Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia opět mění cíl Tegry: Herní zařízení a automobily

Je to jednoduche. V telefonech je Tegra moc zrava a vzhedem k OpenGL ES stejne neni jeji GPU moc potreba. U tabletu dava vyborny smysl, jenze vsichni ostatni vyrobci ARM SoC vam radi daji slevu na tabletovou verzi SoC, kdyz uz od nich berete SoC pro telefony v nasobne vetsim poctu. No a ted to cele zabil Intel. Male herni konzole jsou malicky trh, to nedava smysl. K cemu potrebuje SoC v dronech a lednicich super GPU mi neni moc jasne. Superpocitac bude spolecne stavet IBM a nVidia a pujde o kombinaci Power8 a GPU od nVidia. V Brne o tom mluvil zastupce OpenPOWER Foundation. Automotive ma obsancovane docela solidne QNX/BlackBerry a ti pecou s Qualcommem. Jak moc je Qualcomm zahackovany s dalsimi dodavateli infotainmentu do aut nevim, tam mozna prostor pro jejich HW byt muze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v automobilovem prumyslu se Tegre celkem dari, je asi v 20 znackach od totalniho lowendu typu Dacia, az po draha sportovni auta jako Aston, Lambo nebo Bentley, a zacinaji zkouset s nekolika vyrobci autonomni rizeni kde dodavaji celej system, tedy jak HW tak SW

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem kouknul po netu a vypada to, ze QNX pouziva jak Qualcomm, tak nVidii. Letosni referecni demostracka je sice postavena na Qualcommu, ale od roku 2012 se zjevne pouzivala ve velkym taky Tegra a nova Tegra X1 ma explicitne uvednou podporu pro QNX.

Dovedu si predstavit, ze zrovna v luxusnim aute, kde mohou byt klidne 3+ LCD muze mit nVidia nad ostatnim celkem zasadne navrch. Takove veci jako multihead nebo poradna podpora vice alcelerovanych aplikaci bezicich soubezne jsou veci, ktere umeji roky a ostatni vyrobci ARM SoC se je pravdepodobne teprve uci.

Na druhou stranu je otazka jak je to pro nVidii ziskove, obycejny infotaiment s jednou obrazovkou utahne i slabsi GPU v chipech od Qualcommu a luxusnich aut se prodava vyrazne min nez Skodovek, Dacii, Fordu ... Asi to bude pro dodavatele HW odvetvi se stejny tvrdou konkurenci jako vsude jinde.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tegru maji v aute i majitele octavek, Fabii, Golfu, Passatu, A4 a podobnych aut nizsi stredni, rekl bych ze par milionu teger 3 a 4 v tech autech rocne udaj, a nasledne Tegra K1 by se mela postupne objevovat i v autech od automobilek co jsou partnery v http://goo.gl/PEYLJf + ma mit Nvidia exkluzivni smlouvu s Teslou, ale tam pujde o par desitek tisic kusu rocne a zrejme to bude prvni automobilka co pouzije Tegru X1, prozatim je asi stezejni partnerstvi s koncernem VW, tam budou mit asi nejvetsi odbyt

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Asi uz zacinam byt stary, ale ja v aute chci mit poradny motor (nepriduseny narizenimi EU), kvalitni podvozek, saltpaku a dobre rozmisteny fyzicky tlacitka na ovladani vseho mozneho, abych se nemusel zrakem odvracet od rizeni kvuli tomu, ze chci zmenit teplotu, rychlost vetraku, atd.
Ja vlastne nepotrebuji zadne LCD v aute. Ja ho tam vlastne ani nechci!
Aha, tak sorry, takovy auta se uz vlastne nedelaji..

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Bejvávalo, dnes už všichni lochtaj blikající dotykáče a kdo by preferoval tlačítka (a nedej bože nějaké plastové pacičky), je těžce out... :D
Z pohledu výrobce to plně chápu, první, co se mi u většiny zařízení podělalo (na televizi, na telefonu, na myši, kdekoliv), byl vždycky mikrospínač pod nějakým tlačítkem. Z pohledu uživatele můžu akorát držkovat, že to je proti všem pravidlům ergonomického ovládání čehokoliv.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

poradny nepridusenej motor neni ani v zajmu automobilek, to neni jen zajem EU, protoze kvalitni motor je neco co automobilce dal nevydelava na servisu, a servis je dnes stezejnim prijmem automobilek s konvencnima pohonama, uplne stejne je to s manualni prevodovkou a automatem, manual je naoko veco co vydrzi mnohem dele nez automat, navic manual dnes umi opravit/repasovat kde kdo a nema smysl s nim jezdit do autorizovaneho servisu, proto se stale vice zacinaji prosazovat automaty a u nekterych modelu manual jiz schazi, navic jeho servisni intervaly jsou vpodstate po 250kkm a neumi je opravit ci repasovat kdejaky garaznik, podvozek je opet neco co proste nesmi vydrzet vecne, viz Subaru ktere nato postupem malem dojelo, a dnes jiz take nevydrzi co kdysi, proste zadna z beznych automobilek ti dnes nebude chtit privest na trh neco co bude "nesmrtelne"

ale jako ja taky rad veterany, takze brumlajici V8 (ja teda preferuju automat a nejlip Ameriku), treba muj sen je Chevrolet Nova, jenze takove auto ma dnes sanci v podobe noveho auta jen jako maloseriovka z rukou nejakeho nadsence co chce privest zpet k zivotu legendu, a necha si to samo radne zaplatit, viz treba Shelby GT500 Classic Recreation, aneb starej dobrej Mustang, jen s novejsi technikou, ale stale s technikou co splnuje maloseriovou vyrobu a predpisy k ni nejsou tak prisne jako k velkoseriove vyrobe

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia udelala tegru a ted ji nabizi jako poulicni prodejce kazdemu kdo jde okolo. Telefonista se ani neohlidl, tabletista se podival a ohrnul nos, netbookista ani nezpomalil... Ted v dalce vidi ze se blizi automobilista, tak nasadil znovu usmev, zmenil transparent na "nejlepsi vec pro auto" a pokusi se to vnutit jemu. Koupi si to nebo projde okolo jako ostatni?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Keď už píšem takíto komentár, aspoň si o tom niečo nájdem. Potom sa možno vyhnem blamáži ako sa podarila teraz s automobilistom. Ten totiž Tegru už kúpil a nevyzerá to zatiaľ na nespokojnosť. Prečítaj si komentár od SamanCZ vyššie. To čo si teraz napísal ty sa môže kľudne napísať aj o AMD a jej grafikách, ale to by ťa asi ani nenapadlo, že? Totiž na každého sa dá niečo takéto napísať. Ale asi stačí posmešný komentár o NVIDII a hneď má človek lepší deň.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Možná je to také arogancí nvidie. Uvedou produkt a hned čekají, že z něj všichni padnou na kolena a budou tak mít ohromné prodeje. Reálná očekávání u nových značek musí být zákonitě malá a své postavení na trhu si vybudovat časem a postupně. Jsou jak malé dítě. Něco zkusí a když to nejde zrovna hladce tak to vzdají.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

jsem zvedav co odhali 3.3.2015, na ten den slibuji uvest neco na cem pracovali 5 let a ma jit zrejme prave o neco z mobilniho sveta Tegry

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že mění cíl, aspoň já už o tom, jaký je o Tegry zájem v automotive a jak spolupracují s automobilkama, slýchám od PR Nvidie snad třetím rokem (a zřejmě k tomu, aby to říkali, měli důvod, viz třeba https://www.youtube.com/watch?v=HzmgqvEIxlY z roku 2012).

I to, že to už výrobci aut předvádějí na CESech namontované a funkční v automobilech, svědčí o tom, že už se na tom nějaký čas dělá.

Ono to má svou logiku, na rozdíl od konzole za pět tisíc se na procesoru do milionového bavoráku dá trhnout asi trochu víc, a ty objemy prodejů taky nebudou špatné. Když k tomu uděláte slušnou podporu (což Nvidia umí), tak automobilky nemají důvod hledat někde jinde a ve výsledku to může být hodně zajímavý byznys.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ze Tegra totalne zlyhala v mobilech je jen a jen jejich vlastni zasluhou. Meli spoustu prilezitosti - kolikata je tohle generace? - a vzdy to pos**li.

Uplne chapu ze jdou do aut, tam jejich obvykle prusvihy nejsou az takovou prekazkou. U mobilu se s nimi uz nikdo ani nechce bavit...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Intel při té čínské konkurenci, která tam teď je, udává vlastní CPU pro mobilní segment pod cenou. Nvidia to dělat nechce a jde radši jinam, takže je proto špatná. Fajn logika.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

He ? ... na co jsem narazel svym komentare, s cenou vubec nesouvisi. Navic intel dodava pod cenou kolik, jeden rok ? max, spis min, a nvidie jsou s Tegrou v <> prakticky od prvni generace. Meli more casu pred tim intelackym pokusem. A na hi-end mobilnim HW mohli mit slusnou marzi.

Plus, nikde jsem nerikal ze jit do aut je spatny napad - ja rikam, ze moc jinych moznosti nemaji, protoze v mobilnim svete skoncili. A to vlastni vinou.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jasné, že je špatná je to NVidia a to je predsa druhé meno diabla. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co konkrétně teda měla Nvidia udělat, aby byla s Tegrou číslo jedna v highendových mobilech a ještě na tom měla slušnou marži?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím pane Vágner z PCT, vím že to tu je mimo, ale mohu se zeptat na důvod cenzury u Vás??? Vedli jsme slušnou rozpravu kde jsem se dokonce ptal a bavil se s Váma na téma zda máte odvahu pozvat někoho cizího k Vašim recenzím... Žádné vulgarizmy či nadávky... Kde byl důvod cenzury???

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já to nebyl, nikdo nic neříkal, zkusím nějak zjistit, co se stalo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Moc děkuji. Nepůsobí to dobře pak se mi nedivte, že mám špatné mínění :( není to totiž poprvé co se mi něco takového stalo. + Obermaier Vám opravdu dělá velmi špatné jméno Cihla měl pravdu v tom co psal.
PS: vidím že se s Vámi dá normálně mluvit i když můžeme mít někdy opačné názory a to jsem rád

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se zeptat zda co jste zjistil?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Co konkrétně teda měla Nvidia udělat, aby byla s Tegrou číslo jedna v highendových mobilech a ještě na tom měla slušnou marži?"

Takovou jednoduchou vec - dodrzovat sliby.
Tegra mela vzdy spoustu design wins - a realnych produktu bys spocital na prstech slepeho reznika. Proc ? Zkracena verze je, ze Nvidie vzdy OEMkam slibila nejake parametry produknich cipu, a pak skutek utek, protoze velkoobjemova vyroba mela mnohem horsi parametre. A OEMka nejsou hlupaci - alespon vetsina ne - a delaji vzdy najednou nekolik designu s predprodukcnimi cipy, takze Nvidii vykopli a do vyroby sel jiny design.

Jo a vybirat si trhy s velkou marzi je sice fajn, jen se obavam, estli to je funkcni dlouhodoba strategie. Vono si totiz konkurence rychle vsimne, jakou ty mas marzi... fungovat to muze - dokud umis nabidnout neco co ostatni nikoliv. Coz se obavam ze neni pripad Nvidie... ale mozna prekvapi.

A kdyz ne, tak se za 2-3 roky od Nvidie dovime, ze auta uz nejsou cool, ale mozna budou cool lode a ponorky ;-) resp dle soucasneho vyvoje, tanky a stihacky...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Zkracena verze je, ze Nvidie vzdy OEMkam slibila nejake parametry produknich cipu, a pak skutek utek, protoze velkoobjemova vyroba mela mnohem horsi parametre."

Môžem vedieť odkiaľ toto prišlo?

"A OEMka nejsou hlupaci - alespon vetsina ne - a delaji vzdy najednou nekolik designu s predprodukcnimi cipy, takze Nvidii vykopli a do vyroby sel jiny design."

NVIDIA je podľa teba nováčik, ktorý toto nevie? Pripadá mi to ako dosť naivná predstava a mám skôr pocit, že si si to celé buď vymyslel alebo nesprávne z niečoho odvodil. Môžem vedieť zdroj? Čítam totižto aj dosť naivných predstáv od iných ľudí, ktorí si myslia napríklad, že NVIDIA klame herných vývojárov a podobné nesmysly. Tí istí ľudia sa potom čudujú, že s NVIDIou vôbec spolupracujú a ani ich nenapadne, že to čo si myslia môže byť inak. A tvoje tvrdenie mi pripadá rovnaké. Nemá zmysel klamať o niečom čo sa rýchlo a jednoducho zistí. Nie ľudí, ktorí dané zariadenia či SW profesionálne používajú. Títo ľudia nie sú ako bežný Jenda, ktorý nevie čo robí.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

"Môžem vedieť odkiaľ toto prišlo?"
semiaccurate.com plus nejake jine sajty...

"NVIDIA je podľa teba nováčik, ktorý toto nevie?"
Spis tipuju ze je za tim arogance manazmentu, nebo preceneni vlastnich sil, se stava vsem...

"Pripadá mi to ako dosť naivná predstava a mám skôr pocit, že si si to celé buď vymyslel alebo nesprávne z niečoho odvodil"
Diky zes me nazval lharem. Vymyslel sem si take to, ze Tegra divize jim kazdy kvartal kopi straty, a ze realne produkty sotva existuji ?

Jestli mas jine vysvetleni proc je Tegra v sr***ach, rad si ho poslechnu, ale prosim te nesnaz se mi namlouvat ze neni v sr***ach - to bych musel nazvat lharem ja tebe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Spis tipuju ze je za tim arogance manazmentu, nebo preceneni vlastnich sil, se stava vsem"

Skôr to druhé. Pretože vedomé klamanie tých čo majú tvoj produkt používať nie je arogancia ale hlúposť. Hlavne keď si to môžu overiť.

" Vymyslel sem si take to, ze Tegra divize jim kazdy kvartal kopi straty, a ze realne produkty sotva existuji"

Ja predsa netvrdím, že sa Tegre darí. To by nemuseli vymýšlať pre Tegru každým rokom iné ciele. Išlo mi o to, že tvoj prvý príspevok vyznel tak, že NVIDIA klame potenciálnych odberateľov Tegry o schopnostiach tohto čipu. To by bolo nielenže hlúpe ale aj kontraproduktívne. Keby takto NVIDIA podnikala, už by tu nebola (prosím nezrovnávať s kadejakými akože kauzami, tu sa nebavíme o obyčajných ľudoch ale profesionáloch v danom odvetví).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Išlo mi o to, že tvoj prvý príspevok vyznel tak, že NVIDIA klame"

Dobra, tak ja to upresnim.
Podle toho co psal semi, a podle toho co taky vim z CPU sveta, OEMka delaji nove designy vzdy s "engineering samples" - predprodukcnimy kousky cipu. Nicmene, vyrobce cipu musi dopredu slibit nejake parametry, ktere budou produkcni cipy splnovat - OEMko tomu musi od zacatku prizpusobit design, napr 1.5W cip v mobilu ma uplne jine naroky na chlazeni jako 0.5W atd. No a podle nich Nvidia to nebyla schopna naplnit - o lhani nejspis neslo, jen proste nebyli schopni dosahnout tech parametru... kazdopadne vysledek byl ze nic z toho nebylo...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Takto napísané to aj mne dáva zmysel a je to docela možné.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

..za dva, tri roky: "... Tegra je urcena pro chytre hodinky..."

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.