Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chladič Radeonu RX 480 je „tichý, výkonný a vypadá dobře“

No nevím na mě tak skvěle nepůsobí... počkám si až vyjdou jak se předvede... zatím mi to připomíná staré základní chladiče na procesory... pravda jestě jsem ho neviděl z druhé strany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vem si, že ten kus hliníku chladí velmi pravděpodobně typicky jen 100W (špičkově cca 130W) odpadního tepla a ty teploty okolo 60 °C tomu i odpovídají.

Na masivní OC to asi nebude, ale kdo si vystačí se základními takty, tak asi bude spokojen, navíc výdech chlazení je mimo PC (tj. jednodušší a tišší chlazení zbytku PC), takže to je další argument proč volit referenci, pokud je ten čip tak nežravý, jak se zatím jeví.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Akurat pochybujem, ze ten chladic bude hybridny, a tym padom pojde ventilator nonstop. A presne toto je dovod, pre ktory cakam na nejaku nereferenciu. Ked uz to ma take male odpadne teplo, nech sa to teda chladi pasivne, pokial to pojde.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jako že pojede non stop ? No to je teda negativum pojď mě ojet z boku. Referenční nastavení teplot nepoužívám už od řady HD4XXX. V MSI afterburneru, si můžeš nastavit vlastní průběh otáček podle OC profilu a otáčky při určité teplotě i zcela vypnout. Např. u svojí R290 mám mod kdy do 70 netočí vůbec do 85 jen 20 % pak se to stupnuje po teplotě až na max. 80% které kartu nepustí přes 94 stupňů (což je její hranice a nemá smysl kartu tlačit níže, proto referenční nastavení jí níže taky netlačí) a ještě mi zbyla slušná rezerva pro OC i když hlučnost to zvedá to ano. Ale ventilátor v OS stojí takže tebou popsané negativum, může trápit jen člověka co se o PC nezajímá a netuší, který to stejně řešit nebude. Ave

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial, toto sa u referencnej karty s danym typom vetraku neda aplikovat. Teplo totiz v uzavretej karte nema kam uniknut a bude sa kumulovat, ak ho nebudete odfukovat. Takze stale plati, ze musim cakat na nejaku nereferenciu, ktora bude mat klasickejsie chladic, kde si budem moct dovolit upravovat chovanie ventilatorov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JJ, kdyz se ten chladic ukaze jako opravdu tichy - aspon bez zateze - tak mozna upgradnu. V moji male itx (CoolerMaster Elite 130) to chce fakt chladic, ktery teplo fouka ven.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Smiř se s tím, nVidia je nyní naprosto neprodejná.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

no s tím že přestřelili v Nvidii cenu a z lidí se snaží dělat tupce zavedením nějakého označení FE (FujEdice) u referenční karty, jen aby z nich mohli vytáhnou víc peněz.... tak s tím souhlasím.

Tím ale neříkám, že by byla karta 1080 špatná to právě naopak výkon má hodně dobrý.... Jen když už tak ne tu FujEdici... A počkal bych si jak přijdou Vegy... Ony ty ceny klesnou... (jak pořád říkám vzhledem k tomu že ty karty mám jen na hraní a žádný jiný přínos to nemá + na hraní není tolik času, tak mám strop u grafik kolem 6000,- )

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jenže oni ty ceny tak nízko dát nemůžou, kvalita, a tím i cena výroby, má nVidia velmi špatnou (nesrovnatelnou). nVidia holt spoléhá stále na svoji špinavou hru mezi testery, prodejci a výrobci. Ale s DX12 už tomu bude konec, a to jen opět díky AMD se svým Mantel, které bylo do DX12 doslova zkopírováno.
Konečně vítěz = zákazníci, před DX12 to byla pro zákazníky jasná prohra.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To ti řekla tvoje křištálová koule ? Ona podobné retorika z jistého webu už tu byla i s DX10 a 11 a jaksi se ukázalo že je to blbost, myslíš si že tak výborně fungující firma jako je nvidia, neudělá protiopatření ? Naivko.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

asi neznáš rozdíl mezi DX12 a předchůdci, že? :)
DX12 totiž umí využít všechna jádra, těží ze skutečného výkonu grafické karty, ne z "optimalizací"
moc toho o grafkách nevíš, tak se nepřiznávej

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

hm hm ,no možná nic nevím, ale ty víš taky kulový. Přesně tyto básničky tu byly i s uvedením DX 10 a 11. Nevycházím z úžasu jak někteří lidi se dokážou několik let honit za pamlskem na klacíku...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

je vidět, že stále neznáš rozdíl mezi DX12 a jeho předchůdci, už se tu neukazuj jako blb :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pavelca nerieš. Je to troll, ktorý hate-uje NV kde sa dá. A samozrejme o grafických API nevie nič len všeobecné frázy čo si našiel na webe. Len tak pre zaujímavosť ani DX12 nie je natívne multirhread-ový. Je navrhnutý tak, že aplikácia, ktorá ho používa môže viacjadrové CPU využiť na napĺňanie command listu pre GPU, ale to záleží na samotných vývojároch, ktorý to musia naimplementovať. BTW podobným spôsobom bol kedysi navrhnutý aj PhysX, ktorý tiež v kritizovanej verzii 2.x niesol podporu pre viacjadrové CPU, ale nebola natívna. Viem, že to nie je úplne adekvátny príklad, ale ľudia okolo neho nakecali ako je skriplený a podobne. Sa stavím, že ani hier s podporou DX12 nebude tak veľa ako si niektorí myslia. A ani podopora DX12 nemusí hneď znamenať masívne využívanie AS. Tie budú vidieť najviac tam, kde sa používa veľa computing. A to môžu byť práve stratégie na ktorých je to najviac vidieť. To ale nie je pravidlo. Môžeme si byť istý iba jednou vecou. Že sa zasa nájdu ľudia, ktorí budú hovoriť, že NVIDIA brzdí vývoj a vôbec ich pritom nebude zaujímať reálny stav a príčiny prečo sa deje niečo inak ako si oni predstavovali.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

NV že udělá opatření? To jako ve smyslu když mě chcípla kráva, tak ať chcípne i sousedovy( bude tlačit na kriplení kódu her)? To pak jo tomu už rozumím.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Diť už to dělá s Gameworks. Co tu řešíte?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Co je špatného na GameWorks? Že je to pomalé? o bodejť, nemůžu chtít pořád lepší a lepší kvalitu a mít pořád nižší a nižší výkon. Koupit si výkonnou kartu a hned je život veselejší i s GameWorks.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

"To jako ve smyslu když mě chcípla kráva, tak ať chcípne i sousedovy( bude tlačit na kriplení kódu her)"

Ak si narážal na Gameworks, zdrojové kódy niektorých jeho modulov sú na GitHube. Môžeš nám nájsť kde k tomu údajnému kripleniu kódu dochádza?
Zdrojové kódy engine-ov a samotných hier zodpovedajú použitým algoritmom. A keďže môžeš riešiť rôzne problémy viacerými cestami, každý z výrobcov si vo svojom SW vyberie takú cestu, ktorá najlepšie vyhovuje jeho HW. A to robí aj AMD. Napríklad v poslednom Total War pomáhala vývojárom podľa ich tvrdení prepisovať niektoré riešenia z pixel shaderov na compute shader-e. Ich HW to vďaka AS pomôže, NV už tak moc nie. Očividne to ale AMD nezaujíma. To podľa niektorých ľudí musí zaujímať iba NV. Keby to bolo naopak, už tu zasa tvrdíte, že NVIDIA s vývojármi kriplí kód Total War a hromžili by ste nad tým ako poškodzuje AMD. Ale keďže to robí AMD, tak je to jedno. Tým samozrejme netvrdím, že AMD kriplí zdrojové kódy. To si totiž nemyslím ani o NV.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt? Proč třeba v článku zmíněný člověk z overclockers uk počítá jen s 500 prodanými RX480 za první den, přitom GTX1080 prodal ten samý počet - pro něj nečekaně - první denprodeje a celkově si libuje jak se ty 1080 prodávají daleko lépe než velký prodejní hit GTX970? viz: https://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?p=29653512&postcount=4754

Přitom 1080 je daleko nevýhodnější než 1070... Lidi co chtějí výkon nemohou kupovat nevýkonné karty typu RX480.

A ti co podlehli hypu overclocku a jak to dotáhne 980Ti/1070, vězte že ten samý člověk prohlásil že ti co to trvrdí musí jet na hodně dobrém matroši, 480 se zdaleka nevyrovná 980Ti/1070 ať budeš dělat co budeš dělat.

pár jeho příspěvků... zřejmě krotí vyhypované lidi, kteří by mu to mohli začít vracet, když zjistí že to bude slabší než čekali...

https://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?p=29655707&postcount=5053
https://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?p=29656079&postcount=5095
https://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?p=29655646&postcount=5044

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ty furt nechápeš že 1080/1070 je jinej segment než 290X/390X/480X !

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Já to vím moc dobře a nikde nepíšu něco jiného, ale kolega, na kterého reaguji a psal "Smiř se s tím, nVidia je nyní naprosto neprodejná." to zřejmě pořád nechápe

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Este mi prosim ta povedz, kto tu vytahoval 980Ti, ktoru spominal clovek na OC fore? Pretoze nech hladam, ako hladam, jediny, kto tu spominal 980Ti, si ty. Takze zas si sem prisiel len trollit a ukazovat nam, ze ty si cool, lebo si si kupil 1080...

Neviem totiz o akom kroteni hypu tu hovoris, ked vsade na nete je jasne napisane, ze vykon 480 bude okolo 390X a 980, nie okolo 980Ti, a toto tu ani nikto nespominal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nečti jen české weby..

např: https://m.reddit.com/r/Amd/comments/4nvlry/leaked_rx_480_oced_to_1400_sh... ale stačí pogoglit a takových diskuzí se najde až až... i v té diskuzi co jsem linkoval takové najdeš

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze oni se bavi o OC pro R480 a jestli to dosahne na 980Ti nebo ne. Nic vic a nic min.
Zase jen trolujes...jako s temi 1000 kartami za prvni den ;)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No však jo, dyť to byl i jeden Gibbův komentář: ať budeš dělat co budeš dělat, na 980Ti se nedostaneš ani náhodou.

A 1000 karet za první den? No jde vidět že někdo pořádně nečte... psal jsem o 500

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase ne :)) .. on psal, ze bezne na 980Ti OC nedosahnes. Zaroven ale pripustil, ze mohou byt tituly, kde ten rozdil bude minimalni.
Dobre, nepsal jsi 1000 ale on zminil 1000 1080 prodanych karet celkove. Jinak jsi psal doslova "Proč třeba v článku zmíněný člověk z overclockers uk počítá jen s 500 prodanými RX480 za první den, přitom GTX1080 prodal ten samý poče" .. v tomto kontextu tech 500 karet R480 neni vubec mysleno "jen" (to jsi si tam pridal) pokud by je opravdu prodali za den (coz nevim) a bylo by to opravdu hodne vzhledem k celkovemu poctu prodanych 1080. Podle mne to ale byla stejne nadsazka.
Zkus pouzit selsky rozum .. ceho se bude asi prodavat vetsi mnozstvi.. 250$ vec nebo 700$...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Preco ale potom reagujes k tomuto clanku? Tak ked sa ta debata deje na nejakom fore, tak reaguj tam. Nie ze tu to nikto neriesi a zrazu sem dojdes s prekvapivym objavom, ze 480 nedotiahne na 980Ti. Well, duh!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já nereaguji na článek, ale na komentář "Smiř se s tím, nVidia je nyní naprosto neprodejná."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stale mi unika, ako to suvisi s 980Ti.

RX480 na nu nedociahne, ale to nevadi, nakolko cenovo a spotrebou sa nachadza niekde uplne inde. Takze furt nerozumiem, preco sem tahas uplne, ale uplne offtopic debatu z OC fora... A este si hovoris, ako ti to hraje do kariet...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Opět a dokola, reaguji na to že si někdo myslí že NV je neprodejná, snažím se vysvětlit proč prodejná je a bude a dokonce to potvrzuji tvrzením prodejce, který prodal 1000+ GTX1080...

1070/1080 jsou jiný segment, s podstatně vyšším výkonem a logicky vyšší cenou a ani "hype" OC 480 nepostaví ty karty k výkonu 1070/980Ti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Graf, kde se po 10% přetaktování zvýší výkon karty o 28 %, bych bral s rezervou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Graf vychází z taktu 1080 a pak 1400, to je 29% a odpovídá zvýšení výkonu.

Já to samozřejmě neberu jako nějaký směrodatný zdroj, ale jsou lidi co se toho chytili a dále se to prostě šíří mezi lidmi, kteří nad tím moc nepřemýšlí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom to vypadá, že jednou uvádějí základní takt a podruhé boost. Je to celkově divné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě že nikdo neví co to vlastně uvádí tak je hloupost že z toho někdo dělá falešný hype...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak dobre rozumis mluvene (psane) anglictine?
Jsem si ten prvni link pro legraci prosel. Jsou tam nektere citace, ktere nejsou tak jednoduse prelozitelne. Podle mne jsou v nadsazce a nebo urcitem kontextu.. jako ze teba chce prodat 500+ karet prvni den, pritom pred tim pise, ze si mysli, ze 1000 jich prodaji prvni mesic. Z toho se da tezko neco poznat, protoze to muze znamenat, ze treba mysli prvni mesic 29 a 30.6. a nebo kalendarni mesic a nebo jen vtipkuje. Dale tech 1080 prodali celkove od pocatku 1000 kusu, o jednom dni jsem tam nikde nenasel ani slovo. A jinak tu r480 chvalil, ale to uz si tu samozrejme nenapsal. Aspon jsi se mohl trochu hecnout a aspon napsat neco k chladici...
"...the AMD ref cooler looks really nice in my opinion and the cooler is fantastic, particular good for Crossfire and small chassis..." ref. chladic podle mne vypada opravdu fajn a chladic je fantasticky, zvlaste vhodny pro Crossfire a male skrine.."
Ty komentare k vykonu 980Ti nema moc cenu komentovat, kdo trochu sleduje deni, tak vi, ze tam se ta karta normalne nedostane.

...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Projdi si tu diskuzi... pochopíš kontext. I kdyby těch 1000ks bylo za celou dobu prodeje, jsme na 40 kusech denně. 40ks předraženého verglu u jediného obchodníka není špatný výsledek.

V daném kontextu je měsíc použit nikoli kalednářní ale měsíc od nějakého data.

Ano každý blower je dobrý pro malé skříně a multi gpu. To není nic nového pod sluncem. Odvádění tepla mimo skříň je v těchto případech podstatnější než u single gpu

A ad výkon.. ano, ale jsou tu jedinci kteří si myslí že NV nic neprodá za "neskutečné ceny" co nasadila když přijde RX480, ale ti lidi prostě netuší jak je 1070/980Ti silná karta a daleko předraženější 1080 se prodává jak po másle.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ty si sam nabihas, vis to? :))
Tech 1000ks je os zacatku prodeje. Vzhledem k 60mil. obyvatel Velke Britanie, to zase az tak pompezne nevypada. Ale to je jedno. Kdo chce at si ji koupi. A jinak Overlockers jsou docela velky obchod..
A jinak jsem si tu diskusi cetl a muzu jen opet zopakovat, ze jeji korektni preklad neni jednoduchy. Kazdopadne pokud tech 500 karet prvni den myslel vazne, tak to je docela nadilka ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

fajn, tak 29.7.2016 tady na značkách a budem se bavit kolik se prodalo za jeden měsíc 480sátek.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky pockam, aspon si sednou ceny a uvidi se, jak to bude vypadat vzhledem k nejakym zajimavym neref. edicim.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jinak: já si počkám na první recenze a pokud se vše co zatím zaznělo potvrdí, okamžitě objednávám.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

já se už smířil s tím, že můj R9 290 je prakticky neprodejný resp je, ale za opravdu málo, a tak si od recenzí slibuju příslib výkonu karet Vega a když to půjde tak si udělám radost na vánoce spolu s BF1 ... i když spíš by se mi hodilo vícejádro (8 ... a klidně víc) s HEVC ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Střel to rychle na Aukru, tak se vždy nějaký špatně informovaný osel najde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

popravdě, když jsem ho před rokem kupoval ve slevě a bez daně, tak mě vyšel na nějakých 6800 - takže na tom tak blbě nebudu, ale myslím, že 3000 bazar už je skoro sen ... (MSI Gaming edice)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

R9 290 má celkem zajímavý výkon na různé crackování a hashování, podobně jako třeba HD7970 či HD5970.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Urcite bude ten chladic vyborny stejne jako jsou referencni chladice na NVidiich, ale cekal jsem na novou GK pul roku, vydrzim klidne jeste par tydnu a pockam si na nereferencni chlazeni od MSI nebo Asusu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Kurník mi neříkejte, že nějaký z těch prodejců nemůže vzít karty, co má na skladě, a udělat pár benchmarků. Nebo platí embargo?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nesmej, datum zahajeni prodeje je 29.6 do te doby nesmej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm...otázka je spíš...jak to zjistí odkud to vane? :) Stačí zakrýt identifikační znaky (sn, čárový kód atd...). Vidím spíš problém v tom, že ovladače mají asi vážně jen redaktoři webů. Ale i to by se asi nechalo "dohledat". Pak to práskneš na nějakej blogísek na zdarmawebu na kterej se připojíš přes ruskou proxynu a už to nikdo nezastaví. Co internet schvátí, již nenavrátí.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

jenže.. co bys z toho měl?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no před časem se jistá postavička IT světa zas snažila ukazovat že je nadsamec viz
http://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/413...
no a dopadlo to samozřejmě takhle :-D
https://www.dropbox.com/s/usqu6uqmvpzxoik/Screenshot%202016-06-21%2009.0...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no PCT se krytím tohoto spisovatele pohádek odsuzuje samo k zařazením mezi nedůvěryhodné ICT weby...
Už jsem mu tam stačil zareagovat viz odkaz. Dávám ho radši jakoscreenshot bo on to zas smaže...
https://www.dropbox.com/s/8ufyfnnb93aofv4/Screenshot%202016-06-21%2011.0...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím Vás co po těch dětech chcete? Jsou to malí rozmazlení fagani co dostali server a myslí si jak jsou TOP... ty jejich nevyzrálé keci se nedají číst.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?
+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jsem o víkendu debordelizoval půdu a našel tam nějaký starý počítače, koukám že tu stejnou kostku dávali do AMDéček před 10ti lety, takže se je teď snaží prodat tímhle způsobem.
Mě vyhovuje výfukování vzduchu ze skříně ven, ale zatím jsem nejistej, protože nikde nevidím jak jsou chlazený paměti a jak je to dílensky zpracované, rád bych ofukoval totiž celou kartu a né jen chladiče a zbytek komponent aby se tavil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co vidím z obrázku, tak důležitý komponenty budou chlazený tím celý plechovým platem. Bylo to tak i u Sapphire HD7950 Boost. Práci to udělalo a grafika se díky tomu navíc nedeformovala.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak ci tak, vrtula huci menej ako turbina. referencky su len dizajnovky...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nicméně přispívají klima v bedně. vyfukují teplo ven a nevíří ho a uvnitř to může znamenat dost radikální rozdíl

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem zvědav, zda na RX480 bude pasovat ARCTIC Accelero Xtreme IV. Ten základní chladič vypadá docela poddimenzovaně a bojím se hluku. Na lepší chladič u verze od MSI se mě čekat nechce, zvlášť když o nereferenčních kartách a datech jejich dostupnosti nejsou žádné informace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

deska té karty je podstatně menší než ten samotný chladič. cpát tam tak velký křáp.. to bude z poloviny tu kartu přesahovat

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To by byla ale výhoda? Vzduch by mohl přez část, přesahující desku, cirkulovat s největší efektivitou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

žádná turbína nebude dlouhodobě tichá a bude se prachem brzy přidírat a kvílet :-( Zlatá klasika - raději více klasickejch ventilátorů a s velkejma lopatkama a tak s méně otáčkama a tím tišším chodem a trvanlivější a snadno očistitelné případně i snadno a levně vyměnitelné za jiné :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za článek, sic se trochu divím zda jedna věta bůh ví koho na článek stačí, ale ok:)

Chtěl bych se zeptat "pamětníků", je běžné že firmy jako Sapphire uvádějí své nereferenční karty až po vydání produktu? Přejde mi to trochu zvláštní - právě teď by měli nejlepší čas na zahájení reklamy ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.