Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chystaný Tiger Lake Core i7-1165G7 je ve 3DMarku o 1,9 % nad Ryzen 7 4800U

To je tak super výkon, že si stejně koupím NB s řešením od AMD, protože kartel tady byl moc dlouho a všechny nás to stálo strašné peníze.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

O jaký kartel že se má jednat?

Souhlasím, že závislost na x86 stála opravdu hodně, ale zákazníci to tak prostě chtěli. To samé jako wintel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem intelu je v tom aby prekoval o to 1% AMD musel pretaktovať svoj CPU čo ma samozrejme nielen pozitivum že je o to 1% rychlejši, ale aj negativum že je to na ukor vyšej spotreby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> dosáhne Intel s Tiger Lake vyššího jednojádrového výkonu než AMD s Renoir, ale v grafickém výkonu to alespoň podle dostupného výsledku vypadá ± na plichtu a v procesorovém vícejádrovém zůstává AMD více než 50% náskok

Dalsi procesor od Intelu idealni na letecky simulator. Autenticky zazitek bude navic umocnen spotrebou a hlucnosti mnohem blizsi letadlum nez AMD. Nerozumim co si vsichni furt stezujete....

</jemny_trolling>

hm, to teda vypada blbe, pokud je to pravda. EU zvedli na 96 a furt nic, pricemz AMD v Renoir dokonce snizilo pocet CU a grafiku maji presto o fous vykonnejsi ? jsem zvedav co udelaj az AMD nacpe RDNA2 do pristiho APU. Misto tech pridavani tech etiopskych EU by to chtelo redesign... zoufalstvi v CPU i GPU.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

EU zvýšili, ale nezvýšili ALU...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, a pokud to nemá 6xALU tak to stojí zprd :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A do toho, nejaká verzia K12
https://en.wikipedia.org/wiki/AMD_K12

a Skybridge nemusí byť ďaleko (to "based on", že to nie je originálny návrh ARM-u a support ARM-u AMD má vďaka vlastníckemu prepojeniu AMD a ARM -cez MubADalu)

2015 - SkyBridge

Napřesrok totiž dojde ke sjednocení vývoje x86 a ARM architektur. Pod názvem projekt SkyBridge chystá společnost modulární design, který sjednotí podobu APU / SoC do té míry, aby bylo možné v rámci jednoho návrhu používat jak x86, tak ARM jádra (aby nedošlo k nedorozumění: buďto jedna, nebo druhá) jako hlavní výpočetní jednotky
https://diit.cz/clanek/amd-k12-podporuje-x86-i-arm

vo verzii big.MIDdle-LITTLE

Ryzen C7 chipset for smartphones that include two Gaugin Pro cores based on ARM’s recently announced Cortex X1 cores running at 3GHz. It is paired with two cores based on the Cortex A78 running at 2.6 GHz, and four low-power cores based on the Cortex A55 running at 2 GHz.

It is said to have the elusive RDNA-based smartphone graphics solution that AMD and Samsung partnered for last year.
https://www.gizmochina.com/2020/06/02/amd-ryzen-c7-soc-leak/

March 8 2017

Japan’s SoftBank is set to sell a roughly $8bn stake in Arm, the UK chip designer it purchased only six months ago, placing 25 per cent of Britain’s largest technology company into a new, Saudi-backed $100bn investment fund.

The decision was made as the SoftBank-led fund looks to hit its fundraising goals and secure the backing of Mubadala, the Abu Dhabi state-backed investment group,
https://www.ft.com/content/e4fe85cc-037e-11e7-ace0-1ce02ef0def9

Mubadala prodala jednu část AMD, jen aby výhodněji koupila jinou
10. 3. 2017
https://diit.cz/clanek/mubadala-prodala-akcie-amd-pro-nakup-jinych

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ten Ryzen C7 s ARM jádry je údajně fake. Pragmaticky by to sice dávalo smysl aby AMD koupila licenční jádra ARM a to ze dvou důvodů:

1) AMD má vlastní vývoj GPU což má na takové úrovni málokdo a zároveň mobilní trh je 7x větší než serverový
2) AMD má výborný serverový interconnect což by mohla být velká výhoda oproti serverovému ARM Neoverse, který má problém s více jádrovou zátěží. Tedy i s licenčními jádry by mohla postavit nejlepší serverový ARM CPU. Navíc s čipletovým uspořádáním a vzhledem k tomu že jedno jádro A78 má cca 1,3 mm2, tedy 1/3 Zen2 jádra, by mohly vytvořit čiplety se 24-jádry. Na 5nm procesu pro příští rok se jedná o 48 jádrový čiplet a to dělá brutálních 8x48 = 384-jádrový ARM Epyc. A to nepočítám poloviční spotřebu těch ARM jader. To by teoreticky umožňovalo tam dát 2x víc čipletů, nebo jim zvednout frekvence.

Ale řekl bych že v AMD nejsou tak pragmatičtí z hlediska růstu a obsazování trhů. Jejich plán je stejný jako Intelu, tedy držet se předraženého kryptomonoplního x86 dokud to půjde, protože takový vývar ve světě ARMu by zdaleka neměli. Čím déle budou sabotovat ARM tím déle budou uživatele x86 dojit vysokými cenami za CPU.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no bomba.. kdo chce, tomu intel nabidne alternativu k renoiru, ktera bude pomalejsi, drazsi, za to o pul roku zpozdena.. ((:

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nebud hlupak lebo pride JirkaK a on jasne povedal ze v jeho leteckom simulatore ktory dokaze pracovat len s jednim jadrom to je rychlejsie a lepsie takze logicky to musi byt lepsie VSADE A VZDY. A ak nahodou nehravas presne tuto specificku hru kde mas o 3% viac vykonu s Intelom ako s AMD tak si len vypatlany debilek lebo JirkaK je etalonom bezneho franta uzivatela. irony off. Jasne ze to bude pecka , ved to bude nasobne draksie, ovela viac zrat ako AMD a este to ani nie je na trhu a uz to je az o neskutocnych 1.7% rychlejsie. No nekup to.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

...Jirka Rohlík za 5000,- ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teraz pride JirkaK a povie ako je to super lebo predsa je to rychlejsie ako AMD a letecky simulator ktory kazdy predsa doma ma nebude mat 160FPS ale 162FPS a to je to co kazdy normalny uzivatel potrebuje. Ak ak nie si ako JirkaK tak si divny a urcite len nieaka ta minorita. :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A za půlrok... "Chystaný zen3 Ryzen 7 5800U je ve 3DMarku o 19% nad Core i7-1165G7" :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud intel skutečně letos uvede tyhle procesory na trh a nebude to jenom nějaký paper launch, tak to znamená, že 10nm proces už začíná mít konečně použitelný. Nicméně podle fyzikálního testu IPC vypadá pořád více méně na úrovni Zen2, žádný zabiják Zen3 to asi nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Budu ďáblův advokát:
- nevíme frekvenci jádra: buď se jim nepovedla na 10nm nebo to nechladili nebo CPU jelo na 15 W profilu nebo je to nějaká revize 0
- nevíme kanálovost paměti ani frekvenci pamětí
- nevíme verzi pamětí DDR4/DDR5, ty druhé jsou podstatně rychlejší
- jsou to rané verze ovladačů pro Xe, to by souhlasilo i s "nevýsledky" DG1
- chová se to více jako AMD: horší benchmarky, lepší realita u her, bude dozrávat
- je to rychlejší, je, tak co ;)

PS: 4 jádra mají 2/3 výkonu 8mi jader

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' - nevíme frekvenci jádra: buď se jim nepovedla na 10nm nebo to nechladili nebo CPU jelo na 15 W profilu nebo je to nějaká revize 0 '' - revize a0 nemaj jmeno finalniho produktu.. (:
'' - jsou to rané verze ovladačů pro Xe '' {{citation needed}}
'' - chová se to více jako AMD: horší benchmarky, lepší realita u her, bude dozrávat '' {{citation needed}}
'' - je to rychlejší, je, tak co ;) '' - neda se to koupit.. (:
'' PS: 4 jádra mají 2/3 výkonu 8mi jader '' - chyba intelu ze na ctyri jadra spotrebuje tolik kremiku, co amd staci na osm.. (:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

R7 4800U má taky 15W (a na rozdíl od Intelu to i více-méně dodržuje), nevidím problém :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ano, to jsem se sekl do nohy... ikdyž, kdoví? je to (to AMD) jen nějaký anonym výsledek a klidně to mohlo frčet na 25 W či? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

12,5 tisíce bodů dával Ryzen 7 4800U už v únorových testech. Pokud něco běželo na 25 wattech, tak spíš Core i7-1165G7. Existuje ještě jeden výsledek, který je nižší a ve všech ohledech ztrácí za Ryzenem. Ten by mohl být 15W. Do článku jsem dal ten pro Intel lepší, protože Intelu nadržuju:

https://pbs.twimg.com/media/EZpGLWHVcAIc4D1.jpg

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se nedivil, kdyby těch jejich 15W nakonec nebylo třeba 35W...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná má každý jinou strategii. Intel se rozhodl že uživatel je masochysta, a zvedl výkon jeho integrovaného gpu. A už to nebude jen zobrazovadlo (od doby co přetáhl Kodouriho). Amd si řeklo že integrované gpu k výkonu cpu stačí a kdo bude chtít hrát, tak si stejně koupí dedikovanou grafiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No mě by ten masochistický přístup úplně nevadil. Pokud mám ntb na příležitostné hraní tak bych ocenil iGPU, které by zvládlo hratelné fps a nemuselo tam být další 25W+ topení. Teď mám 2500U a u novějších her už je to slide show, ale zase to prd váží a cena byla lidová...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

teď zaleží, říkáte že nechcete aby tam bylo další 25W topení. Tak vám intel prodá 15W mobilní apu. Ale podle toho co intel poslední dobou předvádí, to mobilní apu bude mít realnou spotřebu 300W

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No myslel jsem obecně zvýšení výkonu iGPU při rozumném TDP. Třeba takový r5 4500u s Vega 16 a navýšením TDP na 25W. Ale asi by to nebyl moc masový požadavek a vývoj by taky něco stál.
Starý notes co jsem měl, papal asi 150w ale hlavně ta brašňa teď váží o 3kila míň včetně grafického tabletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.