Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak v Chrome zapnout zvuk pro webm video a naopak vypnout jedním kliknutím

S rozšířením webm se čím dál častěji setkáváme s obsahem, který hraje, když nepotřebujeme, nebo nehraje, když potřebujeme. Zvlášť nepříjemná může být situace v Chromu, kde již není dostupné ovládání.

U webm obsahu (nebylo-li nastaveno jinak) se ve starších verzích prohlížeče Chrome automaticky objevovaly ovládací prvky přehrávače, další verze tyto prvky skryla a bylo je možné zobrazit pomocí menu (klik pravým tlačítkem -> zobrazit ovládací prvky) až nakonec koncem roku 2015 byla odstraněna možnost jejich zobrazení úplně. To může být nepříjemné v situaci, kdy u vloženého videa chceme zapnout (implicitně vypnutý) nebo naopak vypnout (implicitně zapnutý) zvuk.

Chrome Audio 01

Pokud budeme řešit pouze vypnutí zvuku jako takové, existuje několik možností, z nichž nejjednodušší je kliknutí pravým tlačítkem na záložku a výběr možnosti „Vypnout zvuk karty“ (obrázek výš). Pokud ale potřebujete vypínat zvuk častěji, vyplatí se otevřít nastavení (zkopírujte do adresní řádky)…

chrome://flags/#enable-tab-audio-muting

…a zvýrazněnou položku, tedy „Aktivovat ovládací prvek uživatelského rozhraní k vypínání zvuku karet“ aktivovat. Po restartu Chrome se ikonka indikátoru zvuku na záložce promění v tlačítko, kterým lze zvuk na dané záložce jedním kliknutím zapínat a vypínat.

Chrome Audio 02Chrome Audio 03

Po aktivaci flagu a restartu prohlížeče je možné původně informativní ikonku používat jako tlačítko

Pokud po vypnutí zvuku přejdete v rámci dané záložky na jinou stránku, zůstává i na této stránce zvuk vypnutý (do zavření záložky nebo opětovného zapnutí zvuku). Snad jen praktická poznámka: Je lepší po přenastavení flagu restartovat prohlížeč ihned (pokud po změně budete prohlížeč nějakou dobu používat a až pak přistoupíte k restartu, „zapomene“ z nějakého důvodu provést nastavení změny).

Chrome Audio 04

Možnost zobrazení ovládacích prvků webm videa v kontextovém menu lze doplnit rozšířením Video Control Extension

Postup popsaný v předchozím odstavci je samozřejmě zcela univerzální a vypne zvuk z jakéhokoli zdroje na stránce. Pokud vám ale jde zcela konkrétně o webm, pak je řešení trochu specifičtější. Možnost zobrazení ovládacích prvků po kliknutí na přehrávané video pravým tlačítkem byla odstraněna, protože ji autoři považovali za zbytečnost. Jak ukázaly stovky či tisíce reakcí v různých diskusích, vnímají to uživatelé jinak. Vypadá to, že i autoři změní názor a na přelomu ledna / února by se mohla funkce objevit zpět v Chrome Beta a někdy výhledově i v klasické (stabilní) verzi. Kdy to bude, jasné není. Do té doby lze pro zobrazení ovládacích prvků použít Video Control Extension. Sice již nejde o nativní prvek prohlížeče, ale funguje (prakticky stejně, jako původní nabídka).

Pokud máte další tipy, klidně se podělte s ostatními uživateli v diskusi.

Diskuse ke článku Jak v Chrome zapnout zvuk pro webm video a naopak vypnout jedním kliknutím

Pátek, 8 Leden 2016 - 10:53 | Wulfher | Já používám Operu verze 35 a stahování z Mega je...
Pátek, 8 Leden 2016 - 08:52 | mikeczcom | Vivaldi do budoucna plánuju používat; už x let...
Čtvrtek, 7 Leden 2016 - 23:56 | Psycho Mantis | "Bohužel jeden z mála browserů, které...
Čtvrtek, 7 Leden 2016 - 20:48 | HKMaly | Jestli mas rad konfigurovatelnost, tak doporucuji...
Čtvrtek, 7 Leden 2016 - 15:27 | bager | Skus Vivaldi, postaveny na chromiu a naopak volby...
Čtvrtek, 7 Leden 2016 - 13:41 | trodas | Chrome je browser, který v podstatě blokuje...

Zobrazit diskusi