedostatek moznosti (a rozpadlou UltraX) nahradil Fujitsu KB900. Uznavam ze funguje ale nadseny z toho nejsem. Klavesy jsou sice nizkoprofilove ale nejde o scissors mechanismus takze odezva a pocit ze psani je zcela jiny. Stejne tak jsem cekal ze kdyz ma tak krasne vystouple popisky, ze to bude poctive udelane ale vono to je uplne stejna natistena barva protoze vystupek je vytvoren ze zakladniho cerneho plastu. (misto aby byl cely vystupek je bily plast)
Jedine velke pozitivum vidim v tom ze ma dostatek funkcnich klaves (Vcetne uspavani nebo treba kalkulacky) a ma naprosto stejne rozlozeni jako zminena UltraX

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mno ja mam KB521
http://klavesnice.heureka.cz/fujitsu-kb521/?ppcbee-adtext-variant=Bez+sl...
Ale podle obrazku to KB900 vypada lepsi, takze nevim, mozna jsem si jen zvykl... :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Logitech Ultra-X jsem pro jistotu koupil rovnou 2 kousky..
Klavesnice se kupuje blbe, mys jeste hure.
Nejakou podobnou Cherry mam v praci a spokojenost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Taky se hlasim do UltraX fanklubu. Nedavno me ta moje trosku vydesila, kdyz se mi zacla zasekavat klavesa a na prvni pohled tam nebyl obvyklej drobek. ;) Nakonec tam byl a klavesnice je po vycisteni opet jako nova. I kdyz bych si dokazal zvyknout i na jinou (obcas nekde pouzivam a neni to neprekonatelnej problem), trosku jsem zalitoval, ze jsem kdysi nevzal jednu do zasoby.

Ale to nic neni ve srovnani s mysi. Taky nedavno mi ma 13 let stara Logitechka zacala delat dvojkliky misto normalnich kliku. A tak si rikam, ze bych mohl poridit novou, tahle uz ma odslouzeno dost, logo nahore je vylesteny temer do ztracena, spodni stitek to samy, proste nova mys to jisti.
Omyl, kruty omyl. Zkuste dneska koupit mys se 400 dpi. Neni. Ale co, vzdyt se to da ve Windows zredukovat, aby to nelitalo tak rychle, reknete si. Ano, da, ale uplne se tim zmeni profil zrychleni. Se starou mysi bych mohl jezdit temer poslepu a vedel bych kde mam kurzor. Udelam uplne stejnej pohyb napr. s 800 dpi mysi zredukovanou na pul a kurzor je o pul obrazovky jinde. U nekterych tech super-hyper "padesatitlacitkovych" mysi jsem zahlidl moznost zredukovat dpi na urovni HW a i 400 jsem nekde videl. Jenze to mi pro zmenu vubec nesedne do ruky. I tvarove zhruba podobny mysi me ruzne tlacej kde nemaj a boli me z nich ruka. Proste at jsem delal cokoliv, mel jsem pocit, ze tu mys ovladam prerazenou pazourou.
Reseni nakonec jediny mozny, stary mysce jsem se omluvil za planovanou zradu, koupil jsem novej spinac a po maly operaci funguje jak za mlada. Pevne doufam, ze spolu timhle zpusobem vydrzime navzdy. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na Heuréce už je ve spoustě e-shopů za cenu přes 700,- to je na drátovou klávesnici moc, za tu cenu už je i velmi solidní bezdrátovka. Jo a je tam jako česká. Jinak super zpracování, spolehlivý výrobce, jen ta cena :-(

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pekna klavesnice, snad by se jen hodilo dodat, ze tento typ klavesnice kombinuje membranu s tzv. scissor (nuzkovym) mechanismem, ktery dela klavesy mnohem stabilnejsi, nekymaceji se do stran jako klasicke membranove, a take je na nich lepsi feedback; pocit z aktivace klavesy. Proste pouziva specifickou verzi membranovych klaves, ktere se jednotne nazyvaji scissor switch / nuzkove spinace.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych ještě dodal, že klávesnice s "obráceným L" je správně řečeno klávesnice dle ISO normy (používá se např. v UK a Německu). Klávesnice s jednořádkovým (resp. starší provedení s enterem v podobě zrcadlově otočeného tlustého L a naopak s malým backspacem) je zase americká ANSI.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. Klávesnice s Enterem tvaru obráceného L jsou ty, co mi vyhovují nejvíce. Nejméně pak klávesnice s jednořádkovým Enterem. Tlusté L pak něco mezi, i když jsem na něm začínal.

Jinými slovy recenzovanou klávesnici bych si dokázal představit používat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mám to stejně až na jednu drobnost. Na klávesnici s jednořádkovým entrem nejsem schopnej pracovat ani minutu. Má ji kolega a vždycky když chceme poladit kus kódu tak mu řeknu, že mu to klidně nadiktuju ale psát to nebudu :D

Teď sháním něco na domácí žvýkání a tahle klávesnice se mi celkem líbí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dle mého jde o zvyk. Dřív jsem používal klávesnice s dvouřádkovou klávesou Enter a teď používám klávesnice s jednořádkovou klávesou. Tímto jsem si ovšem zadělal na problém, protože se u nás klávesnice s jednořádkovým Enter hůře shánějí (Ne že by nebyli, ale výběr podsvícených klávesnic s jednořádkovým Enter s českou lokalizací a klasickým rozložením kláves, které by mě mohli vyhovovat je tristní.), takže až stávající klávesnice odejde do elektronického nebe, budu se muset přeorientovat. Jen budu muset v práci požádat o novou klávesnici, abych měl stejné rozložení jako doma ;-) ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Rad bych se zeptatl, proc nejsou membranove klavesy vhodne pro hraji her?
Ja totiz hraju hry uz dobrych 22 let a na nicem jinem nez membraqnovkach jsem to nedelal (no mozna s vyjimkou prvni 286).

Naopak jednoho kolegu s mechanickymi spinaci jsme meli v open space, a za to protivne hlasite cvakani jsme ho meli obcas chut zabit. Cvakaci mechanicka klavesnice by doma skoncila rozvodem.

Nejde o trolling ale o vazne mineny prispevek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja na hrani potrebuju klavesnici, kde je "velky zdvih" tlacitka. Obecne se mi na takove klavesnici I lepe pise.
Pouzivam doma takovu klasickou u PC a na notebooku mam samozrejme takovou tu klasickou notebookovou s nizkym zdvihem a nepise se mi na ni zdaleka tak dobre.
Asi to bude ciste o zvyku nez o tom, ze by jedno bylo lepsi, nez druhe.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak je vidět v komentářích, co jednomu vyhovuje, tak druhý zatracuje. Jednořádkový enter mi vůbec nevadí, ba právě naopak ten ve tvaru obráceného L je pro mě nepřirozený.

Další věcí je tvar kláves u této cherry stream klávesnice, který je hodně podobný výše komentované Logitech klávesnici, kterou jsem měl také doma a daroval ji svému nepříteli :).
Na tom tvaru kláves mi vadí plynulý přechod hran jednotlivých kláves, který značně zhoršuje orientaci na klávesnici a častěji dochází k překlepům. Takže bych volil ostřejší přechod s většími rozestupy. Ano, každý takovým postížením nemusí trpět.

1. Detail cherry stream 3.0 s plynulými přechody tvaru kláves a minimálními rozestupy:
https://www.conrad.de/medias/global/ce/8000_8999/8600/8610/8611/1397136_...

2. Detail mé oblíbené Arctic K381-W s ostřejšími přechody tvaru kláves a většími rozestupy:
http://p1.pcworld.bg/Image/2010/7/2/1055_Arctic%201.png

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Arctic? To má být klávesnice na psaní? Tahle Cherry je perfektní na psaní.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já si třeba nemůžu vynachválit klávesnici na Lenovo ideaPad S10-3, ta mi zatím sedla nejlíp. K desktopu jsem si koupil podobnou klávesnici od Geniusu a bohužel, není to úplně ono, při psaní nemám vůbec jistotu kde mám prsty. V budoucnu bych rád zkusil nějakou USB klávesnici z ThinkPadu s trackpointem, jen ta cena :(

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.